به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در خاورمیانه که روز گذشته با مقامات وزارت خارجه کشورمان دیدار و گفت و گو کرد راهی قطر شده تا در جمع مخالفان سوری در دوحه به بحث و گفت و گو بپردازد.
بنابراین گزارش، میخائیل بوگدانف در زمان حضورش در تهران با حسین جابری انصاری معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان به بحث و گفت و گو در خصوص مسائل سوریه و منطقه پرداخت.
معاون وزیر امور خارجه روسیه، روز دوشنبه در گفتوگو با خبرگزاری روسی "نووستی" افزود: روز دوشنبه در دیدار با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره وضعیت سوریه، پس از ارتباطات و تماسهای اخیر میان مسکو و آنکارا بحث و تبادلنظر کردیم.
این مقام روس تصریح کرد: در این دیدار درباره وضعیت خاورمیانه اعم از یمن، عراق، فلسطین، حاشیه خلیج فارس و سوریه پس از تماسهای اخیر ترکیه و روسیه گفتوگو کردیم.
وی در این راستا تصریح کرد: در دیدار با مقامات ایران، امکان انجام گفتوگوهای سهجانبه میان روسیه، ترکیه و ایران درباره مسائل منطقه در صورت علاقهمندی ترکیه به این روش را بررسی کردیم.
به گزارش پایگاه خبری العالم، میخائیل بوگدانف همچنین اعلام کرد: برای دیدار با نمایندگان مخالفان سوریه روز سهشنبه 26 مرداد در دوحه قطر برنامهریزی میکند.
وی ادامه داد : روز سهشنبه به دوحه میروم و با فلسطینیها، مخالفان سوری و مقامات قطری دیدار خواهم کرد. پس از آن به اردن میروم و امیدوارم در آن کشور دیدارهایی با مقامات اردنی و محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین انجام گیرد.
بوگدانف افزود: همچنین پس از آن به عربستان سفر و با مقامات آن کشور و همچنین برخی از مسئولان یمنی دیدار خواهم کرد.
علاوه براین،
معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه ظهر روز دوشنبه بعد از دیدار دو ساعت و نیمه با همتای روسی خود میخائیل بوگدانف اعلام کرد که در آینده نزدیک برای رایزنی بیشتر در ارتباط با تحولات منطقه به روسیه و ترکیه سفر خواهد کرد.
به گزار ش ایسنا، حسین جابریانصاری در جمع خبرنگاران اظهار کرد: این نخستین دیدار من با آقای بوگدانف بود. در این دیدار مجموعهای از مسائل مرتبط با تحولات غرب آسیا و شمال آفریقا مورد گفتوگو و بررسی قرار گرفت.
وی با اشاره به رایزنیهایی که با نماینده ویژه پوتین در امور خاورمیانه داشته است، گفت: با آقای بوگدانف در مورد آخرین تحولات سوریه، یمن، بحرین، فلسطین و دیگر تحولات منطقه رایزنی و گفتوگو کردیم.
جابریانصاری با اشاره به نگاه و تاکید دو کشور مبنی بر اینکه بحرانهای موجود در منطقه باید حل شوند چراکه ادامه آن به ضرر همه خواهد بود افزود: سیاست مشترک دو کشور بر حل مسالمتآمیز بحرانهای موجود در منطقه است.
او تصریح کرد که در این دیدار آخرین تحولاتی که در یک ماهه اخیر در منطقه صورت گرفته است را نیز بررسی کردیم و مروری نیز بر روند مسائل در چند سال گذشته داشتیم.
معاون ظریف با اشاره به تاکید دو کشور مبنی بر حل مسالمتآمیز بحرانهای جاری در منطقه از طریق تسهیل و رجوع به مردم منطقه به عنوان خاتمه بخش نهایی بحرانها ادامه داد: در ادامه همین رایزنیها در آینده نزدیک سفری به مسکو خواهم داشت و در همین چارچوب با دیگر همتایان خود در دیگر کشورهای منطقه رایزنی و گفتوگو خواهیم کرد.
وی گفت: همچنین میخاییل بوگدانف رایزنیهایی را با دیگر همتایان خود در منطقه خواهد داشت و ما در دیداری که در مسکو خواهیم داشت یک ارزیابی از سفرها و گفتوگوهایی که انجام دادیم، خواهیم داشت.
جابریانصاری با بیان اینکه تا تمام این رایزنیها و گفتوگوها در جهت حل مسالتآمیز بحرانهای موجود در منطقه است در پاسخ به سوالی در ارتباط با آخرین وضعیت حلب و رویارویی که در این منطقه وجود دارد، افزود: حلب در طول چند سال گذشته دارای یک وضعیت خاص بوده و گروههای تروریستی تلاش کردهاند که بر این منطقه تسلط پیدا کنند که بعضا بر بخشهایی نیز مسلط شدهاند.
معاون وزیر امور خارجه گفت: در نتیجه چنین وضعیتی ما شاهد تخریب زیرساختها در این شهر و آواره شدن تعداد زیادی از مردم هستیم. تلاش ایران و روسیه این است که وضعیت بحرانی در یمن که به فجایع انسانی دامن زده است در مسیری قرار بگیرد که هر چه زودتر خاتمه پیدا کند و امکان بازگشت حلب به وضعیت عادی و خروج مردم از محاصره گروههای تروریستی فراهم شود.
جابریانصاری با اشاره به اینکه مردم در این مطنقه تحت فشارهای گروههای تروریستی و بحرانهای جاری زندگی خود را از دست دادهاند و تلاشها در این راستا است که آنها به روند عادی زندگی خود برگردند، در مورد سفر اخیر وزیر خارجه به ترکیه و گفتوگوهایی که با مقامات ترکیه در ارتباط با آخرین تحولات منطقه از جمله سوریه انجام شده است، اظهار کرد: ترکیه کشوری مهم و موثر در منطقه است. همواره در طول بحران سوریه با مذاکرات فشردهای با مقامات ترک داشتهایم و در سفر اخیر آقای ظریف به ترکیه وضعیت جاری مورد بررسی قرار گرفت و در ارتباط با اصول اساسی حل بحران توافق کلی بین دو کشور وجود دارد.
وی با اشاره به اصولی که مورد اهتمام دو کشور در ارتباط با حل بحران سوریه است، گفت: حفظ تمامیت ارضی سوریه، حاکمیت واحد در این کشور و شکلگیری دولت ملی و فراگیر در این منطقه و تعیین سرنوشت سوریه توسط مردم این کشور از جمله اصول مورد توافق مشترک دو کشور است و دو کشور در زمینه این دو اصول کلی با یکدیگر توافق دارند و این خود میتواند مقدمهای برای اقدامات بعدی باشد.
این مقام مسوول در وزارت خارجه با بیان اینکه گفتوگوها بین دو کشور برای بررسی جزئیات و اجرایی کردن اصول چهارگانه مشترک مورد اشاره ادامه خواهد داشت، خاطرنشان کرد: در همین چارچوب به دعوت همتای ترک خود دیداری نیز با وی در آنکارا خواهم داشت و همانطور که گفتم رایزنیها در این زمینه با دیگر کشورها و بازیگران موثر در حل این بحران ادامه پیدا خواهد کرد تا زمینه جهت فراهم شدن مقدمات لازم برای خروج از وضعیت جاری فراهم شود. البته حرکت در این مسیر کار سادهای نیست، چراکه در این موضوع بازیگران متعدد و موثری وجود دارند.
معاون ظریف ادامه داد: امیدواریم بر پایه بنیانهای مشترک و با همکاری کشورهای منطقه از جمله ایران، ترکیه و روسیه زمینه برای حل شدن هر چه زودتر بحران جاری در سوریه فراهم شود. همانطور که بارها گفتهایم ادامه بحران فعلی به نفع هیچ کس نیست و حتی بازیگرانی که فکر میکنند ادامه وضعیت جاری در راستای منافع آنها است تصور اشتباهی دارند.
جابریانصاری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در روزهای گذشته برخی از تحلیلگران اعلام کردند که ممکن است در آینده نزدیک در ارتباط با حل مسائل منطقه از جمله سوریه، مثلث مشترکی بین ایران، ترکیه و روسیه ایجاد شود؟ گفت: ما فکر میکنیم به جای اینکه به فکر شکلگیری قالبهای بسته مثلا سه گانه یا چند گانه باشیم؛ موضوعی که ممکن است حساسیت دیگر بازیگران را ایجاد کند، باید به دنبال اجماع و اتفاق نظر بر اساس اصول مشترک مورد اشاره بین کشورهایی باشیم که در حل این بحران موثر هستند.
وی با بیان اینکه بازیگران خارجی در حل بحران سوریه باید با اتفاق نظر بر اصول مشترک چهارگانه به سمتی بروند که رجوع به آراء مردم برای حل بحران تسهیلتر شود افزود: اگر بر روی این اصول مشترک تفاهم حاصل شود، مقدمات برای حل این بحران نیز فراهم میشود. بنابراین ما به دنبال شکلگیری ائتلافها و قالبهای بسته نیستیم بلکه معتقدیم باید یک مفاهمه در چارچوب اصول مشترک بین غالب بازیگران موثر در این بحران ایجاد شود، چرا که اگر چنین اتفاقنظری حاصل شود زمینه امکان خروج از این بحران هم فراهم میشود.
وی گفت: در همین چارچوب رایزنیها بین ترکیه، ایران و روسیه و همچنین دیگر بازیگران منطقه میتواند موثر باشد و سرعت بیشتری به روند کار دهد.
در ادامه خبرنگاری از جابریانصاری پرسید که انجام این دور از مذاکرات بین کشورهای منطقه به معنای شکست مذاکراتی است که آقای دیمیستورا به عنوان نماینده سازمان ملل پیش میبرد؟ که وی در پاسخ گفت: بین این دو هیچ تلازمی وجود ندارد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر شاهد حلقههای متعدد رایزنی در منطقه برای حل بحرانهای موجود هستیم، به گفتوگوهای اخیرش با استفان دیمیستورا اشاره کرد و گفت: به ایشان گفتم دو رویکرد در ارتباط با حل بحرانها وجود دارد؛ یک رویکرد این است که در خصوص آنها مذاکره کنیم، برای اینکه مذاکره کرده باشیم، به نحوی که خودمان نیز میدانیم قرار نیست اتفاقی بیفتد که این رویکرد مبتنی بر تاکتیک است. رویکرد دوم، راهبردی و استراتژیک است. اینکه هیچ راهحلی جز راهحل سیاسی برای حل بحرانهای موجود وجود ندارد و به هر میزان که امکان توافق بر روی این رویکرد مبتنی بر اصول مشترک که قبلا اشاره شد، ایجاد شود، راهبرد مناسبتری نیز برای حل بحرانهای موجود فراهم خواهد شد.
این دیپلمات کشورمان با بیان اینکه مهم این است که رویکرد جدید راهبردی با جدیت پیگیری شود، ادامه داد: فکر میکنم به مرور امکان توافق بر اصول مشترک، بیشتر از گذشته فراهم میشود چرا که در حقیقت این اتفاقنظر در حال ایجاد است که امکان ادامه بحران موجود وجود ندارد و باید به سمت آن حرکت کنیم.
وی گفت: البته این حرکت آرام در راستای حصول به این اتفاقنظر هزینههای فراوانی را برای ملتهای منطقه ایجاد کرده است.
معاون وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه در دیدار با آقای بوگدانف در مورد مسائل یمن نیز گفتوگو کردیم، تصریح کرد: در یمن نیز با نسلسوزی و تخریبهای گستردهای مواجه هستیم و ادامه این ماجراجویی و سیاستهای غیرمنطقی امکانپذیر نیست.
وی با بیان اینکه رایزنیهایی که در حال صورت گرفتن است متناقض با یکدیگر نیست و شاید به نوعی تکمیلکننده یکدیگر باشد ادامه داد: ما به مرور به سمت فهم مشترک در حال حرکت هستیم و این مفاهمه به مرور در حال شکل گرفتن است و باید این روند با ارامش ادامه پیدا کند تا زمینه برای امکان حل بحران فراهم شود.
نظر شما