دروازه مشترک گمرکی میان ایران و ترکمنستان

خبرگزاری شبستان:ترکمنستان دروازه ورود ایران به تعدادی از کشورهای آسیای میانه چون قزاقستان، تاجیکستان، ازبکستان و شمال افغانستان است از این رو برای تسهیل روابط در حوزه گمرک با ترکمنستان؛ طرح ایجاد دروازه مشترک گمرکی را مورد بررسی قرار داده است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: گمرک مسئول اجرای قوانین گمرکی و اخذ حقوق و عوارض ورودی (واردات) و خروجی (صادرات) و همچنین مسئول اجرای سایر قوانین و مقررات مربوط به واردات، ترانزیت وصادرات کالاها است. اجرای قوانین و مقررات مربوط به کالای همراه مسافر نیز بر عهده سازمان گمرک می‌باشد. حقوق گمرکی در واقع یک گونه مالیات غیرمستقیم است. وجود قوانین مشخص برای گمرک یک کشور امکان واردات و صادرات بهتر کالا را برای آن کشور مهیا می کند که این امر باعث رونق اقتصادی آن کشور نیز می شود چرا که وجود موانع گمرکی زمینه فاصله گرفتن کشورهای مختلف برای تجارت با کشور مقصد را فراهم می آورد.

 

بنابراین گزارش، در راستای تسهیل روابط در حوزه گمرک کشورمان با ترکمنستان؛ طرح ایجاد دروازه مشترک گمرکی را مورد بررسی قرار داده است. مهر در این زمینه به نقل از مسعود کرباسیان، معاون وزیر اقتصاد و رئیس‌کل گمرک ایران نوشته است: "ایران و ترکمنستان چندین یادداشت تفاهم همکاری با یکدیگر امضا کرده‌اند که باید جنبه عملی به خود بگیرد. روابط دو کشور همسایه ایران و ترکمنستان مطلوب است، ترکمنستان دروازه ورود ایران به تعدادی از کشورهای آسیای میانه از جمله قزاقستان، تاجیکستان، ازبکستان و حتی شمال افغانستان است و خوشبختانه کمیسیون مشترک دو کشور به ریاست وزیر راه و شهرسازی ایران از فعال‌ترین کمیسیون‌های مشترک اقتصادی است.

 

ایران و ترکمنستان پتانسیل‌های زیادی در زمینه سایر همکاری‌ها ازجمله همکاری صنعتی و کشاورزی دارند که در صورت نیاز می‌توانند از آنها استفاده کرد. علاوه بر ترانزیت دو کشور می‌توانند محصولات تولیدی یکدیگر را به نحو مناسب‌تر و راحت‌تر مبادله کنند. گمرک لطف آباد که در مرز مشترک ایران و ترکمنستان قرار دارد از امکانات و تجهیزات بسیار خوبی برخوردار است و یکی از ایکس‌ری‌های پیشرفته ما در این گمرک نصب شده و سگ‌های موادیاب نیز در آنجا مستقر هستند. عملیاتی شدن چنین دروازه‌ای بین گمرکات ایران و ترکمنستان می‌تواند از دوباره‌کاری و کنترل‌های مجدد گمرکی جلوگیری کند و موجب صرفه‌جویی در وقت و هزینه‌ها شود.افزایش سرعت و صحت تبادل اطلاعات، جلوگیری از فساد احتمالی و حذف کاغذ از جمله مزایای ایجاد و توسعه دروازه‌های مشترک گمرکی است."

 

رئیس کل گمرک چگونگی راه‌اندازی سامانه جامع گمرکی در گمرکات اجرایی ایران و مزایای آن را برای رئیس گمرک ترکمنستان و هیأت همراه تشریح کرد و در مورد تسهیلاتی که گمرک ایران برای سهولت ترانزیت فراهم کرده از جمله به‌ کارگیری سیستم تیر الکترونیکی توضیحاتی داد.

 

این گزارش می افزاید: ایران و ترکمنستان تاکنون ۵ تفاهم‌نامه و موافقت‌نامه همکاری‌های گمرکی با یکدیگر امضا کرده‌اند که اجرایی شدن آنها می‌تواند موجب افزایش چند برابری حجم تجارت دو طرف شود. ارزش صادرات ایران به ترکمنستان در سال ۲۰۱۵ بالغ بر ۸۰۵ میلیون دلار و واردات کشورمان از این کشور ۱۵ میلیون و ۲۰۰ هزار دلار بوده است.

 

یادآور می شود: ترکمنستان کشوری در آسیای میانه است. این کشور تا سال ۱۹۹۱ با نام جمهوری شورایی ترکمنستان یکی از جمهوری‌های تشکیل دهنده اتحاد شوروی بود. ترکمنستان از جنوب با افغانستان و ایران، از شمال با ازبکستان و قزاقستان و از باختر با دریای خزر همسایه و از طریق این دریا با کشورهای جمهوری آذربایجان و روسیه نیز همسایه‌است. ترکمنستان در فهرست چهار کشور بزرگ تولیدکننده گاز طبیعی و چهار کشور تولیدکننده نفت در شوروی سابق قرار دارد. ذخائر اثبات شده نفت و گاز این کشور ۲۰۰۰ میلیارد متر مکعب گاز مقام چهاردهم جهان و ۵۴۶ میلیون بشکه نفت است. بیشتر ذخایر نفتی کشور در غرب ترکمنستان از جمله در پهنه دریای خزر متمرکز شده‌است. ذخایر گاز طبیعی تقریباً در سراسر خاک کشور پراکنده‌است. رشد اقتصادی این کشور در سال ۲۰۰۷ براساس آمار صندوق بین‌المللی پول حدود ۱۱٫۵ درصد بوده‌است که آن را جزو کشورهای دارای رشد اقتصادی بالا می‌سازد.

کد خبر 564643

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha