خانه های خدایی/مساجد منطقه آزاد انزلی کانون فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی

خبرگزاری شبستان: مساجد منطقه آزاد انزلی طی دو سال اخیر به اهتمام مردم وبا حمایت سازمان منطقه آزاد انزلی بازسازی شده و فعالیت های فرهنگی و مذهبی منطقه آزاد را رونق بخشیده است.

خبرگزاری شبستان- گیلان: سرزمین ایران مهر خانه های خدایی است و در هرجایی از این آب و خاک مردم با دستان توانای خود مسجدی ساخته و آن را مامنی برای آرامش دلهای بی قرار خود می دانند.

 

در گیلان با توجه به پناهنده شدن علویان در مناطق کوهستانی دیلمان و گیلان امامزاده ها و بقاع متبرکه فراوانی وجود دارد که نشان دهنده ارادت خاص مردم این استان به اهل بیت(علیه السلام) و اسلام پذیری این خطه از ایران اسلامی است.

 

مردمی که همواره در همه شرایط در دفاع از سادات علوی سینه سپر کرده و همچنان در دفاع از ارزش های اسلامی و انقلابی خود در صف مقدم بوده و هستند.

 

به نسبت گیلان منطقه آزاد انزلی در کنار دریای نیلگون خزر نیز از این قاعده مستثنی نبوده و با توجه به وسعت جغرافیایی خود دارای مساجد قابل توجهی است.

 

مردم ساحل نشین این منطقه از دیرباز در ساخت و بنای مساجد با شکوه بوده و در هر روستایی مسجدی با همت این مردمان سختکوش احداث شده است.

 

خانه های خدایی که توسط این مردم دریادل و عبادی ساخته شده اکنون جایگاه ویژه ایی در زندگی مردمان منطقه یافته و کانون فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی و حتی اقتصادی روستاها شده است.

 

مساجد منطقه آزاد انزلی طی دو سال اخیر به اهتمام مردم این منطقه و سازمان منطقه آزاد انزلی بازسازی شده و باتلاش های مدیریت سازمان که با فعالیت های اقتصادی موجب رونق کسب و کار اهالی شده، مکانی برای گردهم‌آیی مردم و مشورت در مباحث مختلف شده و فعالیت های فرهنگی و مذهبی منطقه آزاد را رونق بخشیده است.

 

وجود مساجد، امامرادگان و بقاع متبرکه در روستاهای منطقه آزاد انزلی با توجه به گردشگر پذیر بودن این منطقه که در طول سال استراحتگاه هزاران نفر از مردم از مناطق مختلف کشور است موجب گسترش فضای معنوی شده است.

 

در مجموع 35 مسجد، 20 بقعه متبرکه از سیدهای محلی و چهار مرقد مطهر از امامزادگان که همگی از نوادگان امام موسی بن جعفر (علیه السلام) هستند در منطقه آزاد انزلی وجود دارد.

 

ندوین شناسنامه مساجد منطقه آزاد انزلی

رضا مسرور، رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل سازمان منطقه آزاد انزلی با بیان اینکه مسجد محل رسیدن به آرامش و خالی شدن از هرچه غیر خدایی است به خبرنگار شبستان گفت: مسجد همان جایگاهی است که خداوند مقرر فرمود تا دل به او بسپاریم و از هر گونه بیم و هراس دنیوی و اخروی در امان باشیم.

 

وی ادامه داد: در حکومت اسلامی مساجد علاوه بر نقش جایگاه مذهبی دارای کارکردهای فرهنگی و اجتماعی هستند که باید مورد توجه قرار گیرد.

 

مسرور با بیان اینکه یکی از وظایف سازمان منطقه آزاد فارغ از ماموریت های اقتصادی گسترش فضای فرهنگی است اظهار کرد: انجام مطالعات در حوزه مأموریت‌های فرهنگی و اجتماعی مناطق جهت تسریع و تسهیل در تحقق اهداف و دستیابی به چشم‌اندازها و تنظيم سند راهبري امور فرهنگي، اجتماعي و گردشگري مناطق آزاد و ويژه با بهره گيري از دانش و تجربيات دبيرخانه و مناطق از جمله این ماموریت ها است.

 

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی با تاکید بر اجرای فعالیت‌های مختلف با محوریت مساجد در منطقه آزاد انزلی تصریح کرد:  در این راستا سازمان منطقه آزاد انزلی به منظور برنامه ریزی مناسب و تحقق مطلوب برنامه های فرهنگی، مذهبی و اجتماعی در مساجد و بقاع متبرکه اقدام به تهیه و تدوین شناسنامه این اماکن مقدس کرده تا بتواند زمینه ساز و راهگشای امور مرتبط باشد.

 

سازمان منطقه آزاد انزلی به مباحث فرهنگی در سطح منطقه توجه ویژه ایی دارد

مجید فاتحی، معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد انزلی با بیان اینکه مساجد فقط محل اجرای فرایض و اعمال شرعی نیست افزود: مردم از صدر اسلام در این اماکن مقدس به بحث و گفتگو و شور و مشورت پرداخته و در جهت پیشبرد اهداف اسلامی و تحقق عدل و قسط روی زمین به تصمیم گیری های بزرگی می رسیدند.

 

وی با بیان اینکه مسجد در طول تاریخ یک واقعیت همیشه زنده بوده است گفت: ما به عنوان یک مسلمان بر خود واجب می دانیم تا به شناسایی مساجد منطقه آزاد بپردازیم تا بتوانیم از این ظرفیت در راستای توسعه حکومت اسلامی بهره ببریم.

فاتحی با اشاره به اقدامات منطقه آزاد انزلی در راستای حمایت از مساجد منطقه گفت: این سازمان جهت بهبود وضعیت مساجد روستاهای تابعه به حمایت مالی از این مساجد پرداخته و آنان را بازسازی کرده است.

 

وی با بیان اینکه سازمان منطقه آزاد انزلی در راستای توسعه همه جانبه به مباحث فرهنگی در سطح منطقه توجه ویژه ایی دارد افزود: مباحث دینی، مذهبی و ارتقاء شاخص دینی در منطقه از فعالیت های این سازمان است که طی دو سال اخیر توجه به این امر شتاب ویژه ایی داشته است.

 

معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد انزلی ادامه داد: طی دو سال و نیم اخیر، 6 مسجد از 35 مسجد در منطقه آزاد انزلی بازسازی یا نوسازی شده است و تا پایان شهریور دو مسجد بلسکله و کویشاء نیزافتتاح خواهد شد.

 

وی با بیان اینکه تا کنون سه خانه عالم در این روستا احداث شده است، اظهار کرد: در سال جاری ساخت سه خانه عالم در دستور کار است.

 

وی یکی از دغدغه‌های مسئولین منطقه آزاد انزلی را نداشتن امنیت لازم برای فعالان در امور فرهنگی دانست و تاکید کرد: بیمه مسئولیت مدنی هیئت امناهای مساجد برای نخستین بار در سطح کشور توسط سازمان منطقه آزاد انزلی در راستای الگو سازی اجرا شد که برای دومین سال پیاپی نیز انجام شد.

 

وی نداشتن کانون های فرهنگی هنری مساجد در منطقه را از نقاط ضعف دانست و گفت: هم اکنون به همت دبیرخانه کانون‌های مساجد و سازمان منطقه آزاد انزلی 28 کانون در مساجد این منطقه تاسیس شد.

 

فاتحی ابراز امیدواری کرد: با تعامل و همکاری بین مساجد و سازمان، شاهد بروز و ظهور فعالیت‌ها و ارتقاء شاخص های فرهنگی و مذهبی در منطقه باشیم.

 

وی تاکید کرد: ایجاد کانون فرهنگی و هنری در مساجد می‌تواند بستری برای انجام کارهای فرهنگی در روستاها باشد.

 

ظرفیت مساجد منطقه آزاد انزلی باید شناسانده شود

ابراهیم امیدی گیلانی، مسئول امور مساجد منطقه آزاد انزلی با بیان اینکه مساجد منطقه آزاد انزلی دارای قدمتی از 30 تا صد سال هستند و یک مسجد هم دارای قدمت هفتصد ساله است گفت: بسیاری از این بناها دارای اهمیت تاریخی بوده و می‌توانند جزئی از میراث فرهنگی استان باشند.

 

وی ادامه داد: برخی مساجد همچنان شکل سنتی خود را حفظ کرده و بسیاری نیز بر اثر مرور زمان خراب شده و دوباره مرمت شدند که در مرمت دوباره به بنای اصلی مسجد توجهی نشده و از شکل سنتی خارج شدند و تلفیقی از گذشته و امروز هستند.

امیدی با بیان اینکه بقاع متبرکه و سادات بسیاری در دل این مساجد و یا در جوار آنها وجود دارند افزود: این مکان های مقدس مأمنی برای مردم منطقه بوده و منبع حاجات و نذر و نیاز مردمی شدند.

 

وی با تاکید بر اینکه تمامی مساجد منطقه آزاد انزلی با توجه به موقعیت استراتژیک خود در فعالیت‌های فرهنگی و ورزشی نقش موثری دارند افزود: کتابخانه های بسیار جهت ارتقا فرهنگ مطالعه دراین مساجد برپا شده است  و شرایط مناسبی برای اجرای فعالیت های فرهنگی، هنری و مذهبی در این مساجد دایر است.

 

مسئول امور مساجد منطقه آزاد انزلی با اشاره به اینکه رسیدن به سلامتی فکر و ذهن بدون سلامتی جسم امکانپذیر نیست اذعان کرد: در کلیه مساجد منطقه آزاد انزلی فضا و موقعیتی فراهم شده تا همه مخاطبان بتوانند ورزش کرده و به سلامتی و تندرستی خود بپردازند تا جوانانی شایسته با جسم و فکری سالم در مساجد تربیت شوند.

 

وی ادامه داد: به همت هیئت امنای مساجد زمینی در جوار مساجد برای ورزش های گروهی چون فوتبال و والیبال فراهم شده تا از این طریق بتوان جوانان را جذب مساجد کرد.

 

امیدی تاکید کرد: تمام مساجد وتکایای روستاهایی که در مسیر و نوار ساحلی منطقه آزاد قرار دارند دارای ظرفیت های بسیاری از حیث اجرای فرایض دینی و فعالیت های قرآنی، فرهنگی و ورزشی هستند که باید شناسانده شوند.

 

مساجد خانه خدا در روی زمین و منبع فیوضات معنوی و برکات گوناگون برای نمازگزاران و جامعه اسلامی است  که کارکردهای مختلفی دارد و باید همه سازمان ها در راستای احیای کارکردهای مسجد اقدام کنند. به ویژه در مناطق آزاد و مناطق ویژه اقتصادی باید تمام فعالیت های فرهنگی و اجتماعی با محوریت مساجد شکل گیرد تا بتواند علاوه بر ماموریت اقتصادی این مناطق موجب رونق فعالیت های فرهنگی و مذهبی و گسترش فضای معنوی در این مناطق با توجه به گردشگر پذیر بودن آنان شود.

کد خبر 557996

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha