به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، تاثیر نشست وین بر آمریکا، نامه نگاری های آژانس و ایران، خریدار گاز ایران در گرجستان کیست؟، چه میزان از دارایی های ایران آزاد شده است؟ برخی از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این هفته را در گزارش زیر بخوانید:
سخنگوی وزارت خارجه ایران اقدام تروریستی کابل محکوم کرد
بهرام قاسمی سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران وقوع انفجار تروریستی در پایتخت افغانستان که گروه طالبان مسئولیت آن را بر عهده گرفت، محکوم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در این باره اظهار داشت: متأسفانه امروزه تروریسم به متاعی رایج در بازار سوداگران سیاسی منطقه تبدیل شده و اغماض و تساهل عامدانه مجامع و بازیگران بینالمللی نسبت به این پدیده شوم، موجب رونق هر چه بیشتر آن شده است.
وی با اشاره به اینکه تروریسم تکفیری امروز، ریشه در اندیشه وهابیت دارد، افزود: این مکتب مجعول، با سابقه تاریکی از قتل، غارت، خشونت، بردهداری، تخریب اماکن مذهبی و آثار باستانی، دارای پیوند هویتی و ساختاری با خاندان حاکم عربستان بوده و با صرف هزینههای کلان ازسوی دستگاه حاکمه این کشور در نقاط مختلف جهان نشر یافته است و امروزه به منشأ نهادینه سازی افراط گرایی و تروریسم در جهان و عنصر معنوی نسل کشی و تهدیدی برای امنیت جهانی تبدیل شده است.
بهرام قاسمی با تأکید بر اینکه مسئولیت خون قربانیان این موج افسارگسیخته خشونت و ترور، بر عهده همه بنیانگذاران و حامیان گروههای تروریستی است، خاطرنشان کرد: مقابله واقعی و ریشهای با تروریسم، بدون عزم و اراده جهانی و فارغ از استانداردهای دوگانه امکانپذیر نخواهد شد.
دیدار محمود عباس و رجوی برای به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی بود
محمد کرمی راد، کارشناس مسایل خاورمیانه در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی شبستان، درخصوص دیدار محمود عباس و مریم رجوی در پاریس اظهار داشت: این روزها روزهایی است که هر کدام از گروههایی که یک روزی خودشان را در منظر و افکار عمومی ملت ها مبارز و مجاهد مینامیدند در جهت مبارزه با استکبار و ظلم و ستم ید طولایی داشتند و جنگ تبلیغاتی به راه می انداختند هر کدامشان مانند پازلی در جایگاه اصلی شان قرار گرفتهاند.
وی با بیان اینکه در یک طرف عربستان با توجه به حمایت از تروریستها خودش یک تروریست تلقی می شود و از طرف دیگر منافقینی که در کارنامهشان ترور عوامل ایرانی را دارند به هم گرویدهاند افزود: این گروهها امروز هم پیاله و هم پیمان شدهاند و ارتباطهای پنهانی شان آشکار شده است.
کرمی راد خاطرنشان کرد: این نشان داد که محمود عباس و امثال ان که دم از مبارزه با رژیم صهیونیستی می زدند مبارزه شان به انحراف کشیده شده و به سمتی رفته که رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناخته اند و این حرکت منافقین هم برای به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی است.
این کارشناس مسایل خاورمیانه تصریح کرد: دیدار محمود عباس و مریم رجوی با دیدار مقام عربستان و منافقین در یک راستاست و محمود عباس دیگر جایگاهی برای مردم فلسطین ندارد.
وی گفت: زمان هر چه بیشتر می گذرد درماندگی این گروههای تروریستی هم برای مردم اشکارتر می شود.
خریدار گاز ایران در گرجستان کیست؟
از ابتدای دولت یازدهم برنامه های وزارت نفت به منظور افزایش صادرات نفت و گاز آغاز شد و با اجرای برجام موانع بر سر راه این پروژه برداشته شد. اما در خصوص صادرات گاز از سوی ایران، کشور گرجستان به عنوان یکی از مشتری های بزرگ همواره پشت درب تهران منتظر اجازه مقامات کشورمان برای انجام این پروژه مانده بود.
بنابراین گزارش، در خبری منتشر شده از سوی معاون وزیر خارجه آمریکا به نظر می رسید که آمریکا قصد دارد مشکلاتی بر سر راه این صادرات ایجاد کند اما چندی بعد سفیر تامالاختیار آمریکا در گرجستان اعلام کرد که از این سخن برداشتی اشتباه شده و ایالاتمتحده با همکاری استراتژیک دراز مدت میان گرجستان و ایران در خصوص صادرات گاز موافق نیست.
حالا امروز مدیرعامل شرکت صادرات گاز ایران از چند و چون فروش گاز به گرجستان پرده برداشت.
به گزارش شبستان طبق خبر منتشر شده در پایگاه اطلاع رسانی این شرکت، مدیر عامل شرکت ملی صادرات گاز ایران از امضای قرارداد صادرات گاز ایران به شرکت جی.آی.ای.سی (GIEC) گرجستان خبر داد و گفت: بر اساس این قرارداد حجم گاز ارسالی برای یک دوره چهار ماهه 40 میلیون متر مکعب است.
بیژن زنگنه وزیر نفت ایران هفته گذشته پس از دیدار با لئون یولیان وزیر انرژی و منابع طبیعی ارمنستان گفته بود: ایران یک قرارداد کوچک آزمایشی با یک خریدار گرجستانی برای خرید گاز امضا کرده است که امیدواریم این قرارداد امسال با عبور گاز ایران از خاک ارمنستان فعال شود.
انتشار این خبر با واکنش برخی مقام های گرجستانی مواجه شد، به طوری که پایگاه خبری ترند آذربایجان به نقل از مریم والیشویلی معاون وزیر انرژی گرجستان اعلام کرد: وزارت انرژی این کشور هیچ اطلاعی درباره انعقاد قرارداد واردات گاز از ایران ندارد.
اما در نهایت علیرضا کاملی مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران با انتشار جزییات این قرارداد، ابهام های موجود را برطرف کرد.
به گزارش وزارت نفت، مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران با بیان اینکه قرارداد صادرات گاز ایران به گرجستان با یک شرکت بخش خصوصی این کشور به نام جی.آی.ای.سی (Georgian International Energy Corporation) امضا شده ، گفت: این قرارداد برای یک دوره چهار ماه و به صورت آزمایشی منعقد شده است.
وی حجم این قرارداد را 40 میلیون مترمکعب برای یک دوره چهارماهه اعلام کرد و افزود: اجرایی شدن این قرارداد منوط به دریافت مجوزهای لازم از ارمنستان است.
شرکت GIEC در زمینه تولید، انتقال انرژی، تاسیسات برقابی و نیروگاه فعالیت می کند؛ همچنین واردات و توزیع گاز برای مشتریان صنعتی نیز جزو فعالیت های این شرکت است.
این شرکت که زیرشاخه گروه صنعتی گرجستان است در سال 2005 تاسیس شد و دفتر اصلی آن در تفلیس است.
قرار است گاز خریداری شده توسط این شرکت گرجی از طریق ارمنستان به این کشور ارسال شود.
چه میزان از دارایی های ایران آزاد شده است؟
براساس برجام آمریکا متعهد شد تا دارایی های بلوکه شده ایران را آزاد کند. این دارایی ها در آمریکا و یا بانک های تحریم شده توسط آمریکا بلوکه شده بودند.
میزان دقیق دارایی ها یا میزان دقیق دارایی های آزاد شده هنوز مشخص نیست.
بنابراین گزارش، بهمن ماه گذشته وبگاه «سوئیس اینفو» اعلام کرد که حدود ۳۲ میلیارد دلار فرانک سوئیس از دارایی های ایران از بانک های سوئیس آزاد شده است.
پس از آن، اواخر فروردین ماه وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد: ميزان داراييهاي بلوكهشده ايران حدود ۵۵ ميليارد دلار است، گفت: ايران از زمان توافق اتمي تاكنون تنها ۳ ميليارد دلار از داراييهاي بلوكهشده خود را دريافت كرده است.
اما در هفته های گذشته به مناسبت سالگرد امضای برجام، مقامات کشورمان از جمله سید عباس عراقچی رئیس ستاد پیگیری برجام و محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت اعلام کردند که دارایی های ایران به صورت کامل آزاد شده و در بودجه سال گذشته به ریال تبدیل شده و خرج شده است.
این افراد میزانی در خصوص دارایی های آزاد شده اعلام نکردند.
اما چندی پیش دونالد ترامپ کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سخنان تبلیغاتی خود ضمن محکوم کردن برجام گفت که آمریکا تا کنون ۱۵۰ میلیارد دلار از دارایی های ایران را آزاد کرده است.
حالا در خبری که بانک جهانی منتشر کرده گفته شده ۳۰ میلیارد دلار از دارایی های ایران تا کنون آزاد شده است.
طبق ترجمه ای که ایرنا منتشر کرده، این نهاد پولی بین المللی در گزارشی درباره واکنش ایران در برابر کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی آورده است: این تحول بر اقتصاد ایران تاثیر گذاشته اما آسیب پذیری این کشور نسبت به دیگر کشورهای تولید کننده نفت در منطقه، کمتر بوده است.
طبق اعلام بانک جهانی، مهم ترین دلیل موفقیت ایران در این زمینه، تنوع بیشتر اقتصاد این کشور و کمتر بودن وابستگی آن به درآمدهای نفتی بوده است به گونه ای که نفت اکنون تنها ٣٠ درصد از درآمدهای دولت ایران را تامین می کند.
بر اساس اعلام وزارت نفت، پس از پایان تحریم ها در ماه ژانویه سال جاری میلادی، ایران برای حفظ سهم خود از بازارهای جهانی، تولید روزانه نفت را حدود ٦٠٠ هزار بشکه افزایش داده است و قصد دارد تا پایان فصل تابستان سال ٢٠١٦ میلادی، این افزایش را به ٨٠٠ هزار بشکه برساند.
بانک جهانی در گزارش خود آورده است: در قالب توافق هسته ای، حدود ٣٠ میلیارد دلار از دارایی های مسدود شده ایران در خارج از کشور آزاد شده است ضمن آن که دولت ایران همچنین با برخی تدابیر، از جمله وضع مالیات بر نهادهای شبه دولتی که پیش از این از مالیات معاف بودند، توانسته است بخشی از آسیب های افت قیمت نفت را جبران کند.
دیدار عباس و رجوی خائنین را به ملت فلسطین معرفی کرد
سردار یدالله جوانی مشاور نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در واکنش به دیدار محمود عباس رئیس دولت خودگردان فلسطین با مریم رجوی سرکرده گروهک منافقین در پاریس گفت: تحولات تلخی در جهان اسلام در حال رخ دادن است اما از این منظر که این تحولات چهره های افراد را آشکار می کند می تواند خوب باشد.
وی با بیان این که این دیدار در راستای آشکار شدن ارتباط آل سعود و رژیم صهیونیستی و ارتباط آل سعود و گروهک منافقین بود، افزود: این اتفاقات نشان می دهند که چه کسانی در اردوگاه دشمنان هستند و چه کسانی در اردوگاه ملت قرار دارند.
جوانی خاطرنشان کرد: کسانی که در پرتو نفاق دست به دست هم داده بودند این یاریشان آشکار شد و نشان دادند که به ملت چه آسیب هایی می زنند.
وی تصریح کرد: با این دیدار، ملت فلسطین خائنان را از خادمانشان تشخیص خواهند داد.
تاثیر نشست وین بر آمریکا
بد عهدی های آمریکا در اجرای برجام مورد اعتراض جمهوری اسلامی ایران واقع شد و سید عباس عراقچی اعلام کرد در نشست هفته گذشته کمیسیون اجرای برجام در وین این مساله مورد اعتراض ایران قرار گرفته و گروه ۵+۱ متعهد به بررسی آن شدند.
پس از این نشست تغییرات در رفتار آمریکا بیش از پیش هویدا شد و طبق خبر منتشر شده در رویترز، واشنگتن اعلام کرد مجوز پرواز هواپیماهای ساخت آمریکا که در ایرلاینهای خارجی فعالیت میکنند را صادر کرده است.
این اقدام آمریکا در جهت فراهم کردن ضمانت جدیتر برای شرکتهای هواپیمایی در جهت ازسرگیری روابط تجاری و مالی ایران پس از برداشته شدن تحریمهاست.
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا روز جمعه مجوز پرواز هواپیماهای ساخت آمریکا به ایران و توقف موقتی را صادر کرد. به این ترتیب برخی شرکتهای هواپیمایی که پروازهای متعددی را به ایران انجام میدهند میتواند از این پس از هواپیماهای آمریکایی برای جابهجایی مسافران خود به ایران استفاده کنند.
بنا بر توافق هستهای که جولای سال گذشته میان ایران و 6 قدرت جهانی به دست آمد شرکتهای هواپیمایی آمریکایی میتوانند مجوز فروش هواپیماهای مسافربری به ایران را دریافت کنند اما توافق میان شرکت بویینگ و ایرانایر که در دست اقدام است مورد مخالفت نمایندگان جمهوریخواه کنگره قرار گرفته است و آنها سعی دارند تا از نهایی شدن این قرارداد جلوگیری کنند.
مجوز صادر شده توسط وزارت خزانهداری آمریکا مبنی بر ورود هواپیماهای ساخت آمریکا به ایران هیچ تأثیری بر روی قرارداد میان بویینگ و ایرانایر نخواهد داشت.
جاناتان اپشتاین یک وکیل برجسته آمریکایی در اینباره به رویترز، گفت: البته هواپیماهای آمریکایی میتوانند به کشورهای دیگری مثل کوبا، سودان، سوریه و کره شمالی که تحریم شدهاند پرواز کنند اما ایران در این مورد استثناء بوده است.
او افزود: از نظر فنی هیچ راهی برای پرواز به ایران وجود نداشت و به همین دلیل انجام پرواز به ایران باعث ایجاد نگرانیهای زیادی در بین لیزینگهای هواپیمایی آمریکایی میشد.
اپشتاین که به شرکتهای لیزینگ هواپیمایی در موارد مربوط به تحریم مشورت میدهد، گفت: البته در عمل بسیاری از هواپیماهای ساخت آمریکا به ایران پرواز کردهاند اما مجوزی که روز جمعه صادر شد هرگونه ابهام را در اینباره از بین برد.
علاوه براین، «جان برنان» رئیس آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا «سیا» با اشاره به مسیر سازنده همکاری برای رفع موانع اجرای توافق هسته ای، تصریح کرد که با سرمایه گذاری پول های آزاد شده در بخش های مالی و زیرساختی، اقتصاد ایران پس از برجام بتدریج روی خوش خود را نشان خواهد داد.
برنان در یک گپ و گفت مطبوعاتی با خبرنگاران در حاشیه نشست امنیتی اندیشکده «اسپن» در آمریکا، توافق هسته ای با ایران را گام مثبتی ارزیابی کرد؛ هرچند که این اظهارات تکراری را هم به زبان آورد که برجام به زعم او، مانع دستیابی ایران به سلاح هسته ای شده است.
برنان در اظهارات مداخله جویانه دیگری در خصوص امور داخلی کشورمان، با اشاره به اینکه توافق هسته ای موجب تحکیم جایگاه رئیس جمهوری ایران شده، حجت الاسلام والمسلمین روحانی را فردی میانه رو توصیف کرد که تمایل خود به گفتمان را بخوبی نشان داده است.
رئیس سیا با بیان اینکه آمریکا تحولات ایران و انتخابات سال آینده را زیر نظر دارد، افزود: بسیاری گمان می کنند که نظام سیاسی ایران یکصداست؛ اما در ایران هم مثل آمریکا، چند صدایی و تفکرهای سیاسی مختلفی وجود دارد.
برنان در بخش دیگری اظهار کرد: بسیاری از ایرانی ها شاید بر این باور باشند که آثار آزادی پول های بلوکه شده و رفع تحریم ها را بسرعت در زندگی خود مشاهده خواهند کرد.
وی ادامه داد: این درحالی است که قاعدتاً این وجوه صرف تقویت پول ملی و توسعه زیرساخت ها شده و به زمان نیاز دارد تا تغییرات اقتصادی در ایران در مقیاس کلان قابل مشاهده باشد.
برنان تأکید کرد که گفت وگو با مقام های ایرانی برای تعیین چارچوب تعامل نهادهای مالی با ایران پس از رفع تحریم ها در جریان بوده و پایبندی طرف ها به توافق هسته ای، مثبت ارزیابی شده است. وی گفت که شرایط، آهسته اما در مسیر درست پیش می رود.
هشتمین نشست امنیتی «اسپن» که هر سال زیر نظر اندیشکده معتبر اسپن آمریکا و با همکاری گروهی از حامیان مالی مختلف برگزاری می شود، روز شنبه به وقت محلی پایان خواهد یافت.
نامه نگاری های آژانس و ایران
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نامهای قویا با موضوع درز اطلاعات مربوط به اعلامیه اولیه ایران در اجرای پروتکل الحاقی مخالفت و آن را رد کرده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به نامهای که ایران به آژانس تحویل داد عصر روز جمعه با انتشار بیانیهای اعلام کرد: آژانس نامهای در پاسخ به نامه ایران فرستاد و قویا با موضوع درز اطلاعات مربوط به اعلامیه اولیه ایران در اجرای پروتکل الحاقی مخالفت و آن را رد کرده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی این هفته نامهای از ایران دریافت کرد که به فاش شدن یک سند و همچنین احتمال درز بخشهایی از اعلامیه اولیهای که ایران در اجرای پروتکل الحاقی در اختیار آژانس قرار داده اشاره شده است. نامه اعتراضی ایران روز دوشنبه هفته جاری به آژانس در وین تحویل داده شد.
بهروز کمالوندی درباره خبر خبرگزاری آسوشیتدپرس که در آن بخشهایی از برنامه بلندمدت غنیسازی و طرح و توسعه کشورمان که در گذشته در اختیار آژانس قرار گرفته، منتشر شده و گفته بود اصل محرمانه ماندن اسناد برای ما بسیار مهم است.
به گفته کمالوندی اگر افشای اطلاعات و اسناد محرمانه باب شود سندهای محرمانه دیگری نیز وجود دارد که انتشار آن از نظر فنی و امنیتی به مصلحت نیست و باید جلو این رویه گرفته شود و به همین علت به آژانس اعتراض میکنیم.
وی گفت البته کل سند بیرون نیامده اما بخشهایی از آن منتشر شده که ٱنچه انتظار میرود حفاظت از اسناد محرمانه کشورهای مختلف است که در اختیار آژانس قرار میگیرد.
معاون حقوقی و امور بینالملل سازمان انرژی اتمی گفت ما وقتی پروتکل الحاقی را امضا میکنیم حتی اگر برجام هم در میان نباشد این اطلاعات باید به آژانس داده شود و آژانس نیز در اقدامی متقابل موظف به حفاظت از این اطلاعات است.
اما در پاسخ به این بیانیه، بهروز کمالوندی شنبه شب در بخش خبری ساعت ۲۱ درباره تذکر ایران به کشورهایی (برخی کشورهای عضو گروه ۱+۵) که اقدام به درز اطلاعات برنامه بلندمدت هستهای ایران کردهاند، اظهار کرد: این تذکر و اعتراض حتما انجام می شود و آقای عراقچی در جریان مذاکراتی که با گروه ۱+۵ دارد این مساله را مطرح میکند چرا که این اطلاعات اگر به طور خام در اختیار قرار گیرد، میتواند مشکلساز شود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین در برنامه «متن و حاشیه» که عصر روز شنبه از شبکه سوم سیما پخش شد، درباره کارنامه یک ساله اخیر برنامه هستهای ایران توضیحاتی ارائه داد.
بنا بر گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: میتوانیم در مدت یک سال و نیم به ۱۰۰ هزار سو برسیم و طرف مقابل در این زمینه مدعی است که همین ظرفیتی که ایران دارد با بمب اتم یک سال فاصله دارد و ظرفیت قبلی ایران با بمب ۲ ماه فاصله داشته است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره درز اطلاعات محرمانه کشورمان، عنوان کرد: آژانس گفته که درز اطلاعات از جانب او نبوده است. وی افزود: ما به افشای بخشهایی از سند آژانس اعتراض کردیم و خود آژانس نگرانی هم دارد.
کمالوندی تصریح کرد: باید برای این موضوع که اطلاعات درز کرده راهحلی پیدا کنیم و تذکر هم دادیم.
وی با اشاره به این که در خبر آسوشیتدپرس توضیحاتی درباره طول برنامه غنیسازی داده شده و البته در سند محرمانه که آنها ادعا دارند به کنگره نیز تحویل گردیده است، نکاتی وجود دارد، گفت: تلقی ما این است که سه کشور در افشای این اطلاعات نقش دارند و ما نیز به این موضوع اعتراض کردیم که البته اگر همه این اسناد هم افشا شود، ترسی نداریم اما نباید این قدر سریع در اختیار رسانههای بینالمللی قرار بگیرد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره این که چگونه میتوان در آینده به آژانس اعتماد کرد، گفت: سند همکاری ایران و آژانس که درباره نحوه کارکرد برنامه اتمی ما است، فوقالعاده محرمانه بوده و این اسناد در اختیار شورای عالی امنیت ملی است و مراجع ذیربط هم از آن اطلاع دارند و اگر شورای امنیت صلاح بداند آن را در اختیار نمایندگان مجلس نیز قرار میدهد.
وی تاکید کرد: این که بخشی از اطلاعات همکاری ایران و آژانس بیرون آمده، ما به آن اعتراض کردیم و باید در این زمینه راهحلی پیدا کنیم. درز اطلاعات تنها در ارتباط با ایران نیست و درباره سایر کشورها هم وجود دارد و اگر این اطلاعات بخواهد به بیرون درز کند، آنها هم ناراحت خواهند شد.
کمالوندی ادامه داد: اگر همه سند همکاری ایران و آژانس هم بیرون بیاید، نمیتواند به امنیت و فعالیتهای هستهای ما ضربه بزند و به اندازهای که لازم بوده تذکرات لازم داده شده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان این که رسانههایی با اهداف سیاسی به دنبال انجام اقداماتی هستند، گفت: مشخصا دولت آمریکا با توجه به شرایط انتخاباتی که دارد، این اقدامات را انجام میدهد. البته آژانس هم برای حفظ اطلاعات محرمانه خود در قراردادها، منشورها و پروتکلها ساز و کار خاص خود را دارد اما این نهاد همچون شورای امنیت تحت تاثیر قدرتهای سیاسی است.
کمالوندی با اشاره به این که جمهوری اسلامی در راستای تغییر نظام ناعادلانه نظام بینالمللی حرکت میکند و در این راستا وارد حوزه غنیسازی شده و راهی طولانی را باید طی کند، عنوان کرد: البته اگر آژانس در طول ۶۰ سال گذشته نبود بسیاری از کشورها به سلاح هستهای دست پیدا میکردند.
وی با بیان این که رژیم صهیونیستی به طور علنی اعلام نکرده که چه تعداد بمب اتم دارد و کشورهای عضو شورای حکام توانایی هستهای اسرائیل را مورد اعتراض قرار میدهند، یادآور شد: متاسفانه به دلایل سیاسی گاهی اوقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی تحت تاثیر قدرتهای بزرگ است.
کمالوندی گفت: موضوع پی ام دی و قطعنامه ۲۲۳۱ نیز با یک تصمیم سیاسی حل و فصل شد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به منویات رهبر معظم انقلاب درباره اهمیت دیپلماسی، گفت: در نظام بینالمللی و نهادهای تصمیم گیر زور، پول و قدرت نظامی موثر است و کشورهایی که به آژانس بینالمللی انرژی اتمی و نهادهای این چنینی کمک میکنند، از قدرت نفوذ بیشتری برخوردارند؛ کما این که اخیرا شاهد بودیم عربستان بان کی مون را تهدید کرد که دیگر به سازمان ملل کمک نخواهد کرد و متاسفانه این تهدید سعودیها موثر واقع شد.
وی درباره جواب قاطع آژانس مبنی بر اعتراض ایران به درز اطلاعات گفت: آژانس بیانیهای صادر کرده و اعلام داشته که موافق اتهامزنی ایران به این نهاد نیست.
کمالوندی درباره برجام و اینکه بان کی مون گفته است از نتیجه برجام نه آمریکا راضی است و نه آژانس و این موضوع توسط بی بی سی مطرح شده، اظهار کرد: توصیه ما این است که رسانههای ما به بی.بی.سی اعتماد نکنند. رسانههای غربی تلاش میکنند بین ایران و روسیه و ایران و آژانس شکاف ایجاد کنند. رسانههای خارجی بخش عمده کارشان برای اهداف سیاسی است و باید مراقب باشیم این نوع گزارشها مستند باشد.
کمالوندی در پاسخ به این سوال که آیا ما نقض برجام کردهایم یا خیر، گفت: وظیفه آژانس بینالمللی انرژی اتمی رصد و پایش موضوع است و تاکنون ۲ گزارش ارائه داده و گزارش سوم آژانس بینالمللی انرژی اتمی یک ماه دیگر منتشر میشود.
وی درباره نگرانی رئیس سازمان انرژی اتمی، گفت: آقای صالحی هنگامی که دید مرکل و بان کی مون به یک موضوع اشاره میکنند، نگران شد که نکند توطئهای در کار باشد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان این که از سوی ما نقض برجام رخ نداده اما طرف مقابل با برخوردهای سیاسی در قبال شرکتهای بزرگ، نقض برجام کردهاند، گفت: آنها میتوانستند به جای این که به شرکتهای بزرگ بگویند، جز مسأله هستهای، تحریمهای حقوق بشری و تروریسم نیز وجود دارد، اعلام کنند که تحریمهای هستهای از بین رفته است و آنها در ظاهر تحریمها را برداشتهاند اما پشت پرده به شرکتهای تجاری توصیههایی میکنند. این موضوع خوشبختانه بررسی شده و اروپاییها نیز به این موضوع واقف هستند.
وی با اشاره به این که در سال ۶۸ نیز زمانی که برخی تحریمها نبود و ما به دنبال عقد قرارداد با یک شرکت اسپانیایی بودیم، یک شرکت آلمانی به طرف اسپانیایی گفت که ملاحظات سیاسی را رعایت کند، افزود: فرض کنید اگر بخواهیم دوباره شروع کنیم طوری باید عمل کنیم که طرف مقابل اگر تعجب نکرد، پشیمان میشود.
کمالوندی گفت: بحث حقوق بشر و تروریسم تعریف متفاوتی دارد و باید تلاش کنیم تا این موضوع روشنتر شود؛ چرا که طرف مقابل گروههای تروریستی را سازمانهای آزادیبخش میداند و گروههایی که برای کشورشان مبارزه میکنند را تروریستی میداند و این یک برداشت اشتباه است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره باز طراحی راکتور آب سنگین اراک، گفت: طبق برجام بازطراحی باید با مشارکت کشورهای مختلف و با مدیریت ایران انجام میشد و از سال سوم عملیات اجرایی آغاز بازطراحی راکتور آب سنگین انجام خواهد شد و تاکنون طراحی مفهومی تمام شده و وارد مرحله جزئیات طرح شدهایم.
وی یادآور شد: کارخانه آب سنگین همچنان به فعالیت خود ادامه میدهد و راکتور آب سنگین که موضوعی جدا از کارخانه تولید این محصول است، با هدف کاهش تولید پلوتونیوم ساخته خواهد شد و هدف اصلی آن تولید ایزوتوپ برای دارو و مصارف صنعتی است.
کمالوندی درباره خرید آب سنگین نیز گفت: آمریکاییها آب سنگین را خریدند و این موضوع این نکته را مطرح میکند که ما وارد بازار بینالمللی فروش آب سنگین شدهایم و علاوه بر این آب سنگین فروخته شده به آمریکا ۹۹.۸ درصد خلوص دارد که در طراحی جدید، خلوص آب سنگین به ۹۹.۹۵ درصد میرسد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره کانال خرید برجام گفت: ما تاکنون از این کانال استفاده نکردهایم؛ چرا که نیازی نداشته ایم و البته یکی دو مورد سفارش داشتیم تا ببینیم طرف مقابل چه عملکردی خواهد داشت.
محمود عباس خود یک عامل سرسپرده است
اسماعیل کوثری، کارشناس مسایل خاورمیانه در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی شبستان در واکنش به دیدار محمود عباس رئیس دولت خودگردان فلسطین با مریم رجوی سرکرده گروهک منافقین گفت: محمود عباس خود یک عامل سرسپرده است و این دیدار دور از ذهن نبود که وی با یک عامل خودفروخته دیدار داشته باشد.
وی افزود: علت ان هم این است که امریکا اسراییل و عربستان در روسیه و عراق و یمن شکست خوردهاند و لذا همه انها به هم نزدیکتر می شوند تا بتوانند در این رابطه کاری کنند.
کوثری با اظهار اینکه شکست اخیر برای این گروه بسیار سنگین است خاطرنشان کرد: انها در این شکست مانده اند دست و پا می زنند و در تلاشند با هم ارتباط برقرار کنند که توطئهای را علیه جبهه مقاومت طراحی کنند.
کوثری با اظهار اینکه این دیدارها و ارتباطها نشان از این است که این گروهها که هر کدام در شناسنامهشان جنایتها است حتی محمود عباس تلاش می کنند که بر جبهه مقاومت پیروز شوند.
نظر شما