اعتبارات دولتی پاسخگوی حفاظت از میراث فرهنگی تهران نمی باشد/منتظر اعلام نظر دادسرای نظامی درباره تعیین حریم عشرت آباد هستیم

خبرگزاری شبستان:مدیر کل میراث فرهنگی استان تهران با بیان اینکه با اعتبارات دولتی نمی توان از بافت تاریخی تهران حفاظت کرد، گفت: توسعه در تهران اجتناب ناپذیر است بنابراین باید نسبت توسعه را در پایتخت تغییر دهیم.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، رجبعلی خسروآبادی، در نشست خبری کشف اشیای عتیقه و کاشی های تاریخی گفت: حدود سه سال از مدیریت من در استان تهران می گذرد و در زمان تحویل این پست مشکلات عدیده ای در حوزه صنایع دستی، گردشگری و میراث فرهنگی وجود داشت که برخی از آنها هنوز هم به قوت خود باقی است.

 

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران با اشاره به ویژگی های خاص تهران گفت: یک چهارم جمعیت کشور در تهران زندگی می کنند و بیشترین مبادلات تجاری و سیاسی در این شهر انجام می شود که البته برخی از همین ویژگی ها و حضورها باعث غفلت شده است.

 

وی با بیان اینکه در شهر تهران اداره میراث فرهنگی نداریم بنابراین کارهایش باید در استان انجام شود که این خود مشکلاتی ایجاد می کند، خاطرنشان کرد: پس از حدود 2 سال تلاش کردیم و مجوز اداره میراث فرهنگی در تهران، شمیرانات و شهرری را از سازمان برنامه و بودجه گرفتیم.

 

خسروآبادی افزود: علیرغم دریافت مجوزهای لازم عدم تامین بودجه و منابع انسانی مشکلاتی را برایمان ایجاد کرده است که روند استقرار اداره میراث فرهنگی را در شهرستان های استان تهران با کندی مواجه کرده است.

 

وی با بیان اینکه در تهران کوچک ترین اتفاقی که رخ می دهد برملا می شود و به چشم می آید و این یک فرصت است، تصریح کرد: میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران را از حالت بدتر به بد رسانده ایم و باید بگویم الان نیز وضعیت تهران خوب نیست که بخواهیم از آن دفاع کنیم.

 

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران با اشاره به اعتبارات عمرانی استان تهران گفت: اعتبارات عمرانی استان تهران در سال 92 بالغ بر 697 میلیون تومان بوده است که این رقم را در سال 95 به 4 میلیارد و 800 میلیون تومان در سه بخش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رسانده ایم.

 

خسروآبادی تصریح کرد: در زمانی که اعتبارات عمرانی منفی 27 درصد رشد داشته است ما توانسته ایم در این شرایط اعتبارات عمرانی میراث فرهنگی استان تهران را رشد دهیم.

 

وی درباره مرمت و حفاظت از بافت تاریخی شهر تهران گفت: تعاملی با شهرداری تهران در حوزه مرمت و حفاظت از بافت تاریخی ایجاد کرده ایم و با همه انتقاداتی که به شهرداری تهران داشته ایم رویکرد ویژه ای در منطقه 12 در خصوص بافت تاریخی اتخاذ شده است که متفاوت است.

 

خسروآبادی با اشاره به صرف اعتبار عمرانی بالغ بر 200 میلیارد تومان برای مرمت، بهسازی و تجدید ساختاری بافت تاریخی در سال گذشته اظهار داشت: اقدامات انجام شده توسط شهرداری تهران و با نظارت نمایندگان میراث فرهنگی استان تهران انجام شده است.

 

وی با بیان اینکه امکان ندارد با اعتبارات دولتی بتوان از بافت تاریخی تهران حفاظت کرد، اظهار داشت: نباید توقع داشته باشیم که سازمان بتواند با توجه به مشکلات بودجه ای دولت اعتبارات شایسته ای برای میراث فرهنگی اختصاص دهد.

 

خسروآبادی با بیان اینکه میراث فرهنگی متعلق به همه ملت است بنابراین همه برای حفاظت از آن وظیفه دارند، خاطرنشان کرد: رصد، انتقال مفاهیم و ایجاد تفاهم برای حفاظت از میراث فرهنگی از وظایف سازمان است و سایر سازمان ها و نهادها باید مسئولیت خود را در قبال میراث فرهنگی انجام دهند.

 

وی با اشاره به راه اندازی انجمن حمایت و دوستداران میراث فرهنگی به ریاست استاندار اذعان داشت: فرمانداران باید انجمن های حمایت از میراث فرهنگی را در شهرستان های استان تهران ایجاد کنند.

 

خسروآبادی درباره اعتبارات جاری سازمان میراث فرهنگی اظهار داشت: اعتبارات جاری میراث استان تهران در سال 92 شش میلیارد تومان بوده است که با 65 درصد رشد در کمتر از سه سال به 10 میلیارد تومان افزایش یافته است.

 

وی با بیان اینکه رشد اعتبارات عمرانی و جاری در حوزه استانی تاثیر بسیار خوبی داشته است، تصریح کرد: از استانداری، شهرداری و فرمانداری تهران و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری انتظار داریم تا ما را همراهی کنند که بتوانیم برای حفاظت از میراث فرهنگی استان بهتر فعالیت کنیم.

 

خسروآبادی با بیان اینکه بین سال های 90 تا 92 یک اثر در استان تهران ثبت ملی شده است، خاطرنشان کرد: از سال 92 تاکنون 14 اثر تاریخی در استان تهران به ثبت رسیده است.

 

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یادآور شد: اعتقاد دارم آثاری که برای استان، شهر و یا روستا ارزشمند است باید آن آثار حفظ شود و به صورت استانی و شهری به ثبت برسند.

 

وی با اشاره به کمبود منابع انسانی و اعتبارات میراث فرهنگی استان تهران گفت: در تهران نیروی انسانی و اعتبارات کافی و شایسته مطالبات استانی نداریم.

 

خسروآبادی با اشاره به نقش رسانه ها در معرفی میراث فرهنگی و حفاظت از آن اظهار داشت: حمایت رسانه ها و جریان سازی رسانه ها باعث شده است تا سایر دستگاه ها نیز در حوزه میراث فرهنگی دغدغه مند شوند.

 

وی با بیان اینکه اینجا تهران است و کویر نیست که هر کاری انجام دهیم اتفاقی نیفتد زمانی که برای آثار تاریخی تعیین حریم انجام می شود ساکنان محدوده حریم در ساخت و ساز دچار محدودیت می شوند.

 

خسروآبادی ادامه داد: ایجاد ارزش افزوده برای زمین هایی که در حریم قرار دارند باعث ایجاد زمینه سوءاستفاده می شود و مالکانی که در حریم قرار دارند دچار محدودیت در ساخت و ساز می شوند بنابراین باید حق انتقال را ایجاد کنیم.

 

وی ادامه داد: در کمیسیون ماده 5 باید همانطور که برای افزایش تراکم ها تصمیم گیری می شود به مناطقی که تراکم شان کاهش پیدا می کند نیز توجه داشته باشند و برای آن تدبیری بیندیشند که این امر با حق انتقال توسعه حل خواهد شد.

 

خسروآبادی با بیان اینکه برای 17 اثر تاریخی در تهران تعیین حریم شده است، خاطرنشان کرد: 30 حریمی که برای آثار ثبتی تعیین کرده بودیم نیز اقدامات و مراحل قانونی آنها انجام شده است و در شیوه تثبیت آنها مواردی است که باید نهایی شود.

 

وی عدم ثبات مدیریتی در حوزه میراث فرهنگی استان تهران را عامل مهمی در عدم اجرای اقدامات موثر در این حوزه عنوان کرد و گفت: توسعه در تهران اجتناب ناپذیر است بنابراین باید نسبت توسعه را در پایتخت تغییر دهیم.

 

خسروآبادی با بیان اینکه تهران بارانداز میراث فرهنگی شده است، اذعان داشت: آثار تاریخی و اشیای عتیقه و قیمتی که در شهرهای دیگر کشف می شوند برای خرید و فروش به تهران آورده می شوند که این خود به معضلی تبدیل شده است.

 

وی با بیان اینکه در بحث سرقت کاشی ها جلسات متعددی با کمیسیون امنیت ملی، نیروی انتظامی و قوه قضاییه برگزار کرده ایم و مکاتباتی نیز در این زمینه انجام داده ایم، اظهار داشت: برخی از سرقت کاشی ها ناشی از شیطنت هایی است که از سوی مالکین انجام می شود چرا که هنوز مالکانی هستند که بیشتر تمایل دارند که خانه های تاریخی تخریب شوند تا بازسازی.

 

خسروآبادی با بیان اینکه یک فهرست 2 هزار و 300 تایی از خانه های واجد ارزش تاریخی و میراثی تهیه کرده ایم، اظهار داشت: ما از کمیته امداد، سازمان مستضعفین و ستاد فرمان اجرایی امام درخواست کرده ایم تا مالکیت خانه های تاریخی که دارند را در اختیار داشته باشند و برای حفاظت از آنها به میراث فرهنگی کمک کنند.

 

وی با اشاره به موضوع عشرت آباد اظهار داشت: هیچ توافقی بین سازمان میراث فرهنگی استان تهران و سپاه در مورد عشرت آباد انجام نشده است و اگر توافقی داشته اند با شهرداری تهران بوده است.

 

خسروآبادی افزود: نقشه حریم عشرت آباد را تعیین کرده ایم و محدوده ای که ساختمان در آن قرار دارد از نوع درجه 2 است بنابراین حریم 16 و نیم متر برای آن تعیین کرده ایم و به دادسرای نظامی شعبه 3 فرستاده ایم که در حال رسیدگی است و هنوز ابلاغیه ای صادر نشده است.

 

وی ادامه داد: هیچ تصمیمی دال بر اینکه دادسرای نظامی به آنها اجازه ساخت و ساز را بدهد ما ندیده ایم و اینکه با شهرداری تهران برای ساخت 7 طبقه موافقت کرده است را نیز فقط در خبرها دیده ام و مطلب مکتوبی در این باره ندیده ام و تا زمان اعلام نتیجه دادسرای نظامی شعبه 3 در مورد عشرت آباد هیچ اظهارنظری نمی توان داشت.

 

مدیر کل میراث فرهنگی استان تهران یادآور شد: دادسرای نظامی شعبه 3 باید در مورد ارتفاع و حریم اعلام شده از سوی میراث فرهنگی اعلام نتیجه کند که به دلیل ابنیه تاریخی موجود در آنجا مطرح کرده ایم.

 

 

 

 

 

 

کد خبر 569625

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha