به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، حجت الاسلام عباس اوتارخانی پیش از ظهر امروز (30 مرداد) در نشست خبری که در دفتر امام جمعه قزوین برگزار شد، بیان کرد: مسجد با معابد تفاوت بسیاری دارد، معابد به عنوان محلی صرف برای عبادت بوده ولی در اسلام مسجد محلی است که عمده فعالیت های اجتماعی، فرهنگی و مردمی در آن انجام می شود.
وی ادامه داد: برای نمونه مسجد کوفه مکانی برای بسیج عمومی مردم در جنگ ها و نبردها، محل قضاوت و حل اختلافات و محلی برای آموزش و همچنین مکانی برای عبادت و بندگی خداست و نام مسجد از این جهت مسجد است که اگر تمام کارهای مذکور در مسیر خدا باشد حکم بندگی و عبادت خدا را دارد و سجده بالاترین رتبه بندگی خداست.
* تخریب بیش از 200 مسجد توسط داعش
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان قزوین با اشاره به روز جهانی مسجد اضافه کرد: در ایام سالروز به آتش کشیده شدن مسجدالاقصی توسط صهیونیست ها هستیم و آنها با این کار گام در از بین بردن مکان هایی با این کاربرد برداشته و امروز هم داعش همین طریق را در پیش گرفته و بیش از 200 مسجد را در عراق و سوریه تخریب کرده و به مقدسات ما توهین می کنند.
وی عنوان کرد: سالروز به آتش کشيدن مسجدالاقصی روز جهانی مسجد نام گرفته است که در آستانه این روز هستیم و امید است برای مسجد سازی قدم برداریم.
حجت الاسلام اوترخانی توضیح داد: در سال 68 رهبری در پی مراجعات مردمی و متدینان مسجدی طی حکمی ازآیت الله مهدوی کنی خواستند که مرکزی برای رسیدگی به امور مساجد تدارک ببینند و در آن سال آیت الله مهدوی کنی مرکز رسیدگی به امور مساجد را در تهران تأسیس کردند.
وی اعلام کرد: رسالت این مرکز رسیدگی به عمده مسائل مسجد اعم از ارکان مسجد و مسائل مرتبط با آن و برنامه های مسجد و همچنین برنامه ریزی برای افزایش کارکرد و کاربرد مسجد است که بعدها از دیگر استان ها هم تقاضا شد که زیر پوشش این مرکز قرار گیرند که رهبري تاسيس این مرکز را از شئون نماینده ولی فقیه در هر استان دانستند بنابراین مرکز رسیدگی به امور مساجد مرکزی درون استاني و زیرنظر نماینده ولی فقیه در استان است.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان قزوین خاطر نشان کرد: در سال 89 این مرکز در قزوین به دستور آیت الله باریک ببین راه اندازی شد و اواسط سال گذشته بنده حقیر به عنوان خدمتگذار در این مجموعه ممنصوب شدم.
* امام جماعت مهمترین رکن مسجد است
وی اعلام کرد: ما برنامه های مختلفی را در این مرکز دنبال کردیم یکی از راهبردها و برنامه های ما توانمندسازی ائمه جماعات و سایر کارگزاران مسجد است و رهبری در فرمایشات خود داشتند که مساجد ما باید مسجد تراز اسلامی باشد و برای رسیدن به این امر ناچار هستیم ارکان تراز داشته باشيم و در بین ارکان مسجد یعنی امام جماعت، کانون، بسیج، هیئت امنا و هيئت مذهبی امام جماعت مهمترین رکن مسجد به شمار می آید و رهبری در فرمایشات خود امام جماعت را مدیر و رئیس مسجد می دانند.
حجت الاسلام اوتارخانی گفت: کسی که در راس مدیریت مسجد است باید عالم به دین باشد و ما در امور مساجد معتقد هستیم بین پیشنماز بودن و امام جماعت تفاوت است، پیشنماز کسی است که فقط نماز خوانده و دیگران به او اقتدا می کنند ولی امام جماعت جمعی را هدایت و رهبری می کند و تنها کار او نماز خواندن نیست.
وی ادامه داد: بنابراین برنامه های مختلفی برای آموزش ائمه جماعت طراحی کرديم و برای این منظور منطقه بندی مساجد قزوین انجام شده و شهر قزوین به سه منطقه تقسیم شده است و بعد ازاین منطقه بندی جلسات مستمر و ماهانه با ائمه جماعات برگزار کردیم و سپس رویکرد به سمت آموزشی کشانده شده است و چند نشست تخصصی و آموزشی برگزار کردیم و الان هم دوره آموزشی ویژه مبغلان اربعین را داریم.
* مسجد مهمترین مرکز برای مقابله با تهاجم فرهنگی
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان قزوین در خصوص هیئت امنای مساجد اظهار داشت: هييت امنا هم یکی از ارکان مهم مسجد است، اینها بازوان اجرایی امام جماعت هستند و اگر بخواهیم به مسجد تراز برسیم نیاز به هیئت امنای متخصص، متعهد و توانمند داریم ولی ما مواجه هستیم با هیئت امنايي که یا به دليل کهولت سن توان لازم را ندارند یا نگاه متفاوت دارند در حالی که تهاجم فرهنگی یک مقوله جدی است و مسجد مهمترین مرکز برای مقابله با تهاجم فرهنگی است.
وی افزود: در بحث هیئت امنا معتقد هستیم این افراد باید از فعالان مسجد باشند ولی گاهی دیده می شود برخی از هیئت امناها یا در آن منطقه ساکن نیستند و یا اینکه در اسم هیئت امنا بوده ولی به طور رسمی هیچ مسئولیت و کاری برعهده ندارند.
حجت الاسلام اوتارخانی تصریح کرد: بنابراين یکی دیگر از تصمیم ها این بود مسئولیت پنجگانه یعنی امور مالی، فرهنگی، عمرانی، تدارکات و پشتیبانی و روابط عمومی و اطلاع رسانی ررا ببین هیئت امنا تقسیم کنیم و هیئت امنا اگر هم داری تخصص لازم باشند باید تحت آموزش لازم قرار گیرند و در خصوص خادمان، مسئولان کانون ها و پایگاه های بسیج هم باید این امر مورد توجه باشد تا با هدایت رهبری حرکت کنند.
* معماری ایرانی و اسلامی در مساجد در حال فراموشی است
وی بیان کرد: بحث دیگر توانمندسازی خود مساجد است، مساجد امروز ساخته می شوند ولی نوع ساخته شدن آن مطابق کارکرد آن نیست، با توجه به تعریف کارکردها برای مسجد هیچ یک از کارکردها در آن دیده نمی شود و هنوز استاندارد خاصی را برای ساخت مساجد به کار نبردیم برای هر مسئله در داخل شهر نظیر پزشکی، فضای سبز، آموزشی و غیره سرانه تعریف شده ولی برای مسجد و مسائل مذهبی سرانه ای تعریف نشده است و در داخل شهر جانمایی دقیق با توجه به استانداردها برای مساجد نداریم و برای نمونه برای ورود افراد معلول در مساجد فکری نشده است.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان قزوین تأکید کرد: این نشان می دهد خیلی کوتاهی در بحث ساختار مسجد داریم و مواردی داریم که نمای مسجد، مسجدی نیست در حالی که نمای مسجد ما با استفاده از کاشي کاري، مناره و گنبد هویت یافته و گاهی مساجدی ساخته می شوند که هویت اسلامی و ایرانی را فراموش کرده و به سمتی می روند که یا این معماری بیگانه است.
وی عنوان کرد: بعضی معضلات دیگر فاصله زیاد امام جماعت با مسجد و عدم سکونت خادم در مسجد است که لازم است تأمین خانه عالم، خانه خادم و همچنین قسمتی به صورت تجاری در مسجد دیده شود که تأمین هزینه مسجد صورت گیرد و خیلی از نیازهای مسجد برطرف شود.
* تشکیل شورای صیانت از مساجد در قزوین
حجت الاسلام اوتارخانی اضافه کرد: هماهنگی ببین سازمان های مرتبط با مسجد راهبردها دیگر ماست و در همین راستا شورایی تاسیس کردیم به عنوان شورای صیانت از مساجد که نمایندگان سازمان هایی همچون اوقاف، تبلیغات اسلامی، امور مساجد، بسیج و کانون های مساجد در این شورا حضور دارند و هر گاه اختلافی به وجود آید این شورا وارد شده و بعد از بررسی حکم نهایی را می دهد.
وی افزود: بهبود و تعالی سازمانی امور مساجد نکته دیگری است که دنبال می کنیم به همین منظور نظارت، آموزش و دفتر ففنی و مهندسی را داریم.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان قزوین در پاسخ به سوالی در خصوص وجود مسجد تراز در استان گفت: ما در استان قزوین حدود یک هزار و 300 مسجد داریم که از این تعداد بسیاری از مساجد در روستاها هستند و 122 مسجد در شهر قزوین است.
وی اعلام کرد: مسجد تراز ما اندک است و تا نقطه مطلوب فاصله داریم؛ گاهی موازی کاری ها و عدم تبیین شفاف مسئولیت ها ر بین ارگان های دخیل در مسجد موجب شده مشخص نشود که هر ارگان باید کجای کار قرار گیرد.
حجت الاسلام اوتارخانی در خصوص راهکار جذب جوانان به مسجد یادآور شد: آموزش ارکان مسجد در نحوه برخورد با جوانان و ایجاد زمینه حضور جوانان امری موثر در حضور این قشر در مسجد است و اگر هیئت امنا و دیگر اشخاص و امام جماعت راه جذب جوان و نحوه برخورد را یاد بگیرند اثرگذار خواهد بود و باید کارهای مسجدی به جوانان و نوجوانان سپرده شود و در واقع مسجدی تراز است که مدیریت مسجد در ددست جوانان است.
نظر شما