به گزارش خبرگزاری شبستان از ایلام و به نقل از روابط عمومی استانداری این استان، محمدرضا مروارید در نشست شورای هماهنگی مدیریت بحران استان، اظهار کرد: در بحث زلزله ما توانستیم که با سرعت و نظم خاصی که در چهل سال گذشته بیسابقه بود نسبت به رفع مشکلات مناطق زلزلهزده گام برداریم.
وی، با تشکر از همکاری و همراهی مردم در ایام بحرانی استان چه در آتشسوزیها، چه در زلزله و چه در هنگام وقوع سیل بیان کرد: مردم در بحث سیل و زلزله به ما اعتماد کردن و الان وقت آن رسیده که مسئولین با اختصاص اعتبارات هم در بخش تسهیلات و هم در بخش کمکهای بلاعوض جواب این اعتماد مردم را بدهند.
محمدرضا مروارید، گفت: هیئت دولت با توجه به حجم بالای خسارتهای واردشده به استان در جریان سیل آبان ماه سال گذشته از 410 میلیارد ریال اعتبار عمرانی تاکنون 100 میلیارد ریال آن به استان تخصیص یافت.
وی، افزود: در جریان سیل علاوه بر منازل، واحدهای تجاری و خودروهای شخصی، خسارتهای زیادی نیز به اراضی کشاورزی، مدارس، تأسیسات زیربنایی برخی دستگاهها همچون شهرداری وارد شد.
استاندار ایلام، تصریح کرد: یکی از مشکلات و چالشهای مرتبط باسیل آبان ماه سال گذشته پرداخت نکردن کمکهای بلاعوض به آسیب دیدگان است که هنوز پرداختنشده و باوجود پیگیریهای انجامشده باید لایحه این اعتبارات دوباره امسال توسط هیات دولت به تصویب برسد.
وی، خواستار همکاری دولت برای بیمه کردن منازل روستایی شد و پیشنهاد کرد دولت با همراهی خود مردم سهمی از هزینه بیمه منازل روستایی را تقبل کند و بیمهها نیز در هنگام بروز حوادث عملکرد و همکاری مطلوبتری داشته باشند.
مدیرکل بحران استانداری ایلام نیز در این نشست گفت: 2 هزار و 550 میلیارد ریال در قالب تسهیلات ارزانقیمت و اعتبارات زیربنایی توسط هفت بانک عامل به مردم خسارتدیده از سیل آبان سال گذشته پرداخت شد.
وی، اظهار کرد: در حال حاضر یکی از اولویتهای مسئولان استان پیگیری جدی تخصیص کمکهای بلاعوض به سیلزدگان است که یکی از عمدهترین مشکلات این حوزه تأمین نشدن و تخصیص کمکهای بلاعوض به خسارت دیدگان است.
احمد کرمی، گفت: باوجود گذشت چندین ماه از وقوع سیلاب هنوز سهم کمکهای بلاعوض پرداختنشده که نیاز بهشتاب بخشی دارد و پیگیری آن از اولویتهای مهم و اساسی مسئولان استان است.
وی، یادآور شد: در جریان سیل آبان ماه حدود 700 واحد تجاری و 700 خودرو آسیب دیدند و وضعیت پرداخت خسارتها به سیلزدگان فروردینماه امسال نیز هنوز نامشخص است.
کرمی، گفت: مردم انتظار پرداخت این مطالبات و خسارتها را دارند که در صورت دیرکرد در پرداختها بهتدریج به چالش و معضلی برای آنها و مسئولان بدل میشود.
معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور نیز در ادامه با انتقاد از مدیران دستگاهها برای بیمه نکردن اموال و داراییهای خود گفت: تنها 25 درصد از دستگاههای دولتی اموال منقول و غیرمنقول خود را بیمه کردهاند.
محمدفرید لطیفی، اظهار کرد: پرداخت خسارت پیشازاین به همه موارد تعلق میگرفت، اما اکنون تنها به خسارتهای واردشده به مسکن، خودرو و فوت افراد تعلق میگیرد و پرداخت خسارت به واحدهای تجاری و کشاورزی حذفشده است که البته در مورد استان ایلام با توجه به حجم بالای خسارت سیل دولت پرداخت خسارت به واحدهای تجاری را نیز در دستور کار قرار داده است.
وی، افزود: هدف دولت حذف پرداخت خسارتهای ناشی از حوادث و بلایای طبیعی و ترغیب دستگاههای دولتی و مردم به بیمه کردن اموال منقول و غیرمنقول خود از طریق بیمه است.
معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران یادآور شد: مسئولان دستگاههای دولتی مکلف هستند اموال منقول و غیرمنقول آن دستگاه را بیمه کنند ولی تاکنون تنها 25 درصد دستگاهها این بخشنامه را عملیاتی کردهاند تا در صورت وقوع حادثه بیمهها جوابگوی خسارتهای وارده به دستگاه باشند.
لطیفی، یادآور شد: حرکت کردن بهسوی اقدامهای پیشگیرانه و کاهش مخاطرات بلایای طبیعی با انجام تدابیر پیشگیرانه از سیاستهای اصلی دولت است، مسئولان باید مخاطرات طبیعی و نقاط آسیبپذیر ناشی از حوادث را شناسایی و برای کاهش خسارتها برنامهریزی و تدبیر لازم را داشته باشند.
وی به انعقاد تفاهمنامه با وزارت جهاد کشاورزی برای اجرای طرحهای آبخیزداری اشاره و تأکید کرد: 2 هزار و 700 میلیارد ریال اعتبار برای پروژههای آبخیزداری کشور مصوب شده است که سهمی از این اعتبار نیز به اداره کل منابع طبیعی استان ایلام برای شتاب بخشی در انجام طرحهای آبخیزداری و نیز لایروبی طرحهای گذشته این اداره کل تخصیص مییابد.
لطیفی همچنین از امضای تفاهمنامه دیگری با وزارت نیرو برای لایروبی رودخانهها توسط این وزارتخانه و نیز تدوین طرح جامع بازسازی خبر داد تا در قالب این طرح منازل و اماکن آسیبدیده بهصورت اصولی و منطقی بازسازی و یا تعمیر شوند.
وی به مسئولان استان ایلام توصیه کرد: ساختوسازهایی که در حاشیه و حریم رودخانهها یا مسیلها ساختهشدهاند و یا در اماکن غیر ایمن اقدام به خانهسازی کردهاند درروند بازسازیها این منازل جابجا و به نقاط دیگری منتقل شوند.
معاون بازسازی بنیاد مسکن کشور نیز در این نشست گفت: روند تخصیص اعتبار و بازسازی مناطق زلزلهزده جنوب استان ایلام در طول تاریخ بازسازیهای کشور بینظیر و مثالزدنی است.
عزیز الله مهدیان اظهار کرد: مسئولان کشوری و استانی در جریان زلزله مورموی علاوه بر تخصیص به موقع اعتبارات و تسهیلات در مقاومسازی و ساختوساز منازل و اماکن آسیبدیده نیز عملکردی مناسب و درخور تحسینی داشتند.
وی افزود: دولت در پی سیل آبان ماه سال گذشته باوجود تصویب لایحه پرداخت اعتبارات خسارت به سیلزدگان استان ایلام در هیئتوزیران به علت مشکلات مالی در تأمین اعتبارات عمرانی، تأسیسات زیربنایی و بهویژه کمکهای بلاعوض سیل استان ایلام با مشکل مواجه شد.
معاون بازسازی بنیاد مسکن کشور یادآور شد: هرچند استاندار ایلام و وزارت کشور بهطورجدی پیگیر پرداخت این اعتبارات هستند، اما باید لایحه تخصیص بار دیگر در هیئت دولت مطرح و مورد تائید و تصویب قرار بگیرد و این در حالی است که در شش ماه گذشته هیئتوزیران هیچگونه مصوبهای در خصوص پرداخت خسارتهای غیرمترقبه نداشته است.
مهدیان با اعلام اینکه اولویت نخست دولت پرداخت خسارتهای حوادث است، تأکید کرد: این اعتبارات کم دولتی جوابگو و جبرانکننده حجم بالای خسارتهای افراد زیاندیده نیست و تنها بهعنوان یک کمکهزینه برای آنها محسوب میشود.
وی افزود: بانکهای عامل در موضوع پرداخت خسارتها عملکرد خوب و مناسبی داشتند، ضمن اینکه دولت پرداخت مابهالتفاوت سود تسهیلات پرداختشده به خسارت دیدگان را به بانکهای عامل تقبل کرده است.
وی اظهار کرد: مسئولان استان ایلام باوجود مشکلات و کمبودها توانستند حوادث طبیعی چون سیل گذشته را بهخوبی و شایستگی مدیریت کنند درحالیکه در برخی دیگر از استانهای کشور هنگام بروز حوادث غیرمترقبه برای مدیریت و کنترل اوضاع استانهای معین برای مناطق حادثهدیده تعیین میشود.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان ایلام در ادامه بیان کرد: با همکاری بانکهای مسکن و رفاه جهت پرداخت تسهیلات به واحدهای خسارتدیده ناشی از سیل سال گذشته سطح استان بهزودی شاهد بسته شدن پرونده سیل خواهیم بود.
فریادرس شهبازی با اشاره به میزان سقف تسهیلات برای واحدهای سیلزده آبان ماه سال گذشته استان اظهار کرد: یک هزار و 500 میلیارد ریال تسهیلات برای بازسازی واحدهای سیلزده با بهره چهار درصد در مناطق روستایی و پنج درصد در مناطق شهری اختصاص یافت.
وی افزود: تاکنون پرداخت تسهیلات جبرانی به مالکان واحدهای مسکونی خسارتدیده (تعمیری و معیشتی) از طریق بانکهای ملی، صادرات، ملت، سپه و تجارت انجامشده و تنها سهیمه بانکهای مسکن و رفاه پرداختنشده که رایزنیهای لازم در این خصوص انجامشده است.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان ایلام یادآور شد: با رایزنیهای که با مدیریت بانک مسکن انجام شد، مقرر گردید جهت پرداخت سهمیه در نظر گرفتهشده این بانک (160 میلیارد ریال) ظرف هفته آینده همکاریهای لازم برای پرداخت تسهیلات مربوط به خسارتهای ناشی از اثاثیه و خودرو انجام شود.
شهبازی تأکید کرد: سهمیه اعتبار ابلاغی بانک رفاه نیز 110 میلیارد ریال است که از این میزان تاکنون 55 میلیارد ریال آن ابلاغشده که در صورت همکاری این 2 بانک (مسکن و رفاه) تلاش خواهیم کرد بهزودی پرونده مربوط به سیل استان را ببندیم.
وی تأکید کرد: در جریان بروز سیل آبان ماه گذشته بیش از 12 هزار عدد از اثاثیه منازل مردم دچار خسارت شد که موجودی انبارها برای تعویض اثاثیههای مردم کافی نبود و در شورای مدیریت استان مصوب شد تا افرادیکه اثاثیه آنها از تعمیری نوع سوم بوده است از تسهیلات وام 40 میلیون ریالی برخوردار شوند.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان ایلام با اشاره به وضعیت پرداخت خسارت واحدهای احداثی نیز گفت: این واحدها آماده معرفی به بانکها هستند و هماهنگیهای لازم نیز در این خصوص انجامشده است.
شهبازی اضافه کرد: با توجه به اینکه اکثر این واحدها فاقد سند مالکیت هستند، لذا برای دریافت پروانه مسکن دچار مشکل هستند و امیدواریم با تعامل به شهرداری و اداره راه و شهرسازی این مشکلات برطرف شود.
این نشست با حضور معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور، استاندار و دیگر مسئولان دستگاههای اداری و بانکهای عامل استان ایلام در سالن نشستهای استانداری ایلام برگزار شد و برخی از دستگاههای درگیر با مسئله سیل آبان ماه سال گذشته به بیان مشکلات و دغدغههای دستگاه خود در این خصوص پرداختند.
وقوع سیل در آبان ماه سال گذشته در این استان بهویژه در شهر ایلام، بیش از 10 هزار میلیارد ریال خسارت به تأسیسات زیربنایی، زیرساختها، 20 هزار واحد مسکونی، تجاری و صنعتی و یک هزار دستگاه خودرو وارد کرد.
در جریان سیل سال گذشته هیئت دولت با بررسی خسارتهای سیل استان ایلام مبلغ یک هزار و 500 میلیارد ریال برای جبران خسارتها تصویب کرد که 300 میلیارد ریال آن هنوز ابلاغ نشده است.
بارندگی شدید و بیسابقه روزهای ششم و هفتم آبان ماه پارسال و 26 و 27 فروردینماه امسال باعث وقوع سیل، آبگرفتگی منازل مسکونی، واحدهای تجاری و مکانهای عمومی شهر ایلام و وارد آمدن خسارت هنگفت به شهروندان و کشاورزان شد.
نظر شما