به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، از آن زمانی که ایران و بوئینگ خرید ۱۰۰ فروند هواپیمای این شرکت از سوی ایران را اعلام کردند این مساله دچار حاشیه های فراوان شد.
تا جایی که چند روز گذشته کنگره آمریکا با مصوبه ای این فروش را غیر قانونی اعلام کرد.
مجلس نمایندگان امریکا که اکثریت کرسیهای آن در اختیار جمهوری خواهان است، تدابیر جدیدی به منظور ممانعت از فروش هواپیماهای مسافربری بوئینگ به ایران تصویب کرده است.
قانون گذاران امریکایی، بعد از ظهر پنج شنبه دو متمم در این زمینه را که به لایحه بودجه خدمات مالی پیوست شده بود، تصویب کردند.
"پیتر روسکام،" نماینده ایالت ایلینوی در مجلس نمایندگان امریکا که تهیه کننده این طرح بود، مدعی شد که 3 مدل هواپیمای تجاری که تهران قرار است از بوئینگ خریداری کند، «میتواند برای کاربردهای نظامی استفاده شود.»
سپس آلن ایر سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با اشاره به مصوبه اخیر مجلس نمایندگان آمریکا علیه کشورمان درباره ممنوعیت فروش هواپیماهای بوئینگ تاکید کرد: «دولت اوباما با هر مصوبهای که در اجرای توافق هستهای اخلال ایجاد کند، مخالفت خواهد کرد.»
همچنین سخنگو و رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه در واکنش به مصوبه اخیر مجلس نمایندگان آمریکا به منظور جلوگیری از فروش هواپیماهای بویینگ به ایران،گفت: دولت آمریکا موظف است هرچه با برجام مغایرت داشته باشد را رفع کند.
بهرام قاسمی تاکید کرد: برای جمهوری اسلامی ایران عمل به تعهدات طرف مقابل اهمیت دارد و ما به مسائل داخلی آمریکا کاری نداریم و دولت ایالات متحده را مسئول اجرای تعهدات آن کشور می دانیم.
قاسمی با بیان اینکه، آنها چگونه موانع داخلی شان را مرتفع می کنند مشکل دولت آمریکاست افزود: حساسیت ها و گرو کشی های جناح های داخلی در آمریکا آنهم در آستانه انتخابات ریاست جمهوری قابل درک است اما بی شک زیان جبران ناپذیر این اختلافات داخلی و کارشکنی ها و بد عهدی ها نصیب خودشان خواهد شد.
در ادامه اما شرکت آمریکایی بوئینگ اعلام کرد: اگر کنگره مانع از فروش هواپیماهای این شرکت به ایران شود، رقبای ما نیز نباید اجازه فروش قطعات به ایران داشته باشند.
به نوشته روزنامه وال استریت ژورنال، ری کانر مدیر اجرایی شرکت هواپیماسازی بوئینگ آمریکا گفت: اگر به این شرکت آمریکایی اجازه نهایی شدن قرارداد 25 میلیارد دلاری با ایران داده نشود، سایر شرکتهای تامینکننده آمریکایی که با ایرباس و دیگر شرکتهای هواپیماسازی اروپایی رابطه دارند نیز نباید مجوز فروش قطعات یدکی به ایران دریافت کنند.
این اظهارات ری کانر در حالی مطرح میشود که شرکت بوئینگ برای فروش هواپیما به ایران در راستای توافق هستهای با مخالفت کنگره رو به رو شده است. هم شرکت بوئینگ و هم رقیب اروپاییاش، ایرباس فرانسه، قراردادهای اولیهای برای فروش یا اجاره بیش از 100 هواپیما به ایران امضاء کردهاند. آن دسته از هواپیماهای ایرباس که بیش از 10 درصد از قطعاتشان در آمریکا ساخته شده باشد، برای فروش به ابران نیازمند مجوز وزارت خزانه داری آمریکا هستند.
کانر افزود: فروش احتمالی هواپیما به ایران در مقطعی از زمان اتفاق میافتد که تقاضا برای هواپیماهای عظیمالجثه رو به کاهش است و همین عاملی است که تولید راحت مدل بوئینگ 777 را کمی دشوارتر میکند.
نظر شما