خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: تغییری را در وضعیت حقوق بشری ایران شاهد نیستیم، نظارت بر پولهای پرداختی از سوی آمریکا به ایران توسط سنا، واکنش لبنان به تصمیم برخی کشورهای عربی علیه ایران از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
تغییری را در وضعیت حقوق بشری ایران شاهد نیستیم
دولت انگلیس در تازهترین گزارش حقوق بشری خود با دخالت در امور داخلی ایران مدعی عدم تغییر محسوس در وضعیت بانوان، فشار بر قومیتهای مذهبی، موفق نبودن رییس جمهور منتخب در ایجاد اصلاحات و برخی موارد دیگر شد.
در آخرین گزارش دولت انگلیس از حقوق بشر ایران آمده است: در سال 2015 شاهد تعامل ایران با نظام قانونمند بینالمللی و حصول توافق تاریخی بودیم که محدودیت سفت و سختی را بر برنامه هستهای ایران تحمیل میکند. اما با این وجود، وضعیت حقوق بشر ایران همچنان منشا نگرانی است. در حالیکه «حسن روحانی» رییس جمهور منتخب متعهد به افزایش آزادیهای مدنی و شهروندی شد و قول اصلاحات در زمینه رفع تبعیض بر بانوان و اقلیتهای مذهبی و همچنین ایجاد عرصه گسترهتر برای آزادی بیان را داده بود اما شواهد ناچیزی از تغییری مثبت در این موارد وجود دارد.
در بخشی دیگر از گزارش ادعایی دولت انگلیس آمده است: در مواردی حتی وضعیت در ایران بدتر نیز شده است. آمار اعدامیها به ویژه، نگران کننده بوده و نماینده ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران از 996 تا 1025 موردی اعدامی در سال 2015 در حالی خبر داده که این رقم نسبت به سال 2014 افزایش را نشان میدهد.
در بخش دیگر این گزارش با ادعای اینکه رسانههای خبری شنیداری و تصویری و اصحاب رسانهها در ایران در احاطه دولت قرار دارند و اینترنت نیز به شدت محدودیت دارد به وضعیت زنان در ایران پرداخته شده و آمده است: بانوان در ایران همچون مردان از حقوق برابری برخوردار نیستند و تبعیض وجود دارد. به عنوان مثال، زنان متاهل باید با اجازه همسرانشان کشور را ترک کنند.
دولت انگلیس با پرداختن به موضوع اقلیتهای مذهبی مدعی شده است: واقعیت این است که بسیاری از غیر مسلمانان در ایران با تبعیض مواجهاند و تلاش مسلمانان برای تغییر عقاید منجر به تعقیب قضایی خواهد شد و گزارشهای مداومی از دستگیری مسیحیان به خاطر برپایی کلیساهای خانگی وجود دارد.
در این گزارش به صراحت آمده است: انگلیس به هدایت تلاشهای بینالمللی برای ترغیب ایران جهت بهبود وضع حقوق بشری ادامه میدهد. ما به بررسی وضعیت پروندههای اشخاص خاص با دولت ایران و همچنین نگرانی در زمینه مواردی چون افزایش اعدام، اعدام نوجوانان و تداوم تبعیض بر اقلیتهای مذهبی ادامه میدهیم. همچنین ما در حفظ نگهداری فهرستی بیش از 70 نفر از افراد تحت ساز و کار تحریم حقوق بشر در ایران کمک کردهایم.
در بخش پایانی این گزارش مداخله جویانه آمده است: نسبت به تمدید ماموریت نماینده ویژه حقوق بشر ایران استقبال میکنیم و حمایت از این حکم را ادامه داده و امیدواریم ایران از این فرصت برای تعامل با سازمان ملل متحد استفاده نماید.
رابطه با ایران باید بر اساس احترام به تمامیت ارضی و رعایت حسن همجواری باشد
«انور قرقاش» وزیر مشاور در امور خارجه امارات متحده عربی روز گذشته نشست چهار جانبهای را با حضور وزرای خارجه عربستان سعودی، امارات، بحرین، مصر و نیز دبیرکل اتحادیه عرب ریاست کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی امارات متحده «وام» در این نشست چهار جانبه بحران ناشی از ایران و راههای مقابله با نفوذ این کشور در امور داخلی اعراب (ادعای این خبرگزاری) بررسی شده و بیانیهای نیز به دنبال آن صادر شد.
در این جلسه وزرای خارجه حاضر سخنان و بیانیههای منفی از سوی مقامهای ایران علیه کشورهای عربی نیز بررسی شد.
در این بیانیه آمده است که کمیته چهارجانبه متوجه اقدامهای تنشزای گسترده و جدی ایران و مداخله در امور داخلی اعراب شده است.
در بیانیه این کمیته مطابق معمول مداخله ایران در امور کشورهای عربی محکوم و خواهان توقف آن شده است. همچنین در این بیانیه تاکید شده است که رابطه با ایران باید بر اساس احترام به تمامیت ارضی دیگر کشورها و رعایت حسن همجواری باشد.
کشورهای عربی اخیرا موجی را برای اتهام زنی به ایران وارد کردهاند و ادعا میکنند تهران در امور داخلی کشورهای عربی منطقه دخالت میکند.
روزنامه «المدینه» عربستان سعودی نیز شنبه ادعا کرد که به پیشنویسی که قرار است در پایان این اجلاس کشورهای عربی قرائت شود، دست یافته است و در آن از ایران خواسته شده که از سیاستهای تنشزا در کشورهای عربی دست بردارد.
روزنامه کویتی «الجریده» نیز در یادداشتی در هفته گذشته با دفاع از وجود داعش مدعی شد این گروه تروریستی میتواند حائلی برابر ایران شیعه باشد.
مهر:
نظارت بر پولهای پرداختی از سوی آمریکا به ایران توسط سنا
دو سناتور جمهوریخواه در آمریکا لایحه ای را به مجلس سنای آمریکا ارائه داده اند که بر اساس آن، دولت آمریکا موظف به ارائه گزارش در مورد پول های پرداختی این کشور به کشورهای حامی تروریسم خواهد شد.
به گفته ارائه دهندگان این طرح، یعنی «سناتور فیشر» و «سناتور لنکفورد»، دلیل ارائه این طرح، واریز ۱.۷ میلیارد دلار از بدهی های دولت آمریکا به حساب ایران در ماه ژانویه سال جاری میلادی بوده است.
بر اساس این طرح که «داوری شفافیت مالی و جلوگیری از تامین مالی تروریسم» نام دارد، دولت آمریکا موظف خواهد شد تا برای هرگونه واریز وجوه مالی به کشورهای خارجی، به خصوص آن دسته از دولت هایی که دشمن آمریکا به حساب می آیند، گزارش شفاف ارائه کند.
استدلال این دو سناتور جمهوریخواه برای ارائه این طرح این مساله این بوده که چون مردم آمریکا به دولت این کشور مالیات می پردازند، پس حق دارند بدانند که این مالیات برای چه کاری و در کجا مورد استفاده قرار می گیرد.
سناتورهای نامبرده با محکوم کردن کشورمان به انجام اعمال تروریستی در منطقه و حمایت از تروریسم خواستار شفافیت مالی در انجام انتقال های مالی به ایران شده اند.
سناتور «لنکفورد» در بیانیه خود که در این راستا صادر کرده آورده است: یک سال پس از انجام توافق هسته ای با ایران، نگرانی های ما در مورد این کشور هنوز مانند قبل ادامه دارد. پنهانکاری های آنها نگران کننده بوده و آنها هنوز به اشاعه تروریسم در کل منطقه کمک می کنند. پرداخت میلیارد دلاری پرزیدنت «اوباما» به ایران در ماه ژانویه که ما اکنون می دانیم ایران این پول را صرف توسعه نظامی خود کرده، نمونه ای از کارهای خطرناک دولت است.
در بیانیه سناتور «فیشر» نیز آمده است: خانواده های سختکوش آمریکایی همگی این حق را دارند بدانند دلارهای پرداختی که آنها بابت مالیات پرداخت می کنند، به خصوص آن بخشی که برای راه دولت های متخاصم صرف می شود، دقیقا چرا و به چه علت هزینه می شوند. شفافیت بیشتر منجر به ایجاد پاسخگویی بیشتر خواهد شد و این لایحه می تواند دولت ما را در قبال کارهایی که انجام می دهد مسئولیت پذیرتر کند. ما نباید در کار تامین منابع مالی برای دولت های حامی تروریسم وارد شویم!
گفتنی است، نسخه اصلی این لایحه در سال ۲۰۱۵ توسط سناتورها «فیشر» و «گاردنر» به سنا ارائه شد و پس از تصویب در آوریل ۲۰۱۶، به عنوان بخشی از قانون سیاست نوسازی در بخش انرژی به تصویب در آمد.
ترکیه قصد ایجاد تغییر کلی در سیاست خارجی خود را ندارد
«رضا هاکان تکین» سفیر ترکیه در نشست خبری که در محل سفارت این کشور در تهران برگزار شد، ضمن محکوم کردن کودتای نافرجامی که به قول وی نتیجه نفوذ یک گروه تروریستی شناخته شده در ساختار حاکمیت بود، از مقاومت و یکپارچگی ملت ترکیه در برابر کودتاچیان قدردانی کرد.
وی پیش از پاسخ به پرسش خبرنگاران اعلام کرد که وقوع این کودتای نافرجام دو نکته مهم را به اثبات رساند که یکی عمق نهادیه شدن دموکراسی و باور مردم ترکیه به نهادهادی دموکراتیک و دولتی است که ایشان با رای خود انتخاب کرده اند و دیگری تجلی عمق روابط و ارتباطات آنکارا – تهران با توجه به اعلام حمایت صریح ایران از ترکیه از همان لحظات آغازین کودتا است.
هاکان تکین در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه در سفر آتی «مولود چاوش اغلو» وزیر امور خارجه ترکیه به آمریکا با موضوع ارائه درخواست رسمی برای استرداد «فتح الله گولن» رهبر مخالفین دولت چه اندازه جای امیدواری برای آنکارا وجود دارد، گفت: ما پیش از این هم برای استرداد گولن درخواست و پرونده هایی را به آمریکا داده بودیم اما بعد از این اقدام درخواست جدیدی به همراه اسناد و مدارک مربوطه آماده کرده ایم که ظرف چند روز آینده به واشنگتن ارائه خواهد شد.
وی افزود: آمریکا قول مساعد داده که اگر ما سند و مدرکی ارائه کنیم آن را در چارچوب قوانین این کشور بررسی کرده و اقدامات لازم را انجام دهد.
با این حال، هاکان تکین تاکید کرد: البته این گذر زمان خواهد بود که رویکرد اتخاذی از سوی آمریکا را نشان خواهد داد.
وی در شفاف سازی اظهارات «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه مبنی بر اینکه آنکارا بعد از این کودتا روابط خود را با ایران و روسیه تغییر خواهد داد گفت: روسای جمهور ترکیه و ایران بر لزوم همکاری دو جانبه تاکید کرده اند.
وی ادامه داد: درست است که دو کشور در زمینه برخی مسائل منطقه ای با یکدیگر اختلاف نظر دارند اما در شرایط فعلی باید برای به حداقل رساندن این اختلاف نظرها تلاش کنیم. اما نباید از اظهارات مطرح شده این طور برداشت شود که ترکیه قصد ایجاد تغییر کلی در سیاست خارجی خود را دارد. اگر قرار به ایجاد تغییر است همه طرفین باید گامی به عقب بردارند. در خصوص مسائل کشورهایی مانند عراق و سوریه نیز باید منافع همه اقشار مردمی این دو ملت در نظر گرفته شود.
هاکان تکین در خصوص تاثیر پاکسازی ارتش ترکیه در تغییر جایگاه آن در ناتو گفت: اقدام به کودتا در سلسله مراتب فرماندهی نبوده است و آنچه که اتفاق افتاد نتیجه نفوذ یک گروه کوچک بود. این پاکسازی برای ممانعت از تکرار حوادث مشابه لازم است و عضویت ترکیه در ناتو از تغییرات ایجاد شده تاثیری نمی پذیرد.
وی همچنین تاکید کرد که سیاست ترکیه برای پیگیری عضویت در اتحادیه اروپا تغییر ناپذیر است. با این حال وی از موضع گیری برخی کشورهای اروپایی درخصوص حواث ترکیه ابراز شکایت کرده و گفت: در حالی که فرانسه در واکنش به حملات تروریستی خود شش ماه وضعیت فوق العاده اعلام و شش ماه دیگر نیز آن را تمدید کرد، برخی از کشورهای اروپایی برخورداری از حق مشابه برای ترکیه را صلاح نمی بینند.
وی در نهایت تاکید کرد: ترکیه عضو اتحادیه بشود یا نشود از اصول دموکراسی عدول نخواهد کرد.
هاکان تکین در خصوص چگونگی نفوذ عناصر تروریستی در بدنه ارتش و دیگر نهادهای دولتی ترکیه گفت: شورای امنیت ملی دو سال پیش هشدار داد که باید با جریان های موازی دولت مقابله کرد. چند ماه پیش هم بار دیگر هشدار داد که باید برای مقابله با این جریان در داخل و خارج از کشور آماده بود.
وی در خصوص حضور عناصر نفوذی در وزارت امور خارجه ترکیه نیز گفت: ورود آنها به این وزارت خانه امر نسبتا جدیدی است و به پنج سال پیش باز می گردد. از همان سال ها جنبش وابسته به گولن با دزدیدن سوالات امتحانی وزارت امور خارجه، تلاش کرد تا افراد منتسب به خود را وارد این نهاد کند.
هاکان تکین در خصوص تضاد گفته های «بنعلی ایلدریم» نخست وزیر ترکیه که گفته بود این کشور قصد بهبود روابط با سوریه و مصر را دارد و موضع گیری متفاوت اردوغان در این باره گفت: هیچ تضاد و اختلاف نظری بین این دو شخصیت سیاسی ترکیه وجود ندارد.
وی ادامه داد: ایلدریم هم بر موضع ترکیه مبنی بر عدم امکان حضور «بشار اسد» در آینده سیاسی سوریه تاکید می کند. در خصوص مصر هم باید بگویم که ما می خواهیم روابط با قاهره را بهبود ببخشیم اما همانطور که دیدید مصر مانع از صدور قطعنامه شورای امنیت در محکومیت کودتای نظامی ترکیه شد که البته این تعجبی هم ندارد چرا که دولت فعلی قاهره خود با کودتا به این مقام رسیده است.
ایرنا:
واکنش لبنان به تصمیم برخی کشورهای عربی علیه ایران وحزب الله در اجلاس موریتانی
روزنامه لبنانی السفیر تاکید کرد:لبنان در خصوص تصمیم برخی کشورهای عربی برای گنجاندن بندی در بیانیه پایانی اجلاس سران عرب در موریتانی که در آن«حزب الله لبنان به تروریسم و ایران و همپیمانان آن به دخالت در امور کشورهای عربی متهم شده باشند»، اعلام تحفظ می کند.
بیست و هفتمین اجلاس سران کشورهای عربی قبل از ظهر امروز( دوشنبه) در نواکشوت پایتخت موریتانی در حالی آغاز می شود که بیشتر سران عرب مانند پادشاه سعودی ، رئیسان جمهوری مصر و تونس در آن حضور نخواهند داشت.
از آنجا که لبنان بیش از دو سال و یک ماه است رئیس جمهوری ندارد، « تمام سلام» نخست وزیر این کشور در راس هیاتی از جمله « رشید درباس» وزیر امور اجتماعی در این اجلاس شرکت می کند.
« جبران باسیل» وزیر امور خارجه و « وائل ابوفاعور» وزیر بهداشت لبنان به دلایلی « خاص و غیرمنتظره» از شرکت در این اجلاس خودداری کردند.
روزنامه لبنانی السفیر نوشت: برخی از کشورهای عرب حوزه خلیج فارس تصمیم دارند نسبت به بند « همبستگی با لبنان» در بیانیه پایانی اجلاس معروف به « اعلامیه نواکشوت» اعلام تحفظ کنند و درمقابل لبنان هم نسبت به بندی که در آن « حزب الله به تروریسم متهم و ایران و همپیمانان آن به خاطر دخالت در امور داخلی کشورهای عربی از جمله حزب الله محکوم شده باشند» اعلام تحفظ می کند.
این بند در بیانیه های پایانی اجلاس سران عرب از اجلاس اخیر آنها در قاهره و اجلاس چند ماه قبل کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در استانبول درج شد و به دلیل مخالفت لبنان با آن به مشکلاتی میان لبنان و برخی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس به ویژه سعودی منجر شد.
روزنامه السفیر به نقل از نخست وزیر لبنان که درهواپیما هنگام عزیمت به پایتخت موریتانی با خبرنگاران همراه خود گفت وگو کرده است، تاکید کرد:موضع لبنان روشن است، حزب الله یک حزب لبنانی و رکن اساسی در ساختار سیاسی آن است و ما تمایل داریم جبهه داخلی لبنان تقویت شود تا بتواند در این شرایط سخت پایداری کند.
نظر شما