به گزارش خبرنگار احزاب خبرگزاری شبستان، علی مطهری، نایب رییس مجلس شورای اسلامی در همایش فصلی احزاب و انتظارات از مجلس دهم با اشاره به شعار استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی به عنوان محور اصلی انقلاب اسلامی گفت: کلمه جمهوری در این شعار حاکی از تعبیر دموکراسی است و در اوایل انقلاب این بحث مطرح بود که این تعبیر متناقض است یا خیر زیرا جمهوری یعنی خواست مردم و ایدئولوژی یعنی خواست اسلام که ممکن است گاهی در تلاقی با یکدیگر باشند به همین جهت عده ای مخالف جمهوری اسلامی بودند و تعبیر جمهوری دموکراتیک را مطرح می کردند.
مطهری تصریح کرد: مفهوم دموکراسی یعنی خواست مردم و طبیعی است که در برخی موارد خواست مردم محقق نشود زیرا منطقی و عقلانی نیست و ممکن است بسیاری از خواسته های مردم مطابق با سعادت آنها نباشد به همین جهت قابل تحقق نیست.
مطهری افزود: دموکراسی در کشور ما مقید به ایدئولوژی اسلامی است و در چهارچوب اسلام است که ما تغییر مردم سالاری دینی را می بینیم، ما دموکراسی را از غربی ها نگرفته ایم بلکه محتوا و ماهیت دموکراسی از اسلام گرفته شده است و در حکومت علی (ع) بهترین دموکراسی در آنجا تحقق یافته است.
مطهری تصریح کرد: خط قرمز ما انتقاد و مخالفت نیست بلکه خط قرمز ما قیام مسلحانه و اقدام عملی است.
وی در مورد انتخابات و رأی مردم گفت: نمایندگان واقعی باید وارد مجلس شوند اما گاهی دیده می شود با اعمال سلیقه ممکن است افراد صالحی وارد مجلس نشوند و باید بدانیم که دموکراسی کامل نمی تواند بدون احزاب شکل بگیرد و از سوی دیگر مطبوعات و رسانه ها نیز چهارمین رکن دموکراسی در کشور هستند که این مطبوعات امروز شامل رسانه ها و فضای مجازی نیز می شوند.
مطهری افزود: در مورد ضرورت وجود احزاب بحث های گوناگونی وجود دارد؛ احزاب می توانند اتاق فکر باشند و فکر و ایده به جامعه تزریق می کنند و می توانند در کادرسازی ها کادری مناسب را برای مناصب مختلف در حکومت تربیت کنند که امروزه این موضوع از کاستی های احزاب ماست که کادرسازی درستی نداریم. نقش شهید بهشتی و شهید مطهری در کادرسازی همین بود که افراد را آماده برای اداره کشور می کردند.
وی افزود: وقتی دولت تغییر می کند همه به دنبال افراد مختلف هستند و خود دولت نمی داند چه افرادی را در چه مناصبی قرار دهد و یا اینکه افراد خودشان به ما مراجعه می کنند و می گویند فلان شخص را برای استانداری معرفی کنید، در حقیقت از روی روابط افراد برای مناصب مختلف انتخاب می شوند و این انتخاب شایسته سالاری نیست و ممکن است افرادی که خود مناعت طبع دارند مغفول مانده و دیده نشوند.
وی گفت: اثر دیگر وجود احزاب اعتماد مردم در زمان انتخابات است، مردم در زمان انتخابات در سرگردانی به سر می برند و نمی دانند به چه کسانی رای دهند البته گروه هایی نیز وجود دارند که رخنه کرده و از فرصت استفاده می کنند و اثر دیگر احزاب این است که از رخنه فرصت طلب ها جلوگیری می کنند. با رخنه فرصت طلب ها مردم نمی دانند که چه کسی راست و چه کسی دروغ می گوید.
مطهری تصریح کرد: ممکن است افرادی زیرک با بیانی خوب مردم را فریب دهند این اتفاقات در کشور ما افتاده است و کسی که تخصص نداشته با روانشناسی مطلوب و بیان موثر آرا را جمع کرده است و سالها حکومت کرده و مشکلاتی ایجاد کرده است، 2 سال شهردار بوده و سپس رییس جمهور شده و می گوید من قانون را قبول ندارم و قوانینی را که خود تشخیص می دهم اجرا می کنم.
وی ادامه داد: دولت های متعددی باید سرکار بیایند تا ما به مسیر قبلی خود بازگردیم، یکی از آفت های نبود احزاب رخنه فرصت طلبان و شعارهای تند آنهاست که موجب می شود نهضت را از زمینه های اجتماعی منحرف کرده و موجب نفوذ افکاری دیگر و تجددگرایی افراطی می شود. اینکه می خواهند اسلام را به تبع زمان بیان کنند آنچه در اسلام نیست را وارد می کنند و آنچه در اسلام است را خارج کرده بهانه آنها این است که مردم نمی پسندند.
مطهری ادامه داد: یکی از موانع وجود احزاب قوی در کشور این است که برخی افراد تصور می کنند وجود حزب با اصل ولایت فقیه سازگار نیست. ما دیدیم که در انتخابات افراد درخشیدند اما این افراد تصور می کنند وقتی ولایت فقیه داریم معنی ندارد احزاب داشته باشیم. ممکن است نظرات آنها مطابق ولایت فقیه باشد و ما آنها را تحمل نکنیم و این تصور غلط است در حالی که وجود احزاب منافاتی با اصل ولایت فقیه ندارد.
وی با اشاره به بیانات رهبر انقلاب خاطرنشان کرد: این موضوع در بیانات رهبر انقلاب روشن شد و ایشان فرمودند ممکن است افرادی مخالف نظر رهبری نظری داشته باشند و نظر مخالف رهبری جرم نیست و هر کس می تواند نظر خود را بیان کند.
وی اظهار کرد: در کشور ما حتی احزاب غیر اسلامی هم می توانند فعالیت می کنند مشروط بر اینکه این احزاب با تابلوی خود فعالیت کرده به طور مثال حزب کمونیستی که می خواهد در کشور فعالیت کند با تابلوی خود حرکت کند نه اینکه با نام اسلام و علما وارد شود و مردم را فریب دهد و نه اینکه آیه قرآن را بیاورند بلکه با تابلوی خود فعالیت کنند.
وی گفت: اگر احزاب قوی داشته باشیم کاندیدای آنها وارد می شوند و فراکسیون های مجلس از این افراد قوی تشکیل می شود و پاسخگوی مردم هستند. احزاب می توانند اتاق فکر مجلس باشند و در بررسی لوایح نظرات خود را ارایه دهند.
وی اظهار کرد: اگر می خواهیم حزب را بپذیریم باید فرهنگ تحزب را نیز بپذیریم و تعهدات حزبی را نیز قبول داشته باشیم، اگر با نردبان یک حزب بالا می رویم پس از رسیدن به اهداف خود به آن پشت پا نزنیم و به تعهدات خود پایبند باشیم.
نظر شما