اشاره:
کانون فرهنگی هنری حُسنی واقع در مسجد حضرت علی (ع) از کانون های فعال استان قم است. مسجد این کانون در نگاه اول خیلی بزرگ به نظر نمی رسد ولی با نهایت دقت از فضای آن استفاده شده است.
از طبقه زیرزمین این مسجد به عنوان ورزشگاه، طبقه همکف به عنوان مسجد استفاده می شود. در طبقه اول نیز واحد بسیج فعال است و در طبقه دوم کانون فعالیت می کند.
واحد آخر که در اختیار کانون حُسنی قرار گرفته مثل یک سوئیت کامل دارای 2 اطاق، سرویس بهداشتی و آشپزخانه نقلی است که کلاس های آموزشی این کانون نیز در داخل همان 2 اطاق برگزار می شود.
در یکی از این اطاق ها چند عدد میز و صندلی جهت برگزاری کلاس های هنری تعبیه شده و اطاق دیگر که خالی از میز و صندلی است کلاس های معارفی، اعتقادی و حلقه های معرفت این کانون برگزار می شود.
زینب باقری صدر مسئول کانون حُسناست و بزرگترین حسن مسجد حضرت علی (ع) را باز بودن تمام وقت درب های آن برای مراجعه کنندگان و ذاکران خداوند می داند.
برای ورود به داخل این مسجد مسیری جدا از ورود برای آقایان تدارک دیده اند. برادران از در ورودی نبش کوچه وارد مسجد می شوند و خواهران از دربی که در اخل کوچه تعبیه شده جهت انجام فرایض و همچنین حضور در کانون وارد مسجد می شوند.
باقری صدر همجواری این مسجد و کانون حُسنی با 2 مدرسه در مقاطع دبستان و دبیرستان را مایه قوت فعالیت ها و همچنین اخت بیشتر دانش آموزان با فضای معنوی و پربرکت مسجد حضرت علی (ع) می داند.
در ابتدا پای صحبت های حجت الاسلام سید بهاء الدین ضیائی امام جماعت این مسجد می نشینیم:
امام جماعت باید آیینه تمام نمای سیره نبوی باشد
1.جناب حجت الاسلام والمسلمین ضیائی، حضور نسل جوان و نوجوان برای نماز در مسجد شما چگونه است؟ البته من تنها نماز مغرب و عشاء را در این مسجد اقامه می کنم که در ماه مبارک رمضان برای اقامه نماز ظهر و عصر نیز در مسجد حضور می یابم. خب در نگاه کلی به نظرم حضور این قشر برای نماز جماعت در مسجد خوب است ولی نمی توان گفت که کافی است.
2. راهکار خاصی برای رسیدن به وضعیت ایده آل در نظر دارید؟ ما باید به جاذبه هایی که برای یک مسجد ضروری است، توجه داشته باشیم و یکی از همین جاذبه ها فعالیت های جنبی است که می توان در مساجد برای نوجوانان، کودکان و حتی جوان ها تدارک دید. مسئله دیگر حسن برخورد با افرادی است که در خانه خدا حضور می یابند. متولیان مساجد باید با درک حال و هوای دوران جوانی به استقبال از جوانان بروند و برگزاری برنامه های هنری یکی از مصادیق این نوع استقبال است. البته بنده در این خصوص تجربه های فراوانی داشتم و به چشم دیده ام که جوان اگر از هر تیپ و قشری باشد با حسن برخورد و در مواردی هم شنیدن تلاوت زیبای چند آیه از قرآن کریم به آغوش مسجد و مسجدیان پناه می آورد.
3. عملکرد کانون حُسنی را در این راستا چگونه ارزیابی می کنید؟ امسال اولین سال فعالیت این کانون است ولی با توجه به اخبار رسیده و مشاهداتم به نظر فعالیت های ثمر بخشی داشته است. این کانون در میان کانون های فرهنگی هنری مساجد فعال در منطقه بیشترین آمار جذب عضو را داشته اند و در سه مقطع ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان توانسته اند دانش آموزان را با فضای کانون خود عجین کنند.
4. به نظر شما چگونه می توان درصد بیشتری از این افراد را به سمت کانون های مساجد و در نهایت الفت بیشتر با مسجد جذب کرد؟ به نظرم مهم ترین مسئله در این خصوص لزوم داشتن برنامه های متنوع برای اعضاست، مثل برگزاری اردوها و تفریحات سالم. البته باید در اطاق فکری مجزا در این خصوص تصمیم گرفته شود چرا که دانش آموز پس از فراغت ازتحصیل و جهت گذراندن اوقات فراغتی پربار به کانون های مساجد روی می آورد و باید برنامه ریزی ها به گونه ای باشد تا جدای از آن فضای تحصیلی کلاس ها و دوره های اموزشی در کنار رعایت مسائل تربیتی باعث شادی و نشاط اعضا شود.
5. به نظر شما ائمه جماعات چه نقشی در جذب جوانان به مساجد دارند؟ این موضوع بحث مفصل و بسیار پراهمیتی است که یکی از اصول مهم قرآن کریم نیز می باشد و آن رفتار نیکوست. در بسیاری از موارد گفته می شود که کمبود فضا و امکانات عامل عدم گرایش هاست ولی باید بگویم که جوان ما نیازمند رفتار نیکو و کلام خوب است در کنار همه این کاستی ها امام جماعت می تواند با رعایت این اصل قرآنی باعث حضور همه اقشار بلکه قشر جوان نیز در مسجد باشد. رسول خدا نیز با دست خالی موفق به هدایت مردم شد و تنها راه ما پیروی از سیره ایشان است.
6. ارتباط میان هیئت امنای مسجد حضرت علی (ع)، امام جماعت و کانون حُسنی چگونه است؟ خوشبختانه فضای حاکم در این مسجد بسیار خوب است و چون این مسجد در منطقه فرهنگیان باجک مستقر است و اکثر اعضای هیئت امنای آن از فرهنگیان قدیم می باشند، درک کاملی از فعالیت های کانون دارند ولی باید بگویم که اصطکاک بین این سه مجموعه امری طبیعی است. در آیه 118 سوره هود نیز بیان شده که این اختلاف ها مایه پیشرفت است چرا که این بخش ها مثل حرکت چرخ دندهایی است که خلاف هم درحرکتند تا وسیله را به حرکت درآورند. البته این اختلافات باید با صحبت های رو در رو و حذف واسطه ها به حرکتی پویا در راستای بهبود وضعیت مساجد و کانون ها تبدیل شود.
بچه های کانون های مساجد باید با حسن برخورد افراد بدحجاب را به سمت خود جذب کنند
زینب باقری صدر مسئول کانون حُسنی در پاسخ به سوالات ما اینچنین می گوید:
1.بفرمائید، از چه سالی فعالیت کانون شما به شکل رسمی آغاز شد و در حال حاضر چند عضو دارید؟ فعالیت های این کانون از سال 89 به شکل رسمی و در مسجد حضرت علی (ع) آغاز شده و در حال حاضر کانون حُسنی 90 عضو دارد.
2.شاخص ترین برنامه کانون شما در سال گذشته کدام یک از برنامه هایتان بود؟ با توجه به تازه تاسیس بودن کانون حُسنی در سال گذشته به نظرم جذب بالای دانش آموزان به این کانون از جمله موفقیت های بارز ما بود. با توجه به اینکه این کانون در یکی از مناطق متمول استان حضور دارد و امکان شرکت در کلاس های آموزشی موسسات برای فرزندان این خانواده ها فراهم است ولی با این وجود شاهد تمایل والدین نسبت به حضور فرزندانشان در کلاس های آموزشی کانون حُسنی هستیم.
3.از برنامه ریزی هایتان برای طرح های تابستانی این کانون بفرمایید؟ خب در طول تابستانی کلاس هایی شامل بحث های معرفتی همراه با مسابقه و شعر در این کانون برگزار می شود و در اکثر موارد تلاش می کنیم تا مباحث عقیدتی را به شکل غیر مستقیم به اعضا آموزش دهیم. در این کانون هر روز کلاس های هنری، ورزشی، قرآنی و معرفتی برگزار می شود .
4.به نظر شما با توجه به رسالت کانون ها و قشر مخاطب آن و همچنین سرگرمی های فراوان عصر ما، چگونه می توان دوستی جوانان و نوجوانان با کانون های مساجد را عمق بخشید؟ باید برای مخاطبان خودمان برنامه های ویژه همراه با تفریح در نظر داشته باشیم. در این کانون تلاش می شود تا در کنار برگزاری کلاس های آموزشی بحث تفریح و تغذیه اعضا نیز مورد توجه قرار گیرد.
5.چند مربی در کلاس های آموزشی کانون حُسنی مشغول به کار هستند؟ در حال حاضر 13 مربی در این کانون و به مدت 18 ساعت در طول هر هفته به آموزش اعضا می پردازند.
6.شما به عنوان یک مسئول کانون چه راهکاری برای ارتباط گرفتن بهتر مسئولین کانون ها با اعضا در ذهن دارید؟ مسئول کانون باید با اعضا رابطه دوستانه ای داشته باشد و در بسیاری از مسائل برخورد مستقیم نداشته باشد چرا که پیام ها به شکل غیر مستقیم تاثیرگذارتر هستند.
7. آیا در کلاس های آموزشی ویژه تابستان نگاه اقتصادی هم رعایت شده است؟ بله، به طور مثال در کلاس های آموزش روبان دوزی، میوه آرایی و نقاشی روی پارچه تلاش می شود تا در آموزش ها جنبه کار آفرینی آن هم رعایت شود تا این نوجوانان با اشتغال به این هنرها از بیکاری در منزل که آفت زاست، رها شوند.
8.آیا توصیه ای برای کانون های دیگر دارید؟ اصلی ترین توصیه من درخصوص جذب جوانان و نوجوانانی است که ظاهری متفاوت از دیگران دارند. ما اهالی کانون های مساجد نباید از این افراد دوری کنیم بلکه با حسن برخورد این افراد را به جمع خود وارد کرده تا با زیبایی های مسجد و اسلام آشنا شوند. افراد باحجاب راحت تر و با برخورد گرم در گروه افرادی که کمتر حجاب کامل را رعایت می کنند، پذیرفته می شوند ولی متاسفانه وقتی این افراد می خواهند وارد جمع غیر متعارفی مثل کانون های مساجد شوند ما از آنها کنارگیری می کنیم. بچه مسجدی ها باید با شاد بودن در کنار رعایت عفت و حجاب اسلامی به چنین افرادی، شاد بودن در عین داشتن پوشش اسلامی را نشان بدهند.
کانون ها بدون توجه به نیازها و ویژگی های جوان امروز نمی توانند، موفق باشند
حضور در کانون حُسنی من را به رعایت پوشش کامل اسلامی تشویق کرد
در بخش پایانی این گزارش با فاطمه صادقیان 15 ساله از بدمینگتون بازان قمی که در کانون حُسنی عضو می باشد، گفتگو می کنیم. او که علاقمند است تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته روانپزشکی ادامه دهد، چنین پاسخ می دهد:
1.خانم صادقیان بفرمائید از چه سالی در این کانون عضو شده اید و بفرمایید که آیا تا کنون مدال استانی یا کشوری در رشته ورزشی خود کسب کرده اید؟ یک سالی هست که عضو این کانون هستم و چهار پنج سالی است که عناوین مختلف استانی در این رشته کسب کرده ام که آخرین آنها کسب مقام اول در مسابقات استانی در رشته بدمینگتون می باشد.
2.عضویت در این کانون چه تاثیراتی در شما داشته است؟ برخورد مناسب مسئول این کانون باعث گرایش و آشنایی بیشتر ما با مسائل دینی شده است و در حال حاضر دارای پوشش و حجاب کامل تری هستم و به نمازم هم بیشتر توجه دارم.
3.کانون های فرهنگی هنری مساجد چگونه می توانند در میان جوانان و نوجوانان ما تاثیر گذارتر باشند؟ به نظرم مهم ترین راه داشتن اخلاق خوب است چرا که خود من هم به همین شکل جذب کانون مسجد محله مان شده ام. یکی دیگر از مسائل ترتیب دادن بحث های مرتبط با مسائل روز و یا حتی فیلم هایی است که روزانه می بینیم. ما در کانون چنین بحثی داریم و آزادانه به بیان نظرات خود می پردازیم و در همین فرصت نکته های آموزشی را هم دریافت می کنیم. نکته سوم رعایت جنبه تفریحی است.
پایان پیام/
نظر شما