وضعیت حقوقی شوراها را ساماندهی کنیم

خبرگزاری شبستان: لاریجانی با بیان اینکه باید وضعیت حقوقی شوراها را ساماندهی کنیم، اظهار داشت: در برخی جاها شوراها موفق عمل کرده اند و در برخی موارد نیز با مشکلاتی مواجه بوده اند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، علی لاریجانی، در سی امین اجلاس شورای عالی استان ها گفت: جایگاه شوراها باید سامان پیدا کند تا برخی از اشکالات رفع شود.

 

وی با اشاره به موارد مطرح شده از سوی نمایندگان کمیسیون های شورای عالی استان ها اظهار داشت: موارد گفته شده بیانگر آن است که تکلیف جایگاه شوراها کاملا روشن نشده است و هر کس می خواهد آن را به سمتی بکشاند که از نظر خودش به صلاح کشور است.

 

رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بررسی کارشناسی برای جایگاه شوراها ضروری است، خاطرنشان کرد: افرادی که قانون اساسی را خوانده اند دو دیدگاه در مورد شوراها مطرح شده است.

 

لاریجانی ادامه داد: بر اساس اصل 7 و اصل 100 قانون اساسی دو جایگاه تصمیم گیری و نظارتی در مورد شوراها وجود دارد که جایگاه شوراها را از بعد ورود در مدیریت شهری و بعد نظارتی مطرح می کند.

 

لاریجانی با بیان اینکه شورای نگهبان نیز در هنگام تصمیم گیری در موضوع شوراها اعمال نظر می کند، خاطرنشان کرد: برخی کارهای اجرایی که به شوراها و شهرداری ها واگذار کردیم شورای نگهبان به آنها ایراد گرفت.

 

رییس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در دیدگاه اول تکیه و تاکید بر این است که سه قوه مجریه، قضاییه و مقننه داریم که رهبری در رأس همه این قوا است.

 

وی ادامه داد: در این دیدگاه قوه مجریه متمرکز بر امور اجرایی، مقننه متمرکز بر تصمیم گیری و قانون گذاری و قوه قضاییه به اجرای امور عدالت در کشور می پردازد و بقیه امور در ذیل این سه قوه قرار دارد.

 

لاریجانی افزود: در این دیدگاه، جایگاه شوراها نظارتی پیش بینی شده است و حتی شوراها نمی توانند برای انتخاب شهردار تصمیم گیری کنند.

 

رییس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: دیدگاه دیگری نیز درباره جایگاه شوراها مطرح است که در قالب آن امور شهری و محلی به شوراها و مردم واگذار می شود و باید تلاش کنیم امکانات پایدار به لحاظ بودجه ای برای آنها فراهم شود.

 

لاریجانی تصریح کرد: در این دیدگاه امور حاکمیتی به دولت واگذار می شود و سایر امور نظیر امور فرهنگی، اجتماعی و بهداشتی به مدیریت شهری واگذار می شود.

 

لاریجانی افزود: در برهه ای تصمیم گرفتیم که بخش زیادی از امور شهری را به شوراها و شهرداری ها واگذار کنیم که بعد از سوی شورای نگهبان مورد ایراد قانونی قرار گرفت.

 

وی با بیان اینکه این مسئله به کار کارشناسی نیاز دارد و برای تعیین جایگاه شوراها نباید به مسایل حاشیه ای توجه کنیم، خاطرنشان کرد: اینکه اسم شوراها در برنامه ششم توسعه نیامده، مهم نیست؛ مهم این است که جایگاه شوراها چه می شود.

 

لاریجانی تصریح کرد: دیدگاه دوم که رویکرد اجرایی به شوراها و شهرداران دارد طرفداران کمی ندارد. اجرایی شدن این دیدگاه به لوازم و تجهیزاتی نیاز دارد و در قالب این طرح باید مجلس محلی داشته باشیم و ساختار دولت هم تغییر کند.

 

لاریجانی افزود: در قالب این طرح باید یک سری اختیارات به شوراها واگذار شود و ساختار دولت نیز تغییر کند. همچنین به تغییراتی اساسی در قانون نیاز داریم.

 

رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه انتخاب یکی از این دو دیدگاه برای تبیین جایگاه شوراها مشکلاتی ایجاد می کند، افزود: باید یک راه میانی از این دو دیدگاه انتخاب کنیم تا ضمن اینکه قانون را رعایت می کنیم جایگاه شورا را ارتقا دهیم.

 

رییس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: هیچ کدام از این دو دیدگاه به تنهایی نمی توانند مشکلات را حل کنند.

 

وی با بیان اینکه یک بحث جدی در مورد مبانی قانونی شوراها باید داشته باشیم، ادامه داد: بودجه پایدار شوراها و شهرداری ها مورد استقبال همه است اما باید سازوکار آنها را تقویت کنیم.

 

لاریجانی با بیان اینکه باید وضعیت حقوقی شوراها را ساماندهی کنیم، اظهار داشت: در برخی جاها شوراها موفق عمل کرده اند و در برخی موارد نیز با مشکلاتی مواجه بوده اند و حتی با قوه قضاییه دچار مشکل شده اند.

 

رییس مجلس شورای اسلامی افزود: در برخی موارد شوراهای شهر دچار تخلف شده اند و گزارشاتی هم به مجلس رسیده است که در این راستا مصوب کردیم به صورت جدی جلوی این اشکالات گرفته شود.

 

لاریجانی با بیان اینکه اگر بخواهیم امور اجرایی را به شوراها واگذار کنیم باید بدانیم شوراها در کجا قرار گرفته اند، افزود: شوراها باید به قوانینی که به حوزه کار و فعالیت شان مرتبط است، آشنا باشند چرا که بیشتر اشکالاتی که وجود دارد به واسطه عدم توجه به قانون بوده است.

 

رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید موضوع را در برنامه ششم توسعه حل کنیم، اظهار داشت: در برنامه ششم توسعه تا آنجا که می توانند باید منابع پایداری را برای شوراها و شهرداری ها ارایه کنیم.

 

وی تأکید کرد: حتی اگر لازم باشد باید قانونی در این رابطه تصویب کنیم و تا آنجایی که می توانیم چفت و بست های قانونی را درباره جایگاه شوراها درست کنیم که این امر به یک کار کارشناسی نیاز دارد.

 

رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید در مورد جایگاه شوراها اقدام کارشناسی و فنی انجام شود و با دقت عمل به آن پرداخته شود، افزود: شوراها با مرکز پژوهش های مجلس کارگروه تشکیل دهند و از شورای نگهبان بخواهیم درباره جایگاه شوراها جمع بندی داشته باشند، در نهایت به یک ایده مشترک برسیم.

 

رییس مجلس شورای اسلامی یادآور شد: به معاونت حقوقی اعلام می کنم تا مجموعه قوانین و مقرراتی که بیشتر شوراها و شهرداران با آنها سروکار دارند را تهیه و در قالب کتابی در اختیار آنها قرار دهد.

 

وی افزود: این مجموعه قوانین کمک می کند تا شوراها و شهرداران با اشراف بیشتری به مسایل قانونی در حوزه مدیریت شهری فعالیت کنند و مسیر کشور به سمتی برود که آبادانی را در پیش داشته باشیم.

 

لاریجانی با بیان اینکه وضعیت مدیریت متمرکز فعلی به نفع کشور نیست، تصریح کرد: در عین حال نمی توانیم همه امور را واگذار کنیم بلکه باید مطالعاتی انجام شود تا اموری که جنبه خدماتی برای مردم دارد، واگذار شود.

 

وی با اشاره به اینکه در آستانه انتخابات شوراها قرار داریم، افزود: شوراها می توانند ضوابطی را تهیه کنند تا در قالب آن امور شهری به نحو مطلوب تری ساماندهی و اجرایی شود و این ضوابط را در قالب لایحه ارایه دهند تا صورت قانونی برایش تعریف کنیم.

 

لاریجانی با بیان اینکه ساماندهی شوراها برای نتیجه بخش تر بودن شوراها شکل می گیرد، ادامه داد: اگر بخواهیم اقتصاد مقاومتی را شکل دهیم و توسعه کشور همه جانبه باشد ضروری است به بخش های مهم کشور به ویژه بخش های آسیب دیده بیشتر بپردازیم.

 

لاریجانی تاکید کرد: یکی از معضلات کشور این است که روستاها امکان اقتصادی ندارند بنابراین برای کسب درآمد به شهرها مهاجرت می کنند.

 

رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نسبت جمعیت در شهرها و روستاهای کشور 70 به 30 است، خاطرنشان کرد: امروز آب و برق مشکل روستاها نیست بلکه روستاییان مشکلات اقتصادی دارند و مشکل اصلی آنها چرخه اقتصادی است.

 

لاریجانی با بیان اینکه در روستاها چرخه اقتصادی مطلوب وجود ندارد، ادامه داد: در شهرها نیز شرایط مطلوبی برای روستاییان مهاجر فراهم نیست بنابراین مجبور می شوند به حاشیه نشینی روی آورند که این خود مشکلات فرهنگی و اجتماعی متعددی به دنبال دارد.

 

وی با اشاره به مشکل کم آبی و خشکی کشور ادامه داد: با توجه به اینکه در خشکسالی قرار داریم و کم آبی یکی از مشکلات جدی کشور است فشار بیشتری باید تحمل کنیم که در این رابطه روستاها بیشتر متضرر می شوند.

 

لاریجانی افزود: باید مطالعات کافی برای ظرفیت سنجی کشور به ویژه در مناطق روستایی انجام دهیم و با کمک بخش خصوصی بتوانیم در روستاها سازوکاری تعریف کنیم تا از ظرفیت های موجود برای بهبود کیفیت اقتصادی روستاییان استفاده کنیم.

 

رییس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: باید سرمایه گذاری ها به سمت صنعت توریسم، گردشگری، معدن و یا سایر بخش ها برود تا چرخه اقتصادی مطلوب برای روستاها ایجاد شود و از مهاجرت جلوگیری کنیم.

 

لاریجانی خاطرنشان کرد: اگر طرح ها سنجیده باشد می تواند اقدامات خوبی از سوی دستگاه های اجرایی در این حوزه انجام شود.

 

وی با اشاره به اقدامات مطلوب دولت در حوزه سرمایه گذاری افزود: دولت امکانات خوبی با عنوان خط اعتباری در این حوزه قایل می شود که اگر طرح ها سنجیده انتخاب شوند می توان با استفاده از این خطوط اعتباری طرح ها و برنامه های خوبی برای آبادانی کشور انجام شود.

 

رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تجربه شوراها مفید بوده است و روبه جلو می رویم، تصریح کرد: موضوع شوراها را قابل حل می دانیم، باید با امیدواری و نشاط کار کنید و موضوع را پیگیری نمایید و حتما از شوراها حمایت خواهیم کرد و تا آنجا که بشود از ظرفیت شوراها برای بهبود و آبادانی روستاها و شهرها استفاده می کنیم.

 

لاریجانی تاکید کرد: تلاش می کنیم تا سال آینده برخی چالش ها را حل کنیم و تکلیف شوراها نیز مشخص شود.

کد خبر 565074

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha