خبرگزاری شبستان ـ مقام معظم رهبری، 19 مهر 1391 در خراسان شمالی بر پویا کردن کانونهای فرهنگی هنری مساجد از طریق همکاری با دستگاه ها و سازمان های فعال در مساجد تاکید کردند، این سخنرانی نقطه عطف تحولات کانونهای فرهنگی هنری در مساجد شد.
خبرنگار ما در گفتوگو با تعدای از معاونان و مشاوران وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به بررسی مهمترین اهداف، وظایف و کارکردهای کانونهای فرهنگی هنری مساجد پرداخته است که در ادامه، مشروح گفتوگو با محمدمهدی احمدی؛ مدیرکل هماهنگی امور استان ها این وزارتخانه با موضوع «تاثیرات حضور کانون های فرهنگی هنری در مساجد» میآید:
مهمترین کارکرد کانون ها، جهت دادن به باور جوانان است
فلسفه وجودی، وظایف و الزامات سه بخش مهم برای بررسی ماهیت وجودی کانونهای فرهنگی هنری مساجد است، از این منظر، مهمترین کارکرد آن ها جهت دادن، حمایت کردن و شکل دادن به باورهای جوانان مسجدی است.
فلسفه اصلی شکل گیری کانون های فرهنگی هنری، احیای جایگاه واقعی مساجد است زیرا آن ها در صدر اسلام صرفا مکانی برای اقامه نماز نبودند بلکه مرکز رفع مشکلات مردم و کانون بحث و تبادل نظر درباره مشکلات و مباحث اجتماعی بودند.
مساجد صرفا به مکانی برای عبادت تبدیل شده اند
متاسفانه مساجد در طول تاریخ صرفا به مکانی برای عبادت تبدیل شده اند و از رسالت اصلی خود فاصله گرفته اند، بر این اساس کانون های فرهنگی هنری مساجد دو رسالت اصلی دارند؛ بازگشت هویت مساجد به جایگاه واقعی خود و هدایت نسلی که با انگیزه های الهی مسجد را انتخاب کرده اند.
شناسایی نیازهای فرهنگی و دینی جامعه وظیفه مهم کانون ها است زیرا می توان پس از شناسایی ذائقه مخاطب، با مشورت کارشناسان و خبرگان دین و فرهنگ برای آن نسخه های منطقی ارایه کرد.
کانونها اصل را بر هدایت انسانها قرار دهند
کانون های فرهنگی هنری اصل را بر هدایت انسان ها قرار دهند، بنابراین صرفا دنبال هدایت افراد مذهبی نباشند بلکه باید در مورد حمایت و هدایت آسیب دیدگان اجتماعی و منحرفان نیز هدف گذاری شود، زیرا آن ها نیز انسان هستند و طبق آموزه های اسلامی همچنان که قرآن تعبیر «یا ایها الناس» را به کار می برد باید برای هدایت آن ها نیز نسخه های منطقی داشت.
نسخه های هدایت برای افراد مختلف متفاوت است زیرا زمانی جوان مومن و مذهبی و گاهی جوان منحرف و آسیب دیده به کانون مراجعه می کند، جوانی را باید ابتدا به سمت رحل قرآن و دیگری را ابتدا از طریق هنر و ورزش جذب و سپس به سوی هدایت الهی سوق داد.
جهتدهی بر مبنای فطرت انسانها باشد
کانون های فرهنگی هنری به فضاهای فرهنگی هنری جامعه، جهت دینی دهند البته این جهت دهی باید از طریق کارشناسی و نه شعارزدگی صورت گیرد، ضمنا این جهت دهی مبتنی بر فطرت انسان ها و با محتوای دینی باشد، به طور مثال می توان ارایه مفاهیم معنوی را از طریق داستان های قرآنی و با زبان هنر به انسان ها آموخت.
اعتمادسازی از مهمترین وظایف کانون های فرهنگی هنری مساجد و یکی از سرمایه های اجتماعی است، بنابراین کانون ها نباید اعتماد مردم را از بین ببرند به طوری که جوان ها بگویند آنجا صرفا محل بچه مذهبی ها است یا اینکه بگویند آنجا به نع پوشش ما گیر می دهند، کانونی ها باید با رفتار خوش و متانت با جوانان برخورد کنند تا آنان با شنیدن صدای اذان به سوی مسجد هدایت شوند.
رمز موفقیت پیامبر (ص)، «رفتار حسنه» بود
برای اعتمادسازی باید اخلاق و عقلانیت بر کانون ها حاکم شود؛ همچنان که رمز موفقیت پیامبر (ص)، مبارزه ایدئولوژیک یا تهدید یا معجزات ایشان نبود بلکه «خلق عظیم» و «رفتار حسنه» بود، و قرآن هیچ گاه موفقیت پیامبر (س) را استدلال فلسفی یا دو نیم کردن ماه معرفی نکرده است.
رفع موانع برای حضور نسل جوان در مساجد از لوازم دیگر فعالیت کانون ها است زیرا گاهی خادمان مانع حضور جوانان و کودکان می شوند؛ بنابراین باید کانون ها برای حضور تمام اقشار، طبقات و سنین در مساجد برنامه ریزی کنند؛ برای نمونه خادمان و ائمه جماعات را توجیه کنند.
رسالت اصلی کانون ها (بازگشت مسجد به جایگاه اصلی خود) باید با حضور حداکثری گروه های مختلف مردم و اجرای برنامه های متنوع همراه شود.
استفاده از ظرفیت سایر نهادها لازمه فعالیت کانونها است
استفاده از ظرفیت سایر نهادها و کار مشارکتی، لازمه فعالیت کانون های فرهنگی و هنری است زیرا منابع مالی دولت محدود است و نمی تواند تمام امکانات مراکز، نهادها و سازمان ها را تامین کند بنابراین از سرمایه متدینین خیر و نهادهای عمومی غیردولتی فعال در فرهنگ و هنر بهره بگیرند.
از طرفی تاکید بر استفاده این کانون ها از منابع مالی متدینین و نهادهای عمومی غیردولتی به معنای کمک نکردن متولیان و مسئولان دولتی نیست بلکه هر چقدر دولت در کانون های فرهنگی هنری سرمایه گذاری کند خروجی آن چندین برابر است زیرا انسان های عالم، متعهد و پشتیبان نظام تربیت می شوند، بنابراین باید توجه و رویکرد اصلی مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به کانون ها باشد.
نظر شما