کتابخانه‌های شبستان از موثرترین برنامه‌های اوقات فراغت است

خبرگزاری شبستان: کارشناس فرهنگی اداره تبلیغات اسلامی کاشان از فعالیت ۶ کتابخانه شبستان روستایی در روستاهای دارای روحانی مستقر در کاشان خبر داد و این کتابخانه ها را از طرح های موثر در ایام اوقات فراغت برشمرد.

مجتبی حاجی جمالی، کارشناس فرهنگی اداره تبلیغات اسلامی کاشان، صبح امروز(12 مرداد) در جمع رابطین اوقات فراغت کاشان، توجه دست اندرکاران و برنامه ریزان برنامه های اوقات فراغت به گسترش فرهنگ کتابخوانی را ضروری دانست و اظهار داشت: موضوع کتاب و کتابخوانی و سرانه مطالعه نا امیدکننده مردم در کشور، سال‌هاست با هشدار کارشناسان و صاحبنظران همراه بوده است.

وی با اشاره به اینکه کتاب در سبد خانوار ایرانی گم شده و امروزه فضای مجازی است که بشر را به پیش می‌برد، خاطر نشان کرد: اعتیاد به ابزارها و ادوات دیجیتالی در قالب رسانه به عادات ذهنی کاربر شکل و قاعده می‌بخشد و ذهن کاربر را چنان به تنوع و سرعت گرفتن پیام و تصاویر خود عادت می‌دهند که همنوایی ذهن با فضای رسانه کتاب بسیار سخت و دشوار خواهد شد.

این کارشناس، نقش کتابخوانی در فعالیت های اوقات فراغت را چند وجهی دانست و بیان داشت: بسیاری از فعالیت های تفریحی صرفا تفریح و پرکردن اوقات فراغت است؛ اما خواندن کتاب علاوه بر تفریح، کوله باری از دانستنی هارا به دنبال می آورد و گنجینه ای گران بها برای ما ایجاد می‌کند که دارای ارزش بسیاری است و لذا باید از محوریت کتابخانه های شبستان در فعالیت های اوقات فراغت به خوبی بهره برداری شود.

حاجی جمالی افزود: اهمیت کتاب و کتابخوانی، پرورش و تربیتِ خواندن از روزهای اول زندگی و کودکی و در محیط خانه و خانواده شروع می‌ شود و تا آخرین مراحل و عالی ترین تحصیلات دانشگاهی ادامه پیدا می‌کند.

این کارشناس فرهنگی تصریح کرد: عادت کردن به کتابخوانی لازم و کافی نبوده و می‌بایست نسبت به تحکیم و تداوم آن عادت کرد که هدف و مقصود مطالعه را تحقق ببخشد و برای تداوم عادتِ خواندن باید نظام‌‌های دیگر هم به یاری و همکاری نظام آموزش بیایند خصوصا رسانه‌های همگانی و امکانات و ابرازهای ارتباطی فراگیر نقش پیگیر و هماهنگ‌ کننده را در رشد کتابخوانی در جامعه بر عهده بگیرند.

مجتبی حاجی جمالی اهمیت توجه به علم و دانش مکتوب را مورد توجه دین مبین اسلام دانست و خاطر نشان کرد: در قرآن کریم ۳۲۲ بار کتابت در ۳۷ صیغه مختلف به کار رفته است. برای مثال ۲۶۳ بار لفظ کتاب، کتب و مکتوبات در قرآن آمده است. سوره حمد را فاتحه الکتاب می‌خوانند و در ابتدای دومین سوره قرآن نیز لفظ کتاب به کار رفته و باز در جایی از این کتاب عظیم، خداوند متعال وصف کتابت را به خود منصوب کرده است و علاوه بر این احادیث متعددی وجود دارد که مبین اهمیت کتاب و کتابخوانی در سیره معصومین است، تا آن جا که معصومین(ع) کتابخوانی و مطالعه و تفکر را در حد فریضه برای امت می‌دانند.

کارشناس فرهنگی اداره تبلیغات اسلامی کاشان افزود: تاریخ هیچ تمدنی خالی از کتاب و کتابت نبوده ‌است، همه فرهنگ‌ها با کتاب آغاز می‌شوند و با کتاب رشد می‌کنند و در این میان آیین مقدس اسلام بیشترین بهره را از کتاب برده‌ است، چرا که پیامبر عظیم‌الشأن اسلام رسالتش را با فرمان «خواندن» از سوی خداوند آغاز می‌کند و در همین فرهنگ مقدس است که خداوند منان به قلم سوگند یاد می‌کند و معجزه‌ آخرین فرستاده‌اش را یک کتاب قرار داده‌ است کتابی که تا ابد ماندگار وجاودانه است هیچکس را نتوان یافت که نظیر چنین کتابی را بیاورد و تا دنیا دنیاست چنین کتابی با آن همه اعجازجاودانه نظیری نخواهد داشت.

حاجی جمالی با اشاره به همزمانی اوقات فراغت و مناسبت شهادت امام صادق(ع) افزود: سنت و سیره پیشوایان  ما نیز بر اهمیت علم آموزی و فراگیری دانش تاکید داشتند و سنت های دینی ما رابطه ای ناگسستنی با مقوله علم، دانش و کتاب دارند تا آنجا که امام باقر و امام صادق(ع) شیوه پرورشی و آموزشی خود را کتاب و بیان و قلم قرار داد و میراث بزرگی از دانش و اخلاق را برای بشریت به یادگار گذاشت.

این کارشناس،با بی بدیل خواندن نقش معصومین در پایه گذاری  میراث مکتوب در فرهنگ و تمدن اسلامی یادآور شد: پس از رحلت رسول خدا صلی الله علیه و آله، نوشتن حدیث ممنوع شد، به طوری که مردم مدت ها از نوشتن آن کراهت داشتند، حتی برخی از محدثان اهل سنت در قرن سوم نیز از نوشتن حدیث خودداری می کردند و در برابر این روش، اهل بیت علیهم السلام از همان آغاز، اصحاب و پیروان و شاگردان خود را به نوشتن احادیث و حفظ آن تشویق می کردند.

مجتبی حاجی جمالی افزود: در زمان آن حضرت، گرچه افرادی شروع به جمع آوری احادیث و نوشتن آن نمودند، اما هنوز بسیاری از آن ها در این امر دچار شک و تردید بودند امام امام بر این امر تاکید می ورزید تا جایی که ابوزهره نقل می‌کند که امام صادق علیه السلام طرف دار کتابت حدیث بود و ابوحنیفه نیز اظهار می داشت من رجال حدیث را دیده و از آنها حدیث فراگرفته ام، اما جعفر بن محمد، «صُحُفی» است یعنی اهل کتاب و کتابت است.

وی در تشریح نقش امام صادق(ع) بر تولید دانش در قالب کتاب خاطر نشان کرد: امام صادق علیه السلام با تشویق شاگردان خویش به کتابت، سبب شد چهارصد کتاب و رساله در دوره های درس او تألیف شود. همچنین حضرت درباره حفظ کتاب ها و راه اندازی کتاب خانه ها، بسیار تأکید می فرمود و همه اینها سبب شد تا به وسیله امام جعفر صادق علیه السلام که بزرگ ترین دانشگاه زمان خود را تأسیس کرده بود، مهم ترین میراث فرهنگی در تاریخ اسلام محفوظ بماند و به دست آیندگان برسد.

کارشناس فرهنگی اداره تبلیغات اسلامی با اشاره به اقدامات این نهاد در توسعه کتابخانه ها و فرهنگ کتابخوانی ابراز داشت: هم اکنون در تمام روستاهای دارای روحانی مستقر در استان اصفهان  کتابخانه‌های تخصصی به نام شبستان با انواع کتاب‌های مذهبی مشغول فعالیت هستند که ۵ کتابخانه آن در روستاهای شهرستان و یک کتابخانه تخصصی حوزه دین در اداره تبلیغات اسلامی کاشان دایراست.

وی افزود: تقویت و تجهیز کتابخانه‌های شبستان یکی از موثرترین برنامه‌ها و طرح‌ها در حوزه کتابخوانی است که می‌تواند زمینه و بستر لازم را برای ارتقای سطح فرهنگی و علمی مناطق مختلف به‌ ویژه مناطق محروم و کم برخوردار فراهم کند و باعث ایجاد گرایش بیشتر آحاد مردم به‌ ویژه قشر جوان و نوجوان به سمت مطالعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی شود.

وی افزود: این کتابخانه‌ها در مساجد یا در خانه‌های عالم قرار دارند که کتب مورد نیاز مردم و جوانان روستایی را تامین می‌کنند.

این فعال فرهنگی خاطر نشان کرد: ایجاد کنفرانس کتابخوانی، ترویج فرهنگ کتاب‌خوانی با استفاده از روش‌های فرهنگی، برگزاری مسابقات کتابخوانی و چاپ ویژه نامه، برپایی کتابخانه سیار، ایجاد کتابخانه تخصصی، برگزاری سیمنار معرفی کتاب از جمله راهکارهای پیشنهادی به این مراکز جهت توسعه فرهنگ کتابخوانی بوده است.

 

کد خبر 562683

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha