خبرگزاري شبستان-مازندران؛ مسجد نماد استوار تمدن اسلامي همان اولين بنايي كه رسول خدا حضرت محمد مصطفي(صلي الله عليه وآله وسلم) پس از هجرت و ورود به شهر مدینه، در نخستین گام در راستای تحقق حاکمیت خویش، ايجاد نمود با گذشت سال ها از صدر اسلام تا به امروز سير تكاملي ويژه اي را از نظر معماري تجربه كرده است اما هرگز هدف ماهيت اصلي اين پايگاه ديني كه حفظ وحدت مسلمين بوده رنگ از چهره نباخت.
مسجد اولین پدیده جغرافیایی است که پس از فتح سرزمینهای کفر از سوي سپاه اسلام به عنوان نماد یگانگی، توحید و مبارزه با شرک و بت پرستی در سرزمینهای تصرف شده بنا مي شده است.
در فرهنگ اسلامی، احترام زیادی برای مسجد بیان شده و همگان را به تکریم وبزرگداشت این مکان و پاکیزه نگه داشتن آن توصیه نمودند و امام صادق (علیه السلام) رئيس مذهب تشيع نيز در اين خصوص فرمودند: « تعظیم مساجد امر شده چرا که آن ها خانه های خدا در زمین اند».
همچنين امام اول شيعيان حضرت اميرالمومنان علی (علیه السلام) فرمودند: «نشستن در مسجد برای من بهتر است از نشستن در بهشت؛ زیرا در بهشت خشنودی خودم و در مسجد خشنودی پروردگارم مورد توجه است».
مساجد در زمان پیامبر اسلام، كاركردهاي آموزشي، فرهنگي، سياسي، اجتماعي داشته و فارغ از نسب و ثروت، مكاني براي برابري و برادري به شمار می رفت؛ عده اي هم از روزگار پيامبر اسلام تا كنون با ايجاد اختلال و بي نظمي در مساجد در صدد حذف وحدت ميان مسلمانان هستند تا جائيكه 30 مرداد سال 1348 مصادف با ۲۱آگوست ۱۹۶۹مسجدالاقصی به دست صهیونیستها به آتش کشیده شد و سال 1373با توجه به تاكيدات معصومين(عليهم السلام) و روايات متعدد پيرامون تعظيم و تكريم مساجد، سالها بعد و به پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران روز به آتش كشيده شدن مسجد الاقصي به عنوان روز جهاني مساجد نامگذاري شد.
از افتخارات ملت مومن و ولايي ايران اسلامي است كه مبارزه با حكومت فاسد شاهنشاهي «پهلوي» را از مساجد آغاز و موفق به براندازي شاه مخلوق شدند؛ همچنين پس از پيروزي انقلاب اسلامي براي ايستادگي در مقابل دشمن تا بن دندان مسلح« بعث عراق» نيروهاي مردمي و نظامي را از همين پايگاه هاي ديني اعزام نموده و سرانجام جشن پيروزي دوران دفاع مقدس را نيز در مساجد گرفتند.
در طول سال هاي پس از انقلاب اسلامي نهادها و ارگان هاي متعددي نظير بسيج، اوقاف، كانون هاي فرهنگي هنري، كميته امداد امام خميني(رحمت الله عليه) و نظير اين دستگاه ها تلاش نمودند علاوه بر جذب و حفظ اقشار مختلف به مساجد درصدد احياي كاركردهاي مختلف مساجد همانند صدر اسلام باشند كه كمتر موفق بودند؛ البته نمي توان عملكرد اين چند ساله را ناديده گرفت و منكر برخي از اتفاقات خوب و ارزشمند فعالان مسجدي شد اما تا مقصد نهايي راه بسيار است...
مساجد و فعاليت هاي فرهنگي آن طي سال هاي متمادي از سوي رهبر معظم انقلاب اسلامي(دامت بركاته) نيز مورد تاكيد بوده و هست تا جائيكه معظم له در اجلاسيه هاي سراسري نماز نيز به اهميت پرداختن به مساجد اشاره مي نمايند:نخستین مطلب مهم، بنای مسجد و حضور روحانی شایسته در آن است. هم اکنون با وجود دهها هزار مسجد در کشور، جای هزاران مسجد دیگر در روستاها، شهرها، شهرکها و مجتمع های ساختمانی خالی است. دسترسی آسان به مسجد، نیاز ضروری مؤمنان و جوانان و نوجوانان ما است. (مقام معظم رهبری،۱۳۸۹/۰۷/۲۰)
مساجد، جایگاه ارتباط انسان با پروردگار و از جمله مراکز تصمیمگیریهای اجتماعی و سیاسی جوامع اسلامی است باید با برنامهریزی صحیح و استفاده از ابزارهای فرهنگی، هنری، عمران معنوی مساجد را تقویت کرد و از ظرفیت شوقآوری و شورآفرینی مساجد برای جذب قشرهای مختلف مردم و تبلیغ مفاهیم و معارف اسلامی، بهرهگیری کامل کرد. (دیدار شرکتکنندگان در همایش هفته گرامیداشت مساجد با رهبر انقلاب،30/5/1384)
من سفارش میکنم که کانونهاى فرهنگى - هنرى مساجد را فراموش نکنید؛ البته با همکارى بسیج. بد است که بین روحانى مسجد و بسیج مسجد، اختلاف به وجود بیاید. با همکارى بسیج، این کانونهاى فرهنگى هنرى مساجد را مؤثر کنید، برایش کار کنید. بنشینید فکر کنید، مطالعه کنید و سخنى که متناسب با نیاز آن جوانى است که آنجا حضور پیدا میکند، فراهم کنید. مطالعه کنید. کتابهائى وجود دارد که میشود از این کتابها استفاده کرد. کتابهائى هست؛ بروید بپرسید، تحقیق کنید از کسانى که اهلش هستند. خودتان را مجهز کنید، مسلح به سلاح معرفت و استدلال کنید، بعد به این کانونهاى فرهنگى هنرى بروید و پذیراى جوانها باشید. با روى خوش هم پذیرا باشید؛ با سماحت، با مدارا. (رهبر انقلاب در دیدار علما و روحانیون استان خراسان شمالی 19 مهر 1391)
تاكيدات مقام معظم رهبري(مدظله العالي) درخصوص اهميت و جايگاه مساجد و توجه ويژه معظم له براي بهره گيري از اين ظرفيت جهت مقابله با تهاجم فرهنگي، حساسيت موضوع را نشان مي دهد و مي طلبد همه مسئولان مرتبط و غير مرتبط با حوزه مسجد براي تحقق منويات رهبري (حفظه الله) تلاش نمايند.
در اين بين بايستي به جهت تلاش كانون هاي فرهنگي هنري مساجد در راستاي محقق نمودن خواست هاي رهبرمعظم انقلاب امام خامنه اي(دامت بركاته) اذعان داشت كه تعداد اين كانون هاي فرهنگي هنري مساجد در مازندران از سال 73تا كنون با رشد كمي و كيفي همراه بوده و امروز به يكهزار و 51باب در محلات شهري و روستايي رسيده كه با نگاه عدالت محور و توزيع عادلانه امكانات فرهنگي فعاليت هايي در قالب دو هزار و 506مجري طرح تلاوت نور، 71خانه نور، 982تفسير قرآن و 264كتابخانه عمومي و باز در سراسر استان دارند.
يادداشت: سودابه احمدپور ملكشاه
نظر شما