به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، نشست هم اندیشی «بررسی جایگاه تاریخی و سندی تأسیس و توسعه مسجد مقدس جمکران» امروز (31 تیر) با حضور اندیشمندان و اساتید تراز اول حوزه از جمله استاد نجم الدین طبسی، حجت الاسلام و المسلمین حسين غيب غلامی، حجت الاسلام و المسلمین اشکوری و همچنین مسئولین مسجد مقدس جمکران در سالن امام خمینی (ره) ساختمان اداری مسجد مقدس جمکران برگزار شد.
هم اندیشی تخصصی «بررسی جایگاه تاریخی و سندی، تاسیس و توسعه مسجد جمکران» با هدف تبیین موقعیت ویژه مسجد مسجد مقدس جمکران به عنوان یکی از پایگاههای مهم شیعه توسط مرکز پژوهشهای مهدویت و آینده اندیشی برگزار شد و در این هم اندیشی علمی به بررسی تاریخی و سندی مسجد جمکران پرداخته شد.
مسجد مقدس جمکران مورد توجه بسیاری از علمای دین بوده است
در این نشست، حجت الاسلام و المسلمین نجم الدین طبسی، استاد حوزه و دانشگاه به کتاب «نجم الثاقب» اشاره کرد و متن عربی همراه با ترجمه روایت تأسیس جمکران را بیان و به سندیت آن پرداخت.
استاد حوزه علمیه قم با بیان این که نمی توان با شبهات سخیف، مسجد جمکران را زیر سوال برد، گفت: برخی شبهات مسجد مقدس جمکران، شبهه نیست، بلکه توهین به بزرگان دین است.
حجت الاسلام و المسلمین طبسی به اعتبار کتب مربوط به سندیت مسجد مقدس جمکران و اعتبار مولفان این کتب اشاره و تصریح کرد: متنی که مرحوم نوری درباره سندیت مسجد مقدس جمکران از جزایری نقل کرده است، از اهمیت خاصی برخوردار است، به طوری که مرحوم نوری فردی قابل معتمد است که میتوان به گفتههای ایشان استناد کرد.
وی با بیان این که مسجد مقدس جمکران مورد توجه بسیاری از علما و بزرگان بوده است، گفت: ما باید متن اصلی روایت مسجد مقدس جمکران را بخوانیم، روایت تأسیس مسجد مقدس جمکران در برخی کتابها به گونه ای ترجمه شده است که در آنها شبهات زیاد است، در حالی که ما باید به متن اصلی روایت توجه کنیم و نباید تنها به ترجمههای روایت اکتفا کنیم.
ایجاد سندیت مسجد مقدس جمکران مستلزم کار جمعی است
در ادامه حجت الاسلام و المسلمین اشکوری، کارشناس مباحث مهدویت عنوان کرد: طی تحقیقاتی که صورت گرفته است، 70 اشکال که ممکن است بر این سند تأسیس مسجد مقدس جمکران وارد شود که در 5 عنوان اعتقادی، فقهی، حدیثی و درایه ای و تاریخی تقسیم بندی شده است.
کارشناس مباحث مهدویت اظهار داشت: شبهات مختلفی بر این سند وارد شده است که غالب این اشکالات پاسخ داده شده است، اما درباره این سوال ها باید کار ویژه شود و ایجاد سند جمکران نیاز به کار جمعی دارد، شبهات باید جمع بندی شود و نظرات جمعی باید صورت گیرد.
حجت الاسلام و المسلمین اشکوری تصریح کرد: اشکالات و شبهات زیادی به داستان حسن بن مثله وارد شده است که البته به بسیاری از این اشکالات پاسخ داده شده است، اما کافی نیست و باید یک کار تیمی در این مورد صورت بگیرد.
پژوهشگر مهدویت اظهار کرد: ما باید از جهت تاریخی، سندی، رجال، فقهی و اعتقادی به این موضوع بپردازیم، ما همچنین میتوانیم از باب تسامح در ادله سنن به این موضوع بپردازیم.
امروز کتب حدیثی در حوزههای علمیه مغفول ماندهاند
همچنین حجت الاسلام و المسلمین حسین غیب غلامی، استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به سیر تتبع نفی بعضی از احادیث و روایات تاریخی، بیان داشت: تساهل و تشدد در حدیث نفی نمی شود، ولی نکته ای که وجود دارد این است که نباید از نظر دور داشت که مذهب تشیع که ما وارث آن هستیم، به اعجاز به دست ما رسیده است، به طوری که خونهای زیادی به زمین ریخته شد تا متون شیعه به دست ما رسیده است.
استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: حوزههای علمیه ما سال هاست زیر چتر اجتهاد و استنباط هستند، اما در عین حال که این همه برکات در حوزهها وجود داشته است، اما خسارتهایی نیز به حوزهها وارد شده است.
حجت الاسلام و المسلمین غیب غلامی افزود: امروز کتابهای حدیثی در حوزههای علمیه مغفول مانده اند و کسی آنها را نمی شناسد، همان احادیثی که مرحوم شیخ انصاری در کتاب «رسائل» آورده است، برای حوزویان کافی است و مراجعه به کتب حدیثی صورت نمی گیرد.
وی اظهار داشت: در بسیاری از احادیث ما کلمه راوی با کلمه امام قابل تمییز نیست و دوری حوزههای علمیه از کتابهای حدیث این آفت را به وجود اورده است.
حجت الاسلام و المسلمین غیب غلامی بیان داشت: مساجد زیادی به اسم امامان و امام زمان (عج) ساخته شده است که این مساجد در قالب خواب، شهود، رویا و ... به امر امام ساخته شده است، اما هیچ یک از این مساجد مانند جمکران رشد نکردند.
وی تأکید کرد: کسانی که اشکال بر سندیت مسجد مقدس جمکران میکنند و در میان جوانان شبهه ایجاد میکنند، هرگز طرفدار دین نیستند و درصددند که تشیع و آنچه که قوت اسلام و فخر دین است را خلع سلاح کنند.
ما باید پاسخهای قانعکننده برای شبهات جوانان داشته باشیم
در پایان، حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا شاهینی، استاد حوزه علمیه قم عنوان کرد: امروز با نسلی روبرو هستیم که شبهه افکنیهای زیادی در میان آنها صورت گرفته است و متوقع هستند که پاسخ سوالات خود را بگیرند.
مسئول اداره پاسخگویی و مشاوره مسجد مقدس جمکران تصریح کرد: شبهاتی که امروز دشمن درباره مسائل دینی و مذهبی در فضاهای عمومی و مجازی منتشر میکند، بر نسل جوان تأثیرگذار است و ما باید در این زمینه فعالیت چشمگیر داشته باشیم.
وی اظهار داشت: امروز ما با نسل جوانی روبرو هستیم که با شبهههای زیادی در مسائل دینی روبرو هستند، امروز اشکالاتی بر ظواهر و متن روایات واقع میشود که ما باید پاسخهای قانع کننده برای این شبههها داشته باشیم.
حجت الاسلام و المسلمین شاهینی بیان کرد: هدف دشمن این است که اعتقاد مردم نسبت به مسجد مقدس جمکران که یکی از پایگاههای مهم شیعیان است، سست شود.
وی با بیان این که ما باید با ادبیات خاصی با نسل جوان صحبت کنیم، گفت: هدف این شبهات این است که پایه و اساس این مسجد سست شود و ما باید پاسخهای متقن و قانع کننده برای شبهات جوانان داشته باشیم.
نظر شما