به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، ارائه پیش نویس قرارداد بازطراحی راکتور اراک به چینی ها، سفر پر بار نخست وزیر بلغارستان به تهران، ادامه حکایت پرحاشیه بوئینگ برخی از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
عراقچی: بزرگترین دستاورد، تثبیت حق انرژی هسته ای بود
عضو ارشد تیم مذاکرات هسته ای کشورمان در آستانه یکمین سالگرد امضای برجام؛ دستاوردهای این سند مهم بین المللی را برای اقتصاد و فناوری هسته ای کشور تشریح کرد.
عراقچی اظهار کرد: یکسال از توافق برجام و 6 ماه از اجرای برجام می گذرد. با گذشت یک سال از امضای برجام، گرد و غبارهای سیاسی فروکش کرده و با آرامش می توان به گذشته نگریست.
وی ادامه داد: طرفین به تعهدات خود بر اساس متن برجام پای بندی بوده اند. هم ما تعهدات خود را اجرا کردیم و هم آنها قوانین را تغییر دادند، قطعنامه ها را لغو کردند، پرونده مطالعات ادعایی را بستند.
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به این پرسش که آیا انجام تعهدات آنها اثر عملیاتی داشته و رفع تحریم ها،اثر گذاشته؟ عنوان کرد: در نشان داده شدن و بهره مندی از آثار برجام، طرف مقابل ملاک نیست. برخی محدودیت های بیرون از برجام و برخی از تحریم های برداشته نشده نیز مهم است. تعهدات آنها انجام شده و اگر نشده بود، پیگیری و برخورد می کردیم. اما آثار عملی رفع تحریم ها بحث دیگری است.
عراقچی تاکید کرد: متاسفانه آثار برجام فقط به تحریم ها محدود شد. 12 سال مردم ایران مقاومت کردند، چرا این کار را کردند؟ اهداف چالش هسته ای به مراتب بزرگتر از این بود.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا برجام توانسته خواسته اصلی مردم ایران را تامین کند؟ عنوان کرد: شعار اصلی و خواسته مردم ایران با تحمل تهدیدها و تحریمها این بود که انرژی هسته ای حق مسلم ماست. برای این حق ایستادگی کردیم. یعنی این حق برای ما باید ترسیم شود.
این عضو تیم مذاکره کننده هسته ای یادآور شد: مردم نمی گفتند غنی سازی می خواهیم. روی حق تاکید داشتند. آیا برجام این حق را تثبیت کرده؟ به نظرم در اینجا کاملا موفق بوده است. قبل از برجام، انرژی هسته ای ما ممنوع بود. می گفتند غنی سازی را صفر کنید و فردو را تعطیل کنید. بر اثر برجام، انرژی هسته ای برای ما معقول و منطقی شد. شورای امنیت که می گفت هیچ کسی نباید به ایران کمک کند و از ایران خواسته بود آب سنگین را تعطیل کرده و فردو را ببندد، می آید قطعنامه را لغو و آب سنگین ما را می پذیرد و کمک به ساختن نیروگاه مدرن تر می کند. الان آنها همکاری های بین المللی می کنند.
عراقچی با بیان اینکه شعار حق مردم ایران برای انرژی هسته ای شناسایی و تایید شده گفت : از این نظر کفه ترازو کاملا به نفع ماست. آنها قطعنامه های خود را باطل کردند ولی ما یک روز هم غنی سازی را تعطیل نکردیم. قرار بود تحریم ها برداشته شود. برجام قرار بود موانع تحریمی را از سر راه اقتصاد ایران بر دارد که اینها برداشته شد.
وی تصریح کرد: البته برخی موانع همچنان بر سر راه اقتصاد ایران است؛ از جمله تحریم های اولیه آمریکا و قوانین پولشویی زمان بر بودند. فعالیت های اقتصادی یک شبه به جای خود برنمی گردد. کسی انتظار ندارد فروش نفت ما یک شبه از 1 میلیون بشکه به 2.5 میلیون برگردد. مشتریان رفتند کسانی دیگر را پیدا کردند. در 6 ماه اخیر وزارت نفت فروش نفت را از 1 میلیون به 2 میلیون بشکه رسانده ولی هنوز 500 هزار بشکه تا رسیدن به دو میلیون و 500 هزار بشکه باقی مانده و تحقق این مهم زمان می برد.
معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه از ابتدا قرار نبود تحریم های غیرهسته ای برداشته شود عنوان کرد: در توافق ژنو نوشته شده تحریم های مرتبط با هسته ای برداشته می شود. اقدامات ایران نیز هسته ای بود. برخی تحریم ها موشکی است. برخی تحریم های اولیه آمریکاست که پس از گروگانگیری وضع شده و مگر در روابط ایران و آمریکا تغییری داده ایم که این تحریمها برداشته شود؟ در تحریمهای مرتبط با تروریسم، مگر ما از مواضع خود درباره جنبش های حق طلبانه عدول کرده ایم؟
عراقچی تاکید کرد: تحریم های دلار مربوط به تحریم های اولیه است که قبلا وضع کرده بودند. تصور می کنم سال 95 بود که تحریم اولیه به خاطر بحث های غیرهسته ای را تعلیق کردند و در سال 2008 تعلیق را برداشتند. اصل تحریم دلار، تحریم اولیه است. در مقطعی تعلیق شده بود و سال 2008 به جای اولش برگشت. ما که دنبال سیاست فروش دلار با ارز غیردلار بودیم خودمان شاکی هستیم نمی توانیم از دلار استفاده کنیم و در طول مذاکرات به آمریکا گفتیم ولی زیر بار نرفتند.
ارائه پیش نویس قرارداد بازطراحی راکتور اراک به چینی ها
بهروز کمالوندی در پاسخ به این سوال که پس از سفر ریاست و سخنگوی سازمان انرژی اتمی به فرانسه چه تصمیماتی در زمینه توافق فرانسه و ایران در گداخت هسته ای انجام گرفت؟ گفت: مسئولان ایران در ارتباط با پروژه جهانی گداخت هسته ای معروف به ایتر با فرانسه به همکاری مشترک و تفاهم کلی رسیدند.
وی افزود: این طرح از 10 سال پیش آغاز و قرار است تا سال 2030 برای نخستین بار انرژی گداخت به صورت آزمایشی به میزان پانصد مگاوات برق انجام شود و تا سال 2040 نخستین راکتور مدل پانصد مگاواتی به بهره برداری خواهد رسید.
کمالوندی تصریح کرد: مشارکت دانشمندان ایرانی در این طرح جهانی مطرح شده و همچنین پیشنهاد همکاری با ایران در بخش نیروی انسانی ارائه شد.
وی تأکید کرد: ایران همکاری خود را با «ایتر» گسترش می دهد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره مذاکرات ایران و چین درخصوص بازطراحی راکتور آب سنگین اراک گفت: مذاکره بر سر این مساله که چه بخش هایی را چین با همکاری کشورهای 1+5 و به چه نحوی انجام دهند و چه بخش هایی را ایران بر عهده بگیرد، انجام شد.
وی با بیان این که بر سر مبانی حقوقی کار مذاکراتی صورت گرفت، افزود: پیش نویسی درباره مباحث مربوط به بازطراحی راکتور اراک میان ایران و طرف چینی با همراهی 1+5 آماده شده و به طرف چینی ارائه شد که در حال بررسی است.
وی در پایان تأکید کرد: بخش هایی از بازطراحی اراک که بر عهده ایران بوده در حال انجام است.
ملاقات خداحافظی سفیر استرالیا در تهران
پاول فولی سفیر استرالیا در تهران در پایان ماموریت سه ساله خود با مرتضی سرمدی قائم مقام وزیر امور خارجه کشورمان ملاقات کرد .
در این ملاقات مرتضی سرمدی از تلاشهای سفیر استرالیا در مدت تصدی وی بعنوان سفیر استرالیا در تهران در جهت ارتقای روابط دو جانبه تشکر کرد و عنوان داشت که پس از برجام ظرفیتهای زیادی برای همکاری دو کشور در تمام زمینه ها ایجاد شده که نیازمند تلاشهای دیپلماتیک برای برداشتن موانع و چالشهای بر سر روابط می باشد ،مرتضی سرمدی افزود که پس از برجام هنوز انتظارات ما برآورده نشده است و این نیازمند تلاشهای بیشتری است .
پاول فولی سفیر استرالیا نیز در این ملاقات اظهار داشت در مدت حضور در جمهوری اسلامی ایران شاهد حل یک مشکل طولانی از طریق دیپلماتیک بودم و هرچه از برجام بگذرد مسایل بیشتر حل می شود و برجام نشان داد که این راه مسیر درستی بود. وی افزود که بانکهای بزرگ بتدریج با ایران مشارکت خواهند کرد و اکنون بانکهای کوچک مشکلی در مسیر همکاری با ایران ندارند.
وی عنوان کرد که شرکتهای استرالیایی تلاش دارند که در طرحهای اقتصادی ایران شرکت کنند و از این رو دفتر روابط تجاری استرالیا در سفارت به راه افتاده است .
ایران حمل سلاح هسته ای را غیرشرعی می داند/آزمایشهای موشکی ربطی به برجام ندارد
پیرمحمد ملازهی کارشناس مسایل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی شبستان، درخصوص بیانیه پایانی نشست ناتو مبنی بر ابراز نگرانی از آزمایشهای موشکی جمهوری اسلامی ایران گفت: غربیها معتقدند روح توافق برجام به معنای این است که ایران هیچگونه فعالیتی در ارتباط با مسایلی که امکان حمل یا تولید سلاح هستهای را دارند نباید انجام دهند.
وی افزود: اما از نظر جمهوری اسلامی ایران مساله موشکی ارتباطی با برجام ندارد و در متن برجام هم هیچ اشاره ای به این مساله نشده.
وی تاکید کرد: اگر در متن برجام هم اشاره ای به این مساله می شد جمهوری اسلامی ایران هیچگاه ان را نمی پذیرفت.
ملازهی با اظهار اینکه از دید ایران موشکها بازدارنده هستند تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران قابلیت حمل سلاح هسته ای موشکها را منتفی می داند زیرا به دنبال ساخت و یا حمل سلاح هستهای نیست و هرگونه استفاده از این سلاح را خلاف شرع می داند و طبیعی است که از این موشکها بهره انگونه نبرد.
این کارشناس مسایل بین الملل در ادامه با اشاره به تغییرات ایجاد شده در تاسیسات هستهای ایران راجع به تولید سلاح هسته ای گفت: جمهوری اسلامی ایران طبق برجام پذیرفته که هرگونه امکانی که در فناوری هسته ای به سمت تولید سلاح می رفت را منتفی کند اما مساله ازمایشهای موشکی ربطی به این مساله ندارد.
سفر پر بار نخست وزیر بلغارستان به تهران
«بویکو بوریسف» نخست وزیر بلغارستان که شامگاه گذشته به تهران آمده است، صبح دوشنبه در مجموعه تاریخی- فرهنگی سعدآباد مورد استقبال رسمی اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری قرار گرفت.
نخست وزیر بلغارستان را در سفر به تهران یک هیات عالی رتبه سیاسی، تجاری و اقتصادی از این کشور همراهی می کند.
جهانگیری و بوریسف در مراسم استقبال رسمی، پس از پخش سرود ملی دو کشور؛ از یگان تشریفات حاصر در محل سان دیدند.
آنها سپس هیات های عالی رتبه دو کشور را به یکدیگر معرفی کردند.
مقامات جمهوری اسلامی ایران و بلغارستان امروز - دوشنبه- در حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری و بویکو بوریسف نخست وزیر بلغارستان سه یادداشت تفاهم امضا کردند.
یادداشت تفاهم همکاری در زمینه ارتباطات و فناوری اطلاعات و مخابرات یکی از اسنادی است که امروز از سوی محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و موسوکوفسکی وزیر حمل و نقل و فناوری ارتباطات و اطلاعات بلغارستان به امضا رسید.
یادداشت تفاهم سرمایه گذاری مشترک دو کشور نیز امروز به امضای محمد خزایی معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی و لیوبن پتروف معاون وزیر اقتصاد بلغارستان رسید.
دیگر سند امضا شده یادداشت تفاهم همکاری بین سازمان صنایع کوچک و متوسط بین ایران و بلغارستان است که توسط یزدانی معاون وزیر و مدیرعامل صنایع کوچک و شهرک های صنعتی وزارت صنعت، معدن و تجارت و لیوبن پتروف معاون وزیر اقتصاد بلغارستان منعقد شد.
اسحاق جهانگیری روز دوشنبه پس از آئین امضای سه یادداشت تفاهم بین ایران و بلغارستان در نشست خبری مشترک با بویکو بوریسوف همتای بلغاری خود افزود: مسایل منطقه به ویژه تروریسم، افراطی گری و نحوه مقابله و مبارزه با گروه های تروریستی یکی از محورهای گفت و گوی امروز ما بود.
وی اظهار داشت: مردم دو کشور بلغارستان و جمهوری اسلامی ایران اشتراکات تاریخی و فرهنگی بسیاری دارند، روابط دو کشور در دوران گذشته روابط بسیار خوبی بوده و در همه زمینه ها همکاری خوبی داشتیم و سطح روابط قابل قبول بوده است.
معاون اول رییس جمهوری اضافه کرد: پس از تحریم ها روابط ایران و بلغارستان کاهش یافت و اکنون اراده جدی بین مسئولان دو کشور شکل گرفته که روابط به سرعت توسعه یابد.
جهانگیری ادامه داد: سفر نخست وزیر بلغارستان و هیات عالی رتبه همراه وی، هم در بخش دولتی و هم خصوصی حاکی از آن است که این اراده می خواهد به مرحله عمل برسد.
وی یادآور شد: امروز مذاکرات خوبی با نخست وزیر و هیات های عالی رتبه دو طرف داشتیم و در زمینه های مورد علاقه به ویژه زمینه هایی همچون نفت، گاز، پتروشیمی، صنعت و کشاورزی گفت و گو کردیم.
معاون اول رییس جمهوری سندهای امضا شده را در راستای تسهیل روابط دانست و اظهار داشت: سرمایه گذاری و حمایت از بخش خصوصی برای سرمایه گذاری مشترک در دو کشور محور دیگر گفت و گوهای امروز ما بود.
بویکو بوریسف روز دوشنبه پس از آئین امضای سه یادداشت تفاهم بین ایران و بلغارستان در نشست خبری مشترک با اسحاق جهانگیری افزود: از استقبال گرم شما تشکر می کنم و همانطور که آقای جهانگیری گفتند چندین دهه است که روابط دو کشور کاهش پیدا کرده است.
وی ادامه داد: بلغارستان نکات ناخوشایندی داشت و دچار تحولاتی بود که پشت سر گذاشت و امیدوارم بتوانیم تبادلات تجاری را به سطح بالاتری برسانیم.
نخست وزیر بلغارستان یادآور شد: در مورد موضوعات مورد توجه دو طرف از جمله انرژی هسته ای، راکتور و ظرفیت هایی که بین دو طرف وجود دارد، صحبت کردیم.
ادامه حکایت پرحاشیه بوئینگ
از آن زمانی که ایران و بوئینگ خرید ۱۰۰ فروند هواپیمای این شرکت از سوی ایران را اعلام کردند این مساله دچار حاشیه های فراوان شد.
تا جایی که چند روز گذشته کنگره آمریکا با مصوبه ای این فروش را غیر قانونی اعلام کرد.
مجلس نمایندگان امریکا که اکثریت کرسیهای آن در اختیار جمهوری خواهان است، تدابیر جدیدی به منظور ممانعت از فروش هواپیماهای مسافربری بوئینگ به ایران تصویب کرده است.
قانون گذاران امریکایی، بعد از ظهر پنج شنبه دو متمم در این زمینه را که به لایحه بودجه خدمات مالی پیوست شده بود، تصویب کردند.
"پیتر روسکام،" نماینده ایالت ایلینوی در مجلس نمایندگان امریکا که تهیه کننده این طرح بود، مدعی شد که 3 مدل هواپیمای تجاری که تهران قرار است از بوئینگ خریداری کند، «میتواند برای کاربردهای نظامی استفاده شود.»
سپس آلن ایر سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با اشاره به مصوبه اخیر مجلس نمایندگان آمریکا علیه کشورمان درباره ممنوعیت فروش هواپیماهای بوئینگ تاکید کرد: «دولت اوباما با هر مصوبهای که در اجرای توافق هستهای اخلال ایجاد کند، مخالفت خواهد کرد.»
همچنین سخنگو و رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه در واکنش به مصوبه اخیر مجلس نمایندگان آمریکا به منظور جلوگیری از فروش هواپیماهای بویینگ به ایران،گفت: دولت آمریکا موظف است هرچه با برجام مغایرت داشته باشد را رفع کند.
بهرام قاسمی تاکید کرد: برای جمهوری اسلامی ایران عمل به تعهدات طرف مقابل اهمیت دارد و ما به مسائل داخلی آمریکا کاری نداریم و دولت ایالات متحده را مسئول اجرای تعهدات آن کشور می دانیم.
قاسمی با بیان اینکه، آنها چگونه موانع داخلی شان را مرتفع می کنند مشکل دولت آمریکاست افزود: حساسیت ها و گرو کشی های جناح های داخلی در آمریکا آنهم در آستانه انتخابات ریاست جمهوری قابل درک است اما بی شک زیان جبران ناپذیر این اختلافات داخلی و کارشکنی ها و بد عهدی ها نصیب خودشان خواهد شد.
در ادامه اما شرکت آمریکایی بوئینگ اعلام کرد: اگر کنگره مانع از فروش هواپیماهای این شرکت به ایران شود، رقبای ما نیز نباید اجازه فروش قطعات به ایران داشته باشند.
به نوشته روزنامه وال استریت ژورنال، ری کانر مدیر اجرایی شرکت هواپیماسازی بوئینگ آمریکا گفت: اگر به این شرکت آمریکایی اجازه نهایی شدن قرارداد 25 میلیارد دلاری با ایران داده نشود، سایر شرکتهای تامینکننده آمریکایی که با ایرباس و دیگر شرکتهای هواپیماسازی اروپایی رابطه دارند نیز نباید مجوز فروش قطعات یدکی به ایران دریافت کنند.
این اظهارات ری کانر در حالی مطرح میشود که شرکت بوئینگ برای فروش هواپیما به ایران در راستای توافق هستهای با مخالفت کنگره رو به رو شده است. هم شرکت بوئینگ و هم رقیب اروپاییاش، ایرباس فرانسه، قراردادهای اولیهای برای فروش یا اجاره بیش از 100 هواپیما به ایران امضاء کردهاند. آن دسته از هواپیماهای ایرباس که بیش از 10 درصد از قطعاتشان در آمریکا ساخته شده باشد، برای فروش به ابران نیازمند مجوز وزارت خزانه داری آمریکا هستند.
کانر افزود: فروش احتمالی هواپیما به ایران در مقطعی از زمان اتفاق میافتد که تقاضا برای هواپیماهای عظیمالجثه رو به کاهش است و همین عاملی است که تولید راحت مدل بوئینگ 777 را کمی دشوارتر میکند.
برنامه موشكي ايران ناقض قطعنامه ٢٢٣١محسوب نمي شود
بهرام قاسمی سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه کشورمان اظهار نگرانی مطرح شده در بیانیه پایانی نشست سران ناتو(سازمان پيمان آتلانتيك شمالي) پيرامون برنامه موشکی جمهوري اسلامي ايران را مردود و ان را تکرار ادعاهای بی اساس گذشته خواند. وي افزود همانگونه كه بارها اعلام شده است توانايي هاي موشکی كشورمان صرفا در چارچوب برنامه هاي مشروع دفاعی جمهوری اسلامی ایران قرار دارد و به هيچ وجه براي حمل كلاهك هسته طراحي نشده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد : برنامه موشكي ايران نه تنها هيچگونه ارتباطي با برجام و مذاكرات هسته اي ندارد، بلكه همانگونه كه بارها تاكيد شده است ناقض قطعنامه ٢٢٣١ نيز محسوب نميشود.
تخت روانچی برتوسعه روابط دوجانبه با رومانی در ابعاد مختلف تاکیدکرد
مجید تخت روانچی که برای انجام یک دیدار رسمی در بخارست بسر می برد روز یکشنبه در نشستی با لازار کومانسکو وزیر امور خارجه رومانی همچنین خواستار برقراری و توسعه تعاملات بانکی بین دو کشور در راستای تحقق پروژه های همکاری دو کشور شد.
معاون وزیر خارجه کشورمان با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران تمامی تعهدات خود را در چارچوب برجام به انجام رسانده بر لزوم پایبندی کامل طرف های مقابل به تعهداتشان تاکید و ضرورت برداشته شدن گام های بیشتری از سوی آمریکا در جهت اجرای کامل تعهداتش در راستای تحقق جامع توافقات مندرج در برجام را خاطر نشان کرد.
وزیر امور خارجه رومانی نیز در این نشست با تاکید بر عزم این کشور برای تعمیق مناسبات تهران و بخارست در زمینه های گوناگون، آمادگی رومانی را برای برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی با ایران اعلام کرد.
کومانسکو همچنین با ابراز خرسندی از سفرش به تهران در اسفند ماه سال 1394، از محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان برای دیدار از رومانی دعوت کرد و خواستار تنظیم دیدار ایشان از بخارست در اسرع وقت شد.
رایزنی در مورد بحران های منطقه و همکاری جهت مقابله با تروریسم و افراط گرائی از جمله موضوعات دیگر مطرح شده در این ملاقات بود.
ایران از عربستان به شورای امنیت سازمان ملل شکایت کند
حسن هانیزاده کارشناس مسایل خاورمیانه در گفتگو با خبرنگار شبستان، درخصوص حضور ترکی الفیصل شاهزاده سعودی در اجتماعی گروهک تروریستی منافقین و اظهارات خصمانه و تند وی بر علیه ایران گفت: این حضور نشانه ورشکستگی نفاق و وهابیت است و در حقیقت عربستان از همه ابزارهای سیاسی مالی و نظامی برای تغییر شطرنج سیاسی خاورمیانه و ضربه به جبهه مقاومت استفاده کرده و هم اکنون با شکست مواجه شده است و به همکاری با این گروهک تروریستی پرداخته.
وی با بیان اینکه هزینه 36 هزار میلیاردی سعودی در سوریه نشان می دهد که این کشور با شکست در سوریه، یمن و عراق مواجه شده افزود: به همین دلیل رژیم ال سعود در حال حاضر دست به دامان سازمان تروریستی شده است و به لحاظ ماهیتی همه افراد ان پیر و فرتوت هستند.
هانی زاده با تاکید بر این نکته که حضور ترکی الفیصل در پاریس بیشتر جنبه نمایشی دارد خاطرنشان کرد: هدف این حضور انزوای ایران و مورد فشار قرار دادن ایران است و هیچگونه اندیشهای پشت ان نیست.
وی با اشاره به پیروزی محور مقاومت در خاورمیانه تصریح کرد: عربستان تلاش می کند با همکاری گروهک منافقین و تروریستهای منطقه یک جبهه مشترک علیه ایران تقویت کند تا به جمهوری اسلامی ایران ضربه وارد کند و تاکنون موفق به این کار نشده است.
کارشناس مسایل خاورمیانه از دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران خواست تا به صورت فعالتر بر علیه عربستان گام بردارد و در مقابله با این اقدامات ال سعود و همچنین حمایتهای این کشور از گروهک های تروریستی و حمایت ان از انجام عملیاتهای انتحاری در ایران به شورای امنیت سازمان ملل شکایت کند.
نظر شما