حجتالاسلام و المسلمین مجتبی بدری در گفت و گو با خبرنگار مسجد و کانونهای مساجد خبرگزاری شبستان، گفت: باز بودن در مساجد در ساعات بیشتری از شبانه روز، عامل بسیار مهمی در استمرار حضور مردم است.
در مساجد از نماز صبح تا 10 شب باز باشند
وی افزود: «مسجد» خانه شخصی امام جماعت و یا خادم مساجد نیست که طبق سلیقه آنان، در این خانه های خدا باز یا بسته باشد؛ بلکه باید شبانه روز یا دست کم، از نماز صبح تا 10 شب باز باشد.
امام جماعت مسجد احباب الحسین (ع) خاطرنشان کرد: درگذشته در مساجد کشورهای اسلامی باز بود؛ به طوری که گردشگران و دانشمندانی مانند ناصر خسرو و حسن صباح با حضور در هر شهری، مسجد را برای زندگی موقت انتخاب کردند.
مساجد به روی مردم باز باشند
بدری ادامه داد: همه مساجد باید مانند مسجد امام تهران، همیشه به روی مردم باز باشند؛ به طوری که افراد در ساعات مختلف حتی برای امور غیر عبادی در آن حضور یابند. البته مشکلات مادی و کمبود بودجه، مانع اصلی تحقق این هدف است.
وی اضافه کرد: هرگاه فردی با در بسته مسجد روبرو شود، انگیزه او برای حضور دوباره در آن کم تر میشود؛ بنابراین باید مساجد در ساعات بیشتری از شبانه روز باز باشند تا همسایگان آن، تجار، مسافران و ... بتوانند برای اقامه نماز، قرائت قرآن و حتی استراحت در آن ها حاضر شوند.
حکایت وضوگرفتن رفتگری با یک لیوان آب
وی گفت: نمازهای پنجگانه در مساجد به جماعت، اقامه شوند هر چند در بسیاری از مساجد نماز های صبح، مغرب و عشا اقامه نمی شود. برای نمونه زمانی رفتگری را دیدم که بدن و لباس ناپاک در حال وضو گرفتن بود، به او گفتم، وضوی شما به این شکل، درست نیست. گفت "هر جا رفتم، مسجدی باز نبود."
این استاد حوزه، خاطرنشان کرد: باز بودن در مساجد از نماز صبح تا ساعت 8 صبح، بسیار ضروری است زیرا مردم به ویژه مسافران، خانه خدا را به ویژه در فصول سرد، پناهگاهی برای خود مییابند.
رفتار تند امام جماعت موجب دفع مردم میشود
وی گفتار و رفتار تند و ناشایست امام جماعت و خادم را موجب دفع افراد از مسجد دانست و افزود: بنده موافق حضور بانوان بدون چادر در مساجد نیستم ولی اگر زمانی خانمی با رعایت حجاب کامل ولی بدون چادر آمد، نباید برخورد بدی با او صورت گیرد. هر چند زمانی شاهد برخورد تند و زشت با خانم مانتویی در یکی از مساجد تهران بودم که در این باره باید پرسید آیا چنین رفتاری موجب دلسردی و بی انگیزگی افراد برای حضور در مساجد نمیشود؟
امام جماعت مسجد احباب الحسین (ع) نمایش فیلمهای مناسب و دینی را موجب حضور مردم به ویژه جوانان در مساجد دانست و اضافه کرد: البته مسئولان در انجام چنین برنامههایی باید دقت کنند. زمانی مدیریت فرهنگی یکی از مساجد تهران، فیلمی پخش کرد که موجب نارضایی برخی متدینین شد و یکی از آنها گفت که در این فیلم، شراب خوردند، زن بی حجاب حضور داشت و قمار هم بازی شد؛ بنابراین این فیلم، اصلا مذهبی نیست به این ترتیب، دیگر فیلمی در آن مسجد پخش نشد.
خوش رفتاری «خادم» مهمتر از «امام جماعت» است
وی خوش رفتاری خادم را مهمتر از امام جماعت دانست و تصریح کرد: خادمان، صبح تا شب با مردمی که به مساجد می آیند در ارتباط هستند اما بسیاری از ائمه جماعات، روزانه حداکثر دو تا سه ساعت در مساجد حضور دارند. بنابراین مسئولان مرکز رسیدگی به امور مساجد و سایر نهادهای مرتبط باید تدابیر ویژه ای برای تصحیح رفتار خادمان بیندیشند.
امام جماعت مسجد احباب الحسین (ع) ادامه داد: خادمان نباید مردم به ویژه مسافرانی که برای استراحت یا صرف غذا در مساجد حاضر می شوند را بیرون کنند. بلکه با خوشرویی، میزبان آنها باشند و در صورت امکان از آنها پذیرایی کنند.
در گذشته مساجد علاوه بر عبادتگاه، محل استراحت هم بودند
وی گفت: در گذشته مساجد علاوه بر عبادتگاه، محل استراحت، پذیرایی و ... مردم و مسافران بودند و احیای این کارکردها، موجب استمرار حضور افراد در مساجد می شود.
بدری افزود: برگزاری مراسم عقد، تهیه لوازم ازدواج و جهیزیه، دستگیری از مستمندان و راه اندازی صندوق قرض الحسنه، از جمله مشوقهای حضور مستمر مردم در مساجد هستند.
نظر شما