خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: مجتمع بندری شهید رجایی بندرعباس از مهمترین بنادر ایران به شمار میرود با ظرفیت تخلیه و بارگیری سالانه حدود ۱۰۰ میلیون تن کالا، به تنهایی بیش از ۵۵ درصد صادرات و واردات و ۷۰ درصد ترانزیت بنادر کشور را برعهده دارد. همچنین تخلیه ۹۰ درصد بارگیری کالاهای کانتینری کشور در این مجتمع انجام میگیرد.
بنابراین گزارش، این بندر در فاصله ۲۳ کیلومتری غرب بندرعباس واقع شده و با بیش از ۴۸۰۰ هکتار وسعت (محدوده عملیاتی و پس کرانه)، ظرفیت پذیرش سالانه بیش از ۸۸ میلیون تن کالا را دارد. این بندر در سال ۲۰۱۲ با ۸۰ بندر جهان، تبادل کالا انجام میداد. ایجاد منطقه ویژه اقتصادی بندر شهید رجایی در تاریخ ۱۳۷۶ در هیئت وزیرات تصویب شد. این بندر با برخورداری از ۱۸ دستگاه جرثقیل دروازهای (گنتری کرین)، و حدود ۴۰ پست اسکله و با در اختیار داشتن بزرگترین و پیشرفته ترین ترمینالهای کانتینری کشور، توانایی پهلودهی انواع کشتیهای اقیانوس پیما را داراست. تا پیش از شروع تحریمهای ایالات متحده آمریکا علیه این بندر (سال ۲۰۱۱ (میلادی))، ۳۰ خط کشتیرانی جهان، اقدام به تخلیه کالاهای خود در این بندر مینمودند. در تازهترین رتبهبندی برترین بنادر جهان که در سپتامبر ۲۰۱۳ منتشر شد، بندر شهید رجایی با چند پله سقوط نسبت به گذشته، در رتبه ۵۹ جهان قرار گرفت.
این گزارش می افزاید: این بندر در سالهای اخیر رشد و توسعه یافته است تا جایی که عملیات جابجایی محموله های بازرگانی در آن در سه ماه نخست سال جاری رونق 34 درصدی داشته است. پایگاه خبری مناطق آزاد در این زمینه به نقل از ابراهیم ایدنی، مدیر منطقه ویژه اقتصادی بندر شهید رجایی نوشته است: "بندر شهید رجایی از فرورین تا پایان خردادماه سال جاری در مجموع 19مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان و میلیون و 916 هزار و 136 تن کالای نفتی و غیرنفتی در بزرگترین بندر تجاری ایران تخلیه و بارگیری شد که افزایش 34 درصدی در این مدت به ثبت رسید. از این حجم عملیات بندری، 12 میلیون و 616 هزار و 449 تن مربوط به کالاهای غیر نفتی و 7 میلیون و 299 هزار و 687 تن مربوط به کالای نفتی است که به ترتیب 39 و 27 درصد افزایش داشته است.
حجم صادرات کالاهای غیرنفتی در بزرگترین بندر تجاری ایران هشت میلیون و 696 هزار تن است که 84 درصد بیشتر از مدت مشابه سال گذشته بوده است. در همین مدت 2 میلیون و 70 هزار و 450 تن کالای غیرنفتی از طریق این بندر وارد کشور شد که کاهش 20 درصدی نشان می دهد. حجم کل کالاهای ترانزیت شده از طریق بزرگترین بندر تجاری کشور در سه ماه نخست امسال را یک میلیون و 127 هزار و 322 تن است. در این بخش، رشد هفت درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به ثبت رسید."
یادآور می شود: بندر شهید رجایی دروازه طلایی اقتصاد ایران است که 53 درصد صادرات و واردات، 70 درصد ترانزیت وتخلیه وبارگیری حدود 85 درصد کالاهای کانتینری درسطح کل بنادر کشور را پشتیبانی می کند. بندر شهید رجایی با 18 دستگاه گنتری کرین (جرثقیل غول پیکر جهت تخلیه و بارگیری کانتینری) و40 پست اسکله، بزرگترین و پیشرفته ترین بندر کانتینری ایران است. عملیات کانتینری در حوزه بندری از جمله شاخصهای مهمی است که مدتهای بسیاری بود خبری از رشد این عملیات در بزرگترین بندر تجاری ایران وجود نداشت اما خوشبختانه با تلاش های دولت تدبیر و امید و به دنبال توافق برجام و استقبال خطوط کشتیرانی برتر دنیا برای حضور در بندر شهید رجایی و افزایش تردد خطوط کشتیرانی لاینر به این بندر، این عملیات رشد قابل ملاحظه ای یافته است که در نوع خود نشان از رشد اقتصادی در کشور دارد.
نظر شما