به گزارش خبرنگار محیط زیست شبستان، مهناز مظاهری، در نشست تخصصی مواد سرطان زای پیرامون ما با اشاره به سابقه بیولوتکنولوژی و استفاده از باکتری ها برای تولید محصولات اظهار داشت: مباحث بیولوتکنولوژی بخشی از اقتصاد محیط زیست را تشکیل می دهد.
وی با بیان اینکه فروش سالانه استرالیا از محصولات بیوتکنولوژیک موجودات دریایی 3.9 میلیون دلار بوده است، تصریح کرد: این کشور از محل فروش این محصولات درآمدی بالغ بر 10 و نیم میلیارد دلار کسب می کند.
معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به استفاده محصولات بیولوتکنولوژیک در دارو، مواد آرایشی و سایر محصولات خاطرنشان کرد: این حوزه درآمدهای میلیاردی برای کشورهای اروپایی نیز داشته است به طوری که در بخش آنزیم 1.8 میلیون دلار و در بخش آنتی بیوتیک ها در سال 2016 بالغ بر 8.6 میلیون دلار درآمد داشته اند.
مظاهری با اشاره به استفاده محصولات بیولوتکنولوژی در بخش دام و طیور، آبزیان، تسویه میکروبی فاضلاب ها و پسماند کارخانجات اظهار داشت: در بخش کشاورزی برای تولید محصولات نیز از بیولوتکنولوژی استفاده می شود که مقاوم سازی گیاهان نسبت به شوری، سرما، گرما و آفت ها از دستاوردهای این نوع فناوری است.
وی با اشاره به اینکه در سال 2014 حدود یک درصد از 1.8 میلیون هکتار کشت محصولات دستکاری شده ژنتیکی کاهش پیدا کرده است، افزود: بسیاری از کشورهای اروپایی مصرف این نوع محصولات را ممنوع کرده اند.
معاون آموزش و پژوهش سازمان محیط زیست با اشاره به افزایش 98 درصدی رشد جمعیت در کشورهای در حال توسعه خاطرنشان کرد: در سال 2020 جمعیت جهان به 7.6 میلیارد نفر می رسد.
وی با بیان اینکه باید با چالش های ناشی از بی توجهی به امنیت غذایی و سلامت مقابله کنیم، تصریح کرد: بنا به اظهار مخالفان فناوری دستکاری ژنتیکی در سال 1986 تریپتوفان محصول دستکاری شده ژنتیکی باعث بیماری 1500 نفر و مرگ 37 نفر شده است.
مظاهری با بیان اینکه توزیع گسترده ژن های مقاوم به آنتی بیوتیک خطر انتقال به باکتری ها را دارد، گفت: سه نوع مقاومت در گیاهان دستکاری شده ژنتیکی ایجاد شده است که کشاورزان را به مصرف بیشتر علف کش ترغیب کرده است.
معاون آموزش و پژوهش سازمان محیط زیست آلودگی ژنی را عامل نابودی تنوع زیستی عنوان کرد و افزود: به بخش کشاورزی باید بیشتر توجه کنیم چرا که محصولات کشاورزی در سلامت بشر نقش مهمی ایفا می کند.
مظاهری با بیان اینکه اقتصاد، محیط زیست و جامعه مثلث توسعه پایدار را تشکیل می دهند، تصریح کرد: بیولوتکنولوژی در توسعه پایدار نقش مهمی ایفا می کند.
وی با بیان اینکه دستیابی به امنیت غذایی و پایان دادن به گرسنگی و بهبود تغذیه و کشاورزی پایدار هدف اصلی توسعه پایدار است، عنوان کرد: ایمن بودن برای مصرف انسان و دام، کاهش مصرف سموم شیمیایی، سودآوری برای کشاورزان، طرفداری از محیط زیست و کمک به حل مشکلات تغییرات اقلیمی از شرایط فناوری زیستی است.
معاون آموزش و پژوهش سازمان محیط زیست سویا، ذرت، کتان و کنولا را 4 محصول اصلی دستکاری شده ژنتیکی عنوان کرد و افزود: 28 کشور دنیا از این محصولات دستکاری شده استفاده می کنند.
وی با اشاره به گزارش های ارایه شده درباره شیوع بیماری های سرطانی در حیوانات آزمایشگاهی که با محصولات دستکاری شده ژنتیکی تغذیه می شوند، خاطرنشان کرد: برای رسیدن به توسعه پایدار باید از فناوری های جدید به صورت صحیح استفاده کنیم.
مظاهری با بیان اینکه ایران به پروتکل کارتاهنا متعهد است، تصریح کرد: طی سال های اخیر بر روی ظروف روغن برچسب GMO یا تراریخته را نصب کرده اند اما اطلاع رسانی نشده است که این آرم به چه معناست و ممکن است باعث بروز چه نوع بیماری هایی شود.
نظر شما