خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: اعلام آمادگی ایران برای سرمایه گذاری در خیبرپختونخواه، ائتلاف کارآمد روسیه، سوریه، عراق و ایران، چرا پایگاه هوایی همدان جایگزین پایگاه لاذقیه در سوریه شد؟ از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
پنتاگون: در آستانه استفاده از لیزر برای هدف قرار دادن موشکهای ایران قرار داریم
یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا چهارشنبه گفته که این کشور استفاده از سلاحهای لیزری برای هدف قرار دادن موشکهای دوربرد ایران را بررسی میکند.
پایگاه خبری - تحلیلی «دیفنسوان» گزارش داده مقامهای نظامی آمریکا بعد از یک دهه از آزمایش بر روی فناوریهای مربوط به «انرژی هدایتشده» ادعا کردهاند در آستانه استفاده از این جنگافزار در میادین نبرد هستند.
«جیمز سیرینگ»، مدیر آژانس دفاع موشکی روز چهارشنبه درباره همین موضوع گفت: «این، یک امیدواری نیست، بلکه کاری است که ما داریم انجام میدهیم. من این موضوع را برای آینده بسیار مهم میدانم.»
به نوشته «دیفنسوان»، «سیرینگ» و سایر مقامهای نظامی آمریکا در گردهمایی موسوم به «پدافند موشکی و فضایی» که هفته جاری برگزار شده استفاده از سلاحهای لیزری را با توجه به هزینههای پایینتری که نسبت به «رهگیرها» دارند، روشی موثرتر برای مقابله با موشکهای ایران و کره شمالی توصیف کردند.
این پایگاه فعال در زمینه گزارش مسائل دفاعی و نظامی نوشت: «آنها به دو دلیل خواهان استفاده از لیزر هستند: لیزرها میتوانند رهگیرهای امروزی را زودتر هدف قرار دهند و شلیک آنها آسانتر است.»
دولت اوباما تا قبل از آزادی زندانیهای آمریکایی، 400 میلیون دلار را به ایران پرداخت نکرد
یک روزنامه آمریکایی بامداد پنجشنبه جزئیات جدیدی از پرداخت 400 میلیون دلار به ایران که انگیزههای پرداخت آن در واشنگتن جنجالآفرین شده منتشر کرد.
روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» چند هفته پیش ادعا کرده بود که دولت آمریکا همزمان با آزادی چهار تبعه آمریکایی که در ایران بازداشت شده بودند 400 میلیون دلار پول نقد به ایران، انتقال داده است. کاخ سفید، قبلاً این موضوع را رد کرده و گفته پرداخت این پول ارتباطی با آزادی زندانیان آمریکایی در ایران نداشته و برای تسویه بدهی واشنگتن به تهران در یک پرونده قضایی قدیمی صورت گرفته است.
این روزنامه بامداد پنجشنبه از قول مقامهای آمریکایی و دیگر منابع آگاه گزارش داد دولت باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا تا بعد از آزاد شدن سه زندانی آمریکایی در تاریخ 17 ژانویه، مبلغ مورد نظر را به ایران تحویل نداد.
بر اساس این گزارش، بعد از آزادی این سه زندانی به یک هواپیمای ترابری ایرانی در همان روز اجازه داده شد مبلغ مورد نظر را به صورت پول نقد از فرودگاهی در ژنو تحویل بگیرد.
یک مقام آمریکایی بامداد پنجشنبه به والاستریتژورنال گفت: «اولویت اول ما، برگرداندن (شهروندان) آمریکایی به وطنشان بود.»
دولت باراک اوباما سال گذشته اعلام کرد که با ایران به توافقی برای پرداخت 1.7 میلیارد دلار جهت تسویه بدهیاش در یکی از پروندههای مربوط به یک قراردادهای تسلیحاتی قدیمی رسیده است. از آنجا که اعلام این موضوع همزمان با آزادی چهار زندانی آمریکایی بازداشتشده در ایران بود، نمایندگان کنگره، این دو موضوع را به یکدیگر مرتبط دانستند.
«جان کری»، وزیر خارجه آمریکا روز 27 دیماه توافق پرداخت 1.7 میلیارد دلار به ایران جهت تسویه بدهی 400 میلیون دلاری واشنگتن به تهران در شکایتی که پروندهاش به قبل از پیروزی انقلاب اسلامی برمیگردد را اعلام کرد.
«کری» در آن زمان گفت که کاخ سفید موافقت کرده که علاوه بر رقم اصلی بدهی، 1.3 میلیارد دلار هم بابت محاسبه نرخ تورم به ایران بپردازد.
ایران، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از دولت آمریکا بابت عدم تحویل 400 میلیون دلار مندرج در قراردادی اجرایینشده برای خرید تسلیحات میان دولت «جیمی کارتر»، رئیسجمهور اسبق آمریکا با شاه مخلوع ایران به «دیوان داوری دعاوی ایران و آمریکا» شکایت برده بود.
«دیوان داوری دعاوی ایران و آمریکا» نهاد داوری مرضیالطرفین است که سال 1981 بر اساس «بیانیههای الجزایر» جهت رسیدگی به اختلافات میان دولتهای ایران و آمریکا در شهر «لاهه» هلند تشکیل شد.
اظهارات «جان کری» در آن زمان هم موج گستردهای از انتقادات در میان قانونگذاران آمریکایی به راه انداخت که اولاً پرداخت این رقم را به توافق تبادل زندانیان میان تهران و واشنگتن ارتباط میدادند و دوماً از دولت اوباما به سبب «مماشات در برابر ایران» انتقاد میکردند.
چند روز بعدتر، «جاش ارنست»، سخنگوی کاخ سفید در واکنش به این اعتراضات گفت رقمی که آمریکا برای پرداخت به ایران موافقت کرده بسیار کمتر از 7 تا 8 میلیارد دلار مورد مطالبه ایران برای حل و فصل اختلافات بوده است.
انفجار خودروی بمبگذاریشده در مرز ترکیه و ایران
رسانههای بینالمللی از انفجار یک دستگاه خودروی بمبگذاریشده و درگیریهای مسلحانه در محوطه بیرونی یک مرکز پلیس در شهر «وان» ترکیه در نزدیکی مرز این کشور با ایران خبر دادهاند.
مقامهای محلی هنوز درباره عوامل احتمالی این حمله اظهارنظر نکردهاند اما ساکنان منطقه، گروه پکک را عامل حمله میدانند.
روزنامه حریت ترکیه میگوید در این حادثه 3 نفر کشته شده و حدود 40 نفر زخمی شدهاند.
ایران از سنیّها نیز در مبارزه با داعش حمایت میکند
مقامات ارتش آمریکا مدعی شدند تعداد رزمندگان مورد حمایت ایران که در عراق با تروریستها مبارزه میکنند، به حدود 100هزار نفر افزایش یافتهاند.
سرهنگ «کریس گاروِر» سخنگوی ارتش آمریکا ادعا کرد ایران درپی تعمیق نقش خود در مبارزه با تروریستهای داعش در عراق، تعداد نیروهای مورد حمایتش چیزی حدود 80هزار تا 100هزار تخمین زده میشود.
پیشتر «جوزف وتل» رئیس مرکز فرماندهی ارتش آمریکا چنین رقمی را اعلام کرده بود.
به نوشته وبگاه شبکه «راشاتودی» طبق ادعاهای گارور، تمامی نیروهایی که ایران در مبارزه با داعش از آنها حمایت میکند، شیعه نیستند و تعداد شیعیان حدود 80هزار نفر است. مابقی 20هزار نفر از اعضای قبایل سنّی در استانهای الانبار و نینوا تشکیل شده که با داعش دشمن شدند.
وی پیشتر در کنفرانس خبری مدعی شده بود نیروهای قدس سپاه پاسداران ایران نیز برای تقویت عملیات آزادسازی «موصل» به حاشیه این شهر اعزام شدهاند.
گارور در گفتوگو با «فاکس نیوز» گفت: «ما به هیچ وجه با ایرانیان هماهنگ نیستیم و به هیچ روشی با آنها همکاری نمیکنیم. دولت عراق نقشهای برای محاصره موصل ارائه داد و ما نیز از آن حمایت میکنیم.»
مهر:
قطعنامه سازمان ملل درباره ایران را دوباره مطالعه کنید
وزارت دفاع روسیه امروز در واکنش به مواضع مغرضانه وزارت خارجه آمریکا درباره حضور جنگنده های روسیه در ایران برای حمله به تروریست های داعش در سوریه اعلام کرد که واشنگتن بهتر است قطعنامه سازمان ملل متحد درباره ایران را دوباره مطالعه کند.
«ایگور کوناشنکوف» سخنگوی وزارت دفاع روسیه امروز در واکنش به اظهارات مغرضانه وزارت خارجه آمریکا گفت که واشنگتن بهتر است این قطعنامه را یک بار دیگر مطالعه کنند.
«ایگور کوناشنکوف» سخنگوی وزارت دفاع روسیه در این باره کفت: به مقامات آمریکایی توصیه می کنیم اطلاعات خود درباره قوانین بین المللی را به روز رسانی کنند.
وی ادامه داد: بر خلاف قوانین ما است که به وزارت خارجه آمریکا توصیه کنیم؛ اما واقعاً سخت است که به وزارت خارجه آمریکا اینکه آیا از منطق و اسناد حقوق بین الملل پیروی می کنند یا نه را به آن ها یادآوری نکنیم.
سخنگوی وزارت دفاع روسیه در ادامه تصریح کرد: چنین اقدامی باید از مطالعه دقیق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل آغاز شود.
اعلام آمادگی ایران برای سرمایه گذاری در «خیبرپختونخواه» پاکستان
«مهدی هنر دوست» سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاکستان امروز با هیئت همراه خود در سفر به ایالت خیبرپختونخواه پاکستان با سروزیر این ایالت دیدار و گفتگو کرد.
در این دیدار سروزیر ایالت خیبرپختونخواه هنردوست را از ظرفیت های سرمایه گذاری موجود در این ایالت باخبر کرد.
سفیر کشورمان نیز اطمینان داد که ایران به زودی در زمینه های انرژی بویژه برق، زیر ساخت ها و گردشگری در این ایالت سرمایه گذاری خواهد کرد.
ائتلاف روسیه، سوریه، عراق و ایران کارآمدتر است
یک سناتور روس در اظهاراتی از ائتلاف ضد تروریستی روسیه، سوریه، ایران و عراق تمجید کرد.
سناتور «فرَنز کلینزویچ» (Franz Klintsevich) امروز در اظهاراتی درباره اخبار استفاده جنگنده های روسیه از پایگاه هوایی همدان برای حمله به مواضع داعش در سوریه به خبرنگاران گفت: ائتلاف ضدتروریستی روسیه، سوریه، ایران و عراق اثبات کرد که در مبارزه با تروریسم در خاورمیانه کارآمدتر و مؤثرتر است.
سناتور «کلینزویچ» معاون اول رئیس کمیته دفاع و امنیت شورای فدراسیون روسیه ادامه داد: به عقیده من ائتلاف ضدتروریستی میان ۴ کشور روسیه، سوریه، ایران و عراق تنها به صورت ظاهری تشکیل نشده است؛ بلکه نشان داده است که از کارآمدی بیشتری برخوردار است.
معاون اول رئیس کمیته دفاع و امنیت شورای فدراسیون روسیه در ادامه افزود: فکر می کنم این شکل از ائتلاف میان این کشورها علیه تروریست های داعش به زودی گسترش خواهد یافت.
گفتنی است، امروز وزارت خارجه روسیه اعلام کرده بود بمب افکن های دور برد «تی یو- ۲۲ ام ۳» روسیه اولین حمله هوایی خود علیه مواضع داعش در سوریه را از پایگاه هوایی ایران واقع در شهر همدان انجام دادند.
باشگاه خبرنگاران جوان:
پمپئو: پرداخت 400 میلیون دلار به ایران ناقض قوانین آمریکا است
مایک پمپئو نماینده جمهوری خواه در نامه ای به وزارت خزانه داری آمریکا، خواستار توضیح در خصوص پرداخت 400 میلیون دلار پول نقد در دولت اوباما به ایران شد.
وی در نامه ای به جک لو وزیر خزانه داری آمریکا نوشته است که شاید این پرداخت، خلاف قانون باشد.
پمپئو در نامه ارسالی خود نوشته است: «با توجه به این که اصول مربوط به این پرداخت، نگران کننده است، تدارکات و شیوه انجام آن نیز به نظر، خلاف قانون می رسد.»
باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا در 17 ژوئن اعلام کرد این پرداخت، بخشی از توافق یک میلیارد و هفتصد میلیون دلاری برای حل و فصل پرونده فروش سلاح به ایران پیش از انقلاب اسلامی بوده است.
اما بعد از این که وال استریت ژورنال در اوایل ماه میلادی جاری اعلام کرد این پرداخت به صورت فرانک سوئیس و ارزهای دیگر بوده است و هواپیمایی بی نام و نشان این مبلغ را تحویل داده است، بحث های جدیدی در خصوص آن ایجاد شد.
پمپئو جمهوری خواه که عضو کمیته اطلاعات مجلس آمریکا است، می گوید این اقدام، احتمالا خلاف قانون است زیرا نقل و انتقال هر گونه وجهی از آمریکا به ایران، ممنوع است.
پمپئو در نامه خود که حاوی 13 پرسش است از لو خواسته توضیح دهد این انتقال چگونه ممکن شده است، آیا تصمیمات قانونی در خصوص آن گرفته شده، و آیا مقامات وزارت خزانه داری آمریکا با این پرداخت مخالفتی کرده اند یا نه.
وی پرسیده: «آیا تحریم های انتقال به ایران مد نظر قرار گرفته است یا نه؟ آیا وزارت خزانه داری، مجوز، گواهی یا هرگونه ابزار دیگری صادر کرده است که این روش انتقال پول را قانونی انجام داده باشد؟ آیا سند قانونی در این خصوص به وزارت خزانه داری یا موسسات دیگر تحویل شده است یا نه؟»
پمپئو نوشته است: «گویا دولت در ادامه طفره رفتن از پاسخ به سوالات ساده در خصوص این انتقال، فهرست بلندبالای حقایق کتمان شده در خصوص برجام از مردم و کنگره را طولانی تر کرده است. اوباما نوشته است این پرداخت پول، مانند رمان های جاسوسی یا جنایی است. مردم حق دارند در خصوص انتقال این همه پول به ایران، جزئیات را بدانند.»
کری چه طور باید ایران و روسیه را از هم جدا کند؟
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا در سال گذشته تمام تلاش خود را بکار گرفته است تا با کمک روسیه، جنگ داخلی سوریه به پایان برسد. او چرب زبانی کرده، به تندی انتقاد کرده، ساعت های بی شماری در جلسات شرکت کرده و با همتای روسی خود تلفنی صحبت کرده و در نهایت به نتیجه نرسیده است.
بیهوده بودن این تلاش ها هنگامی روشن شد که روز سه شنبه، روسیه اعلام کرد از پایگاهی در ایران، ماموریت های بمباران خود را شروع کرده است.
این آخرین بخش از سیل تحقیرها برای جان کری است. به محض این که جولای سال گذشته، توافق هسته ای ایران به سرانجام رسید، ایران و روسیه، برنامه حمله به مناطقی از سوریه در حمایت از بشار اسد را طراحی کردند.
هنگامی که کری برنامه گفتگوها در ژنو را می چید، روسیه در سوریه مشغول تاسیس پایگاه هوایی بود. وقتی کارزار شروع شد، شورشیان مورد حمایت آمریکا بودند که زیر بمب ماندند. در ماه ژوئن، هواپیماهای روسی، یک پایگاه عملیات ویژه آمریکا و انگلیس در نزدیکی مرز سوریه را بمباران کردند.
اما خبر پرواز هواپیماها از ایران، کری را به شدت آزار داد. همین جان کری بود که سال گذشته گفته بود بعد از توافق هسته ای، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران به او گفته است «حالا قدرت دارم در خصوص مسائل منطقه ای با شما گفتگو کنم.»
حالا ایران در خصوص مسائل منطقه ای، پیوسته با روسیه کار می کند و متحدان آمریکا را به چالش می کشد و موشک آزمایش می کند.
پرواز هواپیماهای روسی از ایران، تعجبی ندارد. در ماه دسامبر، پروژه خطرات قریب الوقوع موسسه امریکن انترپرایز مشاهده کرده بود هواپیمایی شبیه جنگنده های روسی از پایگاهی در ایران به پرواز در آمد.
اما روز سه شنبه، روسیه این مسئله را علنی و رسمی کرد و اعلام کرد هواپیماهای بمب افکن توپولف 22 ام 3 و جنگنده های سوخو 34 آن از پایگاه هوایی همدان در حدود 300 کیلومتری تهران به پرواز درآمده اند.
اما احتمالا هیچ کدام از این تحولات باعث نخواهند شد کری به تلاش های خود برای توافق در خصوص سوریه با روسیه، پایان دهد. با این که این کار، دیوانگی به نظر می رسد، حالا فرصتی در اختیار وزیر امور خارجه آمریکا پیش آمده تا منافع آمریکا را پیش ببرد.
لازم است کری با برخی واقعیت های تلخ درباره ایران، آشنا شود. او دیگر نباید فکر کند ظریف و روحانی میانه روهایی هستند که باید علیه اصولگرایان در کشورشان قدرت بگیرند. بلکه باید بمب افکن های روسی در ایران را به عنوان فرصتی برای تضعیف طرف مذاکرات قبلی خود ببیند و آن ها را علیه هم بشوراند.
سابقه ندارد ایران به یک کشور خارجی اجازه دهد در قلمرو اش عملیات نظامی انجام دهد. به همین دلیل بود که انقلابیون در تهران، سفارت آمریکا را تسخیر کردند زیرا آن را لانه جاسوسی می دیدند که کشورشان را کنترل می کند.
اما علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در خصوص اعلام این خبر از طرف روس ها، به خبرگزاری فارس گفت که ایران و روسیه توافق کرده اند منابع خود را به اشتراک بگذارند و قرار نیست روسیه، این پایگاه هوایی را اشغال کند.
ماتیو مک اینیس، مقام سابق آژانس اطلاعات دفاعی و کارشناس مسائل ایران، و عضو موسسه امریکن انترپرایز روز سه شنبه گفت: «چیزهای زیادی وجود دارد که ایرانی ها را نگران کند. آن ها حاضر نیستند بپذیرند روسیه این کار را انجام داده است. رهبران ایران باید طوری مسئله را تغییر دهند که شبیه دعوت از نیروهای خارجی برای اشغال خاکشان نباشد. از سال 1979 به این سو، چنین اتفاقی رخ نداده است.»
کری باید از این موقعیت، بهره برداری کند. او باید در مجمع عمومی سازمان ملل به ایران تبریک بگوید که اجازه وجود نیروهای خارجی را داده است. وزارت امور خارجه می تواند در خصوص مفاد عهدنامه ترکمنچای و گلستان، مطالبی به فارسی تهیه کند و نشان دهد امپراتوری روس چگونه بخش هایی از ایران را اشغال کرد.
این دیپلماسی عمومی باید همراه یک سری درز مطلب در خصوص دیپلماسی کنونی آمریکا با روسیه همراه باشد. دیپلمات های آمریکایی باید به ایرانی ها بقبولانند که روسیه هر لحظه ممکن است با واشینگتن به توافق جداگانه ای برسد. این مسئله، روز از ذهن نیست.
بهترین بخش این است که کری لازم نیست رفتار خود را تغییر دهد. او می تواند باز هم به تلاش های قبلی خود ادامه دهد. اما اگر کمی با اقبال باشد، شاید بتواند بین ایران و روسیه، اختلاف بیندازد. این نقشه از طرح پایان دادن به جنگ سوریه، احمقانه تر نیست.
چرا پایگاه هوایی همدان جایگزین پایگاه لاذقیه در سوریه شد؟
روزنامه الکترونیکی "فیز گیلیاد" نوشت: علت اصلی استفاده بمبافکنهای روسی از پایگاه نوژه در همدان، تلاش مسکو برای مخفی کردن زمان حملات هوایی به تروریستها از چشم جاسوسانِ حاضر در اطراف پایگاه حمیمیم لاذقیه است.
این سایت که از منابع نزدیک به مقامات حاکم بر روسیه به شمار می آید، نوشت: استفاده از پایگاه هوایی همدان برای حمله به تروریست ها، چیز تازه ای نیست و در سال گذشته هم جنگنده های روسی در راه رسیدن به سوریه، برای سوخت گیری در این پایگاه فرود می آمدند.
به نوشته این سایت روسی، دلیل دیگر استفاده از پایگاه همدان، مصرف سوخت کمتر و امکان بارگیری بیشتر بمب و موشک برای هواپیماهاست و پرواز جنگنده های روسی از همدان، کارایی آنها در حمله به تروریست ها را تا 60 درصد افزایش می دهد.
در ادامه این گزارش آمده است: مشکلات مربوط به حفاظت اطلاعات و لزوم پنهانکاری در حملات هوایی به تروریست ها ایجاب می کند که زمان دقیق آغاز حمله و رسیدن جنگنده ها به مناطق استقرار تروریست ها، نامشخص باشد تا آنان نتوانند در پناهگاههای زیرزمینی خود مخفی شوند و جان خود را نجات دهند.
سایت روسی نوشت: نمی خواهیم انگشت اتهام را به سوی کسی دراز کنیم؛ و تنها علت لو رفتن زمان حملات را گزارش های جاسوسان می دانیم که در اطراف پایگاه هوایی لاذقیه برای رساندن اطلاعات به تروریست ها تلاش می کنند؛ چون تروریست ها ماهواره اختصاصی ندارند تا پروازهای ما را به آنان اطلاع دهد!
به نوشته "فیز گیلیاد"، عوارض طبیعی موجود در اطراف تهران و همدان، مانند کوه های بلند، از دیگر عواملی است که استقرار درایران و آغاز عملیات از این کشور را در مقایسه با عراق و ترکیه، بسیار سرّیتر و امنتر کرده است.
این در حالی است که پایگاه هوایی حمیمیم لاذقیه نیز در حال حاضر از نظر فنی، امکان پذیرش هواپیماهای غول پیکر و دورپرواز را ندارد و مقامات نظامی روسیه و سوریه اکنون سرگرم ایجاد زیرساخت های لازم برای توسعه ظرفیت عملیاتی این پایگاه هستند.
واکنش ناتو به استفاده روسیه از پایگاه هوایی ایران
سازمان پیمان آتلانتیک شمالی«ناتو»، به استفاده روسیه از پایگاه هوایی ایران برای بمباران مواضع داعش در سوریه واکنش نشان داد.
یک مقام ناتو گفت: حضور چشمگیر نظامی روسیه برای حمایت از رژیم بشار اسد، نگرانکننده است.
وزارت دفاع روسیه چند روز پیش در بیانیهای اعلام کرد جنگندههای دوربرد از نوع «تو-22 ام3» و هواپیماهای جنگی «سوخو- 34» این کشور روز یکشنبه با برخاستن از فرودگاه همدان حملاتی را علیه مواضع گروههای تروریستی داعش و جبهه النصره در استان های حلب، دیرالزور و ادلب سوریه انجام دادند.
این مقام ناتو، علیرغم این، ادعا کرد که حملات هوایی روسیه، عمدتاً مواضع معارضان اصطلاحاً میانهرو سوریه را هدف قرار داده است.
ایرنا:
یلدریم: ایران و ترکیه در صف اول حل بحران سوریه هستند
«بینالی یلدریم» نخست وزیر ترکیه با تاکید بر اینکه ایران از همان اول برای حل بحران سوریه کوشش کرده است، گفت: «بسیار طبیعی است که ایران همراه ترکیه در صف مقدم حل مسئله سوریه قرار گیرد. روسیه و آمریکا نیز باید در این موضوع کمک کنند».
نخست وزیر ترکیه چهارشنبه شب در گفت و گو با تلویزیون دولتی ترکیه افزود: کشورهای منطقه، ایران، ترکیه، روسیه و آمریکا باید بطور موثر برای حل مسئله اقدام کنند و برای جلوگیری از درد و رنج بیشتر در منطقه، گامهای موثری برداشته شود.
وی تصریح کرد: بحران سوریه دیگر به یک مسئله منطقه ای و بین المللی تبدیل شده است و نباید در موضوع سوریه دنبال حساب های دیگری بود که بسیار خطا خواهد شد.
نخست وزیر ترکیه با تاکید بر اینکه ایران از همان اول برای حل بحران سوریه کوشش می کرده است، گفت: بسیار طبیعی است که ایران باید همراه ترکیه در صف جلوی حل مسئله سوریه قرار گیرد. روسیه و آمریکا نیز در این موضوع باید به ایران و ترکیه کمک کنند.
نخست وزیر ترکیه با تاکید بر اهمیت حفظ تمامیت ارضی سوریه، گفت: «ساختار دولتی سوریه نباید مبتنی بر قوم گرایی باشد. باید نظامی در سوریه شکل گیرد که همه آحاد مردم سوریه را نمایندگی کرده و فرایند صلحی را در داخل و خارج سوریه شروع کند».
او تصریح کرد: ترکیه در این زمینه با ایران و روسیه و سایر شرکای خود همکاری نزدیک دارد.
اظهارات اخیر «بینالی یلدریم» در محافل سیاسی ترکیه به عنوان تعدیل جدی در رهیافت دولت آنکارا برای حل بحران سوریه ارزیابی شده و گفته می شود آنکارا که تاکنون رفتن بشار اسد از راس قدرت را شرط اول حل بحران می دید، از این پیش شرط خود منصرف شده و به سیاست عملگرایی روی آورده است.
یلدریم از زمانی که احمد داوداوغلو برکنار شده است، همواره با شعار کاهش دشمنان و افزایش دوستان، سیات خارجی دولت خود را تبیین کرده و بر لزوم همکاریهای منطقه ای تاکید می کند.
موضوع حل بحران سوریه به دنبال سفر تاریخی رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه به روسیه در ماه جاری و به دنبال آن سفر جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان به ترکیه و قرار گرفتن بحران سوریه در نشست های سن پترزبورگ و آنکارا به عنوان محور اصلی گفت و گو ها، تحرک بسیار نوینی را به حل بحران داده و انتظارات جدی در این زمینه در محافل بین المللی و داخلی ترکیه ایجاد کرده است.
نظر شما