آلودگی های تجاری در خلیج فارس منجر به از بین رفتن محیط زیست خواهد شد

خبرگزاری شبستان: گفته می شود کشورهای همسایه جنوبی خلیج فارس برای گسترش جغرافیای خود اقدام به ساخت و فروش جزایر مصنوعی کرده اند. برای بررسی این موضوع با عبدالله سهرابی سفیر سابق ایران در قطر به گفتگو نشسته ایم.

به گزارش خبرگزاری شبستان، ساخت جزایر مصنوعی در خلیج فارس از جمله موضوعاتی که است که بارها در رسانه ها مطرح شده است. گفته می شود کشورهای همسایه جنوبی خلیج فارس برای گسترش جغرافیای خود اقدام به ساخت و فروش این جزایر کرده اند. برای بررسی دقیق تر این موضوع با عبدالله سهرابی سفیر سابق ایران در قطر به گفتگو نشسته ایم که بخش های از آن را در زیر می خوانید .

سهرابی با اشاره به انگیزه کشوهای کوچک برای ساخت جزایر مصنوعی، اظهار کرد: با توجه به شرایط ژئوپلیتیک و حساسیت‌های موجود در منطقه و همچنین نگاه‌های سیاسی که به منطقه خلیج فارس به‌عنوان منطقه‌ای غنی از ثروت‌هایی چون نفت و گازوجود دارد،  بسیاری از کشورها بر این باور هستند که می‌توانند با ورود به این منطقه نسبت به بهره‌مندی از ذخایر ارزشمند زیست محیطی به ویژه سوخت‌های فسیلی موجود در آن اقدام کنند.

وی با اشاره به نگاه‌های سودجویانه و غرض‌ورزانه برخی کشورها به منطقه خلیج فارس، تصریح کرد: یکی از آفت‌هایی که در حال حاضر با آن مواجه هستیم و مشابه آن را در زمان حکومت شاهنشاهی و سلطه کشورهایی چون انگلیس و امریکا در این منطقه شاهد بودیم،  باور تسلط مجدد بر منطقه و به‌دنبال آن  تسلط بر منابع طبیعی و موقعیت منطقه است.
 
این سفیر سابق با اشاره به این که یکی از اصلی‌ترین انگیزه‌های کشور کوچک حوزه خلیج فارس برای ایجاد جزایر مصنوعی توسعه فعالیت‌های اقتصادی است، تاکید کرد: این کشورها برای توسعه اقتصاد نیاز به افزایش وسعت کشور خود دارند که برای تحقق این مهم، اقدام به تجاوز به حریم دریا و همچنین خشک کردن آب دریا می‌کنند که این موضوع به عنوان یکی از معضلات مهم زیست محیطی در این منطقه  مطرح و قابل پیگیری است.
وی ادامه داد: متاسفانه علیرغم هشدارهای محیط زیست در این زمینه، کشورهای کوچک حاشیه خلیج فارس برای رسیدن به منافع خود با بی توجهی به اخطارها همچنان تجاوز به حریم دریا و خشک کردن آب دریا را در دستور کار خود دارند. 
سهرابی با ابراز تاسف از آلودگی‌های زیست محیطی ایجاد شده توسط کشتی های تجاری در این منطقه اقتصادی، خاطرنشان کرد: علاوه بر بهره وری این کشورها از منابع غنی موجود در این منطقه،  آلودگی های ایجاد شده کشتی‌های تجاری به مرور زمان منجر به  از بین رفتن محیط زیست خواهد شد.
وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته به منظور حفاظت از محیط زیست خلیج فارس و حاشیه آن، تصریح کرد: سازمان حفاظت  محیط زیست کشور اقدامات بسیاری  را برای جلوگیری از بروز مسائل زیست محیطی در این منطقه انجام داده، اما مسائل سیاسی موجود در منطقه مانع از پیشرفت کار در این زمینه شده است.
 
وی همچنین افزود: با توجه به این که کشورهایی که با کمبود وسعت جغرافیایی مواجه هستند، برای افزایش وسعت کشورهای خود نسبت به ایجاد جزایر مصنوعی ناگزیر بوده  که برای تحقق حتی حاضر به  تجاوز به آب دریا هستند بطوریکه شاهدیم  جزایر مصنوعی با نام لولو یا مروارید به همین منوال ایجاد شده است.
وی با هشدار نسبت به موضوع نفوذ دریایی و مسائلی که به دنبال دارد، خاطرنشان کرد:کم شدن نفوذ دریایی باعث ایجاد مسائل جدی در زمینه امنیت ایجاد خواهد شد، آنچه واقعیت دارد این است که غربی‌ها به روش های زیرکانه ای برای مهار ایران متوسل شده اند و نقشه اصلی آن ها برای تقویت جناح اعراب  به عنوان یک تاکتیک محسوب شده و یقینا  تا زمانی که ناوگان کشورهای غربی در محدوده کشورهای عربی مستقر است، اجازه نخواهند داد به  جمع‌بندی دقیقی برای تامین امنیت در منطقه برسیم.
 
سهرابی با اشاره به تلاش‌های ایران برای حل مسائل منطقه از طریق مذاکره، گفت:  تا زمانی که در مذاکرات با کشورهای حاشیه خلیج فارس به نقطه مشترکی در مورد این که نیازی به استقرار نیروهای خارجی و بیگانه در منطقه نیست، نرسیم مذاکرات انجام شده میان کشورهای منطقه هیچ ماحصلی نخواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: کشورهای غربی که در منطقه مستقر شده اند برای غارت ثروت، دستیابی به منابع موجود در منطقه، فروش تسلیحات، ایجاد جنگ‌های داخلی و کوچک کردن کشورها به منظور بزرگ کردن و تسلط اسرائیل برنامه‌ریزی و دستیابی به اهداف سلطه جویانه خود را در دستور کار دارند و فعالیت‌هایی نیز برای دستیابی با آن  انجام می دهند تا قدرت رژیم جعلی اسرائیل که به فرموده مقام معظم رهبری باید طی 25 سال آینده از بین برود و زمین هایی که توسط رژیم غاصب صهیونیستی غصب شده است به مالکان اصلی خود برگردانده شود، بیشتر شود.
 
وی با اشاره به اهداف سیاسی غرب در منطقه، اظهار کرد: غربی‌ها قصد دارند تا با تفکیک کشورهای  منطقه از قدرت آن ها بکاهند که براساس برنامه ریزی هایی که انجام داده اند تقسیم عربستان  به 4 بخش و سوریه به 3 بخش مختلف در دستور کار خود دارند  تا به این شیوه بتوانند با کوچک کردن این کشورها قدرت آن ها در منطقه کاسته شود.
وی در پاسخ به این سوال که متولی نظارت بر مسائل زیست محیطی منطقه کدام سازمان است، اظهار کرد: متولی اصلی رسیدگی به آلودگی‌های زیست محیطی سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان محیط و معاونت حقوقی وزارت امور خارجه است که بر اساس اختیارات و مصوبات  موجود بایستی پیگیری شود، همچنین ارگان های نظامی همیشه پای کار و هوشیار بوده  و هستند و امیدواریم روزی کشورهای  منطقه بدون حضور و سلطه غربی‌ها و بیگانگان نسبت به انجام فعالیت‌ها در منطقه اقدام کنند.
 
سهرابی اذعان کرد: به عنوان یک کارشناس باید بگویم کشورهای کوچک  منطقه در حال حاضر فعالیت‌های اقتصادی خوبی را دنبال می کنند اما در این روند  تنها به فکر منافع ملی و بهره اقتصادی خود هستند که در ایجاد جزایر مصنوعی به عنوان منبع اقتصادی غنی، ذره ای توجه نسبت به ایجاد بحران بزرگ زیست محیطی فکر نمی کنند، البته این بحران در شورای عالی امنیت ملی  به دقت مورد بررسی قرار گرفته است و کارشناسان و متخصصان حوزه مشغول مطالعه درمورد این موضوع بوده  و بر آن مسلط هستند.
 
وی با اشاره به تصویب کنواسیون حقوق دریاها، اظهار کرد: بر این اساس کشورهای حاشیه دریاها حق تجاوز به حریم دریا و آبراه‌های دریایی را ندارند؛ توسعه مرزهای آبی توسط کشورهای کوچک و کم وسعت تصمیم نامناسبی است که این تصمیم براساس کنوانسیون حقوق دریاها قابل پیگیری است. البته این معضل در محدوده دریای خزر هم وجود دارد و در این زمینه بایستی دقیق تر عمل کرد.
 

این سفیر سابق ادامه داد: بر اساس کنوانسیون حقوق دریاها ساخت جزایر مصنوعی، اگر با هدف توسعه مرزهای آبی کشور باشد  تصمیم نامناسبی است و توصیه می‌کنیم که کشورهای منطقه نسبت به مراقبت بیشتر در منطقه اقدام کنند.همچنین در کنوانسیونی که در سال  1982 میلادی به تصویب رسید نسبت به حقوق دریاها تاکید شده است و کشورهای منطقه بر اجرای آن متعهد هستند  و در این زمینه بایستی مراقب رفتارهای خود باشند تا اقدامات نامناسب آن ها موجب ایجاد کدورت نشود.

 

کد خبر 567880

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha