خبرگزاری شبستان / اراک
امروز میلاد امام رضا علیه السلام خورشید ایران زمین است؛ در این روز نگاه همه مسلمانان به یک نقطه معطوف شده و آن حریم امن الهی مشهد الرضاست همه می خواهند در روز میلاد امام رئوف مشهد باشند و میلاد ضامن آهو را به حضرت صاحب الزمان(عج) تبریک و تهنیت عرض کنند؛ در این روز عده ای از مردم مهمان سفره کریمانه حضرت رضا(ع) هستند و عده ای هم مثل من و دیگر هموطنانم به دور از این توفیق الهی و در حسرت زیارت آفتاب مهربانی آرزوی زیارت امام مهربانی ها را در سر داریم.
در استان مرکزی هرگاه کسی دلش هوای مشهد داشته باشد و توفیق زیارت نصیبش نشود نگاهش به یک سو بیشتر نیست و مرغ دلش حتما به آنجا پر خواهد کشید؛ با دلی پر امید و به شوق زیارت امام رضا(ع) با آنکه در روز میلاد حضرت از این امر محرومم به سمت حریمی الهی حرکت می کنم که جایگاه ویژه ای بین مردمان استانم دارد.
به سمت شمال شهر اراک و جاده فراهان به راه میفتم و در تمام مدت به انگیزه های سفری که میروم فکر می کنم؛ دوازده کیلومتر از شهر که دور می شوم گنبد و بارگاهی چشمانم را مسخر خود می کند عجیب حس و حال مشهد را در من زنده می کند.
برای زیارت وارد این حریم الهی می شوم در ابتدا نوشته ای توجهم را به خود جلب می کند که روی آن نوشته شده است که اینجا حرم مطهر امامزاده محمد عابد فرزند امام کاظم(ع) است.
از یکی از خدام توضیحاتی درباره این امامزاده می پرسم که در جوابم می گوید امامزاده محمد عابد از فرزندان امام موسی کاظم(ع) است که برادر تنی امام هشتم شیعیان امام رضا (ع) نیز هستند.
خوشحالیم دو چندان می شود با اینکه حضور در مشهد قسمتم نشده اما مکانی که در آن هستم دور از امام رضا(ع) نیست.
بنای امامزاده در حال بهسازی است و در مورد آن پرس و جو می کنم؛ بقعه آجری این امامزاده از بناهای دوره ایلخانی است و شامل فضای حرم و گنبد و ایوان و حجرات است، در دوره صفوی گنبد آجری شلمچی شکل زده شد و در حال حاضر بر روی گنبد پوششی طلایی رنگ وجود دارد، دو گلدسته فلزی به رنگ طلایی و سفید به بقعه الحاق شده است.
ضریح مطلای کتیبهدار حرم، کتیبه قرآنی(سوره انسان) و اشعار محتشم کاشانی در رثای سالار شهیدان امام حسین(ع) در آن به چشم میخورد، در ایوان شرقی تزیینات آینه کاری و سنگکاری با نقوش طاووس، تاج و تزئینات گیاهی و هندسی و کتیبه دیده میشود.
دو شبستان حضرت زهرا(س) و امام حسن(ع) به تازگی مورد بهره برداری قرار گرفته است و شکوه خاصی به امامزاده داده است.
در مورد احوالات امامزاده، شیخ عبّاس قمی در منتهی الآمال می نویسد: محمّد بن موسی (علیه السلام) مردی جلیل القدر ، صاحب فضل و صلاح بود. پیوسته با وضو ، طهارت و در نماز بود. شب ها مشغول نماز می شد ؛ چون از نماز فارغ می گشت ساعتی به استراحت می پرداخت ، دگر باره از خواب بر می خواست مشغول طهارت و نماز می شد. باز لختی استراحت می کرد و باز برمی خواست و مجدداً مشغول نماز و طهارت می شد و این بود عادت ایشان تا آن که آفتاب نمایان می شد.
در مورد مهاجرت ایشان به ایران نیز آمده است: ایشان از آن دسته از خاندان علوی بوده اند که با هجرت امام هشتم از مدینه به خراسان ، عازم ایران شدند. این بزرگوار در زمان ولایتعهدی امام رضا (ع) همراه با کاروانی که مسیر ایشان از حجاز به عراق ، بغداد ، باختران ، همدان ، ملایر ، اراک ، ناحیه فراهان ، زلف آباد ، مشک آباد و از طرف راهجرد به ساوه و قم متصل و از آن جا به ری و سایر ولایات خراسان تا طوس امتداد داشته به قصد زیارت امام رضا(ع) در حرکت بوده اند که در منطقه میقان ندای حق را لبیک می گویند.
مرحوم آیت الله ملا فتحعلی سلطانآبادی از جمله علمای بزرگ و عارفان برجسته اراکی و از فراگیران علوم فقهی و دینی در نزد بزرگانی چون مرحوم صاحب جواهر و سیدمحمد حسینی سلطان آبادی مجتهد بوده است که بنا به نقل مرحوم ابراهیم دهگان در فقه اللغه مکرر می فرمود «هرکس به نیابت من امامزاده محمدعابد(ع) را در مشهدمیقان اراک من زیارت کند، از کربلا به نجف رفته حضرت علی(ع) را به نیابت او زیارت میکنم».
حال و هوای امام رضا(ع) و مشهد مقدس در این زیارت به خوبی مشخص است و همه زوار این امامزاده در هوای زیارت برادر معصوم ایشان علی بن موسی الرضا (ع) به زیارت مشغول هستند.
از قدیم الایام این امامزاده گرانقدر پایگاهی برای حضور مردم در همه مناسبت ها اعم از ولادت ها و شهادت ها و حتی ایام نوروز بوده است.
به امید آنکه زیارت علی بن موسی الرضا (ع) در روز میلاد امام رئوف نصیب همگان شود.
گزارش از لیلا آجرلی
نظر شما