اوراق صکوک اسلامی ایرانی؛ خریداران خارجی پیدا کرد

خبرگزاری شبستان:توسعه روابط خارجی کشورمان و ورود سرمایه گذاران خارجی به کشور باعث رونق سیستم بانکی ما شده است تا جایی که امروز سرمایه‌گذاران خارجی اوراق صکوک اسلامی ایرانی را خریداری کرده اند.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ابزارهای مالی اسلامی (صکوک)، اوراق بهادار با ارزش مالی یکسان و قابل معامله در بازارهای مالی هستند که بر پایه یکی از قراردادهای مورد تأیید اسلام طراحی شده‌اند و دارندگان اوراق به صورت مشاع مالک یک یا مجموعهای از داراییها و منافع حاصل از آن‌ها می‌باشند.

 

بنابراین گزارش، صکوک دارای مزیت‌های متعددی بوده و به عقیده برخی صاحب نظران، این نوع اوراق بهادار اسلامی پل ارتباطی بین دو بازار پول و سرمایه به‌شمار می‌رود. برخی از عمده مزایای صکوک به شرح زیر می‌باشد:

۱- افزایش نقدینگی بانی (تأمین مالی کننده از طریق انتشار صکوک)

 ۲- در صورت انتشار صکوک به پشتوانه دارایی‌هایی که نقدینگی پایینی دارند و یا غیر نقد هستند، دارایی‌های مذکور از ترازنامه خارج شده و وجوه نقد جایگزین آن می‌شود.

 ۳- علیرغم اینکه قسمتی از دارایی‌ها از شرکت بانی جدا می‌شود اما با این حال باز هم بانی می‌تواند از دارایی‌ها استفاده کند.

 ۴- از آنجا که صکوک با پشتوانهٔ دارایی منتشر می‌شود لذا دارای ریسک کمتری است و هزینه تأمین مالی را نیز کاهش می‌دهد.

۵- کمک به توسعهٔ بازار سرمایه با فراهم کردن امکان تبدیل دارایی‌ها به اوراق بهادار.

 ۶- چنان‌چه برای دادوستد این نوع اوراق بازار ثانویه فراهم شود آنگاه قابلیت نقدشوندگی این اوراق هم افزایش می‌یابد.

 

این گزارش می افزاید: توسعه روابط خارجی کشورمان و ورود سرمایه گذاران خارجی به کشور باعث رونق سیستم بانکی ما شده است تا جایی که امروز سرمایه‌گذاران خارجی اوراق صکوک اسلامی ایرانی را خریداری کرده اند. مهر در این رابطه به نقل از محمد فطانت، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار نوشته است: "در سال گذشته حاصل تلاش کمیته فقهی در صحنه عمل افزایش ارزش بازار صکوک اسلامی از ۷۲۰۰ میلیارد تومان به ۵۲۰ هزار میلیارد تومان ظرف یک سال بود، این در حالی بود که اقبال عمومی به این اوراق به حدی است که تقاضای بالایی برای این اوراق در بازار وجود دارد. اقبال به این اوراق مختص سرمایه گذاران داخلی نیست، در سایر بازارهای دنیا سرمایه گذارن علاقمند هستند که صکوک اسلامی را به سبد خود اضافه کنند. در حال حاضر کارگزاران اعلام کرده اند که بخشی از این اوراق توسط سرمایه گذاران خارجی خریداری شده است. در حال حاضر در تلاش هستیم تا این اوراق در سایر کشورها عرضه شود و سازمان بورس در تلاش است تا با رفع موانع قانونی انتشار صکوک در بازارهای بین المللی توسعه یابد."

 

یادآور می شود: ایران در سال ۱۹۹۴ میلادی مقررات ناظر بر انتشار اوراق مشارکت را تهیه کرد و شهرداری تهران به عنوان ناشر، اولین اوراق مشارکت را جهت تأمین مالی پروژه بزرگراه شهید نواب صفوی منتشر کرد. بدلیل عدم اطلاع محققان حوزه مطالعات مالی اسلامی از این ابداع، ایده استفاده از ابزارهای مالی اسلامی را به اوایل سال‌های ۱۹۹۷ میلادی یعنی ۳ سال پس از تصویب ضوابط اجرایی انتشار اوراق مشارکت ایران نسبت می‌دهند. بنابراین، ایران به عنوان اولین کشوری بود که اقدام به طراحی و انتشار چنین ابزارهایی کرد البته توسعه ابزارهای مالی و طراحی انواع مختلف آن توسط سایر کشورهای اسلامی به ویژه کشورهای عربی و مالزی بوده است. از سال ۲۰۰۱ میلادی تا ژانویه ۲۰۱۳ میلادی حدود ۷/۴۷۲ میلیارد دلار صکوک در جهان منتشر شده که حدود ۳۶/۳۹۴ میلیارد دلار آن صکوک داخلی کشورها و حدود ۳۳/۷۸ میلیارد دلار آن صکوک بین‌المللی بوده است. ارزش صکوک منتشره در ایران تا بهمن ماه ۱۳۹۲ بیش از ۱۵۰۰۰ میلیارد ریال بوده است.

کد خبر 560548

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha