حجت الاسلام سیدمحی الدین میرمرشدی، جامعه شناس در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبستان در خصوص دلایل عدم تمایل جوانان به ازدواج گفت: به طور طبیعی و فطری تمامی انسان ها در سن به خصوصی تمایل به جنس مخالف خود پیدا می کنند و اصولا این تمایل در دوران بعد از بلوغ و تکلیف به صورت یک نیاز بروز می کند.
وی بیان کرد: متاسفانه به دلایلی از این انگیزه طبیعی و الهی در زمان خود استفاده نمی شود و به همین دلیل ناهنجاری های عظیمی را نسبت به امر ازدواج پدید می آورد. اگر والدین در سن نیاز و در زمان وجود این انگیزه زمینه وصلت بین دختران و پسران را فراهم و مدیریت کنند ،هم این گرایش طبیعی در قالب دوستی دختران و پسران فراهم می شود و هم زندگی زناشویی با زیبایی و طراوت خاصی شکل می گیرد.
وی با بیان اینکه همچنین انگیزه فرزندآوری و اداره فرزندان متعدد در میان زوج های جوان به مراتب رو به فزونی می رود گفت: متاسفانه در فرهنگ اجتماعی ما به دو نکته به صورت غلط اشاره شده است. یکی اینکه دختر و پسر جوان هنوز دهان شان بوی شیر می دهد لذا حق ندارد به والدین خود ابراز کند که نیاز به همسر دارد دوم اینکه بچه ها می خواهند درس بخوانند همین نکته به عنوان یک ترمز برای ازدواج وارد صحنه می شود.
حجت الاسلام میرمرشدی ادامه داد: در مورد اول که بچه ها دهان شان بوی شیر می دهد باعث می شود، روابط پنهانی بین پسر و دختر گسترش و تمایلات عاطفی و جنسی به صورت یک ناهنجاری اجتماعی بروز کند و حتی با پنهان کاری هایی که جوانان انجام می دهند، روابط خانوادگی در قالب جشن های تولد، اردوهای دانش آموزی و دانشجویی مختلط ،یادگیری موسیقی و شرکت در کلاس های هنری مانند گرافیک و معماری بروز پیدا کرده و دختران و پسران در این محافل جمعی به ظاهر آموزشی همدیگر را در مخفیگانه های مختلط بینند و ارتباطات حسی و لمسی در این میان به وجود بیاید و یا اگر دختران و پسران زیر بنای اعتقادی و مذهبی قوی تری داشته باشند با نگه داشتن این غریزه طبیعی مبتلا به بیماری های افسردگی، استرس های عصبی و ناراحتی های های گوارشی بسیاری از امراض دیگر شوند.
این جامعه شناس خاطرنشان کرد: همین مسئله که فکر بسیاری از جوانان و جوانان را به خود مشغول می سازد ،عامل مهمی برای افت تحصیلی در این سنین و بازماندن از رشد علمی نیز می شود. به علاوه زمینه سواستفاده از جنس مخالف و یا حتی هم جنس فراهم می شود به گونه ای که دیده شده است بسیاری از دختران به دلیل ارتباط جنسی نادرستی که برقرار کردند جرات پاسخ مثبت دادن به خواستگاران خود را نداشته است.
وی ادامه داد: اما در نکته دوم که بچه ها می خواهند درس بخوانند درست است که نوجوان و جوان به دلیل همین تبلیغ درون خانه و رقابت هایی که بین آنها و سایر فرزندان خاندان یا همکلاسی ها شکل می گیرد یک مسابقه مدرک گرایی و بعضا هم مسابقه علمی می رسند ولیکن بعد از گذشت دو سه سال از تحصیل در دانشگاه و تماشای بیرونی ،ذهنیت منفی را نسبت به ازدواج در میان دختران و پسران به وجود آورده به گونه ای که ترس از خیانت، ترس از عدم وفاداری همسر، ترس از مشکلات فراروی پس از ازدواج و ترس های دیگری ظهور و بروز پیدا می کند به طوری که هرچه سن ازدواج بالاتر می رود این ترس ها گسترش می یابد.
حجت الاسلام میرمرشدی بیان کرد: هم اکنون مشاهده شده است دخترانی که در سن طبیعی و واقعی خود به هر دلیلی ازدواج نکرده اند در سنین28 یا 29 سال به بالا با ترس و تردید عمیقی روبرو هستند و بسیاری از آنها حتی اگر یک رابطه با جنس مخالف را نیز تجربه نکرده باشند دچار اضطراب ها و استرس های فراوانی نسبت به اداره یک زندگی موفق می باشند.
این جامعه شناس با اشاره به مشکلات ازدواج پسران در سن بالا تصریح کرد: در میان پسران مشکلات دیگری نیز وجود دارد اینکه آنها ترس از پیدا نشدن شغل مناسب، نداشتن مسکن قابل اعتماد، قدرت نداشتن برای اداره هزینه های زندگی و مشکلات اقتصادی جرات پا پیش گذاشتن برای خواستگاری از همسر آینده خود را از دست می دهند به طوری هر چه سن پسران بالاتر برود تمایل به ازدواج در میان آنان کاهش می یابد.
حجت الاسلام میرمرشدی اظهار کرد: نکته بسیار ظریفی که باید به آن پرداخته شود این است ،اصولا وقتی پسران و دختران به سن به ظاهر کمال عقلی خود هم می رسند، شک و تردید نسبت به طرف مقابل در میان آنهان به این سادگی بیرون نخواهد رفت ،زیرا هر دوی آنان احتمال می دهند همسرشان قبل از ازدواج با دیگران رابطه داشته و این نگرانی باعث بروز پرسش های متنوعی بین دختران و پسران تازه ازدواج ،منتهی می شود و همین خلوت شیرین آنان را به نفرت ،شک و تردید حتی کینه تبدیل می کند.
وی با اشاره به عوامل دیگری که در بروز اختلال در ازدواج جوانان دخیل است، گفت: نگرش و تصور ایجاد شده در بین دختران و پسران توسط والدین نشان مبنی بر فاصله گرفتن آنها از مادرشوهر ،مادرزن و تزریق روحیه استقلال طلبی و تبلیغ ایجاد یک حریم مصنوعی با خانواده همسر که همین عاملی می شوند برای اینکه دختران و پسران حاضر نشوند مثلا در اتاقی در خانواده والدین یا طبقه ای در منزل آنها ادامه زندگی دهند لذا همین امر باعث می شود برای اینکه والدین به شخصه بتوانند امکانات زندگی بچه ها را فراهم کنند برای زندگی مستقل آنان به زحمت فراوان بیفتند همین امر سن ازدواج را افزایش می دهد.
وی ادامه داد: به نظر می رسد ما از دوران نوجوانی به بچه ها القا می کنیم که مشکلات زندگی مشترک با گذشت زمان مرتغع شده باشد لذا از همان روز نخست خانواده عروس از داماد، مسکن مناسب ، اتومبیل و خودرو مناسب و درآمد مناسب مطالبه می کند ،خانواده پسر نیز یک جهیزیه کامل که حتی قلمی از اجناس آن نباید کاسته شود در مطالبات خود می گنجاند.
حجت الاسلام میرمرشدی گفت: در گذشته این گونه بود که زندگی ها شروع می شد و به مرور نیازهایی در زندگی شکل می گرفت و با گذشت زندگی و افزایش درآمد این نیاز مندی ها مرتفع می شد ،ولی امروز برخی از وسایل منزل را که در ابتدای زندگی اصلا نیازی به ان نیست یا داشتن یک خوردوی با ظرفیت بالا ضرورتی نداشته باشد اما میل به بیشتر داشتن به گونه ای شکل میابد که داشتن حتی یک خوردوی ساده به عنوان یک نقص تلقی می شود.بنابراین عمده مشکل فرهنگ اداره زندگی از نگاه مادیگرانه به زندگی شکل می گیرد.
وی گفت:با کمال تاسف هر چه جلوتر می رویم ،هزینه های ازدواج افزایش می یابد،چندین مرحله جشن عقد و عروسی و هزینه های دیگر امروز دست و پاگیر زندگی های اجتماعی و از عوامل موثر در تاخیر ازدواج ها در موعد مقرر خود شده است.
وی با بیان اینکه به نظر می رسد در برنامه ریزی کشور یعنی در میان قانونگذاران و مجریان در راس اداره کشور یک نگاه مدون و سازمان یافته برای حل مشکلات جوانان وجود ندارد گفت:اگر کودکی از بدو تولد مورد حمایت قرار می گرفت و هزینه های زندگی آینده در برنامه ها گنجانده می شد ، سرانه ازدواج و تحصیل برای هر فرزند تازه تولد یافته در برنامه چند ساله کشور تعریف می شود، بسیاری از مشکلات آنان در آینده حل می شود لذا اگر برنامه ها و تصمیمات عجولانه مدیران و مسئولان کشور نبود شاید بسیاری از مشکلات فرزندان در آینده قابل حل و مدیریت بود.
وی گفت:از طرفی نبض نظام تبلیغی و فرهنگی کشور ما برای ازدواج سالم می زند ،همین امر باعث شده است نگاه های مقاطع فرهنگی نسبت به نسل و برخورد با جوانان نسبت به مساله ازدواج جوانان در جامعه وجود داشته باشد و هیچ مهندسی جامع فرهنگی برای این امر به خصوص صورت نپذیرد.
حجت الاسلام میرمرشدی افزود:یعنی امروز شورای عالی انقلاب فرهنگی ،کمسیون اجتماعی فرهنگی مجلس ،کمسیون اجتماعی وزارت کشور ،سازمان تبلیغات وزارت کشور و دفتر تبلیغات کشور ،صدا و سیما و دهها نهاد فرهنگی دیگر نمی دانند برای اصلاح فرهنگ ازدواج دقیقا چه کار باید بکنند، این ضعف نهادهای فرهنگی عاملی شده برای اینکه فیلم ساز، هنرمند و مدیر فرهنگی ما در خستگی فرهنگی و اجتماعی از یک سازمان مدون تعیین شده برخوردار نباشند و هر کسی ساز خود را بزند ،خانواده ها نیز بنا به تعدد سلیقه ها ،تصمیمات خاص خود را بگیرند و طبقات اجتماعی ما روز به روز از یکدیگر فاصله بگیرد، همین فاصله بین فقر و غنی عاملی برای افزایش چشم به چشمی و رقابت ها در عرصه ازدواج شده است.
این جامعه شناس خاطر نشان کرد:اگر بخواهیم از این وضعیتی که جامعه ما گرفتار آن است رهایی پیدا کنیم، ابتدا بایستتی دولتمردان در یک برنامه سازمان یافته مشخصی تعیین کنند که تا ۱۰ سال آینده هدایت مسیر ازدواج به چه سمتی خواهد رفت دوم بایستی نهادهای فرهنگی که دهها کمسیون و جلسه برگزار کردند و صدها کارشناس را به خدمت گرفته اند به یک جمع بندی مشترک برسند که در جهت فرهنگ سازی ازدواج گا م های پلکانی تا 10سالا اینده چه خواهد شد ،سوم بایستی خانواده ها به این باوربرسند که ازدواج در سنین پایین حافظ بقا خانواده ها ست و برای این امر لازم است مشوق هایی در نظر گرفته شود به عنوان مثال به کسانی خوابگاه داده شود و یا استخدام شوند که متاهل باشند.
وی گفت:خانواد ها بایستی به جوانان کمک کنند که دغدغه زندگی مشترک رابه لذت زندگی مشترک تبدیل کنند، این امر شدنی است و لازمه اش بکارگیری یک عقل جمعی و جدا شدن از واژهای سیاسی است.
نظر شما