آثار هنری باید بومی شوند و در مراکز عمومی در معرض دید قرار گیرند

خبرگزاری شبستان: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر فرهنگسازی برای فراگیر شدن استفاده از آثار اصیل هنری گفت: باید شرایطی را فراهم کرد که آثار هنری بومی شوند و دست کم در مراکز عمومی در معرض دید قرار گیرند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، آیین رونمایی از گالری مجازی هنر ایران با حضور چهره های فرهنگی و هنری و علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عصر شنبه دوم مرداد ماه در خانه هنرمندان برگزار شد

 علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی  در این آیین گفت: ساحت مقدس هنر، گونه های بسیار دارد که عالی ترین و کاملترین آنها قرآن است که خود مظهر هنر است و در وصف هنر آفرینش بسیار سخن گفته است؛ از جمله عالی ترین هنرهای جهان خلقت انسان است که امیرالمومنین فرموده اند: «تو گمان می کنی که جسم کوچکی هستی در حالی که جهانی در تو نهفته است». لذا می توان گفت که منشا و سرچشمه هنر خود خداوند است و از این منظر هنرمند قابل احترام است چون افریننده است، آفریننده ای که وجهی هر چند ناچیز از زیبایی آفرینشگر جهان هستی را می نمایاند. وقتی هنر هنرمند را ستایش می کنیم در حقیقت گوشه ای از جمال حضرت حق را می ستاییم.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: هنر معنوی اصیل ترین هنری است که در آن نشانه های واقعی از زیبایی و زیبا شناسی نهفته است؛ هنری که منشا قدسی دارد و واجد ارزش های فراوان است. امروز بسیار خرسندیم که به برکت انقلاب اسلامی و در جوششی هوشیارانه، حوزه هنرهای تجسمی و پدیدآورندگان آن بسیار گسترش یافته و صاحب رویدادها و عناوین معتبری مثل رویداد حاضر شده اند.

 

علی جنتی خاطر نشان کرد: حرکت های خود جوشش مثل تاسیس این نگارخانه، برخوردار از ایده ای بدیع و جذاب است که با ابتکار و اهتمام بخش خصوصی شکل گرفته و پدیدآورندگان و صاحبان آن علاقه و انگیزه وافری برای خدمت به فرهنگ و هنر و اهالی آن دارند، آن گونه که به من گزارش شده این نگارخانه با نیتی خیرخواهانه، برنامه های مدون و اهدافی دقیق طراحی شده و مجوزهای لازم را نیز از مراجع ذی صلاح اخذ کرده است.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: این شوق و انگیزه نباید هرگز تضعیف یا خاموش شود بلکه باید مورد حمایت و تشویق قرار گیرد. منظور از حمایت و تشویق نیز شیوه حمایت های معمول مالی یا اختصاص امکانات دولتی نیست بلکه منظور معرفی این سامانه به هنرمندان، مجموعه داران ومردم علاقه مند و شرکت در گردش و تبادل آثار آن است.

 

جنتی  با بیان اینکه هر اثر اصیل هنری به فضای خشک و کسالت آور اطراف خود روح می دهد و زیبایی را به مخاطبش هدیه می کند، گفت: یک اثر هنری فشرده ای از دانش، تجربه ها و الهامات یک هنرمند است که می تواند در طول زمان فاهیم بلندی را به مخاطب انتقال دهد. مخاطب علاوه بر اینکه از سیمای ظاهری یک اثر بهره می برد به تدریج درباره کنه و عمق آن نیز به تفکر می نشیند، از آن می آموزد و گاه تاثیر می پذیرد و موجب عمومی شدن هنر در جامعه می شود.

 

وی  اظهار داشت: امروز کشورهای توسعه یافته به این حقیقت پی برده اند که اقتصاد مبتنی بر صنایع فرهنگی می تواند بخش عمده ای از تولید ناخالص ملی را تشکیل دهد. به همین دلیل در چند دهه اخیر در این بخش سرمایه گذاری کرده و به سودهای کلانی نیز دست یافته اند در حالی که این کشورها معمولا در بخش های صنعت و تجارت بین المللی سرآمد دیگر کشورها هستند اما توسعه صنایع فرهنگی را در کنار بخش های تولید، بازرگانی و خدماتی به عنوان رکن چهارم اقتصاد مورد توجه قرار داده اند.

 

علی جنتی با تاکید بر این نکته که برای فراگیر شدن استفاده از آثار اصیل هنری باید فرهنگ سازی کرد؛گفت: هنوز بسیاری از مردم توان تهیه یک اثر اصیل هنری هرچند با بهای اندک و یا اختصاص زمان کافی برای حضور در نگارخانه ها را ندارند. اما از دیدن این گونه آثار لذت می برند. بنابراین باید شرایطی را فراهم کرد که آثار هنری بومی شوند و دست کم در مراکز عمومی در معرض دید قرار گیرند.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: چه بسیار مجموعه‌های اداری و تجاری، خدماتی و آموزشی و اقامتی و گردشگری که در ساختمان‌های بزرگ و مدرن استقرار دارند اما  اتاق‌ها، تالارها، سرسراها و راهروهای آنها بی روح و کسالت‌آور است و هیچ اثری از مظاهر معماری و فرهنگ و هنر اصیل ایرانی در آنها دیده نمی‌شود.

 

وی  تصریح کرد: بخش خصوصی در این باره می‌تواند گام‌های بلند و موثری بردارد و توان این کار را هم دارد. بخش دولتی، به ویژه موسسات بانکی و اعتباری و سازمان‌ها و شرکت‌های تولیدی هم می‌توانند با بهره گیری از هنرهای تجسمی هم زیبایی بصری و آموزش محتوایی را در فضای سازمانی خویش فراهم کنند و هم با خرید و نگهداری از اثار اصیل از هنر ایرانی و پدیدآورندگان ان نیز حمایت کنند. خوشبختانه قوانین جاری کشور به وزارتخانه‌ها، شرکت‌ها و سازمان‌های دولتی چنین اجازه‌ای را می‌دهد.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: این دولت قبلا طرحی را به مجلس گذشته ارایه داد که سازمان ها را موظف می کرد که یک درصد از اعتبار خود را صرف خرید آثار هنری کنند که متاسفانه تصویب نشد. ولی در سال ٩٤ دوباره این موضوع را در مجلس عنوان کرد و بر اساس تصویب مجلس سازمان ها مجازند که یک درصد از اعتبارات خود را صرف خرید آثار هنری کنند.

 

جنتی گفت: تصور عمومی بر آن است که سود اقتصادی در بخش‌های تولیدی، بازرگانی و خدمات نهفته است و لذا گرایش سرمایه‌گذاری به این سه بخش، موجب غفلت از اقتصاد فرهنگ و هنر شده است. اگر اذعان کنیم که مهم‌ترین داشته ارزشمند ایرانیان، فرهنگ و هنر فاخر آنهاست ـ که از دیرباز شهره عالم بوده ـ پس باید بپذیریم که ما در بهره گیری از این سرمایه ارزشمند کوتاهی کرده‌ایم و آن را یک رکن اساسی اقتصاد به شمار نیاورده‌ایم.

 

وی  خاطر نشان کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از ابتدای دولت یازدهم موضوع اقتصاد فرهنگ و هنر را در راس برنامه های خود قرار داده و تلاش های خوبی هم در این زمینه شده است.

 

جنتی افزود: در بخش اقتصاد خلاق و صنایع فرهنگی کارهای خوبی صورت گرفته و مقالات مختلفی در این زمینه نوشته شده که از آن جمله فصلنامه اقتصاد خلاق است.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی  اظهار داشت: هنر از دیرباز با روح زندگی در سرزمین باستانی ایران عجین بوده و میراثی گرانبار برای ایرانیان به یادگار نهاده و این پیشینه و گذشتة پربار بستر مناسبی برای بالیدن هنرهای نوظهور ساخته است. لذا این گنجینه ارزشمند را باید مورد اهتمام قرار دهیم و آن را به سامان و سود برسانیم. یکی از مهم‌ترین اهداف حوزه اقتصاد خلاق در دولت شکل‌گیری چنین حرکت‌هایی است که امروز شاهد آن هستیم. اقداماتی که بدون وابستگی به دولت و با ذوق و سلیقه بخش خصوصی شکل می‌گیرد و می تواند در کاهش وابستگی اقتصاد کشور به صادرات تک‌محصولی  نفت موثر است.

 

وی اظهار افزود: امروز دنیا دنیای ارتباطات و فناوری است و در این میان گسترش روزافزون و فراگیری فضای مجازی به همة ابعاد زندگی بشر رنگ و بوی متفاوتی بخشیده است. سرعت، دقت، کاهش هزینه‌ها و دسترسی به تنوع و تکثر اطللاعات، هیچ شخصیت حقیقی و حقوقی را از فضای مجازی بی‌نیاز نمی‌کند و فرهنگ و هنر و ارتباطات و تبادلات آن نیز از این قاعده مستثنا نیستند.

جنتی تاکید کرد: شاید در منظر نخست، خرید و فروش آثار اصیل هنری از طریق فضای مجازی، به دلیل ظرایف و شرایط متنوع این کار دشوار به نظر برسد اما اکنون به مرحله‌ای رسیده‌ایم که تکنیک‌های متنوع تجارت الکترونیک همه شرایط برای نمایش و فروش مجازی این آثار  در داخل و خارج از کشور فراهم کرده است.

 

وی گفت: یک نگارخانه مجازی می‌تواند چند ده برابر یک نگارخانه فیزیکی آثار هنری را به نمایش بگذارد و اطلاعات جامعی را درباره آثار و پدیدآورندگان آنها در دسترس علاقه مندان ارائه دهد. در هر موقع از شبانه‌روز علاقه‌مندان را به دیدن آثار هنری دعوت کند و انبوهی از آثار متنوع را در اختیار آنها قرار دهد و بسیاری از فرآیندهای خرید و تبادل و حراج آثار هنری را شبیه‌سازی کند.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی  افزود: با این‌همه، نگارخانه‌های مجازی هرگز رقیب نگارخانه‌های فیزیکی نیستند و دارای کارکردهای متفاوت و به گونه‌ای مکمل یکدیگرند. لذا انتظار می‌رود همکاری نزدیکی بین  نگارخانه‌های مجازی و فیزیکی شکل گیرد و منجر به افزایش کارایی نگارخانه‌داری در سطح کشور شود.

 

وی در پایان گفت: امیدوارم با حمایت همه بخش‌های کشور و به ویژه مجموعه‌داران، این نهال نوپا هر روز محکم‌تر شده و تبدیل به درختِ تنومند و پُر ثمری برای همة هنرمندان کشور هنرپرور ایران شود و سال آینده در چنین زمانی شاهد جشن نخستین سالگرد برپایی این رویداد مبارک و گزارش عمکرد امیدوارکننده آن در همین مکان باشیم.

 

 

کد خبر 560529

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha