خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ایرانیها دوستی قوی چون روسیه دارند، ایران حتی از استرالیا هم امنتر است، بازداشت ۱۰ ایرانی توسط گارد ساحلی کویت، ایران و پاکستان؛ دوستان جدید یا دشمنان عزیز قدیمی؟ از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
برجام به 35 سال خصومت آمریکا-ایران خاتمه نداد/ ایرانیها دوستی قوی چون روسیه دارند
وبگاه آمریکایی «میدل ایست» در مطلبی پیرامون اینکه آیا آمریکا با برجام به اهداف خود رسیده است یا خیر، نوشت: در حالیکه آمریکا بر این باور است که با توافق هستهای با تهران به موفقیت بزرگی رسیده، اما اینکه این مورد را موفقیت راهبردی انگاشت،سخت است. این توافق موجب پایان 35 سال خصومت با ایران و یافتن دوست در آن کشور نشده، در عوض برجام منجر به از دست دادن دوستان بسیاری در منطقه برای آمریکا شده است.
بر این اساس، گرایش ایران نزدیکتر شدن به مسکو تا واشنگتن است. به یقین ایرانیها و روسها اختلافاتی دارند اما اگر واشنگتن فشاری را بر ایران به هر دلیلی وارد کند، آنها میدانند که دوستی را در مسکو دارند.ایرانیها هرگز پل بین خود و «پوتین» رییس جمهور روسیه را لرزان نمینمایند.
این وبگاه تحلیلی نوشت: این تصویر واضحتر نیز میشود به ویژه هنگامیکه ما شاهدیم آمریکا خاورمیانه را از دست داده و در عوض روسیه به عنوان یک قدرت میانجیگر مهم در منطقه پدیدار می شود.
اندیشکده «کیتو» نیز در تحلیلی نوشت: اگر آمریکا برجام را لغو و تحریمهای ضد ایرانی را از سر گیرد، تهران نیز تعهدی به ادامه اجرا نخواهد داشت و احتمالا متحدان اصلی واشنگتن نیز بار دیگر حاضر به همراهی با تحریمهای جدید نیستند.
این اندیشکده در بخشی از یادداشت خود در مورد ایران به واکاوی عملکرد ایران و آمریکا پیش و پس از توافق هستهای پرداخت و به دولت بعدی آمریکا توصیه کرد تعامل را در دستور کار خود در قبال ایران قرار دهد.
در ادامه این مطلب است: گرچه توافق هستهای ایران توافقی کامل نیست، اما آمریکا باید به اجرای تمام مفاد اصلی آن توجه نماید، مفادی که شامل تحمیل محدودیتهای قابلتوجه در برنامه هستهای ایران میباشد. راهبرد فشار به احتمال فراوان نمیتواند مانع ایران در حمایت از شبه نظامیان شیعه در خاورمیانه شود. سیاست تعاملی پایدار با ایران میتواند موجب افزایش هرچه بیشتر اعتماد و استفاده از راهحلهای مسالمتآمیز برای بحرانهای جاری خاورمیانه گردد.
بر اساس این گزارش، دولت بعدی آمریکا علاوه بر لزوم برعهدهگرفتن مسئولیت برجام، باید تصمیم گیرد که در قبال عملکرد ایران در خاورمیانه چه واکنشی نشان دهد. ایران همچنان سیاستهایی را در دستور کار خود دارد که برخلاف منافع آمریکاست. حمایت از شیعیان، حوثیها در یمن و همچنین پشتیبانی از دولت «بشار اسد» رییس جمهور سوریه از آن جمله میباشد. شاید بتوان نگرانکنندهترین مورد را حمایت تهران از نابودی اسرائیل از طریق حمایت از حماس و حزبالله_که هر دو در فهرست گروههای تروریستی آمریکا قرار دارند، دانست.
اندیشکده کیتو در خاتمه نوشت: هم اعمال تحریمهای جدید و هم تغییر در توافق بطور کلی مغایر اهداف و منافع منطقهای واشنگتن میباشد. آمریکا نمیتواند قطعنامه دوطرفه مربوط به جنگ یمن یا سوریه را نقض و یا بدون مشارکت ایران داعش را شکست دهد. راهاندازی جنگ سیاسی علیه ایران میتواند مهر تائیدی بر برخی گفتههای داخلی ایران مبنی بر تلاش آمریکا برای براندازی حکومت ایران باشد و اصلاحطلبان این کشور را نیز تضعیف نماید.
ایران حتی از استرالیا هم امنتر است
«سوزی گریگ» یک گردشگر 26 ساله استرالیایی است که اخیرا به ایران سفر کرده است. وی درباره تجربیاتش از سفر به ایران حرفهای جالبی مطرح کرده است.
بنا بر گزارش رسانههای استرالیایی، این زن استرالیایی میگوید: « من با اینکه یک زن تنها بودم که به ایران سفر میکردم و پیش از سفر خیلی مرا میترساندند و درباره خیلی مسائل به من هشدار میدادند، اما ایران را کشوری بسیار امنتر از بسیاری کشورهای دیگر یافتم».
وی میافزاید: «من بهترین روزها را در ایران سپری کردم و معتقدم کسانی که به این کشور سفر میکنند باید تا جایی که میتوانند از ایران بگویند تا همه مردم دنیا متوجه واقعیتهایی که درباره این کشور وجود دارد بشوند».
بنا به گفته این گردشگر استرالیایی، «در نگاه اول شاید به نظر برسد که در ایران میان زنان و مردان تبعیض وجود دارد و به همین دلیل آنها را از یکدیگر جدا کردهاند، مثلا در اتوبوسها یا مترو، اما واقعیت این است که با این روش، زنان در جامعه ایران از امنیت بیشتری برخوردارند. مردهای ایرانی نیز بسیار خوشبرخورد و باادب هستند... به بیان بهتر، من در استرالیا گاهی اوقات در برخورد با دیگران اساس خوبی نداشتهام اما این اتفاق در ایران هرگز نیفتاد و در ایران بیشتر از کشور خودم احساس راحتی میکردم».
در ادامه این گزارش آمده است: «سالها تحریمهای اقتصادی به خاطر برنامه هستهای، درهای ایران را به روی بقیه جهان بسته بود اما هماکنون با وجود توافق صورت گرفته و رفع بسیاری از تحریمها ، این کشور به روی گردشگران و تجار باز شده است و بسیاری کنجکاوند که ببینند ایران به چه شکل است. در حقیقت طبق اعلام وزارت تجارت و امور خارجه استرالیا، شمار اتباع این کشور که در 12 ماه گذشته به ایران سفر کردهاند 30 درصد افزایش یافته است.»
گریگ درباره تجربیات خود از سفر به ایران میگوید: «همیشه دیدگاه منفی نسبت به ایران وجود داشت و اساسا دلیل سفر من به ایران نیز همین بود. من معتقدم لزوما اینکه درباره کشوری دیدگاهی منفی داشته باشیم بدون اینکه به آن کشور سفر کرده باشیم و شخصا با واقعیتهای آن روبرو شده باشیم، کار درستی نیست. »
وی ادامه میدهد: «مردم ایران مردمان نازنینی هستند و بسیار مهماننواز و معمولا دوست دارند شما را به منزل خود دعوت کنند که در این صورت حتما توصیه میکنم دعوت آنها را بپذیرید. ایرانیها میدانند که نگاه دنیا به آنها چگونه است و چقدر منفی است و میخواهند که با تمام وجود این دیدگاه را تغییر دهند.»
این دختر 26 ساله استرالیایی در پایان اظهاراتش درباره سفر به ایران تأکید میکند: «به هر حال اینکه از حضور در مکانی لذت ببرید به ذهنیت شما و آنچه در ذهن دارید بستگی دارد. باید به تفاوتها احترام بگذارید و خودتان انتخاب کنید که از آنچه در ذهنتان است نترسید. و حتی اگر تنها فرصت سفر دارید و از سفر به تنهایی میترسید، حتما به ایران بروید.»
مهر:
بازداشت ۱۰ ایرانی توسط گارد ساحلی کویت
وزارت کشور کویت ادعا کرد که ۱۰ ایرانی را که قصد داشتند از طریق دریا وارد کویت شوند بازداشت کرده است.
این افراد سعی داشتند خود را به ساحل منطقه «ابوالحصانیه» در شرق کویت برسانند که در ساعت ۲ بامداد توسط گارد ساحلی بازداشت شدند.
گفته می شود یکی از این افراد در جریان مقاومت در برابر نیروهای امنیتی زخمی شد، بقیه افراد نیز برای انجام اقدامات قانونی به طرف های ذیربط تحویل داده شده اند.
باشگاه خبرنگاران جوان:
آسیا تایمز: بهبود روابط ترکیه-روسیه چه مزایایی برای ایران به همراه دارد؟
برای ایران ایجاد رابطهای قدرتمند با ترکیه و روسیه، در زمانی که میان عربستان و اسرائیل نیز اتحادی غیررسمی شکل گرفته، می تواند از اهمیت بسیار بالایی برخوردار باشد. افزایش احتمال اتحاد ایران-روسیه-ترکیه باعث شده تا باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، نیز به دنبال بهبود روابط خود با آنکارا باشد. در همین راستا جو بایدن، معاون رئيس جمهور آمریکا، در سفری پر مخاطره در 24 اوت (سوم شهریور) به ترکیه سفر خواهد کرد.
باراک اوباما در راستای افزایش سطح روابط دیپلماتیک خود با آنکارا، در نظر دارد تا درجه اهمیت سفر بایدن به ترکیه را افزایش دهد. این اقدام نشان دهنده خطر بهبود روابط ترکیه و روسیه در مقابل آمریکا است. سفر بایدن، اولین سفر یک مقام رسمی آمریکایی به ترکیه پس از وقوع کودتای نافرجام در این کشور است.
سفر اردوغان، رئیسجمهور ترکیه به روسیه و سفر محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، به ترکیه، تغییرات عظیمی در سیاست های خاورمیانه به همراه داشته و خواهد داشت.
ظریف پیش از آغاز سفر خود به آنکارا، در تماسی تلفنی با همتای روسی خود، سرگئی لاوروف در خصوص تحولات منطقه در زمینه های مختلف، از جمله مسئله سوریه به بحث پرداخت.
چاووش اوغلو طی سفر ظریف به ستایش حمایت ایران از دولت ترکیه در طول کودتا پرداخت و اظهار کرد: "در شب کودتا من و دوست من، جواد ظریف، تا صبح بیدار بودیم. وی وزیر خارجه ای بود که در آن شب با من بیشترین تماس را داشت و 5 بار با من تلفنی تماس گرفت."
بر اساس گزارش های منتشر شده، ایران احتمالا در شب کودتا اطلاعات حساس بسیاری را با دولت ترکیه به اشتراک گذاشته است. این موضوع خود می تواند در روابط میان این دو کشور تاثیر مثبت بی سابقه ای ایجاد کرده باشد. ظریف نیز در سفر خود با استفاده از تیرگی روابط آمریکا و ترکیه اظهار کرد ایران، روسیه و ترکیه باید با همکاری یکدیگر تلاش کنند صلح و موفقیت را وارد منطقه کنند.
با اطمینان می توان گفت بهبود روابط میان ایران، روسیه و ترکیه به معنای شکستی برای آمریکا و متحدانش در منطقه است. از نظر سعودی ها اگر ترکیه از دخالت خود در سوریه دست بکشد، نبرد این کشور به سرعت به پایان می رسد، هرچند که شاید اردن همچنان به عنوان مسیری برای کمک رسانی به مخالفان سوری مورد استفاده واقع شود.
در همین حال بسیاری از رسانه ها در انتظار تاثیر آغاز دوباره روابط ترکیه و روسیه هستند. یکی از نتایج احتمالی پیش بینی شده از سوی رسانه های روسی در این باره، بسته شدن کامل مرز سوریه-ترکیه است.
انبیسی نیوز: ایران و پاکستان؛ دوستان جدید یا دشمنان عزیز قدیمی؟
پایگاه اینترنتی شبکه انبیسی نیوز در مطلبی نوشت: گروه تروریستی داعش با گسترش ایدئولوژی مرگبار خود در خاورمیانه، ایران و پاکستان، دو رقیب دیرینه را مجبور بهنوعی همکاری آزمایشی و نمادین کرده است.
مقامات امنیتی ایران و پاکستان در نشست 24 ژوئیه (3 مرداد) در تهران درباره راهکارهای مقابله با داعش بحث و تبادلنظر کردند و نسبت به لزوم همکاری برای از میان برداشتن این تهدید مشترک به توافق رسیدند. دو طرف همچنین به برقراری امنیت دوجانبه در مرز 600 مایلی (965 کیلومتر) ایران و پاکستان اعلام آمادگی کردند.
در بخشی از این مطلب آمده است: پاکستان ازجمله کشورهایی است که در معرض حملات تروریستی داعش قرار دارد. گروه تروریستی داعش پس از اشغال بخشهایی از سوریه و عراق در تابستان سال 2014 به چند شاخه منطقهای تقسیم شد و اولین شاخه خارج از منطقه مرکزی عراق و سوریه را در پاکستان راهاندازی کرد. شاخهای که عامل اصلی حملات تروریستی در افغانستان و پاکستان محسوب میشود و ممکن است تهدیدات آن دامنگیر سایر کشورهای منطقه ازجمله ایران نیز شود.
دینا اسفندیاری از اعضای موسسه مک آرتور و پژوهشگر کالج کینگ لندن در این مورد میگوید: بهواسطه حملات تروریستی گروه داعش، بیشتر کشورهای خاورمیانه از نظر امنیتی آسیبپذیر شدهاند. داعش تهدیدی جدی برای ایران نیز هست.
این کارشناس مسائل منطقهای بر این باور است که داعش به دنبال از بین بردن ساختار مذهبی کشورهای منطقه ازجمله ایران است. بنابراین اتحاد کشورهای منطقه میتواند آنها را به قدرتی در برابر گروه تکفیری داعش تبدیل کند.
در ادامه اظهارات اسفندیاری آمده است: ایران بهخوبی کنترل امنیتی مرزهای غربی با عراق را به دست گرفته است. ولی با قوت گرفتن شاخه تکفیریهای داعش در افغانستان و پاکستان، نیاز مبرم به برقراری امنیت در مرزهای شرقی نیز احساس میشود. رویهای که به نظر میرسد تهران-اسلامآباد دو رقیب دیرینه منطقه را در کنار هم قرار داده است.
در بخش دیگری از این مطلب آمده است: ژنرال ناصرخان جنجوعه، مشاور امنیت ملی نخستوزیر پاکستان در سفر به تهران با مقامهای عالیرتبه ایران همچون وزیر کشور و دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار و تمایل خود را درزمینهٔ تقویت روابط و مسائل امنیتی اعلام کرد. تهدید گروههای تروریستی و افراطی همچون داعش، دو کشور همسایه را پس از سالها در کنار هم قرار داده است. امنیت در مرزهای ایران و پاکستان در دهههای گذشته یکی از مسائل و دغدغههای جدی دو طرف بوده است. تحرکات درزمینهٔ قاچاق همواره مصائبی را برای تهران به همراه داشته که گروگانگیری سربازان ایرانی یکی از موارد آن است.
از سوی دیگر، هر دو کشور به نحوی به حمایت از شبهنظامیان افراطی در کشور مقابل متهم شدهاند و این روند به روابط نزدیک ایران و هند و پیوند قوی پاکستان و عربستان سعودی منجر شد. در این زمان، پاکستان با طرح ادعایی ایران را متهم به حفاظت از القاعده در مرزهای داخلی کرد. این در حالی بود که روابط پیچیده پاکستان با القاعده از کسی پوشیده نبود. علیرغم تمامی مسائل رخداده میان تهران و اسلامآباد در سالهای گذشته، به نظر میرسد دو کشور بهمنظور ارتقای امنیتی به همکاری مشترک در مقابله با داعش علاقهمند شدهاند.
حسین هارون، نماینده سابق پاکستان در سازمان ملل میگوید: ماهیت همکاری امنیتی تهران- اسلامآباد بهنوبه خود مهم است؛ ولی دو طرف تاکنون برنامه دقیقی برای مقابله با پیشرویهای داعش در منطقه ارائه نکردهاند. در صورت گسترش همکاریهای امنیتی ایران و پاکستان میتوان افغانستان را در برابر تهدیدات مشترک داعش ایمن کرد.
با این حال، کارشناسان مسائل منطقه بر این باورند که توافق امنیتی تهران-اسلام آباد، اقدامی احتیاطآمیز است و عملی شدن آن به زمان نیاز دارد.
ایرنا:
پژوهشگر آلمانی:گسترش همکاری آلمان با ایران در زمینه گردشگری
کاترینا مولر قوم شناس وپژوهشگر دانشگاه توبینگن آلمان ضمن آنکه ازگسترش همکاری زیارتی و سیاحتی بین آلمان و ایران خبر داد، تاکید کرد: هدف ما این است که یک گروه پژوهشی مشترک را با دانشمندان در رشته های علوم انسانی و الهیات از کشورهای آلمان و ایران برای تحقیقات گردشگری برنامه ریزی کنیم .
این پژوهشگر در جشن میلاد حضرت امام رضا (ع) با عنوان ''شب خراسان'' در موزه قوم شناسی برلین که به همت رایزنی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد، افزود: ما می خواهیم این موضوع چندین سال ادامه داشته باشد و همچنین بتوانیم، تبادل بین دانشگاه های مورد نظر ایجاد کنیم .
خانم کاترینا مولر در خصوص گام های بعدی برای افزایش همکاری ها بین ایران و آلمان گفت: گام بعدی برنامه ریزی یک کنفرانس خواهد بود که سال آینده دانشمندان هر دو کشور در خصوص امور سیاحتی و زیارتی در شهر مشهد گرد هم می آیند چرا که تحقیقات دکترای من نیز درباره حرم مطهر حضرت امام رضا(ع ) است ، در این تحقیقات حرم امام رضا به عنوان منبع زندگی و ارزشها در ایران و رابطه مردم با این مکان مقدس بررسی می شود .
وی افزود : از نظر سابقه علمی این موضوع را بررسی کردم و در مردم شناسی رابطه روحی و احساسی، هم بخشی از کار علمی است .
بنابراین در این دوره تحقیقاتی من در مشهد شاهد رابطه عمیق احساس روحی مردم نسبت به امام رضا ( ع) شدم، بعد از دیدن این ارتباط من دریافتم که به هیچ شکل یک فرهنگ ایرانی امروز را نمی توان جدا از منبع امام رضا(ع) و این منبع ارزشی دانست .
زیارت و ارزش که عنوان تحقیقات من است بعد از تکمیل آن یک دستاورد بزرگی برای من خواهد بود.
خانم کاترینا مولر قوم شناس دانشگاه توبینگن افزود: در این چند سال که من به عنوان یک دانشمند فعالیت علمی بین دو کشور آلمان و ایران را آغاز کردم شاهد اتفاق های خوبی بودم، دانشمندان زیادی از ایران به دانشگاه های آلمان دعوت شدند و دانشمندان زیادی نیز از آلمان در ایران فعالیت کردند.
وی در خصوص کنفرانسی که اخیرا در دانشگاه توبینگن برگزار شد و دانشمندان ایرانی و آلمانی در کنار یکدیگر حضور پیدا کردند، افزود: یک ماه قبل در آلمان کنفرانسی برگزار شد که دانشمندان هر دو کشور گرد هم آمدند و در خصوص موضوع گردشگری و زیارتی و همچنین سیستم تحقیقاتی علمی ایران و آلمان تبادل اطلاعات کردند و نکات مشترک زیادی در این زمینه پیدا کردند.
این گردهمایی ها وارتباط ها می تواند باعث روشن شدن ذهن ایرانی ها نسبت به آلمان ها و بلعکس شود.
مولر ادامه داد: در این خصوص گفت و گوهای زیادی صورت گرفت و دیدگاه های مختلف نیز وجود داشت، در آنجا ما دریافتیم که دانشجویان آلمانی برای یک ترم تحصیلی به ایران سفر می کنند در حالی که دانشجویان ایرانی برای یک دوره کامل به آلمان می آیند.
مولر تصریح کرد: اگر این موضوع برعکس شود می تواند منجر به بهتر شدن علم و ترقی برای هر دو طرف شود و من امیدواریم که در آینده همکاری بین دانشگاه فردوسی مشهد با دانشگاه توبینگن نیز به خوبی پیش برود،کنفرانسی که ما در توبینگن برگزار کردیم گام اول برای پیمودن یک راه طولانی مدت است .
نظر شما