خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: "ایران بزرگ امروز بیش از هر زمان دیگر به کار و کارآفرینی نیاز دارد تا همچون عقابی تیز پرواز، در فضای پیشرفت و آبادانی و افتخار اوج گیرد." این سخن مقام معظم رهبری بهخوبی نشان از اهمیت و ضرورت کارآفرینی به عنوان بازویی محرک در اقتصاد مقاومتی دارد از همین روی، در این برهه حساس از زمان و در سالی که به «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» منسوب شده است، توجه به سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی امری ضروری است. یکی از مهمترینِ این سیاستها، تأمین شرایط و فعالسازی کلیه امکانات و منابع مالی و سرمایههای انسانی و علمی کشور به منظور توسعه کارآفرینی و به حداکثر رساندن مشارکت آحاد جامعه در فعالیتهای اقتصادی است. این امر که لازم است با هدف تسهیل و تشویق همکاریهای جمعی و تأکید بر ارتقای درآمد و نقش طبقات کمدرآمد و متوسط انجام شود، میتواند زمینه را برای دستیابی به یکی از مهمترین سیاستهای کلی اقتصاد مق اومتی فراهم کند.
خوشبختانه اکنون در کشور نهادهای بسیاری فعالیت خود را در این راستا آغاز کرده و نتایج مثبت و مثمرثمری نیز داشتهاند. "بنیاد برکت" یکی از همین نهادها است که در پیشانی فعالیتهای خود، به خودکفایی مردم مناطق محروم و هموطنانی که مجالی برای بروز استعدادهای خود نداشتهاند، میپردازد.
بنای تأسیس بنیاد برکت، دستور مقام معظم رهبری خطاب به رییس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره)، دکتر مخبر، بوده است. بنیاد برکت در 20 آذر ماه سال 1386 توسط ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) تأسیس شد تا به عنوان مجموعهای برای توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی و انجام امور عامالمنفعه در مناطق محروم و کمتر توسعهیافته فعالیت کند. این نهاد با تفأل بر قرآن کریم (آیه 96 از سوره مبارکه اعراف) «برکت» نامیده شد تا از همان ابتدا پیامآور برکت و توسعه در مناطق محروم و کمتر توسعهیافته کشور باشد.
بنیاد برکت که منابع مالی آن از سوی ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) تأمین میشود، در بیش از هشت سال فعالیت مستمر خود دستاوردهایی در زمینههای گوناگون به ارمغان آورده است. بنیاد برکت به منظور توسعه و توانمندسازی اقتصادی و کارآفرینی در مناطق محروم آغاز به کار کرد، به همین دلیل وجود استراتژی مناسب و منحصر به فرد از همان ابتدا بر بنیانگذاران آن آشکار بود. به همین منظور و پس از مطالعات اقتصادیِ بیش از 80 مدل مشابه در جهان، الگوی فعالیت این بنیاد تدوین شد؛ الگویی که مطالعهی آن نشان میدهد نه کمنظیر، که در سطح جهان بینظیر است.
هم اکنون بنیاد برکت در حوزههای وسیعی در جهت خدمت به محرومین و نقاط کمتر توسعهیافته فعالیت دارد که مواردی از قبیل توانمندسازی اقتصادی و کارآفرینی، توسعهی فضاهای آموزشی از طریق تأسیس مدارس برکت، انجام امور زیربنایی، ساخت مراکز فرهنگی- مذهبی، توسعهی خدمات بیمهای، مالی و حمایتی، توسعهی محصولات راهبردی دارویی با تأکید بر فناوریهای نوین، ساخت بیمارستان و افزایش دسترسی آحاد جامعه بهویژه هموطنان ساکن مناطق محروم به خدمات بهداشتی و درمانی را شامل میشود.
بنابراین گزارش، بنیاد برکت در بخشهای مختلفی همچون صنعتی و کشاورزی، انجام طرحهای عمرانی و زیربنایی و مدرسهسازی، تلاش دارد در رشد و توسعه مناطق از جمله کردستان مشارکت کند. بنیاد برکت در استان کردستان هم که از استانهای کمتر توسعهیافته کشور به شمار میرود فعالیتهای زیادی داشته از جمله 17 طرح را با حجم کل سرمایهگذاری دو هزار و 189 میلیارد ریال آغاز کرده است.
این گزارش می افزاید: ایرنا در این باره نوشته است: "این بنیاد تاکنون در استان کردستان در حوزههای سرمایهگذاری اقتصادی، مدرسهسازی، امور زیربنایی، ارایه خدمات به ایتام، پرداخت وام قرضالحسنه و خدمات بیمهای در مجموع بیش از 2392 میلیارد ریال هزینه کرده است. فعالیتهای بنیاد برکت در مناطق محروم شهرستان سنندج نیز در زمینهی توانمندسازی اقتصادی و کارآفرینی قابل توجه است.
به گفته محمد ابراهیم زارعی، فرماندار سنندج؛ سرمایهگذاریها و مشارکت این بنیاد در تولید و اشتغالزایی شهرستان نقش مهمی داشته است. بنیاد برکت در سال 88 در پروژهی شرکت توسعه و عمران نوآوران ورود پیدا کرد. این طرح به تولید محصولات ساختمانی میپردازد که پس از به سوددهی در سال 92 به شریک کارآفرین واگذار شده است. این طرح 63 میلیارد ریال هزینه در برداشت و 875 نفر را نیز مشغول به کار کرد. در همان سال بنیاد برکت اقدام به سرمایهگذاری در طرح شرکت تعاونی 1900 بستنی عسل کرد. این طرح نیز در سال 93 واگذار شد، 231 میلیارد ریال در این طرح سرمایهگذاری شد و دو هزار و 350 نفر فرصت شغلی ایجاد کرد. مشارکت در طرح شرکت الداد مهر پارس برای تولید البسه پزشکی یکی دیگر از طرحهای بنیاد برکت در سنندج بود که در سال 89 آغاز شد. این طرح با اعتبار 20 میلیارد ریال به بهرهبرداری رسید و در سال 93 با هزار نفر فرصت شغلی به شرکاری کارآفرین واگذار شد. بنیاد برکت در سال 89 در طرح مجتمع ایمان طیور کردستان شرکت کرد. این واحد تولیدی مرغداری با 241 میلیارد ریال اعتبار به بهرهبرداری رسید و هزار و 840 نفر مشغول به کار شدند. جدیدترین سرمایهگذاری بنیاد برکت؛ پروژه شرکت الداد مهر پارس(2) است. این پروژه با اعتبار 20 میلیارد ریال و هدفگذاری اشتغال هزار نفر در سال گذشته آغاز شده است و مشارکت بنیاد با این طرح همچنان ادامه دارد."
یادآور می شود: نکتههای كليدی و محوري در نگرش بنياد بركت نسبت به فعاليتهاي محروميتزدايي و توانمندسازي اقتصادي در كشور عبارتاند از:
تأكيد بر اين باور كه توسعهی اقتصادي مناطق محروم و كمتر توسعهيافته از طريق سرمايهگذاري و راهاندازي بنگاههاي اقتصادي با توجه به مزيتهاي نسبي در اين مناطق انجام ميگيرد.
تأكيد بر ايجاد فرصتهاي شغلي محلي و جلوگيري از مهاجرت نيروهاي بومي از مناطق محروم و كمتر توسعهيافته
تأكيد بر مشارکت بنیاد برکت به شکل غيرتصديگرايانه و غيرماندگار به كارآفرينان و سرمایهگذاران محلي در جهت راهاندازي بنگاههاي اقتصادي در قالب اصول اقتصاد و ماليهی اسلامي (مشاركتهاي حقوقي و مدني)
تأكيد بر كمك به توسعهی اقتصادي و ايجاد اشتغال پايدار در مناطق محروم و كمتر توسعهيافته از طريق استفاده از مشاركت مردمي و آموزشي در زمينهی اصول و روشهاي صحيح شركتداري.
توجه ويژه به انجام امور زیربنایی و ايجاد فضاهاي آموزشي و فرهنگی به عنوان مكمل فعاليتهاي اقتصادي در مناطق محروم و كمتر توسعهيافته.
نظر شما