به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، حجتالاسلام والمسلمین محمدمهدی حاتمی معاون اوقافی و حقوقی سازمان اوقاف و امور خیریه امروز در نشست خبری «همایش ملی صیانت از وقف» که در سازمان اوقاف و امور خیریه برگزار شد، درباره جایگاه و ارزش وقف، گفت: وقف سنت حسنهای است که در تمام دورانهای تاریخ انسانهای درستکار به آن عمل کردند.
وی با اشاره به اینکه با انجام وقف انسان میتواند تا قیامت پرونده اعمال نیک خود را بازنگه دارد، عنوان کرد: وجود بیش از 180 هزار موقوفه که بخش قابل توجهی از آن در مساجد و اماکن مذهبی متمرکز است نشان از عمق فرهنگ وقف در جامعه ایران اسلامی دارد.
معاون اوقافی و حقوقی سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به وضعیت روبه بهبود وقف بعد از انقلاب اظهار داشت: به برکت نظام جمهوری اسلامی و توجهات ویژه امام راحل بنیانگذار جمهوری اسلامی و رهبر معظم انقلاب امر وقف به عنوان نهاد ممتاز دینی جایگاه خود را پیدا کرده است.
حجتالاسلام حاتمی با اشاره به اینکه امروز توجه به وقف مخصوص یک سازمان، نهاد یا ارگان خاص نیست، افزود: بعد از سرنگونی نظام طاغوت در ایران مقوله وقف مورد توجه همه قرار گرفته است اما برای حفظ و صیانت از آن باید تمام دولتمردان، مجلس شورای اسلامی و همه سازمانها و نهادها توجه و دقت لازم را داشته باشند.
وی با بیان اینکه پیش از پیروزی انقلاب برای ۲۳ هزار از موقوفات و رقبات کشور سند صادر شد که سالیانه به طور متوسط حدود ۵۰۰ جلد را شامل میشود، بیان داشت: این روند ثبت سند زمان بسیار زیادی نیاز داشت اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی بر اساس فتوای امام راحل روند ثبت اسناد موقوفات با شتاب بیشتری انجام شد.
معاون اوقافی و حقوقی سازمان اوقاف و امور خیریه افزود: تا سال 88 اسناد مالکیت اخذ شده به 42 هزار جلد رسید که سالانه 1400 جلد میشود، اما بعد از انعقاد تفاهمنامه بین سازمانهای اوقاف و امور خیریه و سند اسناد و املاک کشور این روند شتاب بیشتری یافت.
حجتالاسلام حاتمی، در ادامه گفت: از سال ۸۸ تاکنون بیش از ۵۵ هزار جلد سند مالکیت برای موقوفات اخذ شده است که سالیانه به طور متوسط حدود ۷۰۰۰ جلد یعنی بیش از پنج برابر دوره بعد از انقلاب و ۱۵ برابر قبل از پیروزی انقلاب موقوفات ما سند دریافت کردند با وجود این بازهم نیمی از موقوفات سند مالکیت ندارند.
وی افزود: پس از انقلاب اسلامی براساس آیات و روایات و فتوای مراجع تقلید حفظ موقوفه و توجه به حریم آن همواره مورد تأکید قرار گرفته است، بر همین اساس قانونگذار در راستای حفظ حقوق انفال و موقوفات و احیای بهرهوری از آنها برای دو سازمان اوقاف و امور خیریه و جنگلها و اراضی و منابع طبیعی قوانینی را وضع کرده که در سال 90 یک تفاهمنامه دوجانبه برای اجرای دقیق این قانون تدوین شده است.
معاون اوقافی و حقوقی سازمان اوقاف در ادامه بیان داشت: برای تثبیت مالکیت انفال و موقوفات باید یک تفاهمنامه سه جانبه بین سازمان ثبت اسناد، سازمان اوقاف و سازمان منابع طبیعی منعقد شود تا ما بتوانیم بر اساس این تفاهمنامه از زمینخواری و موقوفهخواری برخی سودجویان و فرصتطلبان جلوگیری کنیم.
حجتالاسلام حاتمی با اشاره به زمان برگزاری همایش صیانت از وقف طی روزهای 20 و 11 شهریور در مشهد، خاطرنشان کرد: هدف ما از برگزاری این همایش صیانت از وقف و اراضی ملی است تا بتوانیم به مشکلات زمینهای وقفی در جنگلها و اراضی سروسامان دهیم.
وی با درخواست از رسانهها مبنی بر همراهی آنها در صیانت از مسئله وقف، گفت: موقوفات میراثی است که از اجداد و نیاکان به دست ما رسیده بنابراین همه مردم موظف به حفظ و صیانت از آن هستند.
معاون اوقافی و حقوقی سازمان اوقاف با انتقاد از اینکه در برنامه ششم توسعه به مسئله موقوفات پرداخته نشده است، عنوان کرد: دولت بدهیهای خود به موقوفات را پرداخت نکرده است، بنابراین از دولت درخواست میکنیم که به جای تصرف از موقوفات حمایت کند.
حجتالاسلام حاتمی در پایان خطاب به مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: مجلس شورای اسلامی نیز باید در صیانت از موقوفات توجه لازم را داشته باشد چراکه تا کنون هیچ کوششی در این زمینه نداشته است.
نظر شما