رضا اسماعیلی، شاعر و پژوهشگر در مورد کاربردهای سرود در جامعه به خبرنگار شبستان گفت: در دوران انقلاب به خصوص دهه اول انقلاب اسلامی بحث سرود خیلی جدی بود. اکثر برنامه های صدا و سیما با سرودهای انقلابی پر می شد. اکثر آهنگسازان بنام در این حوزه تلاش می کردند و دست به خلق و آفرینش هنری می زدند. چهره هایی مانند آقای شاهنگیان، گلریز و استاد سبزواری در این حوزه بسیار فعال و پرکار بودند.
اسماعیلی با بیان اینکه از دهه دوم انقلاب کم کم سرود به حاشیه رانده شد، عنوان کرد: در دهه دوم انقلاب موسیقی های دیگری مثل پاپ و موسیقی های جوان پسند جایگزین سرود شد. در آن زمان بر تنوع و تکثر در حوزه موسیقی تاکید شد. موسیقی باید تمام سلایق را دربر گیرد. اینکه ما به سلایق مختلف توجه داشته باشیم و برای همه گروه های سنی و سلایق مختلف موسیقی تولید کنیم، مسئله خوبی است اما این به قیمت فراموش شدن سرودهای انقلابی تمام شد یعنی در حقیقت صورت مسئله سرودهای انقلابی پاک شد.
وی خاطرنشان کرد: کمرنگ شدن سرودهای انقلابی جای دریغ و حسرت و تاسف فراوان دارد. این سرودها هم از لحاظ موضوع و مضمون و هم از لحاظ لحن حماسی می توانست در جامعه تاثیرگذار و راهگشا باشد اما متاسفانه سرودهای انقلابی خیلی زود به فراموشی سپرده شد.
این شاعر و پژوهشگر با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری در دیدار امسال با شاعران مبنی بر احیای سرودهای انقلابی بیان کرد: پیرو فرمایشات مقام معظم رهبری هم اکنون تلاش هایی صورت می گیرد که باز هم باب سرودهای انقلابی مفتوح شود. هم صدا و سیما و هم نهادهایی مثل حوزه هنری باید در این زمینه سرمایه گذاری کنند.
وی در مورد ضرورت احیای سرود در شرایط فعلی به شبستان اظهار داشت: ما در هر زمانی به سرود نیاز داریم و این مقوله مورد نیاز جامعه است اما در هر مقطع زمانی موضوعات سرود متفاوت می شود. به عنوان مثال در دوران دفاع مقدس به سرودهایی با مضامین انقلابی و حماسی نیاز داشتیم که باعث تهییج رزمندگان و حضور آنها در جبهه های جنگ شود.
نویسنده کتاب هایی همچون " سلام بر عاشورا "، " ملکوت کلمات "، " از آب تا آفتاب " و " لهجه شرقی عشق " تصریح کرد: در شرایط فعلی مباحثی که مورد نیاز جامعه است، بحث تهاجم فرهنگی و سبک زندگی ایرانی اسلامی است و همچنین موضوعاتی که در جهان اسلام اتفاق می افتد.
اسماعیلی یادآور شد: در حال حاضر گروه های ضاله و گروه هایی مثل داعش، طالبان، القاعده و گروه های تکفیری قارچ گونه رشد می کنند و واقعا نظم جهان را به هم ریخته اند. این گروه ها با نقاب مسلمانی و به اسم اسلام جنایات وحشیانه ای انجام می دهند. سوال این است که ما از چه طریق می توانیم چهره دروغین و ماهیت پلید این گروه ها را برملا کنیم. به نظر بنده قالب سرود بهترین قالب برای این امر است.
وی اظهار داشت: شاعران و ادیبانی که در خود این ظرفیت را می بینند باید پای کار بیایند و برای افشای جنایات داعش و گروه های تکفیری دست به خلق و آفرینش ادبی و سرود بزنند. در حوزه سرود می توان با توجه به شرایط روز کارهای فراوانی انجام داد.
اسماعیلی با بیان اینکه سرود یک نیاز و ضرورت است، گفت: در هر زمانی موضوع و مضمون سرود متفاوت می شود. باید به سرود توجه کرد و ببینیم نیاز جامعه امروز چیست و با توجه به آن دست به تولید سرود بزنیم. به قول معروف، فرزند زمانه خود باشیم و سرودی از جنس زمانه خود ارایه دهیم.
گفتگو از مریم داوری
نظر شما