به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، دکتر پدرام سلطانی، نائب رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در همایش ملی تبیین جایگاه بخش خصوصی در اقتصاد مقاومتی که امروز(6 مرداد) در تالار حکمت دانشگاه گیلان برگزار شد، با تقدیر از ابتکار این سه اتاق برای برگزاری این همایش به میزبانی دانشگاه گیلان، اظهار کرد: در تبیین جایگاه بخش خصوصی در اقتصاد مقاومتی همین گواه بس که اگر در آستانه فشارها و تحریم های اقتصادی غرب علیه کشور، بخش خصوصی بخش توانمند و اقتصاد کشور بود اثرات ناشی از تحریم می توانست با صدمات کمتری روبرو شود چرا که بخش خصوصی انعطاف پذیر است.
وی افزود: تجربه این چند سال گذشته، کشور را به سمتی سوق داد که برای جلوگیری از تکرار چنین رخدادی باید به اقتصاد مقاومتی رو بیاوریم.
دکتر سلطانی، به تحولاتی که از سال 1990 به نام «تاب آوری اقتصاد» در محافل اقتصادی بنا نهاده شد اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه بحرانهای مالی و اقتصادی فراوانی تا قرن بیستم در کشورهای مختلف به وجود آمد اما سیر تحول فناوری در دنیا از سال 1970 سرعت بیشتری به خود گرفته و بخش مالی اقتصاد با رشد سریعتری همراه شد.
وی با بیان اینکه همچنین بحران های فروانی در کشورهای مختلف دنیا به وجود آمد، اذعان کرد: 120 بحران مالی در این سه دهه اقتصاد افتاد و ظهور و بروز اقتصادهای مختلف منجر شد که کسب وکارهای موجود از چرخه عمر کوتاه تری برخوردار شوند.
کسب و کارها باید مطابق با علایق و سلیقه مشتریان هماهنگ باشد
دکتر سلطانی تصریح کرد: امروز کار به جایی رسیده است که اگر متناسب با روندهای تحول و توسعه فناوری خود را متحول نکند و با سلایق و علایق مشتریان هماهنگ نباشد، حتما به چالش خواهد رسید چرا که در گذشته کسب و کارها در گذشته یک دهه سودآوری داشتند که الان به کمتر از 10 سال و امروزه به کمتر از 3 سال کاهش می یابند.
وی در ادامه به اقتصاد مقاومتی ما در دو مجموعه «بستر اقتصادی» و «بازیگر اقتصاد» اشاره و یادآور شد: در بستر اقتصادی که سیاستگذاری دولت و حاکمیت است باید شرایط برای رشد سریع کسب و کار مساعد باشد.
دکتر سلطانی یکی از وظایف اصلی سازمانهای بینالمللی را طراحی سازی و کارهایی برای مقایسه کشورها از نظر فضای کسب و کار عنوان کرد و گفت: امروز مسابقه کشورها در این است که فضای کسب و کار را برای خود مساعد کنند و کشورها و دولت ها در این رقابت خود را در این مسیر عریان تر از همیشه می بینند.
وی افزود: کسانی که در این راستا تلاش و سرعتشان را بیشتر کرده اند تا بتوانند حرکت خود را افزایش دهند، کشورهایشان در اقتصاد خود موفق تر بوده اند.
دکتر سلطانی با بیان اینکه متاسفانه ما در سه چهار سال گذشته بهبود نسبی را در این زمینه شاهد بودیم، گفت: اما باید بگوییم که دولت نسبت به گذشته در این موضوع شفاف تر وارد شده و انتقال اطلاعات به مردم از سوی دولت بهتر شده است.
بانک مرکزی در راستای تنظیم نظام پولی و مالی استقلال و اقتدار لازم را ندارد
وی بستر مناسب دیگر را برای کسب و کار، نظام تامین مالی کشور عنوان کرد و افزود: گاهی نظام تامین مالی کشور با ناکارآمدی، قانون گریزی، عدم شفاف سازی و.. به بازار کسب و کار ما ضربه زده است و بانک مرکزی نیز در راستای تنظیم نظام پولی و مالی نه تنها از استقلال لازم و کافی برخوردار نیست بلکه اقتدار هم در این زمینه ندارد.
دکتر سلطانی اضافه کرد: دولت باید سرعت و جدیت خود را در مقررات زدایی بیشتر کند، هر چند از سال گذشته به واسطه تصویب قانون رفع موانع تولید، این حرکت آغاز شده است اما با کندی پیش میرود.
وی بخش دیگری که باید در اقتصاد مقاومتی مورد توجه قرار بگیرد را قول وامی و مقرارتی دانست و اضافه کرد: بعد دیگر به قوه قضاییه بر می گردد که شدیدا به سهولت کار در نظام قضایی نیاز داریم تا سلامت اداری ما افزایش پیدا کند چون اطاله دادرسیها برای فعالان اقتصادی جریان فرسایشی به وجود می آورد.
وی با تاکید بر اینکه فعال اقتصادی ما بسیار بار فراز و نشیب های تورم را به دوش کشیده است در حالی که در شرایط افزایش نرخ تورم، کسب و کار فعال ممکن نیست، خاطر نشان کرد: «بازیگر اقتصادی» یعنی کسانی که فعالان اقتصادی ما هستند و سهم خود ما در اتفاقاتی که در اقتصاد کشور افتاده سهم کی نبوده است.
دکتر سلطانی با اشاره به اینکه شاید بخاطر مشکلات ریزبیننده تر به تحولات کسب و کار به دنیا نگاه می کنیم تافاصله ما با آنها زیاد نشود، گفت: اما این غفلت ما را در شرایطی گذاشته که در هر صورت ما این فاصله را پیدا کردیم.
وی افزود: باید بپذیریم که فناوری های نوینی که در هر حوزه وارد شده است نتوانستیم آنها را به کسب و کار خود وارد کرده و سلایق وعلایق بازار جهانی خود را شناسایی کنیم.
جایگاه بخش خصوصی در اقتصاد مقاومتی کجاست؟
دکتر سلطانی تصریح کرد: ما برای حرکت در مسیر اقتصاد مقاومتی باید بدانیم جایگاه بخش خصوصی در اقتصاد مقاومتی کجاست و برای این کار نیازمند طراحی جدید داریم که رشد را به صورت جهشی داشته باشیم.
وی با تاکید بر ضرورت سرمایه گذاری بر روی تولیدات دانش بنیان، اظهار کرد: ما با افزایش اندازه اقتصاد دانش بنیان می توانیم عقب ماندگی های خود را اصلاح و جبران کنیم.
دکتر سلطانی یادآور شد: با توجه به هدفگذاری قانون برنامه ششم برای رشد 8 درصدی، ظرفیت حدود 4 درصدی داریم که برای تغییر روند این آهنگ رشد، نیازمند تغییر جدی روش هستیم.
وی در ادامه با بیان اینکه اقتصاد جهان و کشور ما سده ها و هزارن سال است که برپایه اقتصاد سنتی و کشاورزی حرکت و معیشت شهروندان را تامین کرده است، گفت: فقط در چند دهه گذشته فاصله گرفتن از فعالیت های سنتی امروز سهم کشاوری در اقتصاد کشورهای توسعه یافته به 5 درصد و عموما به یک درصد کاهش یافته است و این نشان می دهد که رشد بخش صنعتی بارها و بارها بیشتر بوده است.
دکتر سلطانی در ادامه اقتصاد مقاومتی را یعنی شناسایی فرصت ها و سرمایه گزاری بر روی روند اجرای آن عنوان کرد و افزود: برای موفقیت در عرصه جهانی و کسب و کار فعال تر باید کارها را به بخش خصوصی سپرد.
نظر شما