به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، حاشیه نشینی یکی از معضلات کشورهای در حال توسعه است. گسترش سکونتگاههای غیر رسمی توازن شهری و روستايی را برهم زده كه بايد با تمام توان درجهت حل اين مشكل تدابیری نوین اندیشیده شود.
بنیاد مسکن، کمیته امداد امام خمینی(رحمةالله علیه)، سپاه قدس گیلان و بسیج جهاد سازندگی با همکاری ارگانهای ذی ربط در جهت ماندگاری روستائیان و جلوگیری از گسترش حاشیه نشینی در سالهای اخیر گام های موثری را برداشته اند.
مکان های فقیرنشین و سکونتگاههای غیر رسمی با بافتهای فرسوده در استان گیلان دیده می شود که این خود باعث پیامدهای منفی اجتماعی در جامعه شده است. این معضل اجتماعی نیازمند نگاه ویژه مسئولان ذی ربط در راستای اجرای طرح های پیش بینی شده توسعه است.
نبود امکانات رفاهی، نداشتن درآمد کافی و نبود تجهیزات تفریحی، فرهنگی و .... از معضلات حاشیه نشینی در شهرهای گیلان به ویژه رشت و لنگرود است که بر اساس مطالعات صورت گرفته بیشترین ناهنجاریهای غیر اخلاقی و معضلات اجتماعی در این مکان ها به چشم می خورد.
کم توجهی به حاشیه نشینی در حوزه شهری موجب بروز آسیب های اجتماعی برای نسل های آینده کشور می شود و براین اساس وزارت کشور در راستای سیاستهای دولت ساماندهی حاشیه نشینی و سکونتگاه های غیر رسمی را در دستور کار دارد. در این زمینه گفتگوی ویژه با حجت شعبانپور، معاون عمرانی استانداری گیلان، سردار محمد عبدالله پور، فرمانده سپاه قدس گیلان و محمد اکبرزاده، مدیر کل بنیاد مسکن گیلان انجام شده است که باهم میخوانیم:
شناسایی 16 منطقه حاشیه نشین در رشت
حجت شعبانپور، معاون عمرانی استانداری گیلان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهارکرد: روستانشینان به دلیل کمبود امکانات رفاهی و شغلی به سکونتگاههای غیر رسمی شهرها مهاجرت میکنند.
وی با بیان اینکه 16 منطقه در شهرستان رشت به عنوان سکونتگاههای غیر رسمی شناسایی شده است گفت: بیش از 8 هزار واحد در شهرستان رشت در بخش های حاشیه نشین شهرها قرار دارد.
معاون عمرانی استانداری گیلان کسب حقوق ثابت را یکی از عوامل مهم مهاجرت روستانشینان به شهرها دانست و اضافه کرد: با اجرای برنامه های مدون و و ایجاد درآمد ثابت برای روستائیان می توان از مهاجرت بی رویه این قشر به شهرها جلوگیری کرد.
وی در ادامه با بیان اینکه حاشیه نشینی هر جامعه صنعتی و در حال توسعه را شامل می شود گفت: احیاء و نوسازی بافت های فرسوده شهرستان ها از برنامه های دولت است که در دست اجراست.
معاون عمرانی استانداری گیلان اذعان کرد: در این راستا 58 پروژه جهت بازسازی در شهرستان رشت تعریف شده است.
وی با تاکید بر اینکه برای جلوگیری از این معضل اجتماعی بایستی مشکل کشاورزان را حل کرد، اظهار کرد: با ایجاد امکانات رفاهی و شغلی در روستاها می توان زمینه اشتغال را فراهم و از مهاجرت نیروی مولد استان جلوگیری کرد.
شعبانپور تصریح کرد: تمامی خانه های سکونتگاههای غیر رسمی در برابر زلزله غیر مقاوم بوده و در هنگام حریق امکان ارائه خدمات موثر وجود ندارد.
اشتغال و رفاه روستائیان مورد توجه قرار گیرد
سردار محمد عبدالله پور، فرمانده سپاه قدس گیلان اظهارکرد: سپاه قدس گیلان با همکاری کمیته امداد، بسیج سازندگی و دیگر ارگان های ذی ربط جهت جلوگیری از حاشیه نشینی اقدام به کمک به مددجویان روستایی کرده است.
وی با بیان اینکه روستا بهترین مکان تولیدات کشاورزی است گفت: به دلیل کمبود امکانات معیشتی، رفاهی و نداشتن منابع اقتصادی، روستانشینان به حاشیه شهرها مهاجرت کرده و با کمترین امکانات در سکونتگاههای غیر رسمی مشغول زندگی هستند.
این مقام مسئول اذعان کرد: با اجرای طرح هدیه مقام معظم رهبری به مددجویان نیازمند مسکن بسیاری از مشکلات روستانشینان حل خواهد شد.
عبدالله پور افزود: در فاز نخست یک هزار واحد مسکن روستایی در استان برای ایتام و زنان سرپرست خانوار ساخته خواهد شد که تا پایان امسال به اتمام میرسد.
فرمانده سپاه قدس گیلان تصریح کرد: این طرح کشوری در استان ادامه دارد و سال آینده فاز دوم این طرح آغاز میشود.
وی خاطرنشان کرد: با اجرای این طرح روستانشینان فاقد مسکن از نعمت مسکن بهره مند و انگیزه تولیدات محصولات کشاورزی در روستائیان افزایش خواهد یافت.
عبدالله پور با تاکید بر اینکه اشتغال مهمترین مقوله در جامعه است گفت: با ایجاد امکانات رفاهی و اشتغال می توان از مهاجرت بی رویه روستانشینان به سمت حاشیه شهر جلوگیری کرد.
اجرای طرح هادی ماندگاری روستانشینان را افزایش داد
محمد اکبرزاده، مدیر کل بنیاد مسکن گیلان نیز در خصوص جلوگیری از حاشیه نشینی اظهار کرد: بنیاد مسکن گیلان در سال های اخیر با انجام طرح هادی ماندگاری روستانشینان را بیش از گذشته افزایش داده است.
وی با بیان اینکه امکانات رفاهی روستانشینان مهمترین دغدغه های است که بایستی بدان توجه کرد، گفت: طرح هادی روستایی با هدف توسعه و عمران، تامین عادلانه امکانات، همچنین هدایت و توسعه روستاها برای یک دوره 10ساله تهیه شده که با هدف ساماندهی و اصلاح بافت موجود، میزان و مکان گسترش آتی و نحوه استفاده از زمین برای عملکردهای مختلف از قبیل مسکن، تجاری، کشاورزی، تاسیسات، تجهیزات و نیازمندی های عمومی روستایی تهیه اجرا می شود.
مدیر کل بنیاد مسکن گیلان از پایان طرح تهیه و بازنگری طرح های بالای 20 خانوار در استان خبر داد افزود:سال گذشته 67پروژه با اعتباری بالغ بر 10 هزار میلیون ریال در استان انجام شده است.
اکبرزاده اذعان کرد: کمک به رفع کمبود مسکن روستایی، افزایش شاخص کیفیت استفاده از مصالح بادوام، نهادینه کردن فرهنگ مقاوم سازی در روستاها و ایمنی بیشتر واحدهای مسکونی روستایی در برابر حوادث طبیعی تربیت نیروی انسانی ماهر، ایجاداشتغال، جلوگیری از تخلیه روستاها و فراهم آمدن زمینه مهاجرت معکوس، فرهنگ سازی بیمه واحدهای روستایی، بالا رفتن رضایت مندی از مسکن روستایی و ایجاد زمینه توسعه پایدار و افزایش سطح رفاه زندگی روستائیان از مهمترین دستاوردهای مهم طرح ویژه مسکن روستایی از سال 84 بوده است.
مدیرکل بنیاد مسکن گیلان اظهار کرد: طرح حمایت از تولیدکنندگان کشاورزی از جمله مهمترین برنامه های بنیاد مسکن است.
وی اضافه کرد: با اجرای این طرح تولید کننده روستایی اگر از لحاظ ساخت دامداری نیازمند تسهیلات باشد، می تواند به بنیاد مسکن برای دریافت وام مراجعه کند.
عدم برخورداری از امکانات رفاهی و اشتغال در روستا از مهمترین مقوله های مهاجرت روستانشینان به حاشیه شهرها است که در گیلان اینگونه مهاجرت مشکلاتی را برای گیلان ایجاد کرده است.
پیدایش سکونتگاههای غیررسمی خود گویای وجود موانع ساختاری و ناکارآمدی سیاست های کنونی در تامین مسکن و خدمات رسانی لازم مرتبط با آن برای اقشار کم درآمد است در حالیکه با مدیریت وبرنامه ریزی می توان بار دیگر روستانشینانی که به شهرها مهاجرت کرده اند و با اسکان در سکونت گاههای غیررسمی مشغول فعالیت هستند به تولید انواع محصولات کشاورزی و دامی در روستا سوق داد.
سمیه بشارتی
نظر شما