خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ايجاد صنعت پتروشيمي در ايران قدمتي 50 ساله دارد و به دهه 1330 شمسي بر ميگردد. پس از آن سالها روز به روز قابلیت های این صنعت در کشورمان رو به افزایش بود هرچند تحریم ها به دنبال ضربه زدن به اقتصاد ایران بود اما حتی در دوران تحریم و با وجود ممنوعیت صادرات محصولات تولید ایران در حوزه پتروشیمی به سایر کشورها باز هم این صنعت با قدرت تمام به حیات خود ادامه داده تا سرانجام با لغو تحریم ها دوران شکوفایی دوباره صنعت پتروشیمی ایران در جهان فراهم شود به طور که در 4 ماه نخست امسال ١٣ میلیون و ٤٣٨ هزار تن به ارزش پنج میلیارد و ٦٧٩ میلیون دلار محصول پتروشیمی روانه بازاهای جهانی شده است.
بنابراین گزارش، شانا در این زمینه گزارش داده است که: "تازه ترین آمار منتشر شده از سوی گمرک نشان می دهد که عمدهترین کالاهای صادراتی ایران در چهار ماه نخست امسال محصولات پتروشیمی با ١٣ میلیون و ٤٣٨ هزار تن و ارزش پنج میلیارد و ٦٧٩ میلیون دلار بوده است. صادرات غیرنفتی ایران در چهار ماه نخست امسال با افزایش قابلتوجهی به بیش از ١٦ میلیارد دلار رسید که نسبت به مدت مشابه سال پارسال ٢١ درصد افزایش داشته است.
در چهار ماه نخست امسال ٤١ میلیون و ١٦١ هزار تن کالا به ارزش ١٦ میلیارد و ٣٠٨ میلیون دلار به خارج از کشور صادر شد که در مقایسه با مدت مشابه پارسال از حیث وزن ٣٦ و ٣٧ صدم درصد و از لحاظ ارزش ٢١ و ١١ صدم درصد افزایش نشان میدهد. در همین مدت ٩ میلیون و ٩٥٨ هزار تن کالا به ارزش ١٢ میلیارد و ٨٦٥ میلیون دلار وارد کشور شده که نسبت به مدت مشابه پارسال از نظر وزن ١٢ و ٧٩ صدم درصد و از لحاظ ارزش ٧ و ١٢ صدم درصد کاهش داشته است. میانگین قیمت هر تن کالای صادراتی در این مدت ٣٩٦ دلار و میانگین قیمت هر تن کالای وارداتی یک هزار و ٢٩٢ دلار بوده است."
این گزارش می افزاید: چندی پیش ایرنا در رابطه با رشد صنعت پتروشیمی کشورمان در پساتحریم به نقل از مرضیه شاهدایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی نوشته بود: "پس از اجرایی شدن برجام مبادلات بانكی و بیمه ای روانتر شده و بسترها برای افزایش صادرات ایجاد شده است. پس از رفع تحریم ها، محصولات پتروشیمی ایران به همه بازارهای بین المللی از جمله اروپا و آمریكا جنوبی صادر می شود. متاسفانه به دلیل خصوصی سازی، هر كدام از شركت های پتروشیمی جداگانه اقدام به صدور محصولات می كنند. در گذشته و پیش از خصوصی سازی، همه محصولات پتروشیمی به صورت واحد صادر می شد و این اقدام سبب شده بود ایران، هم تعیین كننده قیمت در بازارهای مصرف باشد و هم برای توزیع محصولات پتروشیمی در منطقه سیاستگذاری كند حتی ما با سایر كشورهای منطقه مانند عربستان برای فروش محصولات در بازارهای جهانی همكاری می كردیم اما پس از خصوصی سازی، این انسجام از بین رفته و همه شركت ها به دنبال یافتن مشتری برای خود هستند و خریداران جهانی از این فرصت استفاده و قیمت ها را پایین آوردند. كاهش قیمت ها توسط شركت های ایرانی در بازارهای صادراتی به گونه ای بوده است كه تركیه برای حفظ منافع تولیدكنندگان خود برای واردات محصولات پتروشیمی به این كشور، تعرفه وضع كرده است. در نظر داریم بار دیگر شركت های پتروشیمی را برای صادرات محصولات تجمیع كرده تا به صورت واحد در بازارهای صادراتی حضور داشته باشیم."
یادآور می شود: با توجه به این میزان واردات و صادرات در مدت یادشده، تراز تجاری ایران مثبت بوده و با افزایش چهار میلیارد دلاری میتوان گفت بهترین عملکرد تجارت خارجی کشورمان در سالهای اخیر به ثبت رسیده است.
نظر شما