به گزارش خبرگزاری شبستان از گرگان و به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان، ابراهیم کریمی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان گفت: نان پادرازی با عنوان میراث فرهنگی ناملموس (میراث معنوی) به شماره 1161 در آخرین جلسه شورای ثبت میراث فرهنگی کشور در سال 1394 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
وی افزود: امروزه بسیاری از زنان گرگانی در آستانه سال نو اقدام به پخت شیرینی های سنتی از جمله پادرازی خشک بصورت گروهی و با همکاری فامیل مخصوصا همسایه ها می کنند.
کریمی تصریح کرد: شیرینی های مخصوص عید در میان گرگانی ها به چند گروه حلواها، شیرینی ها، شکلاتها و ... تقسیم می شوند و از جمله این شیرینی ها شامل حلوا اُماج، نون عیدی (شامل: نان خرمایی، نان زنجفیلی(زنجبیلی)، سرغبیلی، نان پادرازی خشک) و نان پادرازی روغنی، قطاب، آب نبات شیری، پشت زیک و .. می باشد که از دیرباز به صورت کاملا سنتی تهیه می شده است.
به گفته وی، این نوع شیرینی ها در مراسمات، جشن ها و اعیاد بزرگ مانند نوروز مورد استفاده قرار می گیرد.
همچنین نان پادرازی خشک در مراسمات عزاداری یا مراسمات مذهبی در کنار حلوا و خرما، نان پادرازی روغنی در مراسمات در کنار کاچی نیز جهت پذیرایی از مهمانان استفاده می شود.
ثبت ساخت دوتار قزلباش شهرستان رامیان در فهرست آثار ملی کشور
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان در این خصوص گفت: دوتار سازی از خانواده تنبور با تاریخچه ای حدود 1500 سال ق. م بوده و از جمله سازهای محلی و عرفانی محسوب می شود.
وی در ادامه با بیان اینکه دوتار در زبان قزلباش دامدرا نامیده می شود، افزود: این هنر توسط مردان منطقه رامیان انجام می شود و بیشترین تولید امروزه آن در شهرستان رامیان صورت می گیرد.
کریمی تصریح کرد: جنس کاسه طنینی ساز در بین این قوم از چوب درخت گیلاس وحشی، افرا، توت و دسته آن از چوب هایی چون سرخدار ، گردو و ملچ است.
وی افزود: پرده های دوتار فلزی است و فواصل بین دوسیم یا تار بیشتر از سایر اقوام است که این نکته به نحوه اجرای آن برمی گردد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان در پایان گفت: ساخت دوتار قزلباش شهرستان رامیان با عنوان میراث فرهنگی ناملموس به شماره 1154 در تاریخ 22 اسفند سال 1394 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
نظر شما