خبرگزاری شبستان – مازندران؛ روز جهانی مساجد 30 مرداد، مصادف با به آتش کشیده شدن بیت المقدس از سوی رژیم غاصب صهیونیست، هر ساله با برنامه های مختلف برگزار و گرامی داشته می شود.
مساجد، این پایگاه های الهی از زمان پیامبر خاتم حضرت محمد مصطفی(صلی الله علیه و آله و سلم)، شکل گرفت و از آن زمان، مکان عبادی، سیاسی، نظامی، فرهنگی، هنری، اجتماعی و ... محسوب می شود.
این مراکز مهم در قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، نقش های مختلفی را بر عهده داشتند و در دوران هشت سال دفاع مقدس با آماده کردن و اعزام رزمندگان و همچنین تهیه آذوقه، پوشاک و ... فرستادن آنها برای جبهه، همچنان به انجام رسالت خطیر خود پرداختند.
اکنون نیز مساجد با صیانت از دستاوردهای انقلاب و همچنین در مقابله با هجمه های مختلف به تاثیرگذاری مهم خود ادامه می دهند چرا که مکان مناسبی برای پرورش نیروهای متعهد است که عجین شدن تخصص و تعهد، بالندگی هر چه بیشتر را برای جامعه به ارمغان می آورد و می طلبد به این مهم و تربیت آینده سازان جامعه، اهتمام داشت.
جذب جوانان به مساجد و ماندگاری این نسل باید مورد توجه مسئولین قرار گیرد زیرا نسل جوان به این پایگاه ها، سوق می یابند اما تداوم آن، نکته ای بسیار مهم به شمار می آید.
راه های مطلوب و کارآمد جهت ادامه این روند برای جوانان باید مورد عنایت ویژه قرار گیرد تا آنها، مساجد را خانه دوم و صمیمی خود بدانند و دوستان و آشنایان خود را به این مکان، رهنمون سازند و خود مبلغی برای این مکان مهم و سازنده باشند.
تنوع برنامه ها مطابق ذائقه و نیاز جوانان از جمله راهکارهای جذب و ماندگاری هر چه بیشتر آنها و همچنین رونق پایگاه های ارزشمند و الهی می شود که توجه به این موارد نه تنها لازم بلکه یک وظیفه است و رونق و تعالی مساجد و میهن را به همراه دارد.
تعریف از مسجد و کارکردهای آن در جامعه، ملموس و مشهود است اما مسجدی کردن اقشار مردم و همچنین در سنین مختلف نیاز به تدبیر و تامل دارد چرا که ساخت مسجد با اهمیت است اما مسجدی کردن و استفاده بهینه از این مکان، مفیدتر به شمار می آید.
حجت الاسلام یزدان جهاندار لاشکی، امام جمعه کجور در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ساری گفت: ایمان به خدا و قیامت، نخستین عامل رونق مساجد است که در آیه 18 سوره بقره آمده:«همانا، مساجد را آباد می کنند کسانی که ایمان به خدا و قیامت دارند و اهل نماز و زکات هستند و از کسی جزء خدا نمی ترسند».
وی با اشاره به اینکه آبادی مساجد به آبادی ظاهری و باطنی اشاره دارد، افزود: آبادی باطنی این پایگاه های الهی که همان از بعد معنوی، محسوب می شود با دعا، نیایش، نماز و قرائت قرآن، امکانپذیر است که مرحوم طبرسی در مجمع البیان به این مطلب، پرداخته است.
حجت الاسلام جهاندار لاشکی اظهار کرد: ساخت و نگهداری مساجد را انسان های شایسته و اهل ایمان به خدا و قیامت، انجام دهند و مسجدسازی و نگهداری تولیت آن از پیامبران الهی همانند ابراهیم و اسماعیل در ساخت و از ذکریا و مریم در نگهداری تولیت این اماکن پاک، استفاده شود.
وی بیان کرد:تعداد جوانان در این پایگاه های الهی در بیشتر فصول سال جزء در ماه های محرم و صفر، کمرنگ است.
حجت الاسلام جهاندار لاشکی ابراز کرد: در روایتی از حضرت علی(علیه السلام) آمده که «مساجد آنها از لحاظ ساختمان، آباد اما از نظر هدایت، خراب است» که بیان شده دینداری در آخرالزمان، از نگه داشتن آتش در دست، سخت تر است.
وی با بیان اینکه موفق در مسجدسازی بوده ایم اما در مسجدی کردن و مسجدی شدن چندان توفیق نداشته ایم، گفت: مردم و نسل جوان برای سوق یافتن به مساجد باید احساس نیاز کنند و جاذبه در این مکان، وجود داشته باشد.
حجت الاسلام جهاندار لاشکی اظهار کرد: با جاذبه هایي همچون فضاهای مجازی، ماهواره و ...، مردم به مساجد کشانده نمی شوند زیرا جاذبه های کاذب دشمنان بر اساس فکر و برنامه ریزی، صورت می گیرد.
وی بیان کرد: ایجاد جاذبه در طراحی و معماری مساجد، حائز اهمیت است و پیامبران الهی بر این مهم، تاکید داشتند که این امر در معماری زمان صفوی و شیخ بهایی به خوبی، رعایت شده است.
حجت الاسلام جهاندار لاشکی ابراز کرد: پنجره ها در گنبد مساجد در شب که ارتباط زمین و آسمان بسیار مطلوب و مورد پسند است و می طلبد که به طراحی و معماری خانه خدا، توجه ویژه صورت گیرد.
وی با اشاره به اهمیت قائل شدن جهت سیستم های گرمایشی و سرمایشی مساجد، گفت: ورودی برخی مساجد از سمت غرب، اشتباه است زیرا در زمستان، باران و در تابستان، گرما به این مکان ها، ورود پیدا می کند.
حجت الاسلام جهاندار لاشکی اظهار کرد: امکانات ورزشی، فرهنگی حتی علمی نظیر کتابخانه و رایانه از دیگر جاذبه های مساجد است که موجب افزایش تعداد ورود به این اماکن می شود و همچنین سیستم صوتی نیز باید در خانه های خدا، مورد توجه باشد.
وی بیان کرد: اختصاص اتاقی در کنار مسجد جهت حضور کودکان با اسباب بازی و ... از نکات دیگری است که تامل برای آن، پسندیده است تا والدین با فراغ خاطر به فعالیت خود در خانه های خدا، بپردازند.
حجت الاسلام جهاندار لاشکی ابراز کرد: چینش و اخلاق هیئت امناء و متولیان مساجد از جوانان و بانوان جامعه باشد چرا که اهمیت به این مهم در افزایش ورود اقشار مختلف مردم و سنین، تاثیرگذار است.
وی گفت: مساجدی که مغازه و خانه های استیجاری دارند در درآمدزایی برای خود، موفق عمل می کنند و از مامومین، پول دریافت نمی کنند و این نیز یکی دیگر از جاذبه های مساجد به شمار می آید چرا که تمام افراد حاضر در این پایگاه های مهم از لحاظ تمکن مالی، یکسان نیستند.
حجت الاسلام جهاندار لاشکی اظهار کرد: در آیه 32 سوره مائده آمده که «انسان با مسجدی کردن یک غیر مسجدی، تمام مردم را زنده می کند» چرا که همه انسان ها از روح الهی در آنها، دمیده شده است و زنده کردن به معنای نجات دینی بکار گرفته می شود.
وی بیان کرد: احساس نیاز در مردم به ویژه نسل جوان و ایجاد جاذبه از اهمیت بسیاری برخوردار است چرا که دشمنان با ماهواره ها، نیازهای کاذب را ایجاد می کنند و در ذائقه و سلیقه مردم، تاثیرگذار است.
حجت الاسلام جهاندار لاشکی با اشاره به سخن حضرت ثامن الحجج، علی ابن موسی الرضا(علیه السلام) که «اگر مردم، زیبایی های کلام را بدانند از ما تبعیت می کنند»، ابراز کرد: در آیه 125 سوره بقره آمده که «خدا به ابراهیم و اسماعیل، پاک کردن خانه مرا، سفارش نموده است» و با توجه به اهمیت نظافت در اسلام به پاکیزه بودن مساجد و سوق یافتن مردم به این پایگاه های الهی، اهمیت ویژه داده شده است.
سید صادق ساداتی، یکی از فعالان مسجدی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ساری گفت: مساجد با توجه به اهمیت آنها در زمینه های مختلف باید به مسائل روز، مجهز باشند.
وی اظهار کرد: سیستم های مجازی در مساجد با توجه به این برهه از زمان که با امکانات پیشرفته روز تجهیز می شود، می طلبد توجه بیشتر به این پایگاه های دینی کرد.
ساداتی بیان کرد: ساخت کلیپ های چند ثانیه ای، جرقه ای را ایجاد می کند و مخاطبان بسیاری به ویژه نسل جوان به مساجد، سوق داده می شوند.
وی ابراز کرد: اکنون با توجه به اینکه مطالعه کتاب، کاهش یافته نیاز به افزایش کلیپ های چند ثانیه ای، بیش از گذشته احساس می شود تا جوانان به مساجد، رهنمون شوند.
ساداتی گفت: در جمع هنرمندان تئاتر مازندران به عنوان یک رزمنده جانباز در دفاع مقدس، پیشنهاد ساخت کلیپ را داده ام که با استقبال خوب کارگردانان استان، مواجه گشت.
وی اظهار کرد: پایگاه مقاومت حضرت امام خمینی(رحمت الله علیه) در لبنان به ساخت زیارت عاشورا در قالب هنر، اقدام کرد که این امر تاثیرگذاری زیادی در سربازان رژیم غاصب اسرائیل را موجب شد.
ساداتی تصریح کرد: نیروهای اسرائیلی با مشاهده این فیلم از لبنان پا به فرار گذاشتند که این امر نشان دهنده اهمیت هنر است که باید در مساجد به این مهم، عنایت ویژه داشت تا درس های بزرگان دین و مسائل مذهبی بیشتر مورد توجه و اقبال قرار گیرد.
گزارش: معصومه علیزاده
نظر شما