تحریم‌های کنگره، ایرانیان را پای میز مذاکره آورد/دلیل دشمنی فتح‌الله گولن و هوادارانش با ایران

خبرگزاری شبستان: تشریح محور مذاکرات پوتین-روحانی ، تحریم‌های کنگره، ایرانیان را پای میز مذاکره آورد، دلیل دشمنی فتح‌الله گولن و هوادارانش با ایران، انتقاد آلمان هم از اعدام تروریستها در ایران از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: کرملین محور مذاکرات پوتین-روحانی را تشریح کرد، تحریم‌های کنگره، ایرانیان را پای میز مذاکره آورد، دلیل دشمنی فتح‌الله گولن و هوادارانش با ایران، انتقاد آلمان هم از اعدام تروریستها در ایران از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:

فارس:

آلمان هم از اعدام تروریستها در ایران انتقاد کرد

وزارت خارجه آلمان با صدور بیانیه ای به جمع کشورهایی پیوست که اقدام ایران در اعدام تروریستهای تکفیری در ایران را محکوم کرد.

بیانیه وزارت خارجه آلمان، اعدام این تروریستها را «غیرقابل قبول» و مغایر با قوانین بین المللی خوانده است.»

این در حالی است که بهرام قاسمی سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه روز شنبه مواضع مقامات اروپائی، آمریکائی و همچنین کمیسر عالی حقوق بشر  سازمان ملل در خصوص اعدام تعدادی از تروریستها در کشورمان را مداخله در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران خواند و آن را محکوم نمود.

سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران  در مبارزه با تروریسم و گروه های تروریستی مورد حمایت کشورهای خارجی در منطقه  همواره سیاست  قاطعی را   اتخاذ نموده است.وی اضافه کرد: در شرایطی که ایران قربانی تروریسم است،  برای تامین  امنیت مردم خود از هیچ تلاشی  فروگذار نمی کند.

بهرام قاسمی از موضعگیری مقامات غربی در خصوص مجازات این تروریستها بدون توجه به جرائم آنها  ابراز تاسف  نمود و اضافه کرد : براساس اطلاعات واصله از منابع قضائی کشور تلاش برای راه اندازی گروهک تروریستی تکفیری، انجام عملیات های مسلحانه در داخل کشور، ترور و کشتار مردم بی گناه و بعضی از علما از جمله علمای اهل سنت، تهیه سلاح های متعدد جنگی و ساخت بمب آماده انفجار و بمب گذاری در نقاط مختلف برخی شهرها بخشی جرائم این افراد بوده است. براین اساس جمهوری اسلامی ایران ضمن مقابله بااینگونه اعمال، تاکید دارد کشورهای غربی بجای برخورد دوگانه با موضوع مبارزه با تروریسم، عزم و اراده مشترک بین المللی و تلاشهای جهانی را در جهت ریشه کنی تروریسم تکفیری و داعش متمرکز سازد.

جان کری: تحریم‌های کنگره، ایرانیان را پای میز مذاکره آورد

«جان کری» وزیر خارجه آمریکا که برای شرکت در مراسم افتتاحیه مسابقات المپیک به برزیل رفته، در خصوص امنیت این مسابقات و مسائل حواشی انتقال 400 میلیون دلار پول به ایران با خبرنگار ان‌بی‌سی نیوز مصاحبه کرده است.

مسئله امنیت مسابقات در شهر جرم‌خیز ریودوژانیرو، پس از حمله مسلحانه چهارشنبه شب به اتوبوس خبرنگاران چینی و کشته شدن 6 نفر از مردم محلی، به کانون توجهات بدل شد؛ ارتش پس از این واقعه در پایتخت برزیل مستقر شد و خیابان‌ها رنگ و بوی میدان جنگ به خود گرفتند.

جان کری در پاسخ به سوالی مبنی بر ایمن بودن یا نبودن اقامت در ریودوژانیرو برای ورزشکاران آمریکایی، از غیرقابل‌پیش‌بینی بودن آینده سخن گفت و در ادامه با پرده برداشتن از واقعیتی جالب گفت: «تاکنون چنین امنیت و تلاش هماهنگی ندیده بودم؛ ما با آنها همکاری می‌کنیم. مأموران امنیتی ما با دقت با آنها (مأموران امنیتی برزیل) هماهنگ شده‌اند.»

دولت آمریکا و برزیل تاکنون از حضور مأموران امنیتی آمریکایی در پایتخت این روزهای المپیک خبر نداده بودند.

در ادامه خبرنگار سوالی در خصوص دادن «باج» به ایرانیان برای آزادی 4 زندانی پرسید و گفت چرا نظر بیشتر مردم آمریکا با نظر دولت این کشور در این ماجرا فرق می‌کند؟

جان کری با تکرار چند باره پاسخ مقامات آمریکایی گفت که این موضوع توسط تیمی مجزا از تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای پیگیری شده و پرس و جوی شخصی کری از آنها ثابت کرده که آزادی 4 تبعه آمریکایی، ارتباطی با دادن 400 میلیون دلار به ایرانیان نداشته است.

خبرنگار از وزیر پرسید که چرا پول را به صورت نقد به ایران فرستادید که این همه جنجال به پا شود؟

جان کری پاسخ داد: «چون نمی‌توانیم برای آنها چک بنویسیم. به خاطر تحریم‌ها، هیچ رابطه بانکی با ایرانیان نداریم. در حقیقت همان اقداماتی که کنگره به کار بست تا مذاکرات سر بگیرد، شرایطی ایجاد کرد که مجبور شویم پول را به صورت نقد به ایران بفرستیم.»

مهر:

کرملین محور مذاکرات پوتین-روحانی را تشریح کرد

قرار است روز دوشنبه هفته جاری در شهر باکو روسای جمهور روسیه و ایران با یکدیگر دیدار و گفتگو کنند.

در همین رابطه و  در آستانه نشست باکو با حضور رئیسان جمهور روسیه، ایران و جمهوری آذربایجان، کاخ کرملین اعلام کرد که یکی از محورهای اصلی مذاکرات دو جانبه «حسن روحانی» و «ولادیمیر پوتین» گسترش همکاری های دفاعی-امنیتی بویژه برگزاری رزمایش های مشترک است.

«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین اعلام کرد که گسترش همکاری های فنی و دفاعی تهران و مسکو یکی از محورهای اصلی مذاکرات دوشنبه رئیسان جمهور ایران و روسیه در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان است.

 در همین رابطه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، نیز دیروز (جمعه) با تاکید بر اهمیت مذاکرات گسترش همکاری های امنیتی این کشور، ایران و جمهوری آذربایجان و مبارزه با تروریسم در نشست سران در باکو، گفت: سه کشور اصول پرهیز از کاربرد معیارهای دوگانه در مبارزه با تروریسم را ترویج می کنند و سعی دارند تا بگونه حداکثری همکاری های چند جانبه و امنیتی را در سطح سیاسی و نهادهای مسئول این حوزه گسترش دهند.

پوتین اظهار کرد: اکنون می توان گفت که روسیه، ایران و جمهوری آذربایجان در این عرصه گفتگوهای گسترده ای را آغاز کرده و همکاری های نزدیکی را شکل داده اند. از سوی دیگر مسکو و باکو به صورت دوجانبه و همچنین در چارچوب مرکز ضد تروریستی جامعه همسود (متشکل از چند جمهوری شوروی سابق) همکاری می کنند و رویکردهای نزدیک ضد تروریستی هم با تهران وجود دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان:

المانیتور: چرا فتح‌الله گولن و هوادارانش با ایران دشمنی دارند؟

المانیتور در گزارشی نوشت: هر روز سرنخ‌های بیشتری درباره ارتباط فتح‌الله گولن – فعال مدنی ترکیه‌ای مقیم آمریکا – و شبکه طرفداران او با کودتای نافرجام اخیر در این کشور یافت می‌شود. اما تا زمانی که موضع ضدایرانی جنبش حامی فتح‌الله گولن مورد توجه قرار نگیرد، نمی‌توان به یک تصویر کلی و روشن در این ارتباط دست یافت.

مواضع ضدایرانی گولن در درجه نخست ریشه در ایدئولوژی او دارد که "شیعه سیاسی" را یک تهدید می‌داند. گولن زمانیکه در سال 1997 در مصاحبه با یک نشریه ترکیه‌ای "اشاعه یک قرائت فرقه‌ای از اسلام را در قالب انقلاب اسلامی" به ایران نسبت داد، به وضوح تمایلات ضدایرانی خود را بر همگان نمایان کرد. وی همچنین در این مصاحبه با اشاره به رقابت تاریخی ایران با ترکیه، پارس‌ها را به "توسعه‌طلبی در منطقه" متهم کرد.

گولنی‌ها (طرفداران فتح‌الله گولن) در طول سالیان گذشته همواره در جنگ قدرت خود با حزب حاکم عدالت و توسعه، "ایران‌هراسی" را به عنوان یک ابزار مورد استفاده قرار داده‌اند و در این میان، هاکان فیدان – رئیس سرویس اطلاعاتی ترکیه و معتمد نزدیک رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور – عمدتاً به دلیل مذاکرات صلح با شبه‌نظامیان حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) هدف اصلی این حملات بوده است.

گولن، پ‌ک‌ک را - بویژه در مناطق کردنشین جنوب شرقی ترکیه - تهدیدی برای موجودیت شبکه هواداران خود می‌داند و درست به همین دلیل بود که نخستین رویارویی وی با اردوغان در فوریه سال 2012 بر سر مسئله کردها شکل گرفت.

فیدان در آن سال برای شهادت درمورد مذاکرات اسلو (اولین مجموعه از مذاکرات سرویس اطلاعاتی ترکیه و پ‌ک‌ک در سال 2009-2008 که به آغاز فرایند "اکنون شکست‌خورده" صلح منجر شد) به دادگاه فراخوانده شد؛ اما با توصیه اردوغان که معتقد بود این دادخواهی از سوی گولنی‌ها هدایت می‌شود، از انجام این کار سرباز زد. جالب آنکه وکیلی که مسئولیت این پرونده را برعهده داشت، چندی بعد از ترکیه فرار کرد.

از این نقطه به بعد، پیکان حملات رسانه‌های وابسته به گولن به سمت ایران تغییر جهت داد. ادعای حمایت ایران از پ‌ک‌ک یکی از این موارد بود که باعث شد سفیر وقت ایران در آنکارا یادداشتی را در اعتراض به این اتهام‌زنی در روزنامه "زمان" ترکیه چاپ کند.

در راستای سیاست ایران‌هراسی جنبش گولن، گزارش سال 2013 واشینگتن پست که در آن ادعا شده بود فیدان نام 10 ایرانی مظنون به همکاری با سرویس جاسوسی اسرائیل (موصاد) رادر اختیار ایران قرار داده است نیز با پوشش گسترده‌ای در مطبوعات حامی گولن مواجه شد.

شبکه حامی گولن همچنین در سال 2014 با ادعای نفوذ اطلاعاتی ایران در ترکیه، گروه ترکیه‌ای "توحید سلام" را یک گروه وابسته به تهران معرفی کرد و خواستار تحقیق دستگاه قضایی ترکیه در این باره شد. به گفته "هاکی اوگور" - عضو ارشد مرکز مطالعات ایران در آنکارا – یک دیپلمات وابسته به گولن که هنوز هم در دستگاه دیپلماسی ترکیه حضور دارد، در پشت این پرونده‌سازی علیه ایران قرار داشت. این پرونده تنها زمانی مختومه شد که اردوغان شخصاً در آن مداخله کرد.

علاوه بر ضربه زدن به دولت اردوغان، گولنی‌ها در طول سالیان اخیر از ابزار ایران‌هراسی برای مقابله با علویان ترکیه نیز استفاده کرده‌اند. در همین راستا، روزنامه زمان که از رسانه‌های وابسته به گولن به شمار می‌رود در سال 2013 مدعی شد که حدود 700 نفر از رهبران علویان ترکیه در فاصله سالهای 2010 تا 2013 برای ملاقات با آیت‌الله علی خامنه‌ای – رهبر معظم ایران – به این کشور سفر کرده‌اند.

گفته می‌شود که گولنی‌ها در دستگیری رضا ضراب – تاجر ایرانی فعال در ترکیه – که اکنون به اتهام نقض تحریمهای ایران در آمریکا در بازداشت به سر می‌برد نیز نقش اساسی داشتند؛ چراکه قضات و دادستانانی که در سال 2013 علیه ضراب و 3 وزیر کابینه اردوغان به اتهام فساد مالی به ارائه کیفرخواست پرداختند، از اعضای جنبش گولن بودند. هرچند این پرونده نیز با دخالت اردوغان مختومه اعلام شد، در نهایت 3 وزیر موردنظر مجبور به استعفا شدند.

مسئله مهم دیگری که ظاهراً در راستای سیاست ضدایرانی گولنی‌ها برنامه‌ریزی و اجرا شده است، اقامت فتح‌الله گولن در آمریکاست. برخی کارشناسان معتقدند گولن به این دلیل در تبعیدی خودخواسته، آمریکا را به عنوان محل اقامت خود انتخاب کرده است تا با بهره‌گیری از فضای سیاسی خصمانه این کشور علیه ایران، بهتر بتواند سیاست‌های ضدایرانی خود را به پیش ببرد.

ضمن اینکه او با حضور در آمریکا بهتر می‌تواند بر سیاست‌های واشینگتن و تل‌آویو علیه تهران تاثیرگذار بوده و در کنار آن، با توسل به ابزار ایران هراسی و نزدیک کردن خود به آمریکا بیش از پیش به حزب حاکم عدالت و توسعه و شخص اردوغان ضربه بزند.

 

 

کد خبر 563700

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha