به گزارش خبرنگار محیط زیست شبستان، بهرام طاهری، مشاور ارشد وزیر نیرو در حوزه HSE در همایش ملی محیط زیست تصریح کرد: باید سیستم یکپارچه ملی برای مدیریت ریسک پذیر HSE در کشور ایجاد کنیم.
طاهری با بیان اینکه حتی یک روز غفلت از ایجاد سیستم یکپارچه ملی برای مدیریت ریسک پذیر HSE می تواند تبعات و آسیب های جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد، خاطرنشان کرد: به نظر بنده هرچه زودتر این اقدام را آغاز کنیم تعداد افرادی که در محیط کار جان خود را از دست می دهند و یا دچار آسیب می شوند، کاهش خواهد یافت.
طاهری با بیان اینکه پیشنهاد ایجاد سیستم یکپارچه ملی برای مدیریت ریسک پذیر HSE را 12 سال پیش مطرح کردم، تاکید کرد: متاسفانه با گذشت 12 سال از طرح ایجاد این سیستم هنوز اقدامی در این راستا انجام نشده است.
مشاور ارشد وزیر نیرو با اشاره به ضرورت راه اندازی سیستم یکپارچه ملی برای مدیریت ریسک پذیر HSE تصریح کرد: با توجه به اینکه سامانه ملی نداریم نمی توانیم آمار خسارت ها و ریسک های صنعت نفت و سایر صنایع را احصا کنیم بنابراین نمی توانیم آمار سیستماتیک در این حوزه تهیه کنیم.
طاهری با بیان اینکه برای پیاده کردن سیستم HSE وزارت نیرو طی ارسال یک نامه به اورژانس و پزشکی قانونی کشور درخواست کرد تا اطلاعات مربوط به حوادث و تلفات حوزه برق و آب را در اختیارمان قرار دهند و اولویتها را استخراج کنیم، تاکید کرد: متاسفانه تا امروز پزشک قانونی و اورژانس این آمار را برای ما ارسال نکرده اند.
وی با بیان اینکه ایجاد سامانه یکپارچه موجب ارتقای برنامه ریزی در حوزه بالا رفتن کیفیت زندگی شهروندان می شود، تصریح کرد: ریسک ها فقط در سدسازی یا در مجتمع های پتروشیمی و پالایشگاه ها اتفاق نمی افتد بنابراین باید همه ریسک های موجود در زندگی افراد را در حوزه فردی و پیرامونی بررسی کنیم و خسارت ها را احصا کنیم تا به برنامه ریزی هایی که انجام می دهیم کیفیت زندگی افراد را ارتقا دهیم.
طاهری با اشاره به اینکه صنعت ساخت بزرگترین خسارت ها را وارد می کند، اذعان داشت: در جنوب تهران لوله های نفت روی منابع آب زیرزمینی حرکت می کند.
مشاور ارشد وزیر نیرو با بیان اینکه آلودگی ایجاد شده ناشی از پالایشگاه تهران باعث شده است تا آن منطقه را برای همیشه از دست بدهیم، تصریح کرد: آب و خاک موجود در منطقه پالایشگاه نفت تهران برای همیشه از دست رفته است.
وی با اشاره به اعلام آمادگی ژاپن برای پاکسازی منطقه از آلودگی زیست محیطی ناشی از پالایشگاه تهران طی 5 سال تاکید کرد: این امر امکان پذیر نیست و حتی تا 50 سال آینده نمی توانیم خاک و آب منطقه را که آلوده شده است، پاکسازی کنیم.
طاهری با بیان اینکه مخاطرات را در چهارچوب فردی و سازمانی با انتگرال گرفتن آنها در سطح ملی احصا کنیم، خاطرنشان کرد: باید روی سیستم یکپارچه HSE و بهداشت و محیط زیست و آموزش و فرهنگ سرمایه گذاری کنیم.
وی با بیان اینکه اگر افراد در مظان حسابرسی قرار بگیرند مدل رفتاری شان متفاوت خواهد بود، اظهار داشت: همین تفکر که قرار است کارکرد افراد مورد حسابرسی قرار بگیرد بر روند رفتاری آنها تاثیر می گذارد بنابراین در حوزه ریسک پذیری نیز باید از این رویکرد استفاده کنیم.
مشاور ارشد وزیر نیرو با اشاره به کارهای پژوهشی انجام شده در پارس جنوبی در حوزه ریسک پذیری تاکید کرد: در پارس جنوبی به ازای هر شش حادثه ثبت شده یک شبه حادثه ثبت شده است در حالی که در حالت استاندارد نسبت شبه حادثه به حادثه ثبت شده یک بوده در حالی که استاندارد شش به یک می باشد.
طاهری با بیان اینکه شاخص های ریسک باید دارای قیمت اقتصادی باشند، اذعان داشت: باید در این حوزه ابزارهای بازدارنده، تنبیهی و تشویقی تعریف کنیم.
وی با اشاره به اقدامات آمریکا در حوزه ریسک پذیری اظهار داشت: این کشور بر اساس دیتاها و اطلاعاتی که از بررسی روندها و ریسک های موجود در بخش های مختلف کسب کرده اند قوانین و مقرراتی برای جلوگیری از بروز خطرات مصوب کرده است.
وی با اشاره به مثال های عینی در این حوزه اظهار داشت: بررسی های انجام شده نشان می دهد خطرناک ترین سن برای رانندگی در گروه زنان 17 و نیم سالگی و در گروه مردان 21 و نیم سالگی می باشد بنابراین آمریکا قانونی مصوب کرده است که زنانی که در بازه سنی 17 تا 21 سالگی و مردانی که در بازه سنی 21 تا 23 سالگی مرتکب شبه حادثه ای در حوزه رانندگی می شوند با شدت بیشتری تنبیه شوند که این امر باعث می شود تا رفتار این قشر از جامعه اصلاح شود.
طاهری با اشاره به مزایای اقتصادی قوانین مصوب در حوزه ریسک پذیری تصریح کرد: سودهای اقتصادی، کسب درآمد چشمگیر از جمله دستاوردهای ایجاد این سامانه یکپارچه می باشد.
وی با مقایسه جایگاه ایران در اقتصاد جهانی اظهار داشت: ایران از نظر نقش صنعت در اقتصاد در بین 25 کشور دنیا رتبه چهارم را دارد و این در حالی است که آمریکا در این بخش در جایگاه بیست و پنجم قرار گرفته است.
مشاور ارشد وزیر نیرو ادامه داد: این در حالی است که ایران در بخش ارایه خدمات و بیمه و کسب درآمد از این محل در جایگاه بیست و یکم قرار گرفته و آمریکا در این حوزه در جایگاه دوم جهانی قرار دارد.
وی با بیان اینکه اگر درآمد ملی را از طریق ارایه خدمات ایجاد نکنیم باید چاه های نفت و آب را عمیق تر حفر کنیم تا اشتغال ایجاد شود، تصریح کرد: باید به گونه ای برنامه ریزی کنیم که پول ارایه خدمات از محل مالیات دریافتی از مردم تامین شود.
مشاور ارشد وزیر نیرو با بیان اینکه هزینه مدیریت ریسک باید روی خدمات آب و برق تعبیه شود، ادامه داد: با نگرفتن پول واقعی آب و برق به ملت خیانت می کنیم.
وی با بیان اینکه باید زمینه آگاهی، تفکر و فرهنگ سازی در حوزه مصرف آب و برق را در کشور ایجاد کنیم، تصریح کرد: جامعه باید به این درک برسد که خدمات را نمی توان به صورت رایگان و مجانی ارایه داد.
طاهری تاکید کرد: وزارت نیرو اعلام می کند که آمادگی این را دارد تمام ریسک های مرتبط با آب و برق را در هر جای کشور رخ می دهد بر عهده بگیریم. در واقع اعلام آمادگی می کنیم در وزارت نیرو که مالکیت تمام ریسک ها به هر ترتیبی در سطح کشور مربوط به آب و برق باشد را تقبل می کنیم.
نظر شما