بقاع متبرکه، ترسیم روشنی از قطب های فرهنگی

خبرگزاری شبستان: بقاع متبرکه به عنوان قطب های فرهنگی، یک پتانسیل قوی، ممتد و ارزان هستند که با کمی درایت و تدابیر مدبرانه از این امکان در جهت رشد کمی و کیفی برنامه های فرهنگی می توان از آن استفاده کرد.

خبرگزاری شبستان - البرز

 

انسان، موجودی فرامادی است، که همواره در پس مشکلات و مسائل دنیوی نیاز به مأمن و جایگاهی برای آسایش و تجدید قوا دارد و امامزادگان واجب التعظیم یکی از این اماکن مقدسه هستند که به عنوان پناهگاهی آرامش بخش همواره تسکین دهنده آلام درونی انسان هستند.

 

آن هنگامه که امکان زیارت امام معصوم (علیه السلام) به دلایلی مختلف همچون طولانی بودن مسیر، هزینه های رفت و برگشت و حتی زمان کافی وجود ندارد، نخستین امامزاده و بقعه شریفه ای که در مسیر قرار دارد، مکانی امن و پناهگاهی التیام بخش برای تجدید قوای انسان است.

 

استان البرز، به عنوان آخرین استان نامگذاری شده در نقشه کشور، بالغ بر هشتاد امامزاده واجب التعظیم دارد و هر یک از این امامزادگان بنابر اشارت و نظر مقام معظم رهبری هریک قطب های فرهنگی محسوب می شوند.

 

قطب فرهنگی نامیده شدن امامزادگان واجب التعظیم به نوبه خود شاهد مثالی روشن و آگاهانه از ظرفیت های خاصه هریک از این اماکن مقدسه است.

 

در این بین، تأملی در بحث تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی البرز به واقع می تواند، گذری مناسب به اهمیت جایگاه فرهنگی امامزادگان باشد.

 

امامزاده محمد (علیه السلام) و امامزاده حسن(علیه السلام) به عنوان 2 امامزاده محوری مسیر تظاهرات انقلابی مردم کرج و دیگر شهرهای حومه اطراف آن در زمان پیش از انقلاب و فعالیت های انقلابی محسوب می شوند.

 

امامزاده محمد (علیه اسلام) در منطقه حصارک کرج به عنوان یکی از بقاع متبرکه در سال های پیش از انقلاب با هدایت و راهنمایی علماء و رهبران دینی یکی از جمله جایگاه هایی بوده است، که هدایت برنامه ها و تظاهرات علیه رژیم شاهنشاهی در آن منطقه انجام و آغاز می گردید و در ادامه حرکت این آغاز مسیر تظاهرات کنندگان به امامزاده حسن (علیه السلام) در مرکز شهر کرج به پایان می رسید.

 

 

در کنار 2 امامزاده مطرح استان البرز که محور برنامه های سیاسی و اجتماعی پیش از انقلاب و پس از انقلاب محسوب می شود، امامزاده دیگری با عنوان امامزاده طاهر(علیه السلام) در مهرشهر کرج که به واقع ورودی اتوبان کرج است، قرار دارد. این امامزاده مستثنی از دیگر امامزاده های خاصه استان، از منظری دیگر مورد توجه و نظر است.

 

امامزاده طاهر(علیه السلام) را باید امامزاده ای متفاوت خواند چرا که پس از صحن گلزار شهداء انقلاب اسلامی، مدفن هنرمندان برجسته از سراسر کشورمان است. بزرگان و مشاهیری که هر یک از آنان در این خاک آرمیده اند به واقع از مفاخر کشورمان محسوب می شوند و شاید همین نکته است، که توجه بسیاری از زائران را در نخستین روزهای سال به این بارگاه شریف بیش از پیش می کند. اما جاذبه دیگر این بارگاه که با عنایت اداره اوقاف و امور خیریه استان طی سال های گذشته قرار گرفت، چراغانی زیبای آن و برگزاری نمایشگاه هایی فاخر و در نوع خود بی نظیر است.

 

مزار مترجم نامه حضرت امام خمینی (ره) ، مرحوم غلامحسین بیگدلی، که از خود کتابی با عنوان «از کاخ های شاه تا زندان سیبری» به جای گذاشته است، حبیب الله بدیعی، موسیقی دان برجسته کشور از خطه سوادکوه مازندران و ترانه سرای این قطعه معروف با عنوان « تو ای پری کجایی» غلامحسین بنان و دیگر مفاخر در این صحن و سرای امامزاده آرمیده اند.

 

نقش و نگارهای معماری دوران صفوی با اشکال مخروطی شکل دیگر امامزادگان استان را مورد توجه قرار داده است. روستای میراش در شهرستان طالقان از امامزاده واجب العظیمی برخوردار است، که درختان کهنسال سرو و چنار آن را احاطه و زیبایی و صفای این بارگاه را دوچندان کرده است. روی کتیبه نقش برجسته بر دیواره صحن نوشته شده ، از نوادگان امام موسی کاظم (علیه السلام).

 

روستای دیگری در طالقان با عنوان روستای جوستان وجود دارد، که بقعه مخروطی شکل و بی گلدسته ای در آن روستا با عنوان امامزاده هارون (علیه السلام) قرار گرفته که به واقع برادر تنی امام رضا(علیه السلام) است.

 

آن چه این امام زاده گرانقدر را پس از نسبت برادر تنی با امام هشتم (ع) ممتاز از سایر امامزادگان در این استان ساخته است، بقعه و گنبد سنگی امامزاده هارون بن موسی(ع) به عنوان وجه مشخصه این امام زاده گرانقدر است.

 

بنای امامزاده بسیار زیبا ساخته شده و کتیبه ای سنگی به خط ثلث و به طول ۹۰ سانتی متر که در جوار در امامزاده نصب شده در آن به چشم می خورد که در آن فرمان شاه طهماسب صفوی مبنی بر معاف شدن مردم طالقان از دادن مالیات منقوش است.

 

هشتاد امامزاده واجب التعظیم در استان البرز شناسایی شده اند که به طور کلی جملگی از نوادگان امام موسی کاظم (ع) محسوب می شوند.

 

یکی از برنامه های موثر متولیان امر از جمله اداره کل اوقاف و امور خیریه استان در خصوص این امامزادگان ایجاد و زمینه سازی به منظور ارتقاء کارکرد فرهنگی این بقاع است.

 

 

اسکان زائران، فراهم آوردن اردوهای زیارتی و نگاه ویژه در ایام مناسبت ها، همچون ایام ابتدایی سال با عنوان طرح آرامش بهاری و برگزاری مسابقات قرآنی از دیگر برنامه های موفق و کاربردی در این زمینه است، که می توان به آن اشاره کرد.

 

قدر مسلم؛ توجه مردم به این اماکن شریفه فرصت ویژه ای است، به منظور ارتقاء سطح کمی و کیفی برنامه هایی که در امامزادگان به منظور رفاه حال مردم و فراهم آوردن بهبود شرایط بهره مندی می توان از آن بهره جست.

 

برگه های تقویم روز (18 مرداد) را با عنوان روز تکریم امامزادگان نشان می دهد. این روز در سال جاری مترادف با دهه کرامت است. به همین منظور توجه بیشتر متولیان امر را می طلبد.

 

این قطب های فرهنگی، یک پتانسیل قوی، ممتد و ارزان هستند که با کمی درایت و تدابیر مدبرانه می توان در جهت رشد کمی و کیفی برنامه های فرهنگی از آن برای گروه های مختلف سنی نهایت استفاده لازم را برد.

 

کد خبر 564301

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha