حجت الاسلام سید محمد باقر علوی تهرانی در گفت و گو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به اهمیت مسجد در اسلام، گفت: مسجد علاوه بر کارکرد عبادی دارای کارکردهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی است که امروز باید احیا و مورد توجه قرارگیرند.
وی بیان کرد: اگر چه مهمترین کارکرد مسجد اقامه نماز و نیایش با خدا است و مسلمانان با حضور در این مکان عبادی تلاش می کنند، برنامه های مذهبی به شکل متحد و منسجم برگزار شوند، اما جدای از این موضوع، خانه های خدا به عنوان مرکزی برای ارایه خدمات مختلف برای مردم هم محسوب می شوند که یکی از این خدمات، بنا به فرموده مقام معظم رهبری که در دیدار با ائمه جماعات تاکید داشتند و باید مورد توجه قرار گیرد، ارایه خدمات فرهنگی است که به عنوان یکی از کارکرد های مهم مسجد محسوب می شود.
امام جماعت مسجد حضرت امیر (ع) با اشاره به جایگاه مهم امام جماعات مساجد، خاطرنشان کرد: یک امام جماعت می تواند در جذب بیشتر مردم در مسجد نقش مهمی ایفا کند برای مثال یکی از این جاذبه ها، اخلاق اسلامی وجاذبه ظاهری امام جماعت و آراستگی ظاهری او است.
ادا شدن حق مسجد
علوی تهرانی گفت: سال گذشته، از جمله دلایل موفقیت و برتر بودن یکی از ائمه جماعات تهران، برخورد مناسب وی با نمازگزاران و مردم محله ای که در آن فعالیت می کرد عنوان شد. که یکی از موارد آن پیشی گرفتن در سلام نسبت به همه حتی کودکان بوده است. این اخلاق نیکو، اخلاق نبوی است زیرا که پیامبر (ص) همواره در سلام کردن حتی به کودکان پیشی می گرفتند و این نشان می دهد که یک اخلاق حسنه معمولی و عادی چقدر می تواند بر مخاطب تاثیر داشته باشد و عامل مهمی برای جذب افراد به مسجد باشد.
وی با اشاره به لزوم ادا شدن حق مسجد توسط امام جماعت، گفت: کسانی که در جایگاه امامت جماعت هستند، باید وظایف خود را به درستی انجام دهند و حاضر شدن در مسجد، در هر سه وعده اقامه نمازهای یومیه و همچنین وقت گذاشتن برای شنیدن سخنان مردم از جمله وظایف وی است.
این استاد اخلاق، علم امام جماعت را هم در جاذبه مساجد مهم ارزیابی کرد و افزود: امروز جوانان با شبهات عدیده ای مواجه هستند که لازم است به این شبهات پاسخ منطقی ارایه شود و اگر ائمه جماعات از معلومات بالایی برخوردار نباشند، موجب پراکنده شدن مردم از مساجد می شوند.
علوی تهرانی توجه به موضوع علم آموزی در مسجد را موضوع مهمی دانست و گفت: پیامبر (ص) و ائمه اطهار (ع) همواره از مسجد به عنوان، مرکز علم آموزی نام می بردند، به گونه ای که پیامبر (ص) از میان دو گروهی که در مسجد یکی مشغول عبادت و دیگری مشغول علم آموزی بودند، گروه علم آموز را برتر دانستند.
فعالیت سه هزار پایگاه و شبکه علیه اسلام
وی با اشاره به تبلیغات دشمنان علیه قرآن، اسلام و مسلمانان، تصریح کرد: ائمه جماعات مساجد وظیفه دارد که با اسلحه قوی و مجهز به علم، پاسخگوی شبهات روزمره ای که در سایت ها و فضاهای مجازی انتشار می یابند، باشد.
این استاد حوزه ادامه داد: طبق آمار چند سال گذشته، بیش از 3 هزار پایگاه و شبکه علیه اسلام و قرآن تبلیغات می کنند، ما نمی گوییم یک امام جماعت به همه علوم روز مجهز و پاسخ گوی همه شبهات باشد. اما جوانان توقع دارند، سوالات آنان به صورت معقول و بسیار ساده و روان پاسخ داده شوند.
امام مسجد در زیبا خواندن نماز و قرآن کوشا باشد
علوی تهرانی گفت: مقام معظم رهبری در دیدار با ائمه جماعات در روز جهانی مسجد به نکته بسیار مهمی اشاره کردند و آن تاثیرگذاری امام مسجد در بعد علمی است، اگر امام جماعت قرائت قرآن خوبی نداشته باشد، چگونه می تواند پذیرای مردم به ویژه جوانان باشد. در حال حاضر با جوانان بسیاری روبرو هستیم که حافظ و قاری قران هستند، بنا بر این امام جماعت مسجد، مسئولیت سنگینی در این زمینه برعهده دارد و آن اینکه در زیبا خواندن نماز و قرآن کوشا باشد و از لحاظ علمی خود را پر بار کند.
امام جماعت مسجد حضرت امیر (ع) افزود: برخی از روحانیون و ائمه جماعات، بر این نکته اذعان دارند که برای نیم ساعت سخنرانی 200 صفحه مطالعه می کنند، این می تواند بسیار ارزشمند باشند و باید مورد توجه روحانیون قرار گیرد. تاکید رهبری بر مسلح شدن روحانیون به علم تاکید بسیار به جا، ضروری و لازمی است. این که ائمه جماعات هم خودشان قوی به سلاح علم باشند و هم بتوانند پاسخگوی شبهات شوند، عامل مهمی در ایجاد جاذبه در مساجد است.
علوی تهرانی بر لزوم تشکیل اجتماعات آموزشی در مساجد تاکید کرد و گفت: امروز نمی توان در مقابل هجمه های تبلیغاتی دشمن تنها به دانستن علوم سنتی اکتفا کرد، بلکه باید مطالعات بسیار داشت. در زمان پیغمبر اکرم (ص) حلقه های علمی همواره در مساجد فعال بود و امروز نیز اگر وقتی به مساجد اهل سنت مراجعه داشته باشیم، می بینیم که حلقه هایی در مسجد آنان در زمینه تعلیم و تعلم قرآن فعال هستند.
رواج آموزش قرآن در مساجد
وی اظهار کرد: قرائت و آموزش قرآن در مساجد ما نیز باید رواج یابد و کودکان، جوانان و بزرگسالان و عموم مردم در مساجد برای این آموزش حلقه هایی را تشکیل دهند. به اعتقاد من تشکیل چنین محافلی در رشد عقلانی، فرهنگی و اعتقادی مردم بسیار تاثیرگذار است. در زمان پیامبر (ص) برپایی چنین محفل هایی در مساجد بسیار قوی بود و اسلام با آن ها رشد پیدا کرد.
این استاد حوزه بر لزوم تشکیل حلقه های آموزشی در مساجد در زمینه فقه، اصول، کلام، حدیث، قرآن و تفسیر تاکید و اضافه کرد: اینکه امام مسجد تنها به اقامه نماز و یا برگزاری یک جلسه سخنرانی هفتگی در مسجد اکتفا کند، نمی تواند در جذب مخاطب تاثیر داشته باشد، برقراری ارتباط صمیمانه با مامومین، برپایی جلسات مناظره و پرسش و پاسخ در مسجد باید مورد توجه باشد، این موارد دغدغه های ارزشمندی بود که مقام معظم رهبری به آن ها اشاره کردند و امروزه برای اهتمام به تاکیدات ایشان، ائمه جماعات مسئولیت های سنگینی دارند.
علوی تهرانی با اشاره به اینکه امروز مساجد باید مامن، ملجاء و پناهگاه مومنین باشند، ابراز کرد: در روایات هشت فایده برای حضور در مسجد بیان شده است، این نشان می دهد که حضور در مساجد چقدر ارزشمند است و ما نسبت به آن ها غافل هستیم. وقتی رهبری فرمودند که در مساجد ساعات طولانی به روی مردم باز باشد، نشان از کارکردهای بسیار مهم مساجد دارد.
یکی از کارکردهای مساجد برگزاری مراسم عقد و ازدواج است
وی گفت: یکی از کارکردهای مساجد که لازم است، تقویت شود، برگزاری مراسم عقد و ازدواج در آن ها است. با نگاه به صدر اسلام هم می بینیم که ازدواج امیرالمومنین علی (ع) و حضرت فاطمه (س) در مسجد صورت گرفت.
این استاد اخلاق با اشاره به کارکردهای سیاسی مساجد در صدر اسلام، گفت: در عصر نبی مکرم اسلام (ص) بسیاری از تصمیم گیری های سیاسی در مساجد صورت می گرفت به طوری که دیدارهای آن حضرت با سران کشورها نیز در مسجد صورت می گرفت و این نشان از تاثیرگذاری این مرکز در مباحث گوناگون دارد.
مسجد؛ پایگاه مبارز با حکومت های ظالم
علوی تهرانی افزود: در مقطعی از تاریخ، مسجد به عنوان مرکزی برای سخنرانی سیاسی و قیام علیه حکومت های جور و ظلم به شمار می آمد به عنوان مثال پس از واقعه عاشورا، حضرت زینب (س) و امام سجاد (ع) از جایگاه مسجد و منبر به عنوان مرکزی برای افشاگری دسیسه های حکومت ظالم آن زمان بهره برداری کردند و همه این ها نشان از آثار و برکات مساجد در همه دوران ها دارد که لازم است مورد توجه قرار گیرند.
نظر شما