به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام و المسلمین حسن نظری، رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه امروز (11 شهریور) در نشست خبری رشته فقه الاقتصاد که در موسسه عالی فقه و علوم اسلامی برگزار شد، با اشاره به این که حوزه علمیه قم ظرفیت زیادی برای تخصصی کردن فقه و علوم مختلف دارد، عنوان کرد: شیخ طوسی کتاب تفصیلی در مورد فقه شیعی به صورت مبسوط تألیف کردند، بعد از هزار سال، مرحوم صاحب جواهر بیش از 40 جلد در مورد فقه شیعی تألیف میکند؛ ماهیت فقه شیعه این گونه است که سیر تکاملی از جهت سطحی با توجه به نیاز زمان گسترده تر میشود.
رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با بیان این که فقه شیعی بر اساس زمان گسترش افقی دارد، گفت: کسانی که به صورت تخصصی به مسأله فقه پرداختند، آثار ماندگاری دارند، شیخ انصاری کتاب مکاسب را تألیف کرده که به بحث معاملات پرداخته و به صورت تخصصی کار کرده است که اثر عمیقی است و مورد توجه علما تا کنون بوده است.
حجت الاسلام و المسلمین نظری افزود: کتاب مکاسب شیخ انصاری ناظر به بحثهای آن زمان است، شیخ انصاری به مسائلی پرداخته است که ناظر به معاملاتی است که با بخش حقیقی سر و کار دارد، اما امروز بخشهای اعتباری از جمله بازار بورس، بازار سهام و ... وجود دارد که باید به مسائل فقهی که ناظر به این بخش است، نیز پرداخته شود.
وی با اشاره به این که بخش اعتباری مبادلات دارای ابزارهای جدیدی است، اظهار داشت: ضرورت زمان میطلبد که ما در فقه به صورت تخصصی کار کنیم، فقها باید در هر یک بابهای نماز، حج، وضو، عبادات و یا در حوزه معاملات مالی مجهز شوند و نیاز است که در هر حوزه تخصص پیدا کنند.
رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تصریح کرد: فقهای اقتصادی باید با فقهی که با مباحث اقتصادی امروز ارتباط دارد، آشنا شوند و بر این مباحث تسلط داشته باشند، فقهای اقتصادی از نظر فقهی باید استدلال کنند و باب فقهی را عمیق و همگام با نیازهای فعلی باز کنند.
حجت الاسلام و المسلمین نظری تأکید کرد: نیازهای زمان میطلبد که فقه تخصصی در اقتصاد تعریف کنیم و موسسه عالی فقه و علوم اسلامی گامی برمی دارد که به نیاز زمان پاسخ دهد.
وی یادآور شد: در گذشته رشتههای تخصصی در حوزه مطرح نبود و تخصصی شدن در آموزش حوزه نبوده است، اما امروز رشتههای تخصصی در حوزه تشکیل شده است.
رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه افزود: موسسه عالی فقه و علوم اسلامی در باب اقتصاد، زمینههای تخصصی را مطرح میکند و در نظر دارد تا رشتههای تخصصی بیشتری را مطرح کند.
حجت الاسلام و المسلمین نظری بیان داشت: با توجه به محدودیت امکانات در حوزههای علمیه از جهت نیروی انسانی و منابع و متون تخصصی، موضوع فقه اقتصاد در حوزه مطرح نشده بود، اما امروز با توجه به حضور اساتید رشته فقه و اقتصاد و انتشار مجلات و کتابهای مختلف در حوزه اقتصاد و فقه، رشته فقه الاقتصاد در موسسه عالی فقه و علوم اقتصادی ایجاد شده است.
وی با بیان این که تخصصی شدن فقه اقتصاد در راستای نیازی است که امروز در حوزه مطرح است، گفت: امروز طلبه در سن 19 سالگی وارد حوزه میشود، برای این که طلبه کارآمد شود، نمی تواند هر دو سال یک بار باب فقهی بخواند، چنین طلبه ای در قسمت خاصی تخصص ندارد و نمی تواند به نیاز جامعه پاسخ دهد و کارآمدی لازم ندارد.
رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تأکید کرد: ما باید کاری کنیم که دوره کوتاه تحصیلی طلبهها کارآمد باشد، ما باید استفاده بیشتری از حوزه داشته باشیم، هر یک از بابهای فقه باید تخصصی مطرح شود و هر یک از طلاب باید در حوزه خاصی تخصص داشته باشند.
حجت الاسلام و المسلمین نظری با اشاره به این که رشته فقه الاقتصاد ویژه فضلای و طلاب دروس خارج حوزه برگزار میشود، عنوان کرد: طلاب میتوانند دوره تخصصی فقه اقتصادی را در موسسه عالی فقه و علوم اسلامی بگذرانند تا تخصص لازم را در این رشته کسب کنند و به نیازهای فقهی زمان خود پاسخ دهند.
نظر شما