خبرگزاری شبستان-فرهنگ و ادب: چندی است که با ابلاغ طرح معاونت امور سینمایی و سمعی و بصری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر ادغام مؤسسات پژوهشی وابسته به یکدیگر در یک سازمان امور سینمایی و سمعی و بصری بحث ها درباره این طرح بالا گرفته است، هر کسی در مورد آن و طرز کارش حدسیاتی دارد و البته هر کس هم انتظاراتی از این سازمان دارد. اما نکات مختلفی در میان این حرفها هست که توجه به آنها می تواند موسسین احتمالی این سازمان را برای ساخت هر چه بهتر آن یاری کند تا این سازمان بتواند باری از روی دوش سینمای ایران بردارد.
*مزیتهای سازمان سینمایی و لزوم توجه آن به کار صنفی
حبیبالله کاسهسازکه عقیده دارد این سازمان باعث تحولی اساسی در سینما می شود در مورد دلایل برتری سازمان سینمایی به معاونت سینمایی گفت: اولین مسئله این است که جایگاه سازمان در نظام اداری کشور بسیار بالاتر از معاونت است و این جایگاه بالا میتواند بودجه و نظام اداری قویتری نسبت به یک معاونت را به خود جذب کند.این اتفاق باید سالها پیش میافتاد که تا امروز سازمان سینمایی در روند اداری کشور و در میان سینماگران جا افتاده باشد اما این اتفاق هر زمانی که بیفتد به نفع سینما است و آنچه مهم است این که این سازمان استقلال و اختیارات گستردهتری نسبت به یک معاونت پیدا میکند و مدیر آن نیز جایگاه بالاتری در نظام اداری کشور خواهد داشت و این باعث میشود فعالیتهای سازمان سینمایی بسیار گستردهتر از معاونت سینمایی شود، ضمن اینکه یک سازمان میتواند بودجه ویژه خود را نیز داشته باشد که این موضوع بسیار به نفع سینمای ایران است.
کاسه ساز که به فعالیت های صنفی در این سازمان جدید هم گوشه چشمی داشت. وی در این مورد گفت: یکی از مهمترین مسایلی که سازمان سینمایی با آن در ارتباط خواهد بود، صنوف سینمایی هستند و به نظر من 26 صنف سینما میتوانند پس از تشکیل سازمان به طور مستقیم با آن در ارتباط باشند و سازمان نیز برای این صنوف جایگاه مشخص کند. همانگونه که در هر ورزشی ضمن ارتباط با سازمان تربیت بدنی استقلال داخلی نیز در فدراسیون آن وجود دارد سینماگران نیز میتوانند ضمن ارتباط مستمر و سازنده با سازمان سینمایی استقلال درونصنفی بسیار بالایی داشته باشند و مسایلی مانند امنیت شغلی نیز به راحتی توسط سازمان با کمک خود صنوف قابل حل خواهد بود.
کاسهساز با اشاره به مساله مهم سالن سازی برای سینمای ایران،در مورد تداوم این روند توسط سازمان سینمایی هم گفت: بحث مهم دیگر ساخت سالنهای سینما است که سازمان سینمایی با برنامهریزی مناسب میتواند بخش خصوصی را به شکل مؤثری وارد این روند کند. قطعا مباحثی مانند رونق تولید، سهولت ورود تجهیزات و مواد خام مصرفی سینما به داخل کشور و سایر مواردی از این دست نیز زمانی که اتحادیهها و صنوف سینمایی همکاری و تعامل خوبی با سازمان سینمایی داشته باشند میتوانند به خوبی باعث رونق سینما شوند.
*تصحیح قوانین سینما ولزوم حمایت از آثار پر محتوا
جواد نوروزبیگی اما قبل از هر چیزبه لزوم وضع کردن قوانین جدید برای این سازمان اشاره کرد و هشدار داد:اگر این سازمان سیاست اجرایی معاونت سینمایی فعلی را داشته باشد، تغییر زیادی در وضعیت سینما به وجود نخواهد آمد.بخشی از مسائل سینما به پشتیبانی مالی و تجهیزاتی که برای تولید فیلم لازم است، بر می گردد، اما بخش مهمتر آن حمایت از آثار ارزشی و با محتواست که متاسفانه در این زمینه ضعف هایی در عملکرد معاونت سینمایی فعلی وجود دارد.
نوروز بیگی تصریح کرد: قطعا تشکیل سازمان از نظر مالی و کشاندن بودجه بیشتر به بخش سینما بسیار خوب و مفید است. اما سیاست های حاکم بر آن نیازمند بازنگری و اصلاح است. البته نباید فراموش کرد که سازمان سینمایی در دولت های آینده ممکن است سیاستهای متفاوتی داشته باشد.
*کنترل مثلت تولید، توزیع و نمایش، آزمون بزرگ سازمان سینمایی
علیرضا سرتیپی، تهیه کننده سینما و مدیر شرکت سینمایی بین المللی پخشیران گفت: اگر برنامه ریزی درستی برای تشکیل سازمان سینمایی انجام شود، قطعا تشکیل این سازمان به نفع سینمای ایران خواهد بود و شکوفایی سینما را به دنبال دارد و قطعا کنترل سه عرصه تولید، توزیع و نمایش مهمترین اولویت های کاری سازمان سینمایی خواهد بود.
سرتیپی بر لزوم کنترل تعداد تولیدان سینمایی کشور تاکید کرد و افزود: تعداد تولیدات سینمایی به شکل بی رویه ای زیاد شده و بسیاری از آنها تنها ضرر و هزینه زیادی به سینما تحمیل می کند. کنترل کردن تعداد این تولیدات به همراه اختصاص بودجه های مناسب به تولیدات در خور، اولین قدم در راه کنترل حوزه تولید است. در بخش پخش نیز باید امکانات بیشتری را برای این موضوع در نظر بگیریم تا بتوانیم فیلم ها را به بهترین شکل معرفی کنیم.
این تهیه کننده نیز بر بحث ادامه روند سالن سازی تاکید داشت و گفت: بحث اکران با افزایش سالن سازی و بالا بردن ظرفیت نمایشی سالن های موجود رونق خواهد گرفت.
*سازمان سینمایی باید عقاب ها را از آسمان سینما بتاراند
داریوش باباییان که گویا نگران مشکل همیشگی عملی نشدن برنامه ها در مورد وضعیت سینما بود گفت: اگر خروجی های شورای عالی سینما در تشکیل سازمان سینمایی واقعا عملی شود، سینمای ایران بسیار شکوفا شده و در واقع زنده می شود و اثر شگرف آن را در جامعه نیز خواهیم دید. اما اگر قرار است این مصوبات تنها در حد حرف باشد، همین تشکیلات سنتی موجود جوابگوی وضعیت سینما خواهد بود.
این تهیه کننده کوتاه کردن دست سودجویان از سینما را ضروری ترین وظیفه این سازمان دانست و گفت: سالهاست که افرادی مانند عقاب بر سر سینمای ایران سایه افکنده اند و تنها با در نظر گرفتن منافع شخصی خود، بر جریان فعالیت سینما تاثیر می گذارند که فعالیت های آنها در بسیاری از موارد تنها به ضرر سینما است.دوری از این افراد در ساختار تشکیلات سینمایی جدید و کمک گرفتن از افرادی که دلسوزان واقعی سینما هستند، سطح فعالیتهای این سازمان را بسیار ارتقا خواهد داد و قطعا تعداد این افراد در میان صنوف سینمایی کم نیستند. اما استفاده از افرادی که تنها منفعت اندیش هستند، دوباره وضعیت نامطلوبی را بر سینما حاکم خواهد کرد.
*سازمان سینمایی زیر نظر مقام معظم رهبری اداره شود
سیروس تسلیمی با توجه به مساله مهم سرپرستی این سازمان،لزوم وجود شخصی فراجناحی در راس آن را خواستار شد و گفت:مهمترین مساله در مورد این سازمان این است که پس از تاسیس باید زیر نظر چه کسی باشد. اگر زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد در عمل هیچ تفاوتی با معاونت سینمایی فعلی نخواهد داشت، اگر زیر نظر رییس جمهور باشد البته مزایای زیادی دارد اما اولین مساله این است که رییس جمهور تا چه حد وقت دارد به این سازمان برسد. مساله دوم هم این است که اگر احیاناً زمانی مجلس با دولت بر سر مسائلی اختلاف نظر داشت،آیا تبعات آن مسائلی مثل بودجه این سازمان یا طرز کار آن را تحت تاثیر قرار خواهد داد یا خیر؟
وی افزود: بسیار خوب است که سازمان سینمایی جدید التأسیس، به مانند رادیو تلویزیون زیر نظر مقام معظم رهبری اداره شود تا مانند صدا و سیما با حداقل تنش و به بهترین شکل اداره شود. ضمن این که شخصیت فراجناحی ایشان هنرمندان را از هر قشر و طرز فکر جذب این سازمان می کند و مشکلات کوچکی که بین هنرمندان و دولت گاهی به وجود می آید، دیگر بروز نخواهد کرد.
*بدون افزایش اختیارات، تشکیل سازمان سینمایی هیچ فایده ای نخواهد داشت
سیدجمال ساداتیان مساله حوزه اختیارات این سازمان و سرپرست آن را بخش مهمی از تاثیر گذاری آن در وضعیت سینما دانست و گفت: در مورد سازمان سینمایی انتظار ما این است که این سازمان قدرت اجرایی بالایی داشته باشد، چون دیگر زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به صورت یک معاونت نخواهد بود.حدود اختیارات رییس این سازمان بسیار مهم است، این رییس میتواند تمام مشکلات و مسائل سازمان را در گفتوگویی شفاف با عالیترین مقامات کشور حل کند. وی میتواند سازمان را قدرتمند نموده و با جذب بودجه مناسب بسیاری از مشکلات مالی سینما را نیز حل کند. همچنین در صورت قدرتمند بودن میتواند بسیاری از فشارهای ناخواستهای که از جهات مختلف به سینما وارد میشود را از بین ببرد.
ساداتیان این نکته را بسیار مهم دانست و تاکید کرد: قطعا اگر سازمان سینمایی باعث تغییر اساسی در وضعیت سینما نشود، هیچ فایدهای نخواهد داشت و مهمترین نکته تعیینکننده در این موضوع مشخص کردن حوزه اختیارات شخصی است که قرار است در رأس این سازمان قرار بگیرد.
تمام این نظرات در وضعیتی داده شده که هنوز در مورد ساختار این سازمان هیچ اطلاعاتی در دسترس نیست و به همین خاطر نمی توان در مورد درستی این مسائل اظهار نظر کرد.اما آنچه با قطعیت می توان گفت راه درازی است که این سازمان در راه تشکیل خود و بهبود وضعیت کمی و کیفی سینما با آن روبرو است.
پایان پیام/
نظر شما