تاکید اسلام بر سکوت برای حفظ آبرو و آرامش انسان است

خبرگزاری شبستان: عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با اشاره به اهمیت به موقع سخن گفتن در زندگی افراد گفت: زیاده روی در کلام، نابجا است، به همین دلیل همواره تاکید شده اول فکر کنید که چه می خواهید بر زبان بیاورید و سپس سخن بگویید.

حجت الاسلام والمسلمین مسعود آذربایجانی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در گفت وگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، با اشاره به جایگاه و اهمیت گفت وگو در ابراز عقاید انسان، اظهار کرد: اساسا سخن گفتن از وجوه تمایز انسان با حیوان است، او می تواند از طریق زبان به بیان افکار و ایده های خود بپردازد و دیگران را از آنچه که می اندیشد، مطلع کند، بنابراین، گفت وگو علاوه بر اینکه سبب رشد و تحول علوم شده، باعث می شود تا فرد جامعه پذیری بیشتری پیدا کند.

 

وی ادامه داد: بسیاری از افکار و عقیده ها بر اساس همین گفت وگوها شکل می گیرد، بر اساس این اهمیت بود که امروز نیز زبان شناسی به شکل رشته ای جداگانه مورد مطالعه قرار می گیرد، به بیان دیگر زبان شناسی انقلاب سومی بود که بعد از هستی شناسی و معرفت شناسی به وقوع پیوست.

 

حجت الاسلام آذربایجانی با اشاره به اینکه سخن گفتن در حد متعارف هرگز نکوهش نشده است، تصریح کرد: اگر انسان در حد معمول و به اندازه ای که بتواند دیدگاه های خود را به زبان بیاورد، سخن بگوید دچار عقده درونی نخواهد شد. به همین دلیل است که یکی از چالش های بهداشت روان آن است که انسان در موقع مقتضی بتواند دیدگاه های خود را به زبان بیاورد به جای آنکه آنها را سرکوب کند.

 

این پژوهشگر حوزه روان شناسی اسلامی در ادامه به دیدگاه اسلام نسبت به مساله سخن گفتن، بیان عقاید و مکنونات قلبی اشاره کرد و گفت: روایت داریم که پیامبر(ص) فرمودند: «ان اکثر خطایا ابن آدم فی لسانه؛ قطعا بسیاری از گناهان انسان از ناحیه زبان اوست.»

 

وی تاکید کرد: اساسا پرحرفی باعث می شود تا انسان مکنونات قلبی و حتی مسایلی که نباید به زبان بیاورد را اظهار کند و باعث مشکلات متعددی برای خود و دیگران شود. از طرف دیگر روایات متعددی بر مطلوبیت سکوت داریم. البته مقصود از این سکوت که تاکید شده آن است که انسان بجا و به موقع سخن گوید و جز آن سکوت ورزد.

 

حجت الاسلام آذربایجانی در ادامه بیان کرد: زیاده روی در کلام و سخن گفتن نابجا نامناسب است، به همین دلیل همواره تاکید شده اول فکر کنید که چه می خواهید بر زبان بیاورید و سپس سخن بگویید تا بعدا پشیمان نشوید.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: باید یاد بگیریم کارهایمان بر اساس عقلانیت و تفکر باشد، به گونه ای که عملکرد ما بر اساس منطق و فهم باشد و در حقیقت اگر این مساله رعایت و تبدیل به عادت ذهنی شود قطعا تاثیرات مثبت آن را در زندگی خواهیم دید، در هرعملی می گویند مقدمات حکمت را رعایت کنیم که اگر چنین باشیم قطعا به موقع سخن گفتن تبدیل به یک عادت روانی برای ما می شود و در جامعه تاثیرات مثبت فراوانی بر جای می گذارد.

 

کد خبر 565905

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha