فریبا یوسفی، شاعر و منتقد ادبی در پاسخ به این سوال که آیا سرود در شرایط کنونی می تواند به جایگاهی که در دوران اوایل انقلاب اسلامی و دفاع مقدس داشت برسد، به خبرنگار شبستان گفت: قطعا در ظرفیت سرود تغییری ایجاد نشده است. ظرفیت قالب های هنری با توجه به وقایع روز کاهش نمی یابد بلکه بیشتر می شود. در شرایط کنونی از ظرفیت و قابلیت سرود کم نشده است و چه بسا شاعران امروز بتوانند از قابلیت های بیشتر سرود استفاده کنند.
یوسفی ادامه داد: انگیزه های لازم برای اینکه شاعران به سرود رو آورند، آن قوت گذشته را ندارد. زمانی که انقلاب اسلامی به پیروزی رسید، مردم پرشور بودند و روحیه حماسی داشتند. هنوز چندی نگذشته بود که اتفاقی ناخواسته پیش آمد و مردم با جنگ مواجه شدند و روحیه حماسی در مردم بیشتر شد. در چنین شرایطی زمینه آفرینش آثار ادبی و هنری برای گنجاندن وقایع روز و تقویت هرچه بیشتر روحیه حماسی مردم حس می شد.
وی با بیان اینکه سرود در اوایل انقلاب و دوران دفاع مقدس کاربرد زیادی داشت، عنوان کرد: در آن دوران از این قالب هنری بسیار استفاده می شد. کم کم شور و حرارتی که در روزهای اول انقلاب وجود داشت، کمرنگ شد. متاسفانه به مرور زمان و به دلیل شرایط اجتماعی این قالب هنری به حاشیه رفت و استفاده از آن کمتر شد.
این شاعر و منتقد ادبی جامعه امروز را نیازمند سرود دانست و افزود: در حال حاضر هم انگیزه سرودن سرود وجود دارد اما این انگیزه ها باید قوت بیشتری پیدا کنند. ما در روزگاری نیستیم که بگوییم در آرامش و امنیت بسیار به سر می بریم بنابراین نیازمند سرود هستیم. انگیزه سرایش سرود باید برانگیخته شود. متاسفانه بسیاری از شکل های هنری به دلیل شرایط اجتماعی به حاشیه رانده می شود.
یوسفی با اشاره به ضرورت احیای سرود بیان کرد: استاد سبزواری در زمینه سرود بسیار فعال بودند و آثار ماندگار و تاثیرگذاری خلق کردند. مقام معظم رهبری نیز به مناسبت رحلت این استاد بزرگوار به قالب سرود اشاره کردند و بر احیای آن تاکید داشتند. در واقع مقام معظم رهبری به شاعران برای احیای سرود تذکری دادند و این تذکر و یادآوری بسیار بجا و شایسته بود.
وی خاطرنشان کرد: برای احیای سرود در درجه اول خود شاعران مسئول هستند. اگر شاعران اثر خوبی خلق کنند، قطعا مردم استقبال می کنند. بعد از آن نهادهایی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مرکز موسیقی صدا و سیما و حتی مراکز خصوصی در قبال احیای سرود مسئول هستند. اگر اثر خوبی تولید شود از آن استقبال می شود و قطعا ماندگار خواهد شد.
گفتگو از مریم داوری
نظر شما