خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، چهار بانک توسعه ای در زمینه سرمایه گذاریهای صنعتی مشغول بودند.
١. بانک اعتبارات صنعتی که اولین بانک توسعه صنعتی در ایران است به موجب قانون برنامه عمرانی هفت ساله دوم کشور در سال ١٣٣٥ باسرمایه اولیه ٦٠٠ میلیون ریال و به منظور ایجاد و تقویت کارآفرینان بخش خصوصی تأسیس گردید. سهام اولیه این بانک تماماً به دولت تعلق داشت لیکن پس از حدود ٢٠ سال فعالیت، تصمیم گرفته شد که با فروش تدریجی سهام به بخش خصوصی موجبات غیردولتی شدن بانک مزبور فراهم گردد. در اواخر سال ١٣٥٦ با فروش تدریجی حدود پنج درصد سهام به بخش خصوصی ، زمینه غیردولتی شدن بانک آغازگردید. این بانک در مدت ٢٢ سال فعالیت خود ١١٠٧ فقره تسهیلات به مبلغ کل ٧/٨٦ میلیارد ریال به واحدهای تولیدی و خدماتی پرداخت کرده و در سرمایه گذاری ٧٠ واحد تولیدی و خدماتی نیز به مبلغ ١١ میلیارد ریال مشارکت حقوقی داشته است.
٢. بانک توسعه صنعتی و معدنی ایران ، دومین بانک توسعه صنعتی در سال ١٣٣٨ که ضمناً اولین بانک توسعه ای خصوصی در کشور به شمار می آمد ، با سرمایه ٤٠٠ میلیون ریال به صورت شرکت سهامی عام تأسیس گردید . این بانک متعلق به بخش خصوصی بود و حدود ٨٧ درصد سهام این بانک به افراد و مؤسسات ایرانی و١٣ درصد بقیه متعلق به ١٩ بانک و مؤسسه خارجی بود . از ١٩ بانک خارجی ، ٦ بانک انگلیسی – ٢ بانک فرانسوی – ٤ بانک ژاپنی – ٢ بانک آمریکایی – ٢ بانک آلمانی – ١ بانک ایتالیایی و ٢ بانک هلندی بودند . این بانک تا پایان سال ١٣٥٦ قریب به ٢٢٢ میلیارد ریال وام صنعتی و سرمایه در گردش برای ایجاد و توسعه صنایع ایران پرداخت کرده بود و در سرمایه ١٤٨ واحد تولیدی و خدماتی به مبلغ ٢/٤٩ میلیارد ریال مشارکت داشت.
٣. بانک توسعه و سرمایه گذاری ایران ، سومین بانک توسعه ای در سال ١٣٥٢ با سرمایه ٠٥٠ر١ میلیون ریال که پنجاه درصد آن پرداخت گردیده بود ، به صورت شرکت سهامی عام تأسیس گردید. حدود ٨٢ درصد سهام این بانک به ٣٣٣٣ فرد و مؤسسه ایرانی و حدود ١٨ درصد باقی نیز به افراد و مؤسسات خارجی تعلق داشت. این بانک تا پایان سال ١٣٥٦ جمعاً ١٦٥ فقره تسهیلات به مبلغ تقریبی ٥/١٩ میلیارد ریال به صنایع کشور پرداخت کرد و در سرمایه سهامی ١٤ طرح تولیدی و خدماتی جمعاً به مبلغ ٥٨٠ میلیون ریال مشارکت داشت.
٤. شرکت سرمایه گذاری بانکهای ایران در سال ١٣٥٥ با سرمایه اولیه ١٥ میلیارد ریال به صورت شرکت سهامی عام آغاز به فعالیت نمود . سهامداران این شرکت را ١٥ بانک ایرانی و ١٦٠٠ سهامدار از افراد حقیقی و حقوقی تشکیل می دادند. این شرکت تا پایان سال ١٣٥٧ در ٢٢ مؤسسه تولیدی و خدماتی ، مبلغی در حدود ٥/٢ میلیارد ریال سرمایه گذاری نمود و سهام ٢٢ مؤسسه تولیدی و خدماتی را به مبلغ یک میلیارد ریال خریداری نمود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران بانک صنعت ومعدن به موجب مصوبه مورخ ١٣٥٨/٠٧/٠٢ مجمع عمومی بانکها ، با اجازه حاصل از ماده ١٧ لایحه قانونی اداره امور بانکها و از ادغام بانکهای اعتبارات صنعتی - توسعه صنعتی و معدنی ایران - توسعه و سرمایه گذاری ایران و شرکت سرمایه گذاری بانکهای ایرانی - صندوق ضمانت صنعتی و صندوق معادن تشکیل گردید . به استناد صورتجلسه مورخ ١٣٦٢/٠٣/٣١ مجمع عمومی بانکها ، موضوع ادغام صندوق ضمانت صنعتی و شرکت صندوق معادن در بانک صنعت ومعدن منتفی اعلام و اساسنامه بانک باتوجه به سرمایه واحدهای فوق الذکر اصلاح گردید . به موجب بند یک مصوبه مجمع عمومی فوق العاده بانک مورخ ١٣٦٧/٠١/٢١ ، صندوق ضمانت صنعتی از تاریخ مصوبه، با کلیه اموال و دارائیها در بانک صنعت ومعدن ادغام گردید.
بنابراین گزارش، این بانک در راستای ارایه خدمات خود در چهار ماهه نخست امسال تامین مالی 466 واحد صنعتی کشور به میزان پنج هزار و 600 میلیارد ریال را انجام داده است و تسهیلات آن اعطا شد. تارنمای بانک صنعت و معدن در این زمینه به نقل از علی اشرف افخمی، مدیرعامل بانک صنعت و معدن نوشته است: "فعالیت در زمینه تحقق طرح رونق تولید در قالب یک کار گروهی امکانپذیر است و با وجود همه چالش ها، باید واقع بینانه به آن نگریست و برای دستیابی به اهداف به تلاش نیاز است. این بانک به واحدهایی تسهیلات می دهد که بازار داشته باشند، شغل ایجاد کنند، صادرات محور باشند و منابع مالی را در زمینه مورد قرارداد مصرف کنند. سه ماهه نخست امسال 24 طرح کوچک و متوسط با استفاده از تسهیلات بانک صنعت و معدن به بهره برداری رسیده و برای کشور شغل ایجاد کرده است. بانک صنعت و معدن با بیش از 10 هزار واحد تولیدی همکاری دارد و با واحدهایی که فعالیت های بانکی خود را از طریق این بانک انجام دهند، همکاری می کند.
این گزارش می افزاید: در سال 1386 بانک صنعت و معدن 21 هزار میلیارد ریال سرمایه داشت که در آن زمان با دو میلیارد دلار برابر بود. میزان ریالی این سرمایه تاکنون ثابت مانده، با این تفاوت که با افزایش بهای دلار ارزش سرمایه بانک به 700 میلیون دلار کاهش یافته است. این بانک 2.1 درصد سپرده نزد همه بانک های کشور را در اختیار دارد و توانسته است 11 درصد از تسهیلات اعطایی به صنایع را به خود اختصاص دهد.
همچنین ایرنا در توضیح این خبر اعلام کرده است: "پیش از این اعلام شد بانک صنعت و معدن در دو سال گذشته در زمینه صنایع مبنایی بیش از 10 میلیارد دلار گشایش اعتبار داشته و بیش از 200طرح صنعتی را از طریق صندوق توسعه ملی و خط اعتباری چین تامین مالی کرده است. سال گذشته 120 طرح صنعتی کوچک و متوسط و بزرگ با تامین مالی این بانک به بهره برداری رسید."
یادآور می شود: بانک صنعت و معدن در سال های 1393 و 1394 طرح های بزرگ مانند نیروگاه ها، طرح های فولادی، داروسازی، کاشی سازی، خطوط زیرساخت راه آهن و... را بیش از 10 میلیارد دلار تامین کرده است.
نظر شما