به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، مذاکره کنندگان ارشد هسته ای جمهوری اسلامی ایران معتقدند واشنگتن تا به امروز آن طور که باید به تعهدات خود در اجرای برجام عمل نکرده است.
بنابراین گزارش، در تازه ترین اظهار نظر مجید تخت روانچی عضو تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان در گفت و گو با ایسنا در خصوص اقدامات واشنگتن برای اجرای برجام توضیحاتی ارایه داده است.
این مقام وزارت امور خارجه افزود: مقداری از این مشکلات بر میگردد به اینکه تحریمهای دیگری هم به جز تحریمهای مرتبط با موضوع هستهای (تحریمهای اولیه آمریکا) وجود دارد که باعث نگرانی برخی موسسات مالی اروپایی میشود که ما هم به آن منتقد هستیم و به آمریکاییها هم این را گفتهایم که آنها بر اساس برجام باید فضای لازم را ایجاد کنند تا این نگرانی رفع شود و از دید ما این کار را انجام نمیدهند. از دید ما از واشنگتن دو پیام میآید؛ یکی از وزارت خارجه آمریکا که میگوید در انجام کارهای بانکی و مالی با ایران هیچ مشکلی وجود ندارد و پیام دوم از سوی اوفک میآید که ناقض پیام اول است.
وی خاطرنشان کرد: در تمام جلساتی که بعد از اجرایی شدن برجام با آمریکاییها در سطح وزیر و معاونان داشتیم بر این نکته تاکید کردیم، پیامی که از سوی آنها میآید نه تنها یک پیام نیست بله این پیام مثبت هم نیست.
معاون ظریف در ادامه این گفتوگو در پاسخ به این پرسش که از نظر ایران آمریکا چه کار باید کند که این مشکل از میان برداشته شود؟ گفت: شرکتها و بانکهای خصوصی بر اساس ملاحظاتی که خودشان دارند تصمیم میگیرند چه کار کنند. ما ایرادمان این است که اوفک که مسوول بررسی تعاملات موسسات و شرکتهای بینالمللی با ایران در آمریکا است، باید یک مجوز جامع (General Licence) به آنها بدهد و اگر نمیشود این کار را انجام دهد یا نمیتواند، باید تک تک با بانکها تماس برقرار کند و سوالات و نگرانیهایشان را پاسخ دهد، همچنین این روند نباید زمانبر باشد، بلکه رویکرد و برخورد اوفک برای رفع نگرانی بانکها باید به حل مسایل این بانکها سرعت دهد. ما خواهان آن هستیم که اوفک صریح و سریع وارد کار شود و مشکلات و ابهامات و سوالات را رفع کند تا سریع به نتیجه برسیم. البته آمریکاییها میگویند در دستورالعملها مسایل، ابهامات و سوالا ت را گفتهایم اما حرف ما و بانکهای بزرگ این است که این مقدار کفایت نمیکند.
وی در پاسخ به اینکه ایران انتظار دارد مشکلات بانکهای بزرگ برای تعامل با ایران از سوی آمریکا در چه فاصله زمانی مشخصی رفع شود؟ با بیان اینکه "نمیتوانم زمان دقیقی بگویم" افزود: حرف ما این است که این روند نمیتواند طولانی و زمانبر باشد، بلکه باید این روند را تسریع کنند. ما میگوییم باید اوفک مجوز را به آن بانک بدهد، حالا هر چهقدر که مراودات و گفتوگوها میان بانکهای ایران و بانکهای بزرگ بینالمللی به زمان و شرایط خاص نیاز دارد بحث دیگری است. در عین حال ما تاکید داریم که آمریکا بر اساس برجام باید اجرای موفقیتآمیز آن را تضمین کند.
علاوه براین، سید عباس عراقچی در نشست خبری که در سالروز اجرای برجام در باشگاه خبرنگاران داشت در مورد بدعهدی های آمریکا توضیحاتی به شرح زیر ارایه داد.
این دیپلمات کشورمان با اشاره به گشایشهای صورت گرفته در حوزه مالی و بانکی گفت: اگرچه گشایشهای بسیار خوبی نسبت به قبل از برجام انجام گرفته، اما هنوز معضل اصلی که عدم ورود بانکهای بزرگ بینالمللی به عرصه مبادلات بانکی با ایران است وجود دارد و این یک واقعیت است.
عراقچی ادامه داد: شاید علت اصلی این موضوع عوامل بیرون برجامی است که فضای لازم اعتمادبخش را برای آنها ایجاد نکرده است و از این فضای بیرون برجامی، آمریکاییها کمال سوءاستفاده را کردهاند. ما این امر را تلقی به بدعهدی و عدم حسننیت در اجرای برجام میکنیم.
وی با تاکید بر اینکه به اعتقاد ما جزو وظایف برجامی آمریکا است که شرایط لازم را برای بازگشت تحریمها به حالت کاملاً معمول خود فراهم کند، تصریح کرد: آمریکاییها این کار را انجام ندادند و حتی فضای مخربی را نیز در برخی موارد ایجاد کردهاند و در این مقوله چالش ما با آنها ادامه دارد.
عراقچی در خصوص مصوبه کنگره آمریکا در خصوص منع خرید آبسنگین از ایران عنوان کرد: کنگره قانونی گذاشته که دولت آمریکا از ما آبسنگین نخرد، اما دیدیم که محموله اول فروخته شد و پول آن را هم گرفتیم. بر فرض که دولت آمریکا از ما آبسنگین نخرد، خود آمریکا ضرر کرده است و ما بهعنوان فروشنده آبسنگین الان در عرصه بینالمللی شناختهشدهایم و این خود یکی از نشانههای تثبیت و محقق شدن حق ما در انرژی هستهای است.
وی با تاکید بر اینکه ایران بهعنوان فروشنده آبسنگین در دنیا مطرح است، اظهار داشت: آمریکا نمیخرد، نخرد. مشتریهای دیگری وجود دارد و این کالایی است که حتی اگر نخرند، در ایران خواهد ماند و ما موظف نیستیم که حتماً آن را بفروشیم و تنها تعهد ما این است که آب سنگین خود را برای فروش به بازارهای بینالمللی عرضه کنیم. سازمان انرژی اتمی اعلام کرده که خریدارهای دیگری نیز برای آبسنگین وجود دارد و برای فروش 40 تن آبسنگین با روسیه در حال مذاکره هستیم.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام ادامه داد: در خصوص مصادره 2 میلیارد دلاری اموال ایران توسط آمریکا، طرف آمریکایی در این امر خباثت خود را نشان داد و ممکن است قوانین دیگری نیز گذاشته شود، همچنین قانونی در خصوص ممنوعیت فروش هواپیما به ایران تصویب کردند و رئیسجمهور آمریکا گفته است که این قانون را وتو میکند، مسائل داخلی آمریکا و مسائل بین دولت و کنگره به خود آمریکاییها مربوط است. آنها در برجام وظایف و تعهداتی دارند که باید به آن عمل کنند و مجوز فروش هواپیما را به متقاضیان آن بدهند، اگر ندهند نقض برجام صورت گرفته است.
عراقچی با تاکید بر اینکه ما همه موارد را یک به یک دنبال میکنیم و از هیچ یک از حقوق خودمان طبق برجام نخواهیم گذشت، اظهار داشت: اینکه اگر نقض شود ما ضرر خواهیم کرد بستگی به این دارد که چطور به این موضوع نگاه کنیم، چه کسی و چگونه برجام را نقض کند، اگر آمریکا یا دولت بعدی آمریکا برجام را نقض کند دنیا به مشروعیت جمهوری اسلامی ایران و به بدعهدی آمریکاییها اذعان خواهد کرد.
وی با بیان اینکه نباید داشتههای خودمان را در برجام را به چند مواد و چند هزار سانتریفیوژ محدود کنیم، ادامه داد: در بخش هستهای به سرعت میتوانیم دوباره همه چیز را سرجای خود بازگردانیم. دستاورد اصلی ما رسیدن به حق داشتن انرژی هستهای است و اینکه دنیا الان به برنامه هستهای ایران احترام میگذارد و اگر بدون نقض از سوی ایران طرفهای مقابل تعهدات خود را نقض کنند این احترام از سوی دنیا بیشتر هم خواهد شد. دستاورد ما قطعنامه شورای امنیت است و اینکه برنامه هستهای ما را به رسمیت میشناسد.
از سویی دیگر، کمال خرازی رییس شورای روابط خارجی با اشاره به انتقاد برخی مقامات به اجرا نشدن مطلوب برجام و اقدام متقابل احتمالی ایران تاکید کرد: اینکه چه موقع باید به این تصمیم برسیم تا اقدام دیگری در مقابل سوءاستفاده آمریکاییها در اجرا نشدن مطلوب برجام انجام دهیم، موکول به نظر مقام معظم رهبری است.
کمال خرازی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به انتقادات جدی برخی مقامات و شخصیتهای سیاسی کشور که اخیرا در رابطه با اجرا نشدن برجام به شکلی مطلوب پس از شش ماه بیان شده است، گفت: دلیل اجرا نشدن مطلوب برجام و انتقادات، استفاده نابجا از ابزارهایی است که آمریکاییها سعی دارند با به کار بردن آنها برجام به خوبی اجرا نشود. توقع ایران این بوده است که با اجرا شدن برجام اقتصادی شاداب و پررونقی را شاهد باشد.
وی در پاسخ به این پرسش که ایران تا چه زمانی منتظر اقدام جدی طرف آمریکایی برای برداشتن موانع بر سر راه اجرای صد در صدی برجام میشود؟ اظهار کرد: اینکه چه موقع باید به این تصمیم برسیم تا اقدام دیگری در مقابل رفتار آمریکاییها انجام دهیم موکول به نظر مقام معظم رهبری است که از ابتدا در جریان این مساله بودند و موضوع را هدایت کردند.
وزیر خارجه پیشین ایران تصریح کرد: از اول هم پیشبینی میشد آمریکاییها با استفاده از ابزارهایی که دارند از اجرای مطلوب برجام جلوگیری کنند و نباید از ابتدا خوشبینی زایدالوصفی به وجود میآمد که تصور کنیم با برجام همه مسایل حل میشود.
نظر شما