به گزارش خبرگزاری شبستان ، مسجد در فرهنگ اسلامی جایگاه ویژه و ممتازی دارد که در آن انسان ناتوان و نیازمند با خضوع و کرنش در برابر عظمت آفریدگار توانا و بی نیاز ، با او ارتباط برقرار می کند. البته انسان همه جا می تواند در برابر عظمت الهی سر فرود آورد و از این طریق با وی رابطه برقرار کند؛ ولی بهترین مکان برای رابطه ی بهتر و خالص تر مسجداست.
در قرآن، مسجد به معنای اعم نیایشگاه خداوند به کار رفته است و در هر نقطه ی جهان مسجد خانه ی خدا و عظیم ترین پایگاه فرهنگی و معنوی و محلی برای سجود و عرض نیاز به درگاه قادر متعال است و به طور قطع می توان گفت پس از کعبه که خانه ی خدا و قبله ی آمال و آرزوهای مسلمانان است ، مسجد مقدس ترین مکان است.
با بررسی آیات قرآن، در می یابیم که نگاه قرآن به مکان مقدسی چون مسجد، نگاهی ژرف و شکوهمند است؛ چرا که خداوند، مساجد را مکان هایی برای اوج گرفتن و رسیدن به قله قرب الهی می داند و به ره پویان وصال، مکانی چون مسجد را معرفی می کند تا از آن به عنوان مکان پرواز به سوی دوست استفاده کنند.
پیرامون مسجد، این پایگاه انسجام و یکپارچگی مسلمانان که نمادی استوار از تمدن اسلامی در طول تاریخ بوده و ارزش و اعتبار خود را میان مسلمانان حفظ کرده ،آثار متعددی تالیف شده است که برخی از آن ها عبارت اند از:
«مسجد، بستر همدلی و همزبانی»
کتاب «مسجد، بستر همدلی و همزبانی» نوشته ی «محمد علی موظف رستمی» و «داریوش فتاحی» که توسط نشر پرهیب منتشر شده ، اثری است که پیرامون اهمیت و ارزش موضوع همدلی و همزبانی، زمینه های بروز رفتار همدلانه، آثار مثبت همدلی جماعت، واکاوی تعیین مواضع پیامبراکرم(ص)، کارکردهای مسجد، تعامل ملت و دولت واثرات آن، همزبانی ملت و دولت در بستر مساجد به رشته ی تحریر درآمده است.
«آئینه اسرار: بررسی حدیث بنای مسجد مقدس جمکران و دیدار با امام زمان (ع)»
کتاب « آئینه اسرار» به قلم «حسین کریمی قمی» که از سوی انتشارات مسجد مقدس جمکران منتشر شده ، اثری است که به شکلی مختصر و در عین حال عمیق و به شیوه ی پژوهشی درباره ی حدیث تاسیس مسجد جمکران و دفع شبهات آن به رشته ی تحریر درآمده است. این کتاب در سه فصل تنظیم شده است که عناوین آن عبارت اند از: «فصل اول: مسجد مقدس جمکران» ، «فصل دوم: دیدار با امام زمان(عج)» و «فصل سوم:شناخت شیعه».
که در فصل نخست آن مطالبی درباره حدیث بنای مسجد جمکران ، تاریخچه ی این مسجد و توجه مراجع عصر به این مسجد و ... ذکر گردیده و در فصل دوم حکایات متعددی در باب ملاقات با امام زمان (عج) گردآمده است و در فصل پایانی نیز عقاید شیعه در خصوص امام زمان (عج) و دوران غیبت آن حضرت تشریح شده است .
«مسجد و مسجدی ها»
«مسجد و مسجدی ها» نوشته ی «حجت الاسلام فجری» که توسط انتشارات بهار دلها منتشر شده ، درباره ی فواید وآثار حضور و پیامدهای عدم حضور در مسجد به رشته ی تحریر درآمده است. این کتاب در دو فصل تنظیم شده و هر یک از فصول مشتمل بر چند گفتار است. نخستین فصل از این کتاب به موضوعاتی چون ؛ اهمیت مسجد در آیات و روایات ، اهمیت مسجد از دیگاه علما ، وظایف مسلمانان در برابر مسجد و وظایف در برابر دست اندر کاران مسجد می پردازد و در فصل دوم نیز موضوعاتی مانند ؛ راز و رمز حضور در مسجد ، ویژگی های اهل مسجد ، فواید دنیوی رفت و آمد به مسجد و پاداش اخروی رفتن به مسجد را مورد بررسی قرار داده است.
«سیمای مسجد در یک نگاه»
کتاب حاضر که به قلم «محمد هادی اعتمادی» نگارش شده ، در سه بخش به بررسی موضوعاتی چون اهمیت بنای مسجد و توسعه ی آن ، حرمت مسجد ، نماز در مسجد ، حضور بسیج در مسجد و... می پردازد. عناوین فصول این کتاب عبارت اند از:«سیمای مسجد در آیینه ی فقه» ، «سیمای مسجد در آیینه ی حدیث» و «مسجد در سخنان رهبری». گفتنی است در این کتاب همچنین تاریخچه ی مختصری از مسجد مقدس جمکران قم نیز ارائه شده است.
«تحلیل معماری مساجد ایران»
کتاب حاضر به قلم «رضا شاطریان» که از سوی نشر «نورپردازان» منتشر شده، به تحلیل معماری مساجد ایران و تاریخ آن می پردازد.فصل نخست کتاب به بررسی و تحلیل هنر و معماری مساجد ایرانی اختصاص دارد. در این فصل، شیوههای معماری در ایران معرفی شدهاند. فصل دوم درباره هنر و معماری دوره اسلامی ایران و جهان است. در این بخش معماری بناهای مذهبی در ایران و کشورهای جهان تحلیل و بررسی شده است. فصل سوم، مباحثی درباره ساختار معماری مساجد است و شیوههای گوناگون تاریخی ساخت مساجد را توضیح داده است. فصل چهارم درباره تزئینات معماری دوره اسلامی و فصل پنجم مربوط به شیوههای معماری دوره اسلامی است. در فصل ششم نیز مساجد جامع ایران تحلیل و بررسی شده است.
«فرهنگ نامه مسجد»
کتاب «فرهنگ نامه مسجد»نوشته ی «محمد محمدی ری شهری» که نشر دارالحدیث آن را منتشر کرده، با الهام گرفتن از قرآن و احاديث اسلامى ، در جهت تقويت فرهنگ ساختن مسجد ، چگونگى طراحى و معمارى آن ، احترام به اين پايگاه مقدس ، رعايت احكام و آداب آن ، اهميت مساجد تاريخى ، لزوم هوشيارى در برابر سوء استفاده هاى سياسى و اجتماعى از اين پايگاه ، و از همه مهم تر ، گسترش فرهنگ حضور عموم مسلمانان و خصوصا جوانان در مسجد ، نكات مهم و آموزنده اى را ارائه مى نمايد. این کتاب مشتمل بر دوازده فصل است که عناوین آن عبارت اند از: فضیلت مسجد، برکت های مسجد، ساختن مسجد، بزرگداشت مسجد، آبادانی معنوی مسجد، حضور زنان در مسجد، خدمت به مسجد، احکام و آداب مسجد، ویران کردن مسجد، برترین مسجدها، مسجد درون خانه و مسجدهای نکوهش شده.
از دیگر آثاری که درباره ی مسجد نگارش شده است می توان به آثار زیر اشاره کرد:
مساجد تاریخی خراسان ، محسن حسینیف انتشارات بنیاد پژوهشهای اسلامی،1393
نقش شناخت الگوهای مساجد گذشته در طراحی مساجد معاصر، محمدعلی قصری و نیما قصری،انتشارات سبزرایان گستر، 1393
تاریخ و معماری مساجد،سیدسجاد موسوی،نتشارات خانه تأسیسات، 1393
قیام گوهرشاد، احمد پازوکی، انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ۱۳۹۴
مسجد، عباس بشیری، انتشارات کانون اندیشه جوان،۱۳۹۴
مساجد، حمیده سیوندینسب قرائی،انتشارات سفیر رشد، ۱۳۹۴
مسجد مقدس جمکران تجلیگاه صاحب الزمان روحی و ارواح العالمین له الفداء ،سیدجعفر میرعظیمی، انتشارات مسجد مقدس جمکران،1393
نظر شما