از سرگیری پروازهای مستقیم ایران و انگلیس/ هزینه میلیونی منافقین برای لابی در آمریکا

خبرگزاری شبستان:از سرگیری پروازهای مستقیم ایران و انگلیس، هزینه میلیونی منافقین برای لابی در آمریکا، روسیه ۵ سکوی حفاری و ۶ واحد نیروگاه هسته ای در ایران می سازد از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: از سرگیری پروازهای مستقیم ایران و انگلیس، هزینه میلیونی منافقین برای لابی در آمریکا، روسیه 5 سکوی حفاری و 6 واحد نیروگاه هسته ای در ایران می سازد از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:

فارس:

عملیات احتمالی نیروی هوایی اسرائیل در فردو با استقرار اس-300 خنثی شد

«عامری سرین» مدیر موسسه «عزرییل پراجکت» که به طور تخصصی به تحلیل وقایع خاورمیانه مرتبط با منافع صهونیست‌ها و آمریکا می‌پردازد و در بیت المقدس اشغالی و واشنگتن دفاتری دارد، در تحلیلی پیرامون استقرار سامانه دفاع موشکی «اس-300» در تاسیسات فردو نوشت: ایران درحال استقرار موشک‌های اس-300 در اطراف یکی از اصلی‌ترین تاسیسات اتمی خود است که در توافق ایران قرار بود غیر فعال شود. فردو، تاسیساتی زیرزمینی مستحکم است و حال نیز با این سامانه موشکی تقویت شده و ایران قادر است عملیات نیروی هوایی اسرائیل و به علاوه بخش عمده عملیات نیروی هوایی آمریکا علیه این تاسیسات را خنثی سازد.

بر این اساس، در حالی که متقاعد کردن روس‌ها در عدم استقرار سامانه اس-300 در ایران پیشتر یک موفقیت در سیاست خارجی دولت اوباما به حساب می‌آمد و به آن افتخار می‌کرد، اما بلافاصله بعد از این ‌که دولت اوباما تشخیص داد روسیه از دفاع از برنامه اتمی ایران جدی است به فراموشی سپرده شد. اینک‌ روس‌ها  تجهیزات دفاع هوایی خود را در ایران مستقر کرده‌ و در عین حال مدت هاست که در سوریه نیز همین کار را اجرا نموده‌اند. اقدامی که آشکارا شمال خاورمیانه را مبدل به هلال ایرانی‌ها می‌کند.

در خاتمه این مطلب با بیان تردید نسبت به اراده آمریکا در اقدامی به نفع پیشبرد منافعش در خاورمیانه با توجه به همکاری ایران و روسیه به تحلیل «مایکل لدین» پرداخته شده که در بخشی از آن آمده است: با موفقیت‌های ایران و روسیه در عرصه شطرنج جهانی دست ترکیه به طور موثری کوتاه شده و اینک ایرانی‌ها در صدد کنترل منطقه از مرزهای افغانستان تا سوریه هستند، اقدامی که ترکیه را متوقف می‌کند.

وبگاه آمریکایی «دیلی‌کالر» نیز  در این زمینه نوشت که نصب سامانه‌های اس- 300 موجب شده تا دفاع تاسیسات غنی‌سازی «فردو» تقویت شود.

بر اساس این گزارش، تاسیسات فردو که از پیشتر نیز در مقابل حملات نظامی مقاوم بوده است، هم‌اکنون با استقرار سامانه‌های اس- 300، در مقابل حملات مقاوم‌تر  و هدف قرار دادن آن سخت‌تر از قبل شده  و دفاع هوایی این تاسیسات با سامانه‌های اس 300 ارتقا یافته است.

«جاناتان شانزر» معاون اندیشکده دفاع از دموکراسی به «دیلی کالر» در این باره گفت ، سامانه‌های اس- 300 هم‌اکنون به شدت عملیات‌های نظامی آتی علیه سایت فردو را محدود می‌کنند.

وزارت خارجه آمریکا نیز در واکنش به این مسئله اعلام کرد که نگران خبر رسانه‌های ایرانی در باره استقرار سامانه دفاع موشکی پیشرفته در اطراف تاسیسات زیرزمینی فردو است.

به نوشته «هیل»، سامانه دفاع موشکی اس-300 بعد از برجام و با وجود مخالفت آمریکا با ایران فروخته شد.

«جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری اعلام کرد: «گزارش‌هایی از استقرار موشک‌های پیشرفته شنیده‌ایم. این مورد آشکارا موجب نگرانی ما می‌شود زیرا از دیر باز مخالف فروش تجهیزاتی با چنین قابلیت‌هایی به ایران بودیم. با کسب اطلاعات بیشتر  در این زمینه با شرکای خود رایزنی خواهیم نمود.»

کربی با بیان این‌که این مسئله در گفت‌‌وگوهای بین «جان کری» وزیر خارجه آمریکا و همتای روسی خود در هفته گذشته بررسی نشد، گفت: «این موضوعی است که وزیر خارجه در گذشته و در موارد متعددی درباره‌اش صحبت کرده است.»

رویترز: رهبر ایران با اشاره به آمریکا و متحدانش خواهان افزایش قابلیت‌های نظامی ایران شد

خبرگزاری انگلیسی «رویترز» در مطلبی به سخنان امروز (چهارشنبه) «آیت‌الله خامنه‌ای» فرمانده کل قوای ایران اشاره کرد و نوشت: رهبر ایران بر لزوم افزایش قابلیت‌های تهاجمی ایران سخن گفت.

رویترز با اشاره به برخی از سخنان آیت‌الله خامنه‌ای نوشت، سخنان رهبر ایران یک هفته بعد از شلیک گلوله‌های هشداری کشتی جنگی آمریکا به سوی یک قایق تندروی ایران که به دیگر کشتی‌های جنگی آمریکایی در خلیج فارس نزدیک شده بود، بیان شدند.

این رسانه انگلیسی نوشت: «حسن روحانی» رییس جمهور ایران مذاکره با 6 قدرت جهانی بابت توافق اتمی در سال 2015 که به طور محدود روابط با غرب را نیز گرم کرد و قابل توجه‌ترین دستاورد او بود، ریاست کرد، اما نیروهای نظامی و امنیتی ایران که از آیت‌الله خامنه‌ای پیروی می‌کنند، غرب را دشمنان خود می‌دانند.

رویترز در خاتمه نوشت: آیت‌الله خامنه‌ای با حضور در یک نمایشگاه عرضه محصولات دفاعی با اشاره به آمریکا و متحدان مهم اروپایی این کشور خواهان افزایش قابلیت‌های دفاعی ایران شد.

گفتنی است، آیت‌الله خامنه‌ای فرمانده معظم کل قوا امروز چهارشنبه بیش از دو ساعت از فناوری‌های پیشرفته، بومی و دانش‌بنیان که محصول تلاش، ابتکار و دانش محققان و متخصصان داخلی است و اثر مستقیمی بر افزایش توان رزمی نیروهای مسلح دارد، بازدید کردند.

در این نمایشگاه، دستاوردهایی در زمینه طراحی و ساخت انواع سامانه‌ها و تجهیزات پیشرفته «موشکی»، «راداری»، «دریایی»، «اپتیکی»، «زرهی»، «پهپاد» و «مراکز ارتباطاتی» به نمایش گذاشته شد.

دیلی تلگراف: انگلیس باید روابطش را با ایران تا سطح سفیر ارتقا دهد

روزنامه انگلیسی «دیلی تلگراف» در تحلیلی نوشت: حکومت ایران یک جایگزین واقع بینانه نیست. ایران حکومتی مرکب از عملگراها و تندروها است. نیروهای ایران نیز حمایت از حکومت سوریه در جنگ را ادامه می‌دهند با این‌حال دیدگاه متحد خوبی بودن با کشورهای عرب خلیج فارس و اسرائیل که به معنای دور کردن خودمان  از ایران باشد را باید رد نمایم.

بر این اساس، هرچند که توافق هسته‌ای ایران را جسورتر کرد، با این وجود همین توافق از وقوع جنگی خطرناک جلوگیری کرده که هم به نفع کشورهای عربی و هم اسرائیل بوده است. انگلیس بعد از برگزیت نمی‌تواند اجازه دهد که ایتالیا، فرانسه و دیگران بر روابط اقتصادی با ایران در حال ظهور تسلط یابند.

دیلی تلگراف در خاتمه و در نتیجه گیری نوشت: انگلیس نباید از ارتقا روابط دیپلماتیک با ایران تا سطح سفیر هراس داشته باشد.

مهر:

آلمانیها آمریکا را در عدم گسترش روابط تجاری با ایران مقصر می‌داند

تُجار آلمانی، آمریکا را در عدم ارتقاء میزان مبادلات تجاری با ایران مقصر می دانند. به گزارش روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال، شرکت های تجاری آلمان که به دنبال گشایش اقتصادی در افزایش مبادلات تجاری خود با ایران پس از توافق جامع هسته ای ۱۴ جولای سال ۲۰۱۴ میان کشورهای ۱+۵ و ایران موسوم به «برجام» بودند؛ اکنون رفتارهای آمریکا را مانعی در برابر امیدواری های خود اعلام می کنند.

این روزنامه آمریکایی در ادامه این مطلب می نویسد: تجار آلمانی بر این باورند که شکوفایی پسا تحریمی تجارت با ایران محقق نشده است و دلیل آن نیز ادامه ممنوعیت های آمریکا در انجام امور تجاری و اقتصادی با ایران است.

وال استریت ژورنال می افزاید: پس از ورود شرکت های آلمانی به ایران به دنبال توافق هسته ای، سایر هیأت های اروپایی نیز با در نظر داشتن انتظارات آلمانی ها در گسترش روابط اقتصادی با ایران عازم ایران شدند. این در حالیست که بسیاری از نهادهای مالی غرب نیز در ورود به بازارهای ایران مردد هستند.

روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال تصریح می کند: دلیل تردیدهای موجود در تجارت با ایران و توسعه آن ترس از مواجهه با جریمه های سنگین آمریکا است.

تحرکات ایران می‌تواند به برخورد نظامی با تهران منجر شود

رئیس فرماندهی مرکزی نیروهای آمریکا روز گذشته درباره آنچه وی اقدامات تحریک آمیز ایران خواند هشدار داد.

وی در ادامه مدعی شد: عملیات های فرماندهان ایرانی می تواند به برخورد نظامی مستقیم ایران و آمریکا منجر شود.

جوزف وتل گفت: فکر می کنم بزرگترین مشکل محاسبات اشتباه است. من نگران فرماندهان جسور نیرو قدس ایران هستم که دست به اقدامات تحریک آمیز می زنند و قصد دارند ما را آزمایش کنند.

در هفته گذشته نیروی دریایی آمریکا ادعا کرد بر اثر نزدیک شدن زیادی یک قایق سپاه به ناو آمریکایی در خلیج فارس این ناو اقدام به شلیک هوایی هشدار کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان:

بریتیش ایرویز: از سرگیری پروازهای مستقیم ایران و انگلیس

شرکت هواپیمایی بریتیش ایرویز پروازهای مستقیم به تهران را پس از 4 سال از سر خواهد گرفت. این نخستین پرواز مستقیم میان ایران و انگلیس پس از سال 2012 خواهد بود.

این تصمیم در پی لغو تحریم‌ها علیه ایران و بازگشایی سفارت انگلیس در تهران اتخاذ شده است. مقامات شرکت بریتیش ایرویز اعلام کرده اند حمل و نقل مسافران 6 روز در هفته از فرودگاه هیترو لندن به تهران انجام خواهد شد.

این شرکت هواپیمایی که از سال 1946 در ایران نیز فعالیت می‌کرده است، در سال 2012 پس از تعطیلی سفارت انگلیس در تهران پروازهای خود به تهران را معلق کرد.

اما پس از به امضا رسیدن توافق هسته‌ای میان ایران و گروه 1+5، سفارت انگلیس در تهران بازگشایی شد. برخی از تحلیلگران روابط خارجی انگلیس باور دارند تصمیم شرکت هواپیمایی بریتیش ایرویز مبنی بر از سرگیری پروازهای مستقیم به ایران می‌تواند روابط دو کشور را بهبود بخشد.

المانیتور گزارش داد: هزینه میلیونی منافقین برای لابی در آمریکا و براندازی نظام ایران

پایگاه تحلیلی «المانیتور» در گزارشی مبسوط که می‌گوید حاصل مطالعه «صدها سند» مالی است، فهرستی را از مبالغی که رژیم صهیونیستی و کشورهای خاورمیانه صرف لابی‌گری در آمریکا کرده‌اند، منتشر کرده است.

در بخشی از این گزارش تحت عنوان «ایرانیان در آمریکا علیه روابط حسنه آمریکا با ایران مبارزه کردند» به هزینه‌هایی که گروهک تروریستی منافقین علیه دولت ایران صرف کرده، اشاره شده است.

طبق این گزارش، شماری از اتباع ایرانی در آمریکا به دو سازمانی پیوسته بودند که این دو سازمان نظرات کاملاً متفاوتی درباره چگونگی رویارویی واشنگتن با تهران از پایان دادن به تحریم‌ها گرفته تا براندازی نظام ایران داشتند.

المانیتور گزارش کرد، یکی از سازمانها «نایاک» یا همان شورای ملی ایرانیان آمریکا بود که «تریتا پارسی» بنیانگذار آن یکی از حامیان سرسخت برجام است و هم‌اکنون از پایان تحریم‌های تجاری علیه ایران حمایت می‌کند و استدلال می‌کند روابط نزدیک‌تر دیپلماتیک و تجاری، اهرم آمریکا را افزایش می‌دهد و خطر جنگ را به تعویق می‌اندازد.

پارسی طی یادداشتی در روز 12 ژوئیه در روزنامه آمریکایی «واشنگتن‌پست» نوشت: «آمریکایی‌ها بدون افزایش روابط با ایران، در اعمال نفوذ در تصمیم‌گیری‌های حاکمیت ایران یا افکار مردم ایران، موفق نخواهند شد».

این گزارش سپس به گروه کاملاً مخالف برجام اشاره کرده و نوشته است که اعضای گروهک منافقین که تحت عنوان «شورای ملی مقاومت ایران» دفتری در واشنگتن دارند، شاخه‌ای تأسیس کرده‌اند تحت عنوان «سازمان جوامع ایرانیان آمریکا» (OIAC)، که خود را نماینده مردم ایران می‌دانند و به دنبال براندازی نظام در ایران است. این گروه مدعی است که در 40 ایالت شعبه‌هایی دارند.

سازمان جوامع ایرانیان آمریکا در وب‌سایت خود مدعی شده است: «هیچ نسخه، شکل و حزبی از نظام کنونی ایران، نماینده مردم ایران و آرزوهای دموکراتیک آن‌ها نیست. رژیم کنونی می‌بایست به طور کامل جایگزین شود و مردم ایران و مقاومت سازماندهی شده آن‌ها، جایگزین آن شود».

المانیتور سپس بعد از اشاره به این دو گروه با رویکردهای کاملاً متفاوت، به اقدامات لابی‌گری آن‌ها اشاره کرد و نوشت که هر دو گروه به دنبال ایجاد روابط با سیاستگذاران آمریکایی بوده‌اند و هرکدام تلاش می‌کنند یکدیگر را اهریمن جلوه دهند و هرکدام سطوح مختلفی از موفقیت داشتند.

برخی منتقدان پارسی را به دلیل ارتباطات نزدیک وی با افراد داخل ایران و همچنین ایمیل‌هایی که ادعا شده بین وی و «محمد جواد ظریف» در زمانیکه عضو هیئت نمایندگی سابق ایران در سازمان ملل بود، رد و بدل شده، اشاره می‌کنند.

پارسی به المانیتور گفت که زمانیکه مشاور «باب نی» نماینده سابق کنگره از ایالت اوهایو در اوایل سال 2000 بود، با ظریف آشنا شد و گفت که چیز عجیبی نیست که «تمامی اعضای کنگره از من می‌پرسیدند که چگونه می‌توانم با ظریف گفت‌وگو کنم و چگونه به ایرانی‌ها دسترسی دارم.»

طبق این گزارش، نایاک سال گذشته یک نهاد «اقدام-نایاک» راه‌اندازی کرد تا مسئولیت اکثر اقدامات لابی‌گری این گروه را برعهده بگیرد.

با اینحال، پارسی لابی‌گری برای ایران را انکار می‌کند و تأکید دارد که سازمان وی تنها از جانب آندسته از ایرانیان آمریکا فعالیت انجام می‌دهد که به دنبال مهار تنش‌های میان آمریکا و ایران هستند.

وی می‌گوید که لیستی از 70 هزار نفر و 8 هزار حامی مالی دارد که از 5 تا 150 هزار دلار در سال کمک مالی ارائه می‌کنند. 80 تا 85 درصد از درآمد این سازمان (1.1 میلیون دلار در سال 2014) از جانب حامیان مالی این سازمان تأمین شده است و باقی درآمد این سازمان را بنیادهایی چون «پلاوشرز» و «صندوق راکفلر» تأمین کرده است.

المانیتور سپس ادامه داد، در حالیکه پارسی و نایاک روابط نزدیکی را با دولت اوباما در تمامی دوران مذاکرات هسته‌ای ایران ایجاد کردند، گروه منافقین (NCRI) و همپیمانان آن‌ها توجه خود را به سوی کنگره معطوف کرده‌اند. این سازمان موفق شد با اقدامات لابی‌گری خود، گروهک تروریستی منافقین که به مجاهدین خلق معروف است را در سال 2012 از لیست گروه‌های تروریستی آمریکا خارج کند.

طبق این گزارش، این گروه میلیون‌ها دلار هزینه صرف کرده است تا مقامات سابق آمریکا و نمایندگان کنگره را بر آن دارد تا از جانب این گروه حرف بزنند.

این گروهک به شکل مضحکی مدعی است که هزاران ایرانی سراسر جهان معتقدند «مریم رجوی» سرکرده منافقین می‌بایست رهبر برحق ایران باشد و منتقدان این گروهک تروریستی معتقدند که این گروه تنها کمی بزرگتر از یک فرقه است که محبوبیت بسیار اندکی درون ایران دارد زیرا این گروهک در حین جنگ دهه 1980 ایران و عراق، از «صدام حسین» حمایت کرد.

گزارش المانیتور ادامه می‌دهد که منافقین در سال 2013، سه نماینده سابق کنگره را در دو شرکت مختلف لابی‌ به استخدام درآوردند تا از طریق آن‌ها برای انتقال اعضای این گروهک از کمپ لیبرتی در نزدیکی فرودگاه بغداد به خارج از عراق فشار آورد.

طبق این گزارش، کنگره آمریکا به طور مکرر از انتقال منافقین به یک مکان امن حمایت می‌کرد و دولت باراک اوباما به چندین نفر از آنها کمک کرد به آلبانی و کشورهای دیگر منتقل شوند.

المانیتور ادامه می‌دهد، NCRI همچنین به دنبال جلب حمایت برای ادعای رجوی مبنی بر این است که این گروه دولت قانونی ایران است.

OIAC در سه سال گذشته حدود 100 هزار دلار هزینه کرده است و 6 عضو مجلس نمایندگان آمریکا و پنج نفر از کارکنان هر دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات کنگره را به نشست سالانه NCRI در پاریس فرستاده است. همچنین بخش مهمی از روزنامه واشینگتن‌تایمز نیز به پوشش این مراسم تخصیص یافت.

«اد رویس» رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا از ایالت کالیفرنیا در روزنامه واشنگتن‌تایمز در خصوص این مراسم نوشت: «در حالیکه شما جانانه خواستار دموکراسی و حقوق بشر در ایران هستید، مردم آمریکا نیز در مبارزه علیه خشونت، سرکوبگری و تروریسم در ایران در کنار شما می‌ایستد. نمایش اتحاد در واقع الهامی برای ملت و مردم ما است، که شما را دوست دارند و در تلاش برای آزادی، خون و مالشان را فدا می‌کنند».

ادعای نویسنده آمریکایی: اجبار، ایران را پای میز مذاکرات هسته ای کشاند

«جی سالومون،» نویسنده کتاب جدیدی در خصوص روابط بین واشینگتن و تهران، مدعی شد بهای پرنوسان نفت، هزینه های جنگ در سوریه و تاثیرات تحریم ها بر اقتصاد، ایران را به پای میز مذاکره کشاند.

نویسنده سابق مسائل خارجی وال استریت ژورنال گفت: برخلاف اهرم هایی که در دست آمریکا بود، ایرانی ها «بسیار موثر بازی کردند». آن ها کاری کردند که برنامه هسته ای شان برقرار بماند. در این توافق، برنامه موشکی و توسعه سلاح ایران نیز دچار محدودیت نشد و مانعی بر سر راه پشتیبانی ایران از حزب الله لبنان قرار نگرفت.

سالومون روز سه شنبه در گفتگویی در مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی که اتاق فکری در واشینگتن محسوب می شود، مدعی شد آن چه در این مذاکرات انجام شد، این بود که ایرانی ها «می خواستند تحریم ها برداشته شود و آمریکا می خواست از جنگ» در خاورمیانه پرهیز کند.

وی افزود: تحریم ها باعث شده بود اقتصاد ایران دچار ضعف شود و لازم بود تحریم ها علیه بانک مرکزی برداشته شود تا ایران بتواند دوباره به نقش خود در بازار نفت برگردد. رهبران ایران به این باور رسیدند که اگر آمریکا به سوریه حمله نکند، به بهانه برنامه هسته ای به ایران هم حمله نخواهد کرد و از حمله اسرائیل به تاسیسات هسته ای نیز حمایت نخواهد کرد.

سالومون خاطرنشان کرد وقتی جان کری و دولت کنونی به نقطه بن بست رسیدند، آمریکا دید که می تواند به مدت ده سال برنامه ایران را محدود کند، اما راه های دیگر را بر خود بسته دید.

وی در کتاب جدید خود با عنوان جنگ های ایران: جاسوس بازی، نبرد بانک ها، توافق سری که شکل نوینی به خاورمیانه داد، تصریح کرد این توافق به نوعی، «شرط بندی سیاسی» محسوب می شد که امید داشت ایران ظرف 10 سال، کشوری دگرگون شود. تصور این بود که رئیس جمهور ایران، حسن روحانی، نسبتا میانه رو است.

سالومون ادامه داد اما چیزی که از آن موقع تاکنون اتفاق افتاده، این است که رهبر معظم ایران از این که آمریکا و دیگران به تمام مفاد توافق و گشایش معاملات اقتصادی ایران پایبند نبوده اند، از آنان انتقاد کرده است. «آن چه انتظار می رفت را انجام نداده اند» واکنش آن هاست. در عین حال، تهران کماکان از اسد، حوثی ها و حزب الله، حمایت می کند. نیروی دریایی ایران در اطراف ناوهای آمریکایی در نزدیکی سواحل کشورش نیز مانور می دهد و احتمالا می خواهد به دولت آینده آمریکا این پیام را بفرستد که قدرت جدید منطقه ای، ایران است.

عربستان سعودی، کشورهای حوزه خلیج فارس و اسرائیل هم به این توافق، بدبین هستند. آن ها این گفتگوها را «گفتگوهای پشت پرده» می دانند زیرا به آن ها اجازه دخالت داده نشد. سالومون ادعا کرد این دیدگاه، قابل درک است و با مذاکرات آمریکا با کره شمالی، که کره جنوبی و ژاپن را در آن ها شرکت داشتند، کاملا متفاوت بود.

با تغییر دولت در ماه ژانویه، روحانی نیز در ماه ژوئن در دور دوم انتخابات شرکت خواهد کرد. سالومون ابراز کرد این که متوجه باشیم روحانی برای رهبر معظم کشور خود، گزینه قابل قبولی است، بسیار مهم است.

طبق گزارش های سازمان بین المللی انرژی اتمی، تهران تاکنون به تعهدات خود پایبند بوده است. اما سالومون هشدار داد اگر تخلفی از طرف ایران اثبات شود، اعمال دوباره تحریم ها «بسیار مشکل خواهد بود».

سالومون توضیح داد برای کتاب خود از واژه «جنگ ها» استفاده کرده است زیرا تنش و کشمکش بین ایران و آمریکا به انقلاب اسلامی در ایران برمی گردد. وی مدعی شد آمریکا و ایران برای حل برخی از مشکلات خود، کارهایی از جمله قضیه ایران کنترا و انتقال اخیر پول به ایران را انجام داده اند. آن ها در حمایت از اتحاد شمال در دوران جنگ افغانستان نیز با یکدیگر همکاری داشته اند. اما در خصوص توافق هسته ای، «ریسک انجام آن زیاد طول نخواهد کشید».

ایرنا:

روسیه 5 سکوی حفاری و 6 واحد نیروگاه هسته ای در ایران می سازد

خبرگزاری اسپوتنیک نوشت: روسیه پنج سکوی حفاری و شش بلوک نیروگاه هسته ای برای ایران می سازد. همچنین اجرای پروژه های مشترک استخراج نفت در خلیج فارس به ارزش یک میلیارد دلار در دستور کار می باشد و مسکو نیز تأمین 85 درصد هزینه ساخت سکوها تا سال 2019 را متعهد شده است.

اسپوتنیک روز چهارشنبه به نقل از ولادیمیر ساژین کارشناس ارشد سیاسی و خاورشناس روسی در این باره نوشت: پس از حل و فصل مسأله هسته ای (برجام) و آغاز فرایند لغو تحریم ها، ایران بازیگر مهمی در صحنه سیاسی منطقه، جهان و یکی از اعضای جدی در اقتصاد جهانی شد.

وی افزوده است: روسیه در توسعه و تکامل روابط محکم و پایدار با ایران ذینفع است و هدف برقراری مناسبات مطمئن و قابل اعتماد درازمدت در کوتاه ترین زمان می باشد تا تحت تأثیر شرایط سیاسی داخلی و خارجی قرار نگیرد.

ساژین اظهار کرد: دیدار چندی پیش سران روسیه، ایران و آذربایجان در باکو به همکاری متقابل در عرصه نفت و گاز توجه شد. ولادیمیر پوتین و حسن روحانی در این نشست برای توسعه همکاری ها در این حوزه و دیگر رشته ها گفت وگو کردند و در همین چارچوب شرکت کراسنی باریکادی روسیه و شرکت ایرانی سدید روز شنبه قرارداد ساخت سکوی حفاری در خرمشهر را امضا کردند.

کارشناس روس ادامه داد: کراسنی باریکادی که 120 سال پیش به عنوان کارگاه برادران بونیاتوف برای تعمیر ناوگان نفتی تأسیس شده بود، بزرگترین شرکت کشتی سازی در آستراخان روسیه است و از سوی دیگر شرکت های نفت و گاز روسی سودمندی زیادی برای کار در بازار ایران نشان می دهند.

وی افزود: شرکت های گازپروم، روس نفت و لوک اویل نیز پروژه های جدید در ایران را بررسی می کنند و به عقیده کارشناسان، احتمال تأسیس کنسرسیومی از شرکت ها برای استخراج نفت در ایران نیز وجود دارد.

ساژین در بخش دیگری از نوشته خود تاکید کرده است: مزیت های اقتصادی ایران باعث جذب رقابت ها می شود که برای این کشور خوب ولی برای روسیه مشکلات معینی در رابطه با امکان حضور غرب ایجاد می کند. در پنج ماه اول سال 2016 گردش کالا بین ایران و اتحادیه اروپا، 42 درصد افزایش یافت، اما مسکو قصد ندارد به نفع بازیگران دیگر عقب نشینی کند. وی ادامه داده است: روسیه در برخی عرصه های اقتصاد ایران با دیگر کشورها خوب رقابت می کند. از جمله آینده دارترین حوزه های همکاری دو جانبه انرژی از جمله اتمی و نفت و گاز، راه آهن - ساخت خطوط راه آهن، برقی کردن و نوسازی - پژوهش های فضایی، ارتباطات و کشاورزی است.

کارشناس روس نوشته است: همکاری های نظامی- فنی نیز می تواند یک زمینه پرامید باشد و طرفین امیدوارند پس از لغو کامل محدودیت های شورای امنیت در سطح بالاتری احیا شود. مهدی سنایی سفیر ایران در روسیه نیز که تلاش های زیادی برای توسعه مناسبات از جمله بازرگانی و اقتصادی انجام می دهد، تاکید کرده، «اطمینان دارم در آینده نزدیک، همکاری به سطح عالی تری می رسد و می توانیم اسناد را پیاده کنیم و حجم این قراردادها 40 میلیارد دلار است».

ساژین افزود: همان گونه که سنایی یادآور شده، «افزون بر شش بلوک نیروگاه برق بوشهر که قرارداد ساخت دو بلوک آن امضا شده، روسیه چهار واحد نیروگاه حرارتی در ایران می سازد و نیروگاه های موجود را نوسازی می کند. همچنین قراردادهایی در بخش راه آهن امضا شده و بقیه به بخش گسترده ای از همکاری ها از جمله صنعت، معادن، هوافضا، خودروسازی سبک و سنگین، هواپیماسازی، نفت و گاز، پتروشیمی و کشاورزی مربوط است».

کارشناس روس در پایان تاکید کرده است: اکنون می توان گفت که توان بالقوه مناسبات تجاری-اقتصادی فدراسیون روسیه و ایران فوق العاده گسترده است و باید اجرایی شده و مشارکت به سطح بالاتری رسانده شود.

کد خبر 570697

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha