به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: شیخ شهاب الدین ابوالفتوح یحیی سهروردی، معروف به شیخ اشراق، شیخ شهید و شیخ مقتول، چهره برجسته ای در حکمت، فلسفه و عرفان در فرهنگ ایران است. او در سال 549 هجری قمری در سهرورد زنجان دیده به جهان گشود. اولین آموخته های او در سهرورد و سپس در مراغه نزد مجدالدین جیلی بود و در همان جا با فخررازی همدرس شد. او سپس به اصفهان رفت و نزد ظهیرالدین فارسی، علم و منطق را آموخت. در همین شهر بود که با افکار ابن سینا آشنا شد. سهروردی سفرهایش را به آناتولی و از آنجا به حلب سوریه ادامه داد. در حلب، مَلِک ظاهر، پسر صلاح الدین ایوبی، شیفته شیخ شد و از او خواست که در آنجا اقامت گزیند. از آن رو، سهروردی درس و بحث خود را در مدرسه حلاویه آغاز کرد. در همین مدرسه بود که شاگرد وفادارش شمس الدین شهرزوری به او پیوست. بعد از گذراندن سالیانی در راه اعتلای فرهنگ ایرانی اسلامی، در 36 یا 38 سالگی بر اثر سوء ظنی به قتل رسید. جنازه شیخ را در روز جمعه آخر ذی الحجه سال587 هـ . ق از زندان بیرون آوردند. بدین ترتیب، سهروردی نیز سرانجامی همچون سقراط یافت. مزار او در شهر حلب مشهور است .
برخی بر این باورند که روش اشراقی را ابن سینا بنیان نهاده است؛ زیرا او در منطق المشرقین و سه فصل آخر اشارات و تنبیهات به این روش اشاره کرده است؛ ولی همه دوست داران فلسفه معتقدند سهروردی حکمت اشراق را به تکامل رسانده است. سهروردی نه تنها به نیروی عقل و قیاس برهانی اکتفا نمی کند، بلکه سیر و سلوک قلبی را نیز لازمه این راه می داند.
در راستای بررسی تفکر و اندیشه سهروردی، به مناسبت سالروز بزرگداشت وی، با دکتر قاسم پورحسن، دانشیار و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی (ره)به گفت وگو نشسته ایم که حاصل آن را می خوانید:
دغدغه سهروردی به عنوان فیلسوف ایرانی مسلمان چه بود؟ اساسا او به دنبال تبیین چه دیدگاه و اندیشه ای رفت که منجر به مرگ آن هم در سن جوانی شد؟
برای پاسخ به این سوال مقدمه ای را عنوان می کنم. سهروردی مهمترین فیلسوف مسلمان ایرانی است که در صدد طرح نظریه گسست معرفتی بنیادین با سنت یونانی است. او فیلسوف تمام عیار حکمت ایرانی است که تنها دست به تغییر مفاهیم نزد بلکه به طور کلی در جست وجوی حکمتی متفاوت بود.
البته سرآغاز این بحث با ابن سینا است به طوری که بوعلی در مقدمه «منطق المشرقیین» می گوید از غیر یونانیان حکمتی به ما رسیده است؛ که تمام توجه ابن سینا به همان حکمت غیریونانی در دوره دوم عمرش می شود یعنی سال 404 تا 428 که البته بوعلی می گوید از دوره جوانی.
سهروردی این طرح ابن سینا را تکمیل می کند. در دنیای اسلام با سهروردی است که برای نخستین بار سنت یونانی به عنوان حکمت بحثی و سنت ایرانی اسلامی به عنوان حکمت ذوقی و بحثی طرح می شود و سهروردی بیان می کند که حکیم واقعی کسی است که چنین حکمتی را واجد است.
لذا ما هنوز اهمیت و جایگاه سهروردی را به عنوان کسی که از حکمت ایرانی و حکمت اسلامی به طور مستقل حرف می زند و دفاع می کند آگاهی نداریم و این نکته مهمی است که ما در دانشگاه هایمان وقتی سهروردی را می خوانیم به این مساله بنیادین کم اعتنا هستیم و عمده تلاش مان این است که او را خلاصه کنیم در اصطلاحی به نام «فلسفه نور» بدون اینکه درک درستی از دغدغه های سهروردی از طرح این مساله داشته باشیم.
سهروردی را کشتند به این دلیل که از نگاه برخی اندیشمندان متعصب آن زمان، دیدگاه های او ملحدانه بود، اما مگر سهروردی چه نظرات و آرایی داشت که سبب شد این گونه (حتی) از سوی جماعت به ظاهر اندیشمند رانده شود؟
نکته ای که در این رابطه باید عنوان شود و البته دومین نکته در این بحث محسوب می شود آن است که سهروردی در زمانه خودش در دنیایی زندگی می کند که تفکر غالب تفکر خردستیز بود، خردستیز به این معنا که متاسفانه دنیای اسلام در آن زمان دنیای دوقطبی بود که شرق امپراطوری اسلامی مدافع خرد و عقلانیت بود و غرب تمدن اسلامی هرگز سر سازش با عقلانیت نداشت و این مخالفت با عقل فقط داستان ابن تیمیه و تفکر غزالی یا نگاه حنبلی نیست. نگاه آنان به طور کلی بیگانه با تفکر عقلی بد و دایره مدار تفکرشان بر شریعت و تعبد محض بود.
پس ملحد دانستن سهروردی یا اهتمام بر قتل او نشان دهنده خصومتی که است که بخش مهمی از دنیای اسلام یعنی همه حوزه غرب دنیای اسلام با عقلانیت داشت.
امروز نیز چنین مساله ای در دنیای اسلام دیده می شود و بسیاری از اتفاقات حاصل دوری از عقلانیت و تعثب محض است!
بله، امروز نیز همان جریان را شاهدیم ، امروز وقتی نگاه می کنیم می بینیم که عمده کشورهای عربی که بر خوردار از تفکر حنبلی هستند در برابر خردگرایی تفکر ایرانی قد علم می کنند و تلقی شان این است که اسلام مساوی با مقابله با خرد و عقلانیت است.
این همان درد سهروردی است؛ او کوشید در مهاجرتی که از شرق امپراطوری اسلامی یعنی از مراغه به اصفهان و از اصفهان به ماردین داشت عقلانیت را گسترش دهد و در گفت وگوهایش با فخرالدین ماردینی در جنوب شرق ترکیه امروز و سپس سفر به حلب به دنبال این بود که عقالنیت را به دنیای اسلام تزریق کند ولی متاسفانه نه تنها این درک شکل نگرفت بلکه با او به مقابله پرداختند.
این مساله بسیار مهمی است چراکه چنین نیست که تنها در دوره سهروردی اتفاق افتاده باشد، امروز نیز متفکران حوزه عرب اسلامی مثل «الجابری» و دیگران همچنان به مقابله و ستیز با عقلانیت تفکر حکمت ایرانی می پردازند.
پس تلاش سهروردی فوق العاده مهم است؛ او در جست وجوی این مساله است که بیماری اصلی دنیای اسلام در آن زمان و البته اکنون، گریز و فرار از عقلانیت است، سهروردی در جست وجوی فهماندن دنیای اسلام و به اهمیت و جایگاه عقلانیت بود و کسانی که سر خصومت داشتند تماما توجه شان به شریعت بود چنانکه امروز نیز در تمامی دانشگاه های حوزه تمدن اسلامی به جز ایران این نگاه محض شریعت محور وجود دارد.
با این تفاسیر لُب کلام و دغدغه این فیلسوف بر چه مداری استوار بود؟
سهروردی اساسا در مقابله با جریانی است که به دیدگاه سهروردی به هدم اسلام می انجامد، یعنی از زمانی که غزالی تلاش کرد تا چراغ عقل را خاموش کند و به مقابله با فارابی و ابن سینا و به خصوص ابن سینا پرداخت، سهروردی نخستین کسی بود که در برابر غزالی موضع گرفت که این مساله نیز کم درک شده است و همه تلقی شان این است که ابن رشد نخستین موضع گیری را انجام داده است در حالی که می دانیم «ابن رشد» و سهروردی معاصر و هم دوره یکدیگر هستند، البته شهادت سهروردی چندسالی زودتر صورت می گیرد و آن زمان ابن رشد یک پیرمردی است و زمانی که در سال 594 از دنیا می رود فردی هشتاد ساله است ولی نکته مهم این است که «تهافت التهافت» ابن رشد نتوانست به مقابله با غزالی بپردازد و در موارد بسیاری هم به نقد ابن سینا پرداخت و بلکه بازگشت به ارسطو بود.
اما دغدغه سهروردی این است که پاسخ بدهد به غزالی و بگوید (عقل) و (ایمان) مقابل هم نیستند. عقلانیت و ایمان دو ضلع دو ساحت نیرومند تفکر اسلامی هستند. سهروردی دیده بود که در آن زمان عقلانیت به خاموشی می رود و تلاش کرده بود تا عقلانیت و خرد اسلامی ایرانی را زنده کند، این سه نکته برای فهم اهمیت تلاش سهروردی فوق العاده مهم و بنیادین است.
حقیقت آن است که آنچنان که شمس چهل سال بعد مسافرتی به حلب می کند و از عظمت سهروردی توصیف می کند، در می یابیم که سهروردی به دلیل اینکه به درستی فهمیده نشد کشته شد، چون نتوانستند تفکر سهروردی را بفهمند دست به قتل او زدند، البته عده ای از سر عناد آنچنان که ابن شداد در کتاب «النوادر السلطانیه» ذکر می کند گفتند خوب شد سهروردی کشته شد.
اما در این میان از مرگ سهروردی شمس تاسف می خورد، همچنان که مولانا تاسف می خورد و همچنان که ابن عربی هم اندک تر از دیگران تاسف می خورد از قتل سهروردی.
بنابراین سخن من این است که کسانی که نتوانسته بودند فهم کنند و سهروردی را دریابند، تهمت زده بودند که سهروردی به دنبال اشاعه نگره ایرانی و شیعی است و به واسطه این عدم فهم، دستور قتل او را صادر کرده بودند و تلقی شان این بود که دارند از دین دفاع می کنند.
جالب این است که ابن شداد می گوید: صلاح الدین چون دغدغه دین داشت دستور قتل سهروردی را داد چراکه نمی خواست دین از بین برود و این نکته فوق العاده مهمی است .
ما اکنون در عصر حاضر نیز گرفتار این مساله هستیم، دنیای اسلام امروز عقلانیت اش را از دست داده است، جنگ ها و نزاع های دینی که در حوزه اسلامی صورت می گیرد ناشی از فقدان عقلانیت است. کاری که سهروردی می خواست انجام دهد روشن کردن این چراغ عقل بود که متاسفانه در راه اش به شهادت رسید.
در مورد جریان مرگ سهروردی نیز گزارش های مختلفی وجود دارد، دقیقا ماجرای مرگ او چه بوده است چه سوال و پرسشی شده بود که در نهایت منجر به مرگ او شد؟
گزارش ها مختلف است، گزارشی که ابن شداد می گوید این است که سهروردی به واسطه خصومتی که برخی فقهای متعثب با او پیدا کرده بودند و دستاویزی یافته بودند به قتل رسید. او را به محضر سلطان آوردند و گفتند آیا تو قایل به ختم نبوت هستی یا خیر؟
پاسخ سهروردی مورد دستاویز آنان قرار گرفته بود چراکه پرسیدند: آیا خداوند قادر است پیامبری را بعد بر انگیزاند؟
او پاسخ داد بله قادر است ولی خاتمیت در قرآن ذکر شده است، همین دستاویز سبب شد تا بگویند سهروردی قایل به ختم نبوت نیست.
یکی از گزارش ها در مورد مرگ او این بود. گزارش دیگر در مورد تفکر شیعی سهروردی است. یعنی زمانی که از او در مورد برتری تفکر فلسفی و فقه سوال کردند به این نتیجه رسیدند که سهروردی به دنبال اشاعه ایرانی گری است. سوال سومی که باز در گزارش ها وجود دارد این است که سهروردی به ملک ظاهر پسر صلاح الدین پادشاه حلب دستور می دهد که باید طرحی را آماده کرد برای شکل گیری دوره نورانی و عنوان می کند که دوره نورانی با امامت شکل می گیرد.
آنها معتقد بودند که سهروردی به دنبال تزریق نگاه شیعی است و با گمراه کردن ملک ظاهر به دنبال فروپاشی دینی است. ما این گزارش ها را به شکل متفرق در اسناد مختلف می بینیم ولی حقیقت چیز دیگری است.
حقیقت هیچ کدام از این پرسش ها نیست، حقیقت آن است که دنیای اسلام چه در زمان سهروردی و چه پیش از آن و چه اکنون، به طور کلی نه تنها نسبتی با عقلانیتی مانند ابن سینا و سهروردی و ملاصدرا ندارد بلکه لزوما عقلانیت و خرد را مساوی با تفکر شیعی می گیرد و مقابله و اقدام به قتل سهروردی به مثابه این بود که آنها سهروردی را شیعه می دانستند.
طرح سیاسی سهروردی که بر نظریه امامت استوار است که من آن را در یک مقاله مستقلی ارایه کرده ام، نشان دهنده آن است که از نگره های سیاسی و عقلانی سهروردی هراس داشتند و اگرنه تمام گزارش ها در مورد مجلس پرسش در باب ختم نبوت بهانه ای در واقع بیش نبود. یعنی کشتن سهروردی را مهمترین اقدامی می دانستند که به دیدگاه آنان می تواند خردی که او در پی روشن کردنش بود را خاموش کند.
نظر شما