حبیب اسماعیلی، تهیه کننده و پخش کننده سینما در گفتگو با خبرنگار شبستان در مورد فعالیت مافیای اکران در سینمای ایران گفت: در درجه اول باید تکلیف کلمه مافیا را روشن کنیم. سینمای ما کوچک است و شاید پارتی بازی و زدو بند در بخشی از آن وجود داشته باشد و عده محدودی قدرت بگیرند تا کارهای خاصی را انجام دهند، ولی نمی توان به آن مافیای اکران گفت. مشکل اکران ما در پخش است و باید شکل پخش فیلم ها به شکل بنیادین دگرگون شود.
وی افزود: از یک ماه قبل کانون پخش کنندگان متشکل از تمامی دفاتر پخش فیلم در ایران تشکیل شده و تمام این دفاتر فعال هستند. متاسفانه در چندسال اخیر فعالیت ها تنها به دو دفتر پخش محدود بود که فیلم های بسیاری داشتند. اینجا طبیعی است وقتی اکثر فیلم ها در دو دفتر پخش برای اکران عرضه می شوند، صاحبان سالن های سینما تنها برای انتخاب فیلم جهت اکران به این دو دفتر می روند و دفاتر دیگر از جریان اکران عقب می مانند. این مهمترین مساله ای است که باید ساماندهی شود، از سویی دیگر تصمیم گیری برای اکران در سرگروه های سینمایی توسط افرادی معدود گرفته می شود و همین موضوع وسعت انتخاب در اکران را پایین می آورند.
اسماعیلی با اشاره به بالا رفتن هزینه های تولید و اکران فیلم و تاثیر آن بر گستره فیلم های اکران شده گفت: هزینه تولید بسیار بالاست و اکران نیز بدون هزینه های جانبی نیست. طبق آماری که در اتحادیه تهیه کنندگان تهیه کردیم در ابتدای سال به جز سه فیلم که فروش بالایی داشته اند، فروش بقیه فیلم ها معمولی بوده و سود اندکی داشته. اینجاست که فیلم فرهنگی مهجور می ماند و تهیه کننده نیز تکلیف خود را نمی داند، یا باید تنها فیلم تجاری بسازد چون فیلم خوب جایگاهی ندارد یا باید به خطر انداختن سرمایه خود یک فیلم فرهنگی تولید کند، که آن هم سودی برای تهیه کننده ندارد.
این تهیه کننده تصریح کرد: حرف ما این نیست که سینماگر یا صاحب سالن سینمای با نمایش فیلم فرهنگی دچار ضرر و زیان شود بلکه امیدواریم با در نظر گرفتن سوبسید مناسب جهت این کار که توسط دولت به سینما پرداخت می شود، بتوان فیلمهای فرهنگی را اکران کرد یا با گرفتن مالیاتی از فیلم های پرفروش درآمد آن را به نمایش فیلم فرهنگی اختصاص داد.
اسماعیلی افزود: اینجا مشکل اصلی اکران به وجود میآید چون تعدادی از فیلمها به دلیل موضوع آن اکران نمی شود و بعضی از آنها نیز به علت تراکم فیلم پشت نوبت اکران می ماند و این عادلانه نیست. به همین خاطر صنف پخش کنندگان برای سال آینده سقف پخش هر دفتر را 8 فیلم تعیین کرده تا با اینکار فیلم ها در تمام دفاتر سینمایی پخش شود و نوعی پویایی در زمینه اکران به وجود بیاید. امیدوارم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به کمک سینماگران بیاید تا بتوانند روند اکران را بهبود بخشند.
وی با اشاره به روش های اکران در زمان معاونت سینمایی گذشته گفت: در زمان معاونت سینمایی آقایان انوار و بهشتی روش اکران فیلم به این صورت بود که فیلم با توجه به درجه ای که از الف تا ج می گرفت، صاحب یک زمان اکران مشخص می شد که این زمان اکران از ابتدا مشخص بود و فیلم در هر حال در این زمان به نمایش درمی آمد. البته این بخش مثبت قضیه بود اما بحث درجه بندی و نحوه آن مساله ای بود که عدالت در آن رعایت نمی شد و فیلم هایی با درجه الف 7 هفته در تابستان اکران می شدند، اما فیلم های ج به اکران دو هفته ای در زمستان اکتفا می کردند و این روند بود که در ادامه مشکل در پخش فیلم را به وجود آورد.
اسماعیلی با تاکید بر رونق اقتصادی همراه با رونق اکران گفت: رونق سینما قطعاً به نفع تهیه کننده و صاحب سینماست اما رسیدن به این رونق اقتصادی راه درازی را می طلبد. ما مشکل کمبود سالن سینما داریم. قبل از پیروزی انقلاب اسلامی حدود 400 سینما در تهران با تعداد فیلم های محدود آن دوران فعال بود و تعداد بسیاری از این سینماها همزمان با پیروزی انقلاب از میان رفتند، اما سینماهای حاضر همراه با افزایش تولید تنها مشکل اکران را بیشتر می کند.
وی افزود: تنها در جشنواره فجر سال گذشته بیش از صدفیلم داشتیم که بسیاری از آنها اکران نشده و کمبود سالن اینجا خود را نشان می دهد. متاسفانه بسیاری از سالن های سینما از مرکز شهر به پایین نیز کیفیت خوبی برای نمایش فیلم ندارند، تنها در چند سال اخیر ساخت پردیس های سینمایی توسط شهرداری باعث رونق اکران حداقلی در بعضی مناطق تهران شده که تعداد آنها باید بسیار بیشتر شود.
این تهیه کننده در پایان با تاکید بر لزوم فعالیت بیشتر دفاتر پخش فیلم گفت: اگر همه دفاتر فیلم فعال باشند دیگر کسی نمی تواند ادعا کند که مافیا در زمینه اکران در سینمای ما وجود دارد. بحث اکران بسیار مهم است و در همه جای دنیا هزینه اکران یک فیلم گاهی از تولید آن بیشتر است. با استفاده از منابع خوب تبلیغاتی و روش های جدید اطلاع رسانی در کنار ساخت سالن سینما و فعالیت دفاتر پخش فیلم می توان امیدوار بود که در آینده مشکلی برای اکران فیلم ها وجود نخواهد داشت.
پایان پیام/
نظر شما