خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: با کشف و استخراج صنعتی نفت و گاز، راه صعود بشر از پله های ترقی و توسعه بسیار هموار گردید بطوری که طی مدتی بسیار کوتاه هزاران برابر اجداد خود پیشرفت کرد. نقش نفت و گاز در زندگی امروز بقدری پر رنگ شده است که زندگی بدون آنها تقریباً غیر قابل تصور است.
بنابراین گزارش، گاز طبیعی ترش استخراج شده از چاه های گاز شامل مخلوطی از گازهای سوختی نظیر متان، اتان، پروپان، بوتان و ... گاز نیتروژن، گاز دی اکسید کربن، گاز سولفید هیدروژن، آب، میعانات گازی، جیوه و مقادیر بسیار کمی از سایر ترکیبات مانند انواع مرکاپتان ها و ترکیبات سولفوره ، گل و لای و غیره بصورت گاز، مایع و ذرات جامد می باشد. مقادیر مواد ذکر شده بسته به نوع منبع استخراج متفاوت است. به هر حال گاز استخراجی در پالایشگاهها طی فرایندهای خاص تصفیه شده و مواد مضر و همچنین موادی که امروزه به دلیل توسعه روز افزون علم و صنایع بخصوص صنایع پتروشیمی، با ارزش و گرانقیمتند از آن جدا شده و گاز تصفیه شده جهت مصرف به خطوط لوله تزریق و یا در شرایط خاص مایع شده و بوسیله مخازن ویژه حمل می شود.
این گزارش می افزاید: گاز طبیعی که توسط خطوط لوله سراسری و شبکه های شهری منتقل و به مصرف کنندگان خانگی و تجاری عرضه می شود باید به حدی بو داشته باشد که اگر گاز نشت یافته در فضا به مقدار یک پنجم حد پایین انفجار خود برسد، توسط افراد عادی با حد متوسط بویایی، قابل تشخیص باشد از این رو به گاز در حالت طبیعی خود فاقد بو است به مقدار معین مواد بودار افزوده می شود. بر این اساس این اقدام در گازهای تولید انجام می شد؛ فناوری انجام این عمل در دست فرانسه و روسیه بود که با پیشرفت هایی که کشورمان در صنعت نفت و گاز داشته با پیشرفت 90 درصدی پروژه ساخت واحد تولید ماده بودار کننده گاز در فاز یک پارس جنوبی و بهره برداری از آن در آینده نزدیک، انحصار این دو کشور در تولید ماده بودارکننده گاز به پایان می رسد.
شانا در این زمینه به نقل از حسن منتظر تربتی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران نوشته است: "هم اکنون سالانه ٦٠٠ تن ماده بودارکننده گاز از فرانسه وارد کشورمان می شود که با بهره برداری از واحد تولید آن در پارس جنوبی، افزون برخودکفایی، امکان صادرات این محصول نیز فراهم می شود. ماده بودارکننده از میعانات گازی تولید می شود و در حال حاضر تاسیسات تولید این محصول با ٩٠ درصد پیشرفت فیزیکی در فاز یک پارس جنوبی در حال ساخت است. براساس برنامه، این تاسیسات در آینده نزدیک به بهره برداری می رسد و از واردات آن بی نیاز می شویم. این واحد ظرفیت تولید سالانه ٨٠٠ تن ماده بودارکننده گاز را دارد که با بهره برداری از آن ایران نیز به جمع تولید کنندگان این ماده وارد می شود و انحصار فرانسه و روسیه در تولید آن پایان می یابد."
یادآور می شود: بودار کردن گاز از سال 1920 یعنی زمان آغاز تولید گوگرد و تصفیه کاملتر گازهای تولیدی، شروع شد و با پیشرفت چشمگیر علوم شیمی و مهندسی بعد از جنگ جهانی دوم انواع مواد بودار کننده موثر که امروزه بصورت بهینه مورد استفاده قرار می گیرد شناخته شده و وارد صنعت انتقال گاز شدند. ادورانت ماده ای بودار کننده می باشد که از آن جهت بودار کردن گاز طبیعی و یا گاز مایع استفاده می شود.
نظر شما